maanantai 31. elokuuta 2009

Syyskokous Helsingissä II

Päivitys: Tarkoitus olisi todellakin pitää se kokous Helsingissä klo 16-20, lauantaina 12.9 . Kirjoitin jo tästä viikko sitten näin.

Mitä kokouspaikkaan tulee niin tällä erää näyttäisi siltä kuin että vanhan messuhallin vieressä oleva Ravintola Chico´s, Mannerheimintiellä olisi vahvoilla. Kabinetti on alustavasti varattu neljällekymmenelle henkilölle. Tällä erää klo 21 - ilmoittautuneita on kuusi. Chico´s ei peri mitään varsinaista maksua mutta jonkinlaista pientä tai isompaa ruoka- tai juomatilausta edellytettäneen.

Voit ilmoittautua lähettämällä sähköpostia tänne:

talousdemokratia.2009@gmail.com

Voit lukea tarkemman tilanneraportin foorumista. Jos väkimäärä jää kovin pieneksi tai jos se kasvaa yli 40 niin sitten joutuu katsomaan muita sopivampia paikkoja.

Lisäys: Haluaisin vielä erityisesti painottaa että kokous on keskustelutilaisuus - eli mikään "talousdemokratia-asiantuntijoiden" sisipiiririnki ei siis kokoonnu. Tämä on tarkoitettu kaikille sellaisille joita kiinnostaa aito ja oikea poliittinen vaihtoehto nykyiseen menoon nähden. Ei minulla itsellänikään ole kaikki vastaukset - kaukana siitä. Tässä nyt vain on yritetty osoittaa että järjestelmän pelisäännöt ovat ihan toisenlaiset kuin meille virallisesti ilmoitetaan.

Uskon myös että jos riittävän moni äänestäjä haluaa uusia pelisääntöjä ne myös saadaan. Tietysti matkassa on esteitä ja vaikeuksia - mutta eivät ne minusta silti ole ylivoimaisia ylittää.
EU-kieltäköön vaikka mitä - jos valtaosa suomalaisita katsoo asian tai muutoksen tärkeäksi - se on silti tehtävissä. Äärimmilleen vietynä suomalaiset saattavat joukolla katsoa saaneensa koko EU:sta tarpeekseen - ja halutaan palata täysivaltaiseen asemaan - itsenäisyyteen. Itsenäisyys ei ole itseisarvo - vaan tie johon ehkä joudutaan jos erilaiset byrokraatit yrittävät viitata EU:n dikretiiveihin tai vaikkapa Lissabonin sopimukseen. Oletko muuten Sinä hyväksynyt Lissabonin sopimuksen ? Minä en ainakaan ole - enkä myöskään ole valtuuttanut mitäää poliittista tahoa hyväksymään sen puolestani.

Tällä lähinnä haluan osoittaa että olen hyvin tietoinen sitiä että ajatukseni talousdemokratiasta eivät ole sopusoinnussa nykyisten direktiivien kanssa - ja Lissabonin sopimus on talousdemokratialle suoranaista selkäänpuukostusta. Uskon kuitenkin että - jos kansalaisille tarjoaa vaihtoehtoista politiikkaa selkeästi ja ymmärrettävästi - valtaosa näkee talousdemokratian malleissa (kyllä, niitä on useita) ratkaisut jotka takaavat jokaisella parempia elinolosuhteita, parempia edellytyksiä toimeentuloon ja yleisesti ottaen rennompaa elämää missä talouskasvun naurettavat poliittiset vaatimukset ja iänikuinen velkaantuminen ovat enää pahoja muistoja menneestä.

Talousdemokratia on pyrkimystä taloudelliseen vapautumiseen nykyisestä korko-orjuudesta poliittisen laillisin vaikuttamiskeinoin ja edustuksellisen demokratian kautta.

Kuka siis ei halua kokeilla tällaista mahdollisuutta omana elinaikanaan? Aika ikkuna on Nyt.

Lisäys: kuva inflaatiosta ja sen todellisista syistä

Douglas: The Causes of War

Tässä kaksiosaisessa videossa jossa käsitellään sotien todellisia syitä, talousdemokratian oppi-isä majuri Clifford Hugh Douglas puhuu itse vuonna 1934, BBC. Douglas kytkee taitavasti yhteen hyökkäysodan ja yhteiskunnallisen talousahdingon ja tarjoaa oman ratkaisunsa.
(Talk on BBC Radio in November 1934 by Major C.H. Douglas as part of a series on the Causes of War. Douglas was the founder of the Social Credit movement. )

Videon ykkösosa loppuu tärkeään toteamukseen siitä että jokaisen valtion ratkaisu on maksaa kansalaisille kansallinen osinko joka takaa jokaiselle riittävän ostovoiman. Tämä on sekä sotia ja muutenkin kurjuutta ehkäisevä välttämätön toimenpide. Douglas muistuttaa myös että pankit tuottavat (luovat) rahaa (tyhjästä) aivan kuten tehtaat erilaisia tuotteita.

Osa 1. Major C H Douglas: Causes of War part 1.



Osa 2. Major C H Douglas: Causes of War part 2.



Tässä Douglas selittää miten tämä kansallisen osingon jakaminen todellakaan ei ole minkäänlaista sosialismia...vaan kaikkea muuta. Hän vaatii myös rahajärjestelmä julkisen rahan järjestelmäksi nykyisestä yksityisestä. Hän muistuttaa myös että pankit selvästi mielummin haluavat sotaa kuin muutoksia rahajärjestelmään.

Lisäys: Myös Smoking Mirrors-blogi jota nimimerkki Les Visible kirjoittaa ottaa osuvasti esiin syyt hyökkäyssotiin ja osoittaa pankkien roolin sotien takapiruna:

This is why patriotism gets wrapped up in the creation and performances of war. What actually happens is that a group of bankers have determined that they can make money six different ways by initiating a conflict between two or more nations. They create the lies and tensions that lead to whipping up the publics anger at a manufactured boogeyman then they lend counterfeit money at interest to all parties; they sell them the weapons and supplies needed, they run the black market operations, they steal the resources and they provide the financing and companies that carry out the rebuilding of what they destroyed but there’s a lot more than that. You would be surprised.

Silvio Gesell 1862-1930

Silvio Gesell on lähes tuntematon useimmille vaikka John Maynard Keynes (josta kaikki ovat kuulleet) oli tämän suuri ihailija ja totesi julkisesti että "tulevaisuus tulee oppimaan enemmän Silvio Gesellin ajatuksista kuin Karl Marxin".

Tässä lyhyt video Silvio Gesellistä mista voimme todeta että Gesellin talousmalli voisi toimia hyvin nykyisessä Suomessakin. Onhan tilanne meilläkin kohta se että lähes jokainen kunta ja kaupunki on pahasti liemessä - taloudellisesti. Gesellin freiwirtshaft-ajatukset olivat eräänlaista 30-luvun talousdemokratiaa. Vapaataloutta - taloutta missä tehtiin irtiotto finanssioligarkian korko-orjuudesta. Ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.

Itävallassa, Wörglin kaupungissa Gesellin ohjeita seuraten siirryttiin shillingeistä paikalliseen rahaan - rahaan jonka korko oli negatiivinen. Puhutaan kokeilusta josta tuli historiallinen the Wörgl Experiment. Paikallisrahasta tehtiin eräänlainen työkuitti, "Wörgl Labour Certificate" ja näiden arvo laski 1% verran kuukausittain. Rahaan oli liimattava setelin arvosta riippuen, pieni leimamerkki josta siis Wörglin kaupunki sai tuloja. Kaikki onnistui hyvin - liian hyvin. Tieto Wörglin kokeilusta levisi kulovalkean tavoin ja lopulta Itävallan keskuspankki kielsi kaiken 1. syyskuuta 1933.

Ei liene vaikea ymmärtää ketkä finanssioligarkian tahot olivat keskuspankin päätöksen takana.
Jos kokeilu nimittäin olisi saanut jalansijaa ja levinnyt laajalti - koko maailma olisi saattanut muuttua.



Toinen lyhyt video Gesellistä - tosin saksankielinen.

Gesellin pääteos nettikirjana:

The Natural Economic Order

Huomaa y.m. kirjasta erityisesti nämä kappaleet:

Free Money

Money As it Should be

*

Tässä linkki lähes täydelliseen tietopankkiin liittyen Wörglin kokeiluun.

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Vladimir Z. Nuri: Fractional Reserve Banking as Economic Parasitism

Tässä mainio taloustieteellinen tutkielma modernin pankkitoiminnan tuhoisasta vaikutuksesta yhteiskuntaamme. Vladimir Z. Nuri osoittaa 50-sivuisella paperillaan, Fractional Reserve Banking as Economic Parasitism, kiistattomasti että pankkitoiminta on parasitismia eli loismaista toimintaa. Loisten lopullinen vaikutus johtaa ennen pitkää isäntäorganismin tuhoon.

Yhteiskunta on tässä tarkastelussa isäntäorganismi josta pankkitoiminta imee sosiaalisen energian rahan ja vaurauden siirtojen muodossa. Yllättävintä tässä kaikessa on se että isäntäorganismi ei itse huomaa vaaraa vaan kuvittetee loisen osaksi omaa järjestelmäänsä eikä näin ollen tajua hylkiä itselleen tuhoisaa loista.

Nykyisellään yhteiskunta ei tarvitsisi pankkeja muuhun kuin maksuliikenteen hoitajaksi, "digitaalisten rahavarojen varastointipaikkana" palvelimissa ja mahdollisesti olemassa olevien ylimääräisten rahavarojen vastuullisessa edelleen välittämisessä. Vladimir Z. Nuri osoittaa että uuden rahan luomisessa eli uuden rahan liikkeelle laskemisessa pankkeja ei lainkaan tarvita.

















http://129.3.20.41/eps/mac/papers/0203/0203005.pdf


Muutama poiminta tekstistä - kuvina:



















































































Tässä vielä viimeinen poiminta Nurin tekstistä. Tästä alla tarkkasilmäinen huomaa mitkä tahot alunperin olivat kaiken tämän loismaisen toiminnan takana. Ja ellei muuten niin Rothschildit ainakin ovat näyttäneet mallia myös muille miten yhteiskunnan varallisuus ryöstetään hitaasti pala palalta. Ja huomaa ryöstö tapahtuu ilman että isäntäorganismin poliittisen puolueet reagoisivat millään lailla poliittisella anti-parasitismiohjelmalla.




















