tiistai 11. elokuuta 2009

Tähän ei ole rahaa, tuohon ei ole rahaa...

Tästä aiheesta on kylläkin kirjoitettu ennen, mutta kertaus on selvästi tarpeen.

Seurattuani toista vuosikymmentä kansainvälistä julkista keskustelua siitä mitä rahan todellinen olemus on ja mitä rahan olemuksesta on todettu, sanottu ja kirjoitettu kautta vuosisatojen tulee aina kärsimätön ja turhautunut olo kun valtavirtauutisissa jälleen kerran toitotetaan että se ja se poliitikko tai virkamies äskettäin on todennut ettei johonkin tärkeäksi koettuun projektiin "ole rahaa".

Sattumoisin tänään on radiossa kerta toisensa jälkeen toitotettu siitä miten koululaisten laitosruokaan "ei ole varoja" - ja miten entisestään pitäisi säästää. Radion mukaan koululaisten ruoka-annoksen keskihinta on peräti 0,65 - 1,20 riippuen kunnasta ja koulusta. Turku on joukon hännillä ja Loviisa taas pahimpia törsääjiä.

Ymmärtäisin näitä ainaisia valitusvirsiä jos jostain todellisesta olisi pulaa - jos työvoimasta tai jostain raaka-aineista olisi pulaa.

Porvoossa on hiljan törsätty oikein urakalla upouuteen kouluun. Vaikka tällä koulurakennuksella tai sen maantieteellisellä paikalla ei ole sitten minkäänlaista kytkyä taidemaalari Albert Edelfeltiin niin silti jokin hienostunut poliitikkopoppoo on antanut taidemaalarin "fiinin" nimen koululle.

No oli miten oli koulu on nyt valmis - mutta kaupungin sisäinen vuokrajärjestelmä vaatii nyt 700.000 euroa enemmän paikkakunnan koululaitokselta. Jonkun virkamiehen mukaan halvinta olisi jatkaa samoissa vanhoissa tiloissa vaikka koulu on valmis. Nyt siis koulun käyttöönottoon "ei ole rahaa"...

Tällainen on uskomatonta. Tällainen on naurettavaa velkarahateatteria vailla todellisuuspohjaa.
Rahasta on pulaa vain jos halutaan että rahasta on pulaa. Tämä on siis poliittinen kysymys.

Koulu on lisäksi tietysti rakennettu velkarahalla - eli pankkkilainalla. En tiedä lyhennyssuunnitelmasta mutta oletettavasti sen rakennuskustannuksia lyhennetään arviolta kymmenessä vuodessa. Tämä tarkoittaa että alunperin tarvittava rakennuspääoman lisäksi maksetaan korkoja arviolta 70-75%. Ja kaikki kerätään eri keinoin: paikallisväestöä verottamalla, palvelumaksuja nostamalla, palveluja supistamalla, henkilökuntaa lomauttamalla ja tietysti lainaamalla vielä lisää pankeilta.

Ja pankit kiittävät. Virkamiesten tullessa myssy kourassa anelemaan lainaa pankinjohtajan silmissä mahtaa €:t vilahtaa. Helpompaa ja riskittömämpää rahantekokeinoa pankeille ei nimittäin ole. Euroopan Järjestelypankin, BIS:in (www.bis.org) Basel II säännöstö sallii nimittäin julkisyhteisölainoituksen huomattavan kevein eväin. Verotusoikeus tekee julkisyhteisöistä riskittömiä lainakohteita.

Miten sitten vastaavan koulun rakentaminen tulisi ratkaista? Ratkaisuja on useita. Kuvailen tässä vain yhtä mahdollista sellaista.

Ensinnäkin urakoitsijan valinnassa pitäisi huomioida myös sekä pääurakoitsijan ja aliurakoitsijoiden veronmaksun kotikunta että työvoiman verotuskotikunta. Tällöin olisi todennäköisempää että urakan saa paikallinen kuin helsinkiläinen. Kaupunki voisi myös itse vaatia saada toimia joidenkin osahankkeiden aliurakoitsijana.

Lopullisen rakennusurakan arvo ilmoitetaan sitten valtiovarainministeriölle joka valtuuttaa Porvoon Kaupunkia avaamaan projektitilin Suomen Pankissa. Suomen Pankki kirjaa sitten tilille kerralla koko summan - kirjanpitovientinä. Sitten urakka aloitetaan ja tiliä velotetaan sitä mukaan kun urakka etenee.
Kun kaikki on valmiina tilillä olleet varat pitäisi olla lopussa.

Suomeen on valmistunut uusi koulurakennus - joka edustaa uutta vaurautta. Tämä vauraus on syntynyt ihmistyöllä, työkaluilla, kuljetuskalustolla, käyttämällä luonnosta löytyviä raaka-aineita mm hiekkaa, kiveä, vettä. Osa on tietysti etukäteen jalostettu ikkunalasiksi, eri metalleiksi ja metallituotteiksi - betonipylväiksi tai tiileiksi jne.

Kaikki tämä rakentaminen on nyt valtion toimesta mahdollistettu luomalla riittävästi vaihdon välineitä - suomalaisia euroja kyseiselle projektitilille. Samalla hetkellä kun rakennus on valmistunut on Suomeen kulutettu valtion rahaa joka sittemmin on levinnyt tuhansille eri pankkitileille erilaisten tuotteiden ja palvelujen ostosten myötä. Osan verottaja on haalinut itselleen.