No - ajat muuttuvat: talousdemokratia pyrkii paljastamaan rikollisen ryöstelyvyyhdin muille puolueille siinä toivossa että ensin havahtuisivat näkemään että loinen todellakin on olemassa ja tietysti siinäkin toivossa että yhdessä lähtisivät vaatimaan muutosta nykykäytäntöön.

Uuden puolueen perustaminen tulee ajankohtaiseksi vasta sitten jos osoittautuisi että nykyiset puolueet olisivat kykenemättömiä tekemään asialle mitään.

torstai 27. elokuuta 2009

Kestävää Taloutta sivuston A5-esite osa 2.

Koko nelisivuinen teksti kirjoitusvirheet korjattuna tästä google dokumenttina.

Tässä nyt vihdoin sen yhden "Kestävää Taloutta"-esitteen lopputekstit suomeksi. Alkuosa tässä. Kyllästyin nimittäin odottamaan käännöstä muualta - eli väsäsin tämän nyt ihan itse.

Tekstiä korjataan tarvittessa ilman eri ilmoitusta mahdollisista päivityksistä.

Brian Lesley´n englantilainen alkuperäisteksti tässä:

*
(Teksti alkaa sivulta yksi, kaksi riviä ennen sivunloppua)

Lainaaja saa "luoton" - rahaa - jota voi kuluttaa kiertoon, mutta myös korollisen velan joka pysyy hänen nimissään kunnes velka on maksettu. (sivu kaksi)

Tässä vaiheessa, pankin toimesta, lainan pääoma todetaan saaduksi ja poistetaan kierrosta, mutta koron osuuden on tultava muusta kierrossa olevasta rahasta, mikä myös samalla tavoin on laskettu liikkeella korollisen velan myötä. Pankin saama korkokin on pois kierrosta, kunnes pankki kuluttaa korkotuoton kokonaisuudessaan. Täten muiden velkojen maksamiseen jää vähemmin rahaa - ellei uusia lainoja nosteta.

Tämä vuorostaan tarkoittaa että kokonaisrahamäärän on jatkettava kasvamista, muuten koko järjestelmä romahtaa, koska velkojen maksamisesta tulee mahdotonta. Tämä selittää myös ns suhdannevaihtelut ja niiden sahaaminen inflaation ja laman välillä, johtuen siitä että vuoroin lainoja myönnetään kevyesti, myöhemmin niiden saaminen on rajoitetumpaa.

Kaikkien näiden velkojen korot - yhteiskunnan kaikilta sektoreilta: yksilöiltä, yhtiöiltä ja julkishallinnolta - menevät pankkien toimintakuluihin, niiden varantojen korottamiseen sekä jo ennestään rikkaiden osakkeenomistajien osinkoihin. Nämä osakkeenomistajat käyttävät osinkonsa yleensä antiikkiesineisiin ja ylellisyyksiin - mutta myös muihin osakesijoituksiin, valuttakauppaan, johdannaisiin jne - pääasiallisesti siis uhkapeliin missä kerätään vaurautta erilaisilta tuottajilta.

Kaikki tämä imuroi rahaa pois kierrosta eli tuotannon/kuluttamisen järjestelmästä, ja tilanne pahenee entisestään koska usein tähän uhkapeliin käytetään isoja pankkilainoja - jopa pankit itse osallistuvat tähän niitä koskevan säännöstelyn loputtua 1980-luvun lopulla (Thatcher, Reagan)

Tästä syystä sekä vaurauden että myös kurjuuden ääri-ilmiöt kasvavat, samalla kun yritykset epätoivossaan pyrkivät kasvamaan jotta kykenisivät sekä hoitamaan rahoituskulunsa että pysymään voittoa tuottavina. Samasta syystä ihmiset kaikkialla lähes epätoivoissaan pyrkivät "tienaamaan toimeentulonsa" - ja valtionhallinto vuorostaan "luomaan työpaikkoja".
Tämä vuorostaan johtaa yltiöpäiseen tavaroiden ja tarvikkeiden tuhlaamiseen, monen tuotteen osalta tarkoitukselliseen mahdottomuuteen korjata tuote tai vaihtaa osia siihen, yleensäkin tuotteiden tarkoitukselliseen lyhytikäisyyteen, alati muuttuvaan vaatemuotiin - ja valtaviin mainosbudjetteihin, joilla kaikki tehtaat pyrkivät myymään omia tuotteitaan ja näin pitämään kysynnän kasvavana.

Pankkien valta myöntää lainoja antaa vuorostaan pankeille valtavasti valtaa vaikuttaa talouselämään. Näin siis pankkien voidessa päättää kenelle myönnetään ja kenelle ei myönnetä lainaa - ja mihin tarkoituksiin lainaa myönnetään. Pankkien ensisijainen huoli on laina-asiakkaan kyky maksaa laina korkoineen päivineen, eikä ollenkaan lainan tarkoituksen sosiaalinen tai yhteiskunnallinen hyöty tai arvo. Aseteollisuudelle lainaaminen pidetään pankkimaailmassa huomattavasti varmempana kuin esim uudistuvan energiantuotannon rahoittaminen.

Karu totuus on se että, viimeisten satojen vuosien aikana, huippupankkiirit ja näiden ympärillä kasvaneiden teollisuusryppäiden johtajat, ovat järjestelmällisesti manipuloineet kaiken tämän oman valtansa ja vaurautensa varmistamiseksi. (sivu kolme:)

Poliitikkojen lahjominen, väärien väitteiden esittäminen, petokset - joita myöhemmin muutetaan laillisiksi, hampaattomien ekonomistien rahoittaminen sekä valtavirtamedian omistaminen ja ohjaaminen jotta suodatettaisiin ja vääristeltäisiin uutisia ja vältettäisiin julkista keskustelua ratkaisevista aiheista - on kaikki johtanut nykyiseen tilaan. Tästä syystä kehitysmaiden musertava velkataakka on kasvanut entisestään ja tästä syystä globalisaatio tuodaan aina julki myönteisenä muutoksena.

Useiden vuosisatojen ajan, täysivaltaisten valtioiden talousalueella kierrossa oleva raha oli kokonaan tai pääosin valtiovallan omaa luomusta - hyvin pieni täydentävä osuus rahasta oli yksityisissä käsissä. Valtiovallan luoman oman velattoman korottoman, rahan valtiovalta itse kuluttaa kiertoon, esim rakentamalla tieverkostoa ja ostamalla tuotteita ja palveluita. Näin ollen talousalueella käytettävästä rahasta ei missään vaiheessa synny mitään vastaavaa velkaa mihinkään suuntaan. Valtiovallan liikkeelle laskema raha voidaan myös nimetä julkiseksi rahaksi.

Valtiovallalle raha maksaa vain sen minkä valtio joutuu maksamaan kolikkojen metallista ja lyömisestä - tai seteleiden paperista ja painamisesta. Nykyinen digitaaliraha ei maksa edes sen vertaa, vaan kulut ovat lähinnä se mitä rahan näppäileminen tietokonepäätteella maksaa. Rahan nimellisarvon ja tuotantokulujen erotus sanotaan seigniorage´ksi.

Sitten Bank of England´in syntymisen 1694, pankit ovat pikkuhiljaa kasvattaneet osuuttaan
kiertävästä rahasta. Tätä pankkien kasvannutta osuutta sanotaan "pankkiluotoiksi" tai yksityisrahaksi.

Vielä Toisen Maailmansodan jälkeen, julkisen rahan - eli kolikoiden ja seteleiden osuus, jota siis valtiovalta kulutti kiertoon, edusti silloin vielä noin puolta koko silloisesta rahamäärästä, esim Iso-Britanniassa. Kehitys, ja erityisesti pankkitilirahan osuuden kasvaminen käteisen ohi, johti kuitenkin siihen että pankkiluottojen osuus kasvoi voimakkaasti julkisen rahan kustannuksella.
Iso-Britanniassa pankkiluottojen osuus on tänään jopa yli 97% maassa kiertävästä rahasta.

Tämän johdosta, eli velkojen suhteettomasta kasvusta johtuen, koko rahajärjestelmää uhkaa nyt romahtaminen, koska korollisten velkojen hoitokulut vievät pian valtaosan ostovoimasta eikä varoja riitä normaalikysyntään - siis peruspalveluiden ja tuotteiden ostamiseen. Kokonaiset valtiot ovat tästä syystä joutuneet kokemaan talousromahduksia, ja USA:n liittovaltio, maailman ylivoimaisesti johtava velallinen, on kaatumaisillaan - jotain ennennäkemätöntä ja minkä vaikutukset nyt näkyvät kaikkialla maailmassa.

Erilaiset rahapoliittiset uudistusliikkeet ovat olleet olemassa jo viimeiset kaksi vuosisataa - mutta ovat tänään kovasti kasvavia liikkeitä ja näkyvät yhä selvemmin kiitos internetin ja vaihtoehtoisten riippumattomien uutismedioiden.

Erilaisten rahatalouden uudistusliikkeiden sanoma voidaan tiivistää tähän: Valtiovallan tulee palauttaa itselleen kansallisen rahan liikkeelle laskemisen etuoikeus, ja pankkien vuorostaan tulisi pysytellä siinä mitä ne ovat tekevinään - eli lainata eteenpäin jo olemassa olevaa rahaa!

Kun nämä y.m. rahataloudelliset muutokset on tehty, jo olemassaolevien velkojen kuoletusten myötä, tarvitaan valtavasti uutta rahaa, näitä korvaamaan jottei rahamäärä supistuisi: tässä tilanteessa valtiovallan tulee luoda uutta JULKISTA RAHAA ja kuluttaa se kiertoon ja ILMAN minkäänlaista pankkivelkakytkyä. Näin toimittaessa julkisen vallan velkaantuminen katoaa hiljalleen tyystin aikakirjoista.

Suuri osa tästä uudesta julkisesta korottomasta velattomasta rahasta voitaisiin kanavoida PERUSTULONA - eli toistuvina maksuosoituksina jokaiselle. Näin valtiovalta varmistaisi että kaikilla on riittävästi ostovoimaa elääkseen niukan vaatimattomasti työttämänäkin. Samalla ihmisille aukeaisi mahdollisuus päättää omasta elämäntavastaan, sopia hyväksyttävistä työehdoista, jättää epäeettiset työpaikat, (puhelinmyynti, aseteollisuus, palkka-armeija jne)
ja siirtyä kestävän kehityksen työalaoille (uudistuvan energian) tai työllistää itse itsensä, muodostaa osuuskuntia, nauttia vapaa-ajastaan, lähteä mukaan politiikkaan, huolehtia perheestään, ystävistään, paikkakunnistaan ja ympäristöstään. (sivu neljä)

Jos jokainen maa tekisi nämä muutokset oman valuuttansa suhteen, jokainen maa kykenisi rahoittamaan oman kansansa kotimarkkinatuotantoa. Nykyiset kansainväliset velkasuhteet poistuisivat - ja myös kolmas maailma olisi pian vapaa veloistaan. Tämän mallin mukaan kansainvälinen kaupanteko perustuisi erilaisten todellisten tuotteiden vaihtamiseen eri valtioiden välillä - yhteisen hyvän nimissä.

Aidot ruokatuotannon ylijäämät tulisi luovuttaa maille joissa ruoan tarvetta ilmenee, tietotaitoa ja osaamista tulisi vapaasti jakaa kaikkien kesken. Ja - ilman nykyistä velkapainetta - kaikenlaisen yhteistyön pitäisi - ja tulisi kukoistaa. Nykyiset kilpailuasenteet jäisivät samallla kokonaan taka-alalle ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Jopa nykyinen maailman väestönkasvu huomioiden, monet asiantuntijat ovat laskeneet ettei kenenkään tarvitsisi nähdä nälkää - kunhan erilaiset varastointi-, kuljetus- ja logistiikkaongelmat saadaan kuntoon - ja oikeudenmukaisuuden periaate pääsisi valloilleen.

Nykyisten petollisten ja laittomien velkasuhteiden purkaminen ja poistaminen mahdollistaisi kaiken muun ohella myös pikaisesti erilaista matalan energiankulutuksen asumisen kehittämistä - jotain minkä luulisi kiinnostavan kaikkia jotka omalla esimerkillään mielellään pyrkivät hillitsemään ilmastonmuutosta.

***

Näistä ajatuksista saa enemmän tietoa lukemalla tekijän vihkosta: Where´s the Money to Come
From
, jonka Brian Lesley lähettää kolmen postimerkin hinnalla.

Lisätietoja www.sustecweb.co.uk/

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Syyskokous Helsingissä

Sanoista tekoihin. Tätä on moni peräänkuuluttanut. Ensimmäinen varsinainen teko oli, tietysti blogikirjoittelun ohella, sen ns tunnustelukokouksen pitäminen Tampereella lauantaina 11.7-09

Tampereella sovittiin että seuraava kokous on Helsingissä.

Kesä on lähes mennyt ja katsoisin nyt sopivan ajankohdan olevan syyskuun toinen tai kolmas viikko. Jossain vaiheessa ehdotin foorumin sivuilla joko pe 12.9 ilta tai la13.9 iltapäivä.

Paikka tässä vaiheessa täysin auki. Paikan on oltava edullinen ja sinne pitää mahtua arviolta ainakin 40-50 ihmistä. Ehdotuksia ja vinkkejä otetaan vastaan kiitollisuudella - kommentteina tai s-postina suoraan minulle. S-postiosoite näkyy profiilin yhteydessä vasemmalla.

Ehdotuksia voi myös tehdä talousdemokratia foorumilla - ja olisi ehkä paras paikka tälle keskustelulle koska viestit tulevat suoraan näkyviin ilman tarkistusta. Tietysti siinä joutuu rekisteröitymään mikä tuntuu olevan iso riesa monen kohdalla.

Syyskuun kokouksen alustava esityslista (päivitetään annettujen ehdotusten myötä)

1. Yhdistys?
- Onko yhdistyksen perustamiselle edellytyksiä huomioiden että tämä tarkoittaa ilmaistyötä joillekin.
-Varainhankinta

2. Yhteistyökumppaneita - lähes pakollinen kuvio kun huomioi uuden äänikynnyksen.
-Vasemmistonuoret?
-Piraattipuolue?
-Itsenäisyyspuolue r.p.?
-"Joutsenpuolue"?
-Köyhien Asialla r.p.
-muita mahdollisia puolueita ?

3.Puolueen tukipilareita
-perustulon kannattajat
-nykyrahan velkaluonteesta tietoiset ihmiset
-osa talousdemokratiablogin vierailijoista
-julkisen velattoman rahan kannattajat?
-Money As Debt-videon nähneet?
-Zeitgeist-videot nähneet?
-PROUT Suomi?
-9-11 totuusliike?
-rokotuskriittiset ihmiset?
-ns "Uuden Maailmanjärjestyksen" suomalainen vastarintaliike?
-"nukkuvien puolue"

4. Miten tästä eteenpäin?

Konkreettinen raha, virtuaaliraha ja julkinen raha.

Edellisessä jutussa oli puhetta virtuaalirahasta. Minusta tuntuu että harva joka tuon jutun lukee, samalla myös tajuaa sen että tänä päivänä kaikki raha on tuota samaa virtuaalirahaa. Tai no - käsinkosketeltavat eurosetelit ja - kolikot muodostavat ainoan poikkeuksen.

Olen todennut tämän jo monta kertaa aikaisimmin mutta todettakoon vielä kerran että tämän konkreettisen - ei virtuaalirahan osuus rahamäärästämme on luokkaa 1,5% . Kolikot ja setelit ovat koodilla M0 (m nolla) kansantaloustieteiljöiden ammattislangissa. Virtuaalirahan muodostavat sitten ne muut ämmät joita on - M1, M2, M3 ja M4 - riippuen maasta ja laskutavasta. Laajin rahamäärä esim USA:ssa on tuo M3 - ja se on nykyään salainen eli vain Keskuspankki Fedin tiedossa. Englannissa taas rahamäärän laajinta luokkaa muodostaa M4. Katso kuvaa alla.























Kuvasta selviää miten häviävän pieni (3%) tuo konkreettisen rahan osuus on - M0 . Ja huomaa - Suomessa se on vielä tuosta puolet pienempi.

Laitan vielä uudelleen aiemmin näytetyn kuvan joka myös omalla tavallaan välittää karun todellisuuden. Kuvan otsikko on "government money vs debt money". Debt money eli velkaraha on tuo korkea pilari - ja tämä on siis se virtuaaliraha eli pankkilainaraha. "Government money" on julkinen raha tai tarkemmin ilmaistuna - julkishallinnon liikkeelle laskema raha. Pankkilainaraha nimetään myös yksityiseksi rahaksi.
Talousdemokratia haluaa erio keinoin nostaa julkishallinnin liikkeelle laskeman rahan osuutta. Monen mielestä sen tulisi olla 100%. [100 = vasta tässä tilanteessa pankit tekisivät sen minkä kansalaiset kuvittelevat pankkien tekevän - eli pyörittelevän julkista rahaa edes takaisiin - lainaten sitä eteenpäin korkeammalla korolla kuin mitä maksaa talettajilleeen - ja eläen leveästi korkomarginaalilla.]




















Niin - olin ihan unohtaa - onhan myös niitä joiden mielestä ainoa oikea kunnon raha on kiiltävä kultakolikko. Tässä kuva sellaisesta. Krugerrand on Etelä-Arikkalainen yhden unssin kolikko jonka arvo lie luokkaa 700-800 euroa tänään..veikkaisin. (tarkistettu 27.8 € n. 789,00)





PS jos olet "kultabugi" varo ettet kuolaa näppikselle..

Katso tästä lisää.

maanantai 24. elokuuta 2009

Taloussanomat: Virtuaalirahaa katoaa vauhdikkaasti

(ML:n vihje) Taloussanomat huomauttaa siitä että vaikka ns uutta lisärahaa on laskettu liikkeelle satoja miljardeja menneen vuosipuoliskon aikana niin nettomääräisesti laskettuna rahamäärä on supistunut lähes 100.000 miljardia.
Huomautan itse tähän siitä että mitä enemmän rahamäärä supistuu sitä vähemmän rahaa on liikkeellä tililtä toiselle. Taloudellinen toimeliaisuus hidastuu eli ostaminen ja myyminen vähenee - syntyy taantuma, matalasuhdanne. Jos taantuma on pitempi puhutaan lamasta.

Jan Hurri, Taloussanomat:
Vanhojen luottojen ja muiden rahoitussopimusten kuoletukset ja näistä sopimuksista koituneet tappiot ovat toistaiseksi tuhonneet maailman rahajärjestelmästä monin verroin enemmän vanhaa rahaa kuin keskuspankit ovat ehtineet painaa uutta tilalle.
Vielä toinen poiminta:

Keskuspankkien pankeille ja valtioille pumppaama painotuore raha on herättänyt huolta setelirahoituksen vääjäämättä synnyttämästä inflaatiopaineesta. Huolta aiheuttaneet keskuspankkien toimet ovatkin olleet mittavia ja poikkeuksellisia.

Maailman mahtavimmat keskuspankit Yhdysvaltain Fed, euroalueen EKP, Japanin BoJ ja Britannian BoE ovat taistelleet finanssikriisiä vastaan höllentämällä rahapolitiikkaansa monin tavoin.

Keskuspankit laskivat ohjauskorkojaan viime syksyn kriisikuukausina voimakkaasti, ne kasvattivat pankeille tarjoamaansa rahoitusta jopa rajattomaksi, ja viimeksi ne ovat ryhtyneet syytämään rahaa valtioille tai korkomarkkinoille suorin velkakirjaostoin.

Laskutavasta ja lähteestä riippuen suurimpien keskuspankkien luoma uusi rahamäärä on kohonnut satoihin miljardeihin tai korkeintaan muutamaan tuhanteen miljardiin euroon tai dollariin.

Finanssijärjestelmästä kriisikuukausina kadonneen virtuaalirahan rinnalla keskuspankkien painokoneista on vasta pulpunnut pikkurahaa.


Lue koko juttu tästä.

Lue artikkelin kommentit tästä.