Valmistunut rakennus kuvastaa reaaliarvoa ja rakennuksen reaaliarvon peilikuva on siihen käytetty raha joka nyt jää kiertämään pysyvästi uutena osana talousjärjestelmämme rahamäärää.

Kukaan ei ole tässä prosessia velkaantunut. Kukaan ei maksa korkoja kenellekään.

Liikepankkeja ei koko prosessissa ole tarvittu muulla tavoin kuin että projektitilistä on suunnattu maksuja yritysten ja yksityishenkilöiden pankkitileille eri pankeissa. Projektitilillä ollut raha on siis lopulta päätynyt pankkijärjestelmään koska kaikki raha päätyy joillekin pankkitileille. Osa on tietysti voinut joutua ulkomaillekin tuonnin, matkustelun tai nettiostosten johdosta.

Tällainen rahoitusratkaisu on kaikkien paikallisten veronmaksajien etujen mukainen. Tällainen rahoitusratkaisu ei tuota minkäänlaista inflaatiota. Joka muuta sanoo on pankkien maksettu asiamies.

Ainoa ongelma tämänlaisen ratkaisun käyttöönotossa on se että liikepankeilla on nykyisellään liikaa valtaa ja haluavat tietysti estää tällaista muutosta. Isokenkäiset poliitikot ovat usein pankkien kiitollisia palvelijoita joiden tehtävä on estää kaikki julkinen keskustelu tämänlaisista asioista.

Tästä syystä kansalaisten tulisi suhtautua hyvinkin kriittisesti kaikkiin vastaväitteisiin ja osata nähdä kytkyt ahneisiin rahoitusvallan turmeilemiin rahoituslaitoksiin. Kaikki vastaväitteet tyyppin "EU-säännöt estävät tätä" tai "WTO sopimus estää tätä" pitää myös nähdä osana pankkien valtakauden suunnitelmallisina barrikaadeina.

Kansalaisten tulisi vaaleissa osoittaa että poliitikko joka piiloutuu vastuulta vetoamalla erilaisiin sopimuksiin - ei tule uudelleenvalituksi.

Kaikki allekirjoitetut sopimukset voidaan nimittäin yhtä helposti uusilla allekirjoituksella purkaa.

Mitä ilmeisimmin Suomi tarvitsee uusia nimiä politiikkaan - sellaisia jotka purkavat järkevän taloudellisen toiminnan esteet yksi toisensa jälkeen. Eikä vain uusia nimiä vaan myös uusia puolueita joilla ei ole historiallista kytkyä rahoitusvallan torneihin. Kansakunnalle elintärkeiden liikenne- ja tietoliikennetoimintojen yksityistämisen purkaminen kuuluu myös samaan ongelmavyyhtiin.

Lopuksi toteaisin vielä että tätä samaa rahoitusjärjestelmää tulisi perinteisten rakennusten ohella käyttää myös kaiken muun julkisen rakentamisen rahoittamisessa: sillat, tiet, moottoritiet, satamat, lentokentät, laajakaistaverkostot jne.

*
Myöhempi lisäys. Onkohan Suomessakin näin ? Onko finanssioligarkia kaapannut vallan Suomessa?

If You Read Nothing Else About the Financial Crisis Read (and Remember) This...

"The crash has laid bare many unpleasant truths about the United States. One of the most alarming, says a former chief economist of the International Monetary Fund, is that the finance industry has effectively captured our government—a state of affairs that more typically describes emerging markets, and is at the center of many emerging-market crises.

If the IMF’s staff could speak freely about the U.S., it would tell us what it tells all countries in this situation: recovery will fail unless we break the financial oligarchy that is blocking essential reform. And if we are to prevent a true depression, we’re running out of time."

12 kommenttia:

Jussi K kirjoitti...

Hyvä esimerkki jälleen Larsilta.

On se ihme jos ei ihmiset ymmärrä tätä suorastaan rikollista systeemiä jonka orjina ollaan ja kaikenmaailman veroja maksetaan enemmän ja enemmän eikä silti ole varaa kohta mihinkään. Kaikesta pitää nipistää kuten kouluruuasta ja muista täysin välttämättömistä asioista joiden laiminlyönti tuottaa vain lisää ongelmia.

Rakastaako joku tosiaan niin paljon veroja, että niitä olisi pakko asettaa hamaan loppuun saakka vaikka meillä on oikeasti toinen mahdollisuus järjestää kaikki tarpeellinen rahoitus näihin yhteiskunnan järjestämiin palveluihin. Kyllä niitä oikeita ja tarpeellisia töitäkin löytyy kun niihin järjestetään rahoitus esimerkin osoittamalla tavalla. Raidehankkeet voitaisiin toteuttaa järkevällä tavalla joka lisäisi myös niiden suosiota.

Tulee myös kiinnittää huomiota laatuun. Rakennetaan mieluummin kerralla sellaisia rakennuksia joita ei tarvitse purkaa parin vuosikymmenen päästä. Muutenkin asenne tulevaan tule muuttaa radikaalisti jos oikeasti halutaan säästää tämä pallo elinkelpoisena. Jatkuvasta kasvun tavoittelusta tulee oikeasti luopua siinä mielessä kuin se tänä päivänä käsitetään koska nykykäsityksen mukaan tuotteen elinkaaren tulee olla mahdollisimman lyhyt jotta tätä kaivattua talouskasvua syntyisi enemmän.

Amerikan suunnalta alkaa jo kuulua uuden vallankumouksen