Omat kommentit: Hyvä viesti mutta se mitä Hurri jättää sanomatta on että jokainen liikkeelle laskettu lisäeuro on velkapohjainen ja korollinen - eli jokainen euro on siis tavallaan palautettava samaan pankkiin mistä se laskettiin liikkeelle korkoinen. Näin ollen kaikki lisärahamiljarditkin ovat vain tilapäistä rahaa - eli rahaa missä "munakello tikittää". Ja ainoa keino saada rahaa korkoihin on lainata lisää missä myös tikittää munakello. Koko tämä järjestelmä on rakennettu upposuolle - eli koko pankkijärjestelmä on kavalasti laskelmoitua vaurauden siirtoa pankeille - siis pankkien omistajille.

Rahajärjestelmämme pysyy upposuona kunnes jokin poliittinen voima, esim talousdemokratia, saa poliitikot vakuuttuneeksi siitä että on pakko kääntää selkä pankeille ja alettava laskemaan liikkeelle velatonta korotonta julkista rahaa. Julkinen raha on nimittäin pysyvää - eli sen pohja on kalliolla. Tämä on nähdäkseni ainoa keino saada rahajärjestelmä kestävälle pohjalle.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Salbuchin uusimmat

Englanninkielentaitoisille Salbuchi kertoo mm 5-kohtaisesta ohjelmasta jonka mukaan Argentiinalaiset palauttavat vallan kansalle. Sama sopii pitkälti Suomellekin.

Osa 1



osa 2



Pääkohta: Vallan kaapannut rahoitusala on saatava pois ohjaksista ja valtiovallan rengiksi.

Pähkinänkuoressa: Suomi täysivaltaiseksi valtioksi, oma valuutta takaisin, valtiovelka ja sen laillisuus tutkittavaksi, valtiovalta puhdistettava rahoitusalan kätyreistä.

Plans To Take Children From Schools For Mass Vaccinations And Quarantines

Washingtonissa pidetty Sikainfluenssakokous 19-21.8 2009. Kokouksen aineistoa vuodatettu julkisuuteen..




PDF-tiedosto

Lääkärin Eleanora McBean Ph.D., N.D.lausunto:

KAIKKI ROKOTTEET OVAT MYRKKYÄ


Rokotteet sisältävät osittain hajonnutta valkuaista, mikä on otettu sairaista eläimistä tai pilaantuneista kanamunista ja sekoitettu tappavien kemikaalien kuten fenolin, elohopean, formaldehydin jne kanssa.
Hajoamassa oleva valkuainen voi aiheuttaa botulismia, salmonellaa tai muita kehon myrkytystiloja. Ei ole mikään ihme että monet ihmiset kuolevat saman tien rokotuksen saatuaan.


Jokainen lääkäri joka todellakin on tietoinen asioista, myöntää että rokotteet ovat erittäin myrkyllisiä ja että niiden sivuvaikutukset ovat täysin arvaamattomia.

Kukaan lääkäri, mikään laboratorio tai asiantuntija ei voi etukäteen tietää miten joku yksilö reagoi rokotukseen. Rokottaminen voidaan verrata venäläiseen rulettiin - mutta on pahempaa koska viattomat ja luottavaiset ihmiset ovat tässä ne jotka kärsivät ja kuolevat.


ALL VACCINES ARE POISON

Vaccines contain decomposed protein such as that which is taken from pustules on sick animals or putrefied eggs mixed with deadly drugs such as carbolic acid (phenol), mercury, formaldehyde (formalin), etc. Decomposed proteins can cause botulism, salmonella or other types of body poisoning. It’s no wonder people drop dead after the shots.

All doctors who know the subject know and admit that all vaccines are highly toxic, and the after-effects are unpredictable. No doctor, laboratory technician or scientist can possibly determine the reaction the vaccine will have on each individual. It is impossible to know, in advance, the toleration point for poison which each person has. Therefore it is a deadly gamble—like Russian roulette—as to whether the vaccine will cause instant death (and that sometimes happens), or paralysis a few hours later, or cancer, heart trouble or TB a few years later, or kidney disease, liver damage, insanity (post vaccinal encephalitis—inflammation of the brain caused by vaccines) or some other chronic disease somewhere along the way.

Vaccine is even worse than Russian roulette because that kills only a few and they are usually other crooks, while vaccination kills thousands of innocent and trusting people.


Päivitys: Devvy Kidd, hurja punatukka kertoo tässä mitä ajattelee asiasta.



Larry Flynt: Common Sense 2009

Tämä kannattaa lukaista. Vihje löytyi Hannu Yli-Karjanmaan sivulta.


http://www.huffingtonpost.com/larry-flynt/common-sense-2009_b_264706.html

The American government -- which we once called our government -- has been taken over by Wall Street, the mega-corporations and the super-rich. They are the ones who decide our fate. It is this group of powerful elites, the people President Franklin D. Roosevelt called "economic royalists," who choose our elected officials -- indeed, our very form of government. Both Democrats and Republicans dance to the tune of their corporate masters.

Mitenköhän meillä Suomessa? Miten paljon yritykset vaikuttavat politiikkaan - suorasti tai epäsuorasti? Tässäkö selitys sille miksi maamme politiikka jatkuu samanlaisena riippumatta siitä istuuko demarit, keskusta tai kokoomus ohjaksissa. Tässäkö selitys sille miksi maastamme puuttuu näkyvä äänekäs terve oppositio jolla on esittää vaihtoehtoista politiikkaa - eli toisenlaisia toiminta- ja rahoitusmalleja nykyiseen velkapohjaiseen menoon nähden?

Huomaa Flyntin artikkelista erityisesti maininnat siitä miten koko USA:n historia on yhtä kamppailua loismaisia brittipankkeja vastaan. Brittipankeissa taas löytyy erityisesti tuota ns "kettulän väkeä". Kettulan väen roolista kannattaa olla hiirenhiljaa ettei saa leimaa otsaan.

Ilmankos Flynt välttää mainitsemasta edes sitä kaikkein oleellisinta nimeä näissä yhteyksissä - eli Rothschild.

Artikkelin lopuksi Larry Flynt ehdottaa kansalaistoimintaa:

Perhaps it's time to consider that option once again.

I'm calling for a national strike, one designed to close the country down for a day. The intent? Real campaign-finance reform and strong restrictions on lobbying. Because nothing will change until we take corporate money out of politics. Nothing will improve until our politicians are once again answerable to their constituents, not the rich and powerful.

Let's set a date. No one goes to work. No one buys anything. And if that isn't effective -- if the politicians ignore us -- we do it again. And again. And again.

The real war is not between the left and the right. It is between the average American and the ruling class. If we come together on this single issue, everything else will resolve itself. It's time we took back our government from those who would make us their slaves.

Suomeksi: Flynt ehdottaa yleislakkoa yhdeksi päiväksi. Hän epäilee ettei mikään muuten tule muuttumaan. Päivämäärästä pitää sopia. Kukaan ei mene töihin. Kukaan ei osta mitään. Ja ellei toimi niin toistetaan kunnes poliitikkojen on pakko huomioida kansalaiset.

Todellinen yhteiskunnallinen valtakamppailu ei nimittäin ole oikeiston ja vasemmiston välillä vaan meidän ja valtaeliitin välillä. Jos kansalaiset tässä ainoassa asiassa saadaan puhaltamaan yhteen hiileen - kaikki muut ongelmamme ratkaisevat itse itsensä. On aina ottaa valta takaisin.

Sanomattakin lie melko selvä että kysymyksessä on rahavallan palauttaminen kansalaisille nykyiseltä finanssioligarkialta joka sen on itselleen kaapannut pala palata. Sanomattakin lie selvää että Flynt edustaa "talousdemokratian ajatuksia"....

*

Lisäys: Tässä videossa Adrian Salbuchi vuorostaan esittää vielä laajempaa ohjelmaa millä kansalaiset voivat osoittaa voimansa ja vallata maansa takaisin haaskalinnuilta.

lauantai 22. elokuuta 2009

nwo.11syyskuu.net: Kunpa media joskus suhtautuisi kriittisesti ympäristöjärjestöjen pelotteluun

Tässä varsin tärkeä tieto jonka löysin sivulta http://nwo.11syyskuu.net/ :

Greenpeace Leader Admits Arctic Ice Exaggeration




BBC:n haastattelussa Greenpeacen johtaja Gerd Leipold joutuu myöntämään, että heidän täytyy painostusryhmänä valehdella saadakseen vaikutusta aikaan. Hän käyttää sanaa emotionalize ja toimittaja toteaa sen olevan scare tactics, käytännössä kyse on epätoden eli valheen kertomisesta osana kampanjointia.
Kunpa Suomessakin media suhtautuisi joskus kriittisesti ympäristöjärjestöjen harjoittamaan pelotteluun! Sillä pelottelu on se keino, mihin ympäristöaate pohjaa valtansa.

Kuten IPCC:n ensimmäinen puheenjohtaja Sir John Houghton on todennut: "Ellemme julista katastrofeja, kukaan ei kuuntele." Lähde


Katso ilmastoskeptikon käsikirja tästä.

tiistai 18. elokuuta 2009

Jonnen Blogi: Demokraattinen ”kansanpankki” on hyvä idea

Köpä löysi lisää. Uusi Suomi ja Jonnen blogipostaus 18.8-09

Jonne Pohjois-Koivisto:

Vasemmistoliiton tuore aloite perustaa voittoa tavoittelematon kansanpankki osuu nykyisen pankkikriisin aiheuttaneiden syiden ytimeen. Yksityiset voittoa tavoittelevat riistopankit keinottelevat globaaleilla finanssimarkkinoilla, joiden kuvitellaan olevan reaalitaloudesta irrallaan. Todellisuudessa finanssikapitalismissa pelataan koko maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuudella. Miksi valta tulevaisuudestamme on annettu pankinjohtajille ja huippusijoittajille, jotka New Yorkin pilvenpiirtäjistä käsin hallitsevat koko maailman rahavirtoja? Heistä on tullut rajoittamattomilla finanssimarkkinoilla maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä, joita emme voi vaaleilla vaihtaa. Emmehän edes tiedä keitä he ovat!

(...)
Vielä poiminta lopusta:

Rahaan sisältyy taloudellista valtaa, joka pitää mielestäni säilyttää demokratialla - eli tavallisilla ihmisillä heidän varallisuuteensa katsomatta. Varallisuus syntyy ihmisten työstä, mutta raha syntyy pankeissa! Koska raha on valtaa, pitää myös sen alkulähteet säilyttää demokraattisessa kontrollissa, ettei maailman tulevaisuus karkaa kaoottiseen virtuaalitodellisuuteen. Maailmaa ei voida pelastaa ilmastonmuutokseltakaan, jos valta säilyy omaa etuaan tavoittelevilla, demokraattisia valtioita suuremmilla yrityksillä ja pankeilla. Aidosti demokraattisessa kontrollissa oleva solidaarinen talous on mahdollinen, jos haluamme ohjailla tulevaisuuttamme.
Lue koko kirjoitus.

*
Omat kommentit: hyvä että sana leviää - muutos parempaan on mahdollista. Luottakaamme nuorisoon jotka eivät turhia kumartele norsunluutorneissa istuville pankkiiri isopaljoille.

HS:Vasemmistoliitto haluaa kansanpankin ja korottomia lainoja

Nimimerkki Köpän löytö, kiitos.

Helsingin Sanomat kirjoittaa:

Vasemmistoliitto haluaa kansanpankin ja korottomia lainoja

18.8.2009 11:44 /STT

Paavo Arhinmäki

Paavo Arhinmäki

Joensuu. Vasemmistoliitto haluaa kansanpankin, joka ei keskittyisi vain suurimman mahdollisimman voiton tavoitteluun, vaan perinteisiin pankkipalveluihin. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi Joensuussa, että tällaiselle pankille olisi kysyntää.

Kansanpankki ei välttämättä perisi lainoista korkoa ja voisi toimia hetkittäin myös tappiolla.

Uusi kansanpankki ei ole Arhinmäen mukaan mikään uusi ajatus, sillä vastaava, valtion hoitama rahalaitos oli muinoin Postipankki.


Artikkelin synnyttämää keskustelua näet tästä.

*
Omat kommenttini:

Kansanpankin tulisi ehdottomasti olla osuuskunta-pohjainen. Tällöin se voisi - ja saisi EU-säännöstenin pohjalta kaikille jäsenilleen myöntää erilaisia taloudellisia etuja kuten jopa korotonta luottoa.

Päivitys: Artikkelin jälkeiset kommentit osoittavat valitettavasti kuitenkin miten laajalti tietämättömyys edelleen kukoistaa. Se joka kuvittelee että kansanpankki myöntäisi korotonta luottoa sille joka joka haluaa investoida ne muualle korkoa kasvamaan kuvittelee väärin. Kansanpankin tehtävä on toimia siten kuin kansalaisten oman pankin tulisi toimia eli palvella yleisen solidaarisen ja sosiaalisen omantunnon puitteissa ja vaikkapa tappiolla - ainakin kirjanpidollisesti. Kansanpankin tulisi itse asiassa jopa tähdätä nollatulokseen. Eikä osuuskuntapohjainen pankki ole myytävissä Suomesta minnekään.

Päivitys: Yle-uutiset samasta asiasta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii valtionyhtiöille omaa ministeriä. Arhinmäki sanoi eduskuntaryhmän kokouksessa Joensuussa, että Jyri Häkämies (kok.) tuskin on oikea mies hallinnoimaan yhtiöitä. Hän epäilee, haluaako Häkämies edes hoitaa tehtävää kunnolla.

Arhinmäen mukaan valtionyhtiöiden asioita ei voi hoitaa sivutoimisesti puolustusministerin töiden ohella, kuten nyt tehdään. Hän myös lisäisi valtion omistusta yhtiöissä ja kasvattaisi niiden yhteiskunnallista roolia.

Myös valtion omistaman kansanpankin perustamista pitäisi Arhinmäen mielestä pohtia. Hänen mielestään liikepankkien rinnalle olisi välttämätöntä perustaa pankki, joka ei tuota voittoa vaan peruspalveluita kansalaisille. Arhinmäki pitää pankin perustamista täysin mahdollisena.

Vieläkö joku epäröi sitä mistä raha tulee ?

Blogin kommenteista löytyy monia tarinoita siitä miten meitä rahan alkuperän suhteen muita valistuneempia kohdataan ja kohdellaan. Olen luonnollisesti itsekin eri yhteyksissä yrittänyt jakaa muille mitä minulle on selvinnyt rahasta ja siitä mitä se oikeasti tänään on - velkaa - ja mitä tästä yhteiskunnalle on seurannut. Ja aivan kuten kommenteissa - useimmin seuraa kiusaantunut hiljaisuus ja kengännauhoihin katsomista.

Kyllästyin tähän välinpitämättömyyteen. Kyllästyin kertakaikkiaan tähän ja aloitin saman tien tämän blogin ja olen tästä eteenpäin sadoissa blogipostauksissa sitten 2007 toistellut samaa viestiä:
  • Kaikki rahamme on velkaa - eikä näin tarvitsisi olla. Asioita voi muuttaa.
  • Meidän kaikkien kimpussa on rahaa tyhjästä synnyttävä pankkiloinen joka korkojen kautta vie meiltä jokaiselta kymmenien vuosien työn tulokset. Maksaisimme mielummin korkoja valtiolle.
  • Tilanne on ikään kuin se että meillä on reppu selässä joka on täynnä kiviä. Tämä hidastaa meitä ja vie meiltä voimat, rahan ja terveyden.
  • Miksi hyväksymme tällaista? Eli -nykyinen korkomenettely on vain yhdenlaista politiikkaa - ja on muitakin vaihtoehtoja - korottomiakin.

Olen sadoilla esimerkeillä yrittänyt tuoda esille näitä tosiasioita.

Eräs huippuhetki itselleni oli se kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen suorassa tv-lähetyksessä lausui rahan salaisuuden ääneen.

Tämä tarina löytyy eräästä viime talven blogipostauksesta kokonaisuudessaan mutta toistan tässä vielä mitä Katainen todellisuudessa sanoi:

Jyrki Katainen A-plus ohjelma 17. joulukuuta 2008.

http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/1728337.asx?bitrate=1


Katainen sanoo kohdassa 2:25 eteenpäin:
.toinen on sitten pääomitus..eli kun pankit voivat antaa luottoa, riippuen ...sen määrän mikä heillä on omaa pääomaa..tai kymmenkertaisena se määrä mikä heillä on omaa pääomaa...jos luottoja on annettu paljon ja tulee ikään kuin katto vastaan valtio voi pääomittaa pankkeja... (..) ...näin voimme vakauttaa pankkien luotoantoa.

Ylläolevan lisäksi löysin netistä tietoa siitä mitä Barack Oabama on hiljan lausunut samasta asiasta:

http://www.bendyson.com/dont-believe-that-banks-create-money-ask-obama-w/2009/08/

On April 14th 2008 Barack Obama made the following statement in a speech at Georgetown University. Find the original transcript on the New York Times site.

“[A]lthough there are a lot of Americans who understandably think that government money would be better spent going directly to families and businesses instead of banks – ‘where’s our bailout?,’ they ask – the truth is that a dollar of capital in a bank can actually result in eight or ten dollars of loans to families and businesses, a multiplier effect that can ultimately lead to a faster pace of economic growth.”

Or in plain English:

If we give one dollar to you, we’ve created one dollar. But if we give one dollar to the banks, they’ll lend it over and over again until there are eight or ten dollars of loans to families and businesses.

Tässä lopuksi Ben Dyson´in Obamakritiikkiä:

Who Benefits From the Extra Loans Created?

If a $1 billion injection of capital can lead to $8-10billion of loans, as Obama points out, then we should ask some questions about what happens to this money. Specifically:

  • Who gets to charge interest on these loans? (Answer: the banks)
  • Who gets to keep the money that is created once the loans have been created? (Answer: the banks)
  • When only $1 billion has been created by the government, but a further $9 billion has been created by the bank, where will we find the money to pay the interest on this new debt? (Answer: the banks).
Eli e.m. viitaten suomeksi voisi kysellä ministeri Kataiselta vaikkapa seuraavaa:

  • Eli - ne luotot joita Katainen, tuon pääomittamisen myötä, haluaa pankkien antavan...kuka pääsee velottamaan niistä korkoa? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankit - ja tietysti muutkin pankit!)
  • Kenelle se pankkien luototuksella syntynyt kymmenkertainen pääomitusraha päätyy kun lainat ovat annettu? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankeille - ja tietysti muillekin pankeille !)
  • Kun Katainen on pääomittanut pankkeja esim yhdellä miljardilla ja kun tästä sitten Kataisen toivon mukaan on syntynyt kymmen miljardin verran uutta korollista pankkiluottoa, niin mistä velkaantuneet saavat rahaa näiden luottojen korkoihin? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankeista - sekä muista pankeista!)

Tekisi mieli kysellä vielä neljäskin kysymys:

  • Katainen myönsi hiljan keskustelevansa melko usein Nalle Wahlroosin kanssa puhelimessa talousasioista ja arvostaa wahroosin neuvoja. Onkohan Wahlroosin neuvoilla ollut ratkaiseva osuus Kataisen ehdottamien pankkeja suosivien toimien suunnittelussa? (Oletettu vastaus: mitä ilmeisimmin kyllä. Sampo taitaa olla Suomen ikioma Goldman Sachs. Onkohan valtiovarainministeriössä avainhenkilöitä joilla on Sampo- tai muuta pankkitaustaa? Saakohan Katainen kiitokseksi hallituspaikan Sampossa?)
Oli miten oli - minusta rahan synnyttämisen suhteen ei enää pitäisi olla epäselvyyttä.

Suomen raha on yksityisten pankkien rahaa. Näiden omistuksesta 75% on lisäksi ulkomaisissa käsissä.

Näillä rahastoilla ja ökyrikkailla ulkomaalaisilla on tuskin mitään isänmaallisia tunteita Suomea kohtaan, vaan ainoa mikä näitä ohjaa on parantumaton kyltymätön himo rahan perään.

Haluammeko että tämä tilanne jatkuu vielä pitkään? Vai haluammeko muutosta? Nykyisistä valtapuolueista ei yksikään ole julkisessa ohjelmassaan pitänyt tätä minään mainitsemisen arvoisena epäkohtana.
Vasemmistonuorten, Itsenäisyyspuolueen sekä Köyhien Asialla r.p:n piireissä on vähemmin tunnettuja poliitikkoja jotka ovat maininneet jotain mikä antaisi osviittaa siitä että näitä epäkohtia on huomattu. Seuraavat eduskuntavaaleissa saattamme siis ensimmäistä kertaa kuulla jonkin julkisesti moittivan pankkeja ja nykyistä rahajärjestelmää y.m. epäkohtien korjaamiseksi.

maanantai 17. elokuuta 2009

Ben Dyson: Finanssikriisin todelliset syyt

Source/Lähde: http://www.bendyson.com/

Alla oleva teksti on pitkälti käännös y.m. nettisivulta - mutta muokattu ja yritetty tehdä selkeämmäksi meille Suomessa asuville.
Kuva osoittaa miten vähän julkista ei-velkapohjaista rahaa on suhteessa velkapohjaiseen pankkiluottoon joka on kasvanut 10% vuodessa Iso-Britanniassa. Samanluokan kasvu lie tosiasia myös meillä Suomessa vaikkei siitä puhuta mitään.

Finanssikriisiin on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu, mutta siihen liittyy erään syvän ongelmavyyhdin paljastaminen - ja sellaisen jota hallitukset, ekonomistit ja kansantaloustieteilijät ovat jättäneet huomioimatta kymmeniä vuosia.

Useimmat ihmiset kuvittelevat että rahan lisäykseen ja rahan kierrossa olevaan määrän liittyvä hallinta ja määräysvalta olisi valtiovallan tai sen instituutioiden hallussa. Nämä ihmiset ovat väärässä.
Valtaosa rahasta - Suomessa jopa luokkaa 98,5% on kaupunkien pääkatujen varrella näkyvien kivitornien - eli yksityisten pankkien liikkeelle laskemaa.

Todellinen rahan hallintavalta on siis pankeilla kuten Nordea, Sampo, OP, Aktia jne.

Lähes kaiken rahan alkuperä on nimittäin pankkilaina jonka joku meistä on nostanut pankista - velkaantumista vastaan.

Tästä pankkien oudosta etuoikeudesta maksamme kaikki hinnankorotusten, inflaation, julkistalouden velkariippuvuuden, jatkuvasti korotettujen verojen kautta. Puhumattakaan siitä millainen asuntojen hintakehitys on ollut. Omistusasuntojen hinnat ovat karanneet kauas yli sen tason mihin Matti Meikäläisellä on varaa - ellei sitten ole valmis sitoutumaan jopa 30 vuoden velkavankeuteen jotta kuukausierä olisi siedettävällä tasolla.

Pankit ovat omalla toiminnallaan synnyttäneet rahaa(luottoa) viimeisten 500 vuoden aikana, mutta vasta finanssikriisi 2008-2009 on osoittanut meille minkälaisin seurauksin ja mitä tämä pankkeille joskus myönnetty etuoikeus meille muille todellisuudessa maksaa.

Tästä englanniksi lisää lukemista samaisesta ongelmavyyhdistä.

Tästä vuorostaan Ben Dysonin ratkaisu ongelmiin. Englantia taas tietysti, mutta palaan tähän vielä myöhemmin. Ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen:

- Uuden rahan liikkeelle laskemisen etuoikeus pois pankeilta ja valtiovallan haltuun minne se kuuluu. (tämä ei ole rahavallan "keskittämistä" vaan tämä on sen kansallistamista demokraattiseen hallintaan)

-Miten sitten saamme asiat kuntoon? Ensimmäinen askel on epäkohdasta tiedottaminen suurelle yleisölle. Hallitus ei tule tekemään mitään tälle asialle ennen kuin yleisö ja media nostaa tästä kunnon metelin.
Vasta silloin jokaisen poliitikon on pakko ruveta julkisesti tukemaan uudistusta - kaikki muu olisi poliittista itsemurhaa - ainakin jos haluaa tulla valituksi uudelleen vallan kukkulalle.
(Katso kuvaa joka on tämän blogipostauksessa alimpana)

Mutta kunnes uudistus tulee joudumme vielä kestämään lisää velkaa, korotettuja veroja, kehnompaa mutta silti kalliimpaa julkista palvelua, nousevia hintoja sekä inflaatiota.

Päivitys: Tarkemmin tutustuttuani y.m. pdf-tiedoston sisältöön suosittelen sitä kaikille englantia jotenkuten taitaville. Printtaa se laadukkaalla tulostimella esim työpaikalla ja jätä kahvitilaan toisten katsottavaksi. Tämä ei jätä ketään kylmäksi.

*

There is an easy solution to the financial crisis, but it involves exposing a problem that governments and economists have ignored for decades.

Most people assume that money is created by the government. They’re wrong. The vast majority of money – 97% of it, to be precise – is made by high-street banks, such as LloydsTSB, HBOS, HSBC and so on. They create it, we borrow it from them, and we pay heavily for the privilege, through higher prices, inflation, debt dependency, higher taxes (required to fund the national debt), and through house prices that soar out of reach of the average person.

The banks have been creating money for the last 500 years, but it is only in the financial crisis of 2008-2009 that the consequences – and the costs – have really become clear.

http://www.bendyson.com/the-cause-of-the-financial-crisis/

http://www.bendyson.com/Easy-Solution-To-The-Financial-Crisis.pdf

Talousdemokratia: kestävää kansantaloutta ilman finanssialan parasitismia

Palaan vielä kerran uutiskirjeeseen, Sustainable Economics (Newsletter of the Monetary Reform Policy Working Group of the Green Party of Great Britain) jota Brian Leslie toimittaa. Suosittelen että vilkaiset uusimman uutiskirjeen sisältöä.

Brian Leslien toimintaryhmä perustelee radikaalia rahapoliittista uudistusta. Tästä kertova englanninkielinen lentolehtinen, jota ajattelin suomenkielisen lentolehtisen rungoksi löytyy täältä.

Tämän A4-lentolehtisen kääntäminen suomenkielelle on kesken. (Nimimerkki Olli lupasi auttaa)
Tallennettuna pdf_muotoon näitä voisi sitten kuka tahansa printata itselleen, kopioida ja jakaa kansalaisille.

Ajatuksenani oli jostain yrittää penkoa esiin suomalaisia lukuja joilla korvattaisiin taulukot ja kaavat jotka näyttävät brittilukuja. Olisi hienoa jos joku voisi vihjaista mistä näitä tilastoja löytyisi.

Tästä alta näet 2-sivuisten lentolehtisten tekstin kuvamuotoisena.


















torstai 13. elokuuta 2009

Hbl: Suomi selviää suuremmistakin veloista

Ja velkarahanäytelmä senkun jatkuu

Näin otsikoi maamme ainoa valtakunnallinen suomenruotsalainen päivälehti Hbl 30.7 -09. Artikkelin on kirjoittanut Nils-Erik Friis - ja siinä haastatellaan Jaakko Kianderia, Pasi Holmia ja Sixten Korkmania, jotka kaikki lähes yhteen ääneen, suosittelevat Suomelle lisävelkojen ottamista. Tosin Korkman on tällä kertaa normaalia kriittisempi vaikka edustaa kaikkein konservatiivisinta linjaa yleensä.


Poimintoja tekstistä.

-Kiander: Pohjoismaiden uskottavuus on hyvässä mallissa ja siksi Pohjoismaat voi pitää isoja julkisia velkoja.

-Korkman: Jos jatkamme näin on olemassa riski että velat kasvavat rajattomasti. Korkman peräänkuuluttaa kestävää kehitystä hallitukselta.
(mitä se "kestävä kehitys" sitten on, siitä ei Korkman sano mitään)

-Holm: Suomella on todella pienet velat verrattuna muihin maihin.

Paksuinta tekstiä latelaa Kiander, joka jatkaa toteamalla että edes velka joka olisi luokkaa 70-80% BKT:sta ei ole ongelma.

Pasi Holm saa kuitenkin pisteet mehevimmästä valheesta, kun toteaa että hallitus tässä tilanteessa ei saisi alkaa säästämään tai nostamaan veroja - ja täten muuta vaihtoehtoa ei ole kuin lainata.

Sanoisin mielelläni Pasi Holmille muutaman valitun sanan. Kysyisin ensin kenen etuja hän mieleipiteineen ja "tietämyksineen" ajaa - pankkien vain veronmaksajien? Entä miksi hän kertoo epätotuuksia? Suomen valtio voi nimittäin hyvin ratkaista budjettivajeen muilla keinoin kuin lainaamalla ulkomaisilta pankeilta ja näin velkaantua entistä pahemmin.

Tietysti nämä muut ratkaisut olisivat järjestelmän makkaratehtaan tuotteelle, kansantaloustieteilijälle, varsin epäortodoksisia - mutta silti mahdollisia ja ennen pitkää toteutettavissa. Luovuuutta tosin tarvitaan.

Ratkaisuja on lisäksi useita. Vedän tässä ihan muutaman hatusta.

A. Hallitus lainaa rohkeasti tarvittavat varat Suomen Pankilta siitä riippumatta että jotkut tahot saattavat pitää tätä pöyristyttävän röyhkeänä. Näin korko ja pääoma "jäävät" Suomeen ja samalla paperityöt työllistää suomalaisia. Hallitus voi samalla suositella samaa muille EU-maille.

B. Hallitus lainaa Ruotsin Riksbankenilta ja lupaa Ruotsille saman verran lainaa samoin ehdoin Suomen Pankilta. Lainalyhennykset ja korot kuittaantuvat toisiaan vastaan. Samaa temppua voi toistaa minkä tahansa keskuspankin kanssa ja näin kiertää pankkien sanelemat "EU-säännöt" joiden mukaan maan hallitus ei saa lainata omalta keskuspankiltaan.

C. Hallitus valtuuttaa valtiovarainministeriötä valmistelemaan tarvittavan lainasumman verran suomalaisia maakohtaisia euromääräisiä vouchereita joilla on sama vaihtoarvo ja ostovoima kuin euroseteleillä. Hallitus voi näin käyttää näitä kotimaisiin menoihin esim. sosiaalimenoihin. Nämä voucherit voivat kiertää kotimaisena kakkosrahana. Ne painetaan suoraan ilman mitään velkasitoomuksia kenellekään. Tai jos on pakko - niin muodon vuoksi tietysti niiden vakuudeksi voi painaa valtion korottomia obligaatioita ja pitää ne jossain holvissa.

Lisääkin ideoita voisi olla. Keksi itse lisää!

Samaan syssyyn laitan vielä toisen pienen artikkelin ihmeteltäväksenne. Hbl 1.8-09 Katariina Koivisto "Hisnande Summor".

Suomeksi sunnilleen "Huimaavia summia".

Tässä Koivisto toteaa hallituksen ensi vuonna lainaavan 13 mrd euroa.

Useimmat ovat hänen mukaansa sitä mieltä ettei muita vaihtoehtoja ole.

(keitä nämä "useimmat" mahtavat olla, entä ketkähän ovat eri mieltä ja mitä nämä mahtavat ehdottaa?)

Koivisto kirjoittaa että tulovaje on paikattava ulkomaisilla lainoilla.

Miksi ulkomaisilla? Kasvaako raha ulkomailla puissa appelsiinien tapaan?
Mitä ulkomalla osataan mitä Suomessa ei osata, kun kerran rahaa - joka tätä nykyä vain on digitaalisia bittejä tai impulsseja sähköisissä verkoissa, ei voi kirjata aikaiseksi kotimaisilla päätteillä kotimaisin sormin...?

Lisäksi ulkomaillahan on aiva hirveesti velkaa ennestään joten tuskin siellä paljonkaan rahaa meille olisi.....

keskiviikko 12. elokuuta 2009

The lost Byron Dale interview : Nykyrahan velkaluonne

Olen jo esitellyt Minnesotalaisen Byron Dale´n aikaisemmassa blogipostauksessa. Nyt löytyi mielenkiintoinen kuusiosainen ilmeisen vanha, 1980-luvulta, (mutta pitkään kadoksissa ollut) videosarja missä Byron Dale yksityiskohtaisesti ja ymmärettävällä tavalla paljastaa rahan todellisen luonteen ja miten kehitys on edennyt "rahasta arvokuitteina" tämän päivän "rahaan velkakuitteina". Kaikki alkoi jo 1600-luvulla. Tarina on pitkä - mutta katsomisen arvoinen koska Dale vääntää monet asiat lähes rautalangasta haastettelijalle hauskoissa esimerkkiselityksissään.

A recently discovered video interview featuring Byron Dale. Excellent information.
The lost Byron Dale interview

Osa 1.



Osa 2.



Osa 3.



Osa 4.



Osa 5.



Osa 6.



**
Oma kommenttini tähän videosarjaan:

Joka katsoo kaiken loppuun asti huomaa ehkä että Dale lopussa sanoo suunnilleen näin "että kaikki pankille maksettu pääoma ja korko poistetaan kierrosta"... jolloin..."rahakanta supistuu eikä kaikille enää riitä rahaa maksaa lainojaan korkoineen"...koska kaikki raha on lainaa tai velkaa....
Tässä kohdassa - aina niin tarkka Byron Dale, outoa kyllä, tekee pahan virheen, koska kyllähän pankki maksaa veroja, palkkoja palkkaoheiskuluineen, ostaa alihankintaa, käyttää yhteiskunnan palveluita eli käyttää ja kuluttaa paljon rahaa joka näin palautuu yhteiskuntaan ihan kuten Money As Debt videon jatko-osa Money As Debt II video kuvailee. Tärkeä pointti jos haluamme että meitä uudistusmielisiä otettaisiin vakavasti.

Huomaa myös poiketa Byron Dalen blogilla: http://moneyaswealth.blogspot.com/

Tännekin kannattaa kurkistella: http://www.youtube.com/user/TheByronDaleChannel

tiistai 11. elokuuta 2009

Tähän ei ole rahaa, tuohon ei ole rahaa...

Tästä aiheesta on kylläkin kirjoitettu ennen, mutta kertaus on selvästi tarpeen.

Seurattuani toista vuosikymmentä kansainvälistä julkista keskustelua siitä mitä rahan todellinen olemus on ja mitä rahan olemuksesta on todettu, sanottu ja kirjoitettu kautta vuosisatojen tulee aina kärsimätön ja turhautunut olo kun valtavirtauutisissa jälleen kerran toitotetaan että se ja se poliitikko tai virkamies äskettäin on todennut ettei johonkin tärkeäksi koettuun projektiin "ole rahaa".

Sattumoisin tänään on radiossa kerta toisensa jälkeen toitotettu siitä miten koululaisten laitosruokaan "ei ole varoja" - ja miten entisestään pitäisi säästää. Radion mukaan koululaisten ruoka-annoksen keskihinta on peräti 0,65 - 1,20 riippuen kunnasta ja koulusta. Turku on joukon hännillä ja Loviisa taas pahimpia törsääjiä.

Ymmärtäisin näitä ainaisia valitusvirsiä jos jostain todellisesta olisi pulaa - jos työvoimasta tai jostain raaka-aineista olisi pulaa.

Porvoossa on hiljan törsätty oikein urakalla upouuteen kouluun. Vaikka tällä koulurakennuksella tai sen maantieteellisellä paikalla ei ole sitten minkäänlaista kytkyä taidemaalari Albert Edelfeltiin niin silti jokin hienostunut poliitikkopoppoo on antanut taidemaalarin "fiinin" nimen koululle.

No oli miten oli koulu on nyt valmis - mutta kaupungin sisäinen vuokrajärjestelmä vaatii nyt 700.000 euroa enemmän paikkakunnan koululaitokselta. Jonkun virkamiehen mukaan halvinta olisi jatkaa samoissa vanhoissa tiloissa vaikka koulu on valmis. Nyt siis koulun käyttöönottoon "ei ole rahaa"...

Tällainen on uskomatonta. Tällainen on naurettavaa velkarahateatteria vailla todellisuuspohjaa.
Rahasta on pulaa vain jos halutaan että rahasta on pulaa. Tämä on siis poliittinen kysymys.

Koulu on lisäksi tietysti rakennettu velkarahalla - eli pankkkilainalla. En tiedä lyhennyssuunnitelmasta mutta oletettavasti sen rakennuskustannuksia lyhennetään arviolta kymmenessä vuodessa. Tämä tarkoittaa että alunperin tarvittava rakennuspääoman lisäksi maksetaan korkoja arviolta 70-75%. Ja kaikki kerätään eri keinoin: paikallisväestöä verottamalla, palvelumaksuja nostamalla, palveluja supistamalla, henkilökuntaa lomauttamalla ja tietysti lainaamalla vielä lisää pankeilta.

Ja pankit kiittävät. Virkamiesten tullessa myssy kourassa anelemaan lainaa pankinjohtajan silmissä mahtaa €:t vilahtaa. Helpompaa ja riskittömämpää rahantekokeinoa pankeille ei nimittäin ole. Euroopan Järjestelypankin, BIS:in (www.bis.org) Basel II säännöstö sallii nimittäin julkisyhteisölainoituksen huomattavan kevein eväin. Verotusoikeus tekee julkisyhteisöistä riskittömiä lainakohteita.

Miten sitten vastaavan koulun rakentaminen tulisi ratkaista? Ratkaisuja on useita. Kuvailen tässä vain yhtä mahdollista sellaista.

Ensinnäkin urakoitsijan valinnassa pitäisi huomioida myös sekä pääurakoitsijan ja aliurakoitsijoiden veronmaksun kotikunta että työvoiman verotuskotikunta. Tällöin olisi todennäköisempää että urakan saa paikallinen kuin helsinkiläinen. Kaupunki voisi myös itse vaatia saada toimia joidenkin osahankkeiden aliurakoitsijana.

Lopullisen rakennusurakan arvo ilmoitetaan sitten valtiovarainministeriölle joka valtuuttaa Porvoon Kaupunkia avaamaan projektitilin Suomen Pankissa. Suomen Pankki kirjaa sitten tilille kerralla koko summan - kirjanpitovientinä. Sitten urakka aloitetaan ja tiliä velotetaan sitä mukaan kun urakka etenee.
Kun kaikki on valmiina tilillä olleet varat pitäisi olla lopussa.

Suomeen on valmistunut uusi koulurakennus - joka edustaa uutta vaurautta. Tämä vauraus on syntynyt ihmistyöllä, työkaluilla, kuljetuskalustolla, käyttämällä luonnosta löytyviä raaka-aineita mm hiekkaa, kiveä, vettä. Osa on tietysti etukäteen jalostettu ikkunalasiksi, eri metalleiksi ja metallituotteiksi - betonipylväiksi tai tiileiksi jne.

Kaikki tämä rakentaminen on nyt valtion toimesta mahdollistettu luomalla riittävästi vaihdon välineitä - suomalaisia euroja kyseiselle projektitilille. Samalla hetkellä kun rakennus on valmistunut on Suomeen kulutettu valtion rahaa joka sittemmin on levinnyt tuhansille eri pankkitileille erilaisten tuotteiden ja palvelujen ostosten myötä. Osan verottaja on haalinut itselleen.

Valmistunut rakennus kuvastaa reaaliarvoa ja rakennuksen reaaliarvon peilikuva on siihen käytetty raha joka nyt jää kiertämään pysyvästi uutena osana talousjärjestelmämme rahamäärää.

Kukaan ei ole tässä prosessia velkaantunut. Kukaan ei maksa korkoja kenellekään.

Liikepankkeja ei koko prosessissa ole tarvittu muulla tavoin kuin että projektitilistä on suunnattu maksuja yritysten ja yksityishenkilöiden pankkitileille eri pankeissa. Projektitilillä ollut raha on siis lopulta päätynyt pankkijärjestelmään koska kaikki raha päätyy joillekin pankkitileille. Osa on tietysti voinut joutua ulkomaillekin tuonnin, matkustelun tai nettiostosten johdosta.

Tällainen rahoitusratkaisu on kaikkien paikallisten veronmaksajien etujen mukainen. Tällainen rahoitusratkaisu ei tuota minkäänlaista inflaatiota. Joka muuta sanoo on pankkien maksettu asiamies.

Ainoa ongelma tämänlaisen ratkaisun käyttöönotossa on se että liikepankeilla on nykyisellään liikaa valtaa ja haluavat tietysti estää tällaista muutosta. Isokenkäiset poliitikot ovat usein pankkien kiitollisia palvelijoita joiden tehtävä on estää kaikki julkinen keskustelu tämänlaisista asioista.

Tästä syystä kansalaisten tulisi suhtautua hyvinkin kriittisesti kaikkiin vastaväitteisiin ja osata nähdä kytkyt ahneisiin rahoitusvallan turmeilemiin rahoituslaitoksiin. Kaikki vastaväitteet tyyppin "EU-säännöt estävät tätä" tai "WTO sopimus estää tätä" pitää myös nähdä osana pankkien valtakauden suunnitelmallisina barrikaadeina.

Kansalaisten tulisi vaaleissa osoittaa että poliitikko joka piiloutuu vastuulta vetoamalla erilaisiin sopimuksiin - ei tule uudelleenvalituksi.

Kaikki allekirjoitetut sopimukset voidaan nimittäin yhtä helposti uusilla allekirjoituksella purkaa.

Mitä ilmeisimmin Suomi tarvitsee uusia nimiä politiikkaan - sellaisia jotka purkavat järkevän taloudellisen toiminnan esteet yksi toisensa jälkeen. Eikä vain uusia nimiä vaan myös uusia puolueita joilla ei ole historiallista kytkyä rahoitusvallan torneihin. Kansakunnalle elintärkeiden liikenne- ja tietoliikennetoimintojen yksityistämisen purkaminen kuuluu myös samaan ongelmavyyhtiin.

Lopuksi toteaisin vielä että tätä samaa rahoitusjärjestelmää tulisi perinteisten rakennusten ohella käyttää myös kaiken muun julkisen rakentamisen rahoittamisessa: sillat, tiet, moottoritiet, satamat, lentokentät, laajakaistaverkostot jne.

*
Myöhempi lisäys. Onkohan Suomessakin näin ? Onko finanssioligarkia kaapannut vallan Suomessa?

If You Read Nothing Else About the Financial Crisis Read (and Remember) This...

"The crash has laid bare many unpleasant truths about the United States. One of the most alarming, says a former chief economist of the International Monetary Fund, is that the finance industry has effectively captured our government—a state of affairs that more typically describes emerging markets, and is at the center of many emerging-market crises.

If the IMF’s staff could speak freely about the U.S., it would tell us what it tells all countries in this situation: recovery will fail unless we break the financial oligarchy that is blocking essential reform. And if we are to prevent a true depression, we’re running out of time."

Richard C. Cook: Miten USA:n perustulo voitaisiin rahoittaa

Richard C Cook: How To Finance the National Dividend.

Total debt in the U.S. today is around $60 trillion. If interest is 4% that’s $2.4T out of a $14T GDP. $2.4T is a figure curiously almost identical to my proposed National Dividend.
Eli suomeksi, se sama summa joka nyt menee pankeille korkoina voitaisiin sen sijaan siirtää kansalle kansallisosinkona tai "perustulona". Turha tulla sanomaan ettei siis rahaa perustuloon olisi. Kukaan ei koskaan väitä ettei ylisuurienkin velkojen hoitamiseen olisi varoja. Siihen löytyy aina rahaa.
Suomalaiset ekonomistitkin ovat julkisesti ja suurieleisesti todenneet että velkaa ei tarvitse koskaa maksaa pois.

No - oikeasti olen sitä mieltä että julkisyhteisöjen velat ovat meille kaikille täysin turha rasite.
Enkä ole tässä yksin tätä mieltä. Jokainen järkevästi ajattelevan luulisi olevan samoilla linjoilla.

Ja niistä pääsee eroon jos haluaa. Nykypoliitikot eivät halua eroon veloista - vaikka vaalien alla yrittävät antaa sellaisen kuvan meille. Suomessa on (nyt) ilmiselvää että Sampo-pankin (ja muidenkin pankkien ja rahoitusyhtiöiden..?) kädestä syövän Kokoomuksen ja Kataisen poliittinen linja on aina ensin pankkien asiamiehenä oleminen. Pankkejahan pitää kovasti nyt "pääomittaa" sanoi Katainen ...(Wahlroosin kirjoittamaa käsikirjoitusta lukiessaan televisiossa?)

Kokoomus "työväen puoluena" oli viime vaaleissa sikäli osuva mainoslause että onhan Kokoomus varmistamassa että "työväki" eli pankkien lypsylehmät maksavat korkojaan jatkossakin. Hiljan 100.00 euroon korotettu talletustakuukin oli tavallaan sekin Kokoomuksen vastalahja Suomen pankeille, vai ?

Palataksemme Cookin artikkeliin, tässä ote:
If the idea of printing it and giving it away is politically unacceptable, then you can have the government sell “dividend bonds” to the central bank, which bonds are kept in a vault somewhere, with the bank distributing the dividend. Or it can be done through the Treasury.

The only difference from current practice is that with the National Dividend, you give the money directly to the people rather than routing it through the government or the banks; today the government spends much of it on the horror of the military-industrial complex; banks skim the cream through interest on lending.

With a National Dividend paid directly to the people, this money immediately goes into circulation at the local level and produces many more jobs and much more economic growth than through the other routes. So it becomes, in practice, self-financing. It also pays down debt, reduces net interest payments, and results in more savings than at present.

***

How to finance the National Dividend, which would be somewhere in the range of $2-$3.5T U.S., depending on whether it is taxed and if there is an allowance for children.
Eli Richard C. Cook ehdottaa näin jokaiselle aikuiselle n 1000 dollaria kuussa perustarpeisiin. Voucherit eivät kelpaisi lottoamiseen, tupakkaan, olueen eikä viinaan. Ja jos pankkien rahoittamien poliitikoiden on vaikea niellä se että valtio painaa ja levittää voucherit sellaisenaan, yksi kiertotie olisi se että ne maksettaisiin vastineena valtion nollakorkoisia "osinko-obligaatioita" vastaan. Näin kansallisolinko on nimellisesti "laina". Osinko-obligaatiot voidaan pitää piilossa jossain holvissa vaikka tuomiopäivään asti.


http://dandelionsalad.wordpress.com/2009/08/07/how-to-finance-the-national-dividend-by-richard-c-cook/

maanantai 10. elokuuta 2009

Stephen Zarlenga videolla

Zarlenga kysyy: Mitä jos ne 3000 miljardia dollaria olisikin jaettu tasan USA:n kansalaisten kesken eikä työnnetty finanssisektorin ammottaviin pohjattomiin reikiin.




WHAT IF just 3 trillion of the bailout money had gone to the people instead of banks? With $9,800 per person mortgages would be paid, cars bought, and jobs maintained. There would be no financial crisis. Why do only banks, who caused the crisis, get free money from the very people they have hurt?

Stephen Zarlenga is Director of the American Monetary Institute and author of: The Lost Science of Money. Zarlenga works with Rep. Kucinich on The American Monetary Act. This proposed legislation is designed to resolve the banking crisis. Look up the draft at www.monetary.org

Toisessa Zarlenga kertoo lyhyesti American Monetary Act-lakialoitteen sisällöstä ja perustelee tärkeimmät kolme kohtaa.
-keskuspankki FED siirretään treasury´n eli USA:n valtiovarainministeriön hallintaan.
-pankkien mahdollisuus luoda rahaa tyhjästä lopetetaan kerralla muuttamalla kirjanpitolakia.
-valtio/hallitus/eduskunta ryhtyy pankkien sijasta luomaan rahaa. [Huom.Tämä ei tarkoita että luotaisiin liikaa rahaa tai että se sen enempää johtaisi inflaatioon kuin nykyjärjestelmäkään. Zarlengan järjestelmä olisi vakaampi, korot laskisivat, kaikki uusi raha olisi pysyvää rahaa]

Video 2.



Huomaa mitä Zarlenga sanoo siitä miten Bank of England kansallistettiin 1946 ja miten kaikki siellä jäi puolitiehen. Silloin vielä 50% rahasta oli julkista. Nyt enää 2-3% rippuen maasta.

Stephen Zarlenga works with Rep. Kucinich on The American Monetary Act, designed to resolve the banking crisis. This clip from a longer film defines 3 steps: In addition to nationalizing the Fed. and removing the power of banks to create money as debt out of thin air, the Act reminds us of the Constitution, Article I, Sec. 8, that states that our government has the sovereign power to issue money and spend it into circulation. Whatever you think about point 3 - the government could not possibly do any worse than the banks.
Our money is made by accounting privilegies that the banks have. Our money is thus privately created by the banks.

perjantai 7. elokuuta 2009

Velkakello USA:n malliin

Löysin uuden monipuolisen sivun mistä selviää USA:n valtion velkatilanne aika lailla kattavasti.
Laskurit elää ja raksuttaa jatkuvasti velan kasvaessa ja velkaantumisvauhdin kiihtyessä päivä päivältä.

http://www.usdebtclock.org/














Sääli ettei tällaista sivua ole Suomesta. Kataisen ministeriön tulevat lainasuunnitelmien toteutuminen olisi karseaa katseltavaa. Ja kaikki turhaan - koska ei omavaltaisen valtion tarvitse nöyrtyä lainaamaan todellisuudessa. Tai sanotaan vaikka että Suomen lainapolitiikka voisi olla se jos valtio lainaa niin lainaa Suomen Pankilta - eli itseltään. Paras vaihtoehto olisi että valtio minkä tahansa pankin tavoin yksinkertaisesti kirjaisi digitaalisesti tarvittavat rahat valtiokonttorin tilille ja kuluttaisi ne yhteiskuntaan. Suomalaisessa yhteiskunnassa on rahasta suurta puutetta erityisesti nyt kun lainalyhennykset korkoineen juoksee mutta uusia lainoja ei oteta. Rahamäärä supistuu huolestuttavasti. Tästä valtion tulisi olla huolissaan. Valtion tulisi katsoa että vaihdon välineitä on riittävästi ja että kaikilla kansalaisilla riittää ostovoimaa perustarpeisiin ja vaikkapa itsensä työllistämiseen eri keinoin. Perustulo tarvitaan ja se ei saa olla tulonsiirtoa vaan sen tulee olla uutta lisärahaa jolla varmistetaan rahan riittävyys ja julkisen yhteisen korottoman velattoman rahan osuuden nousu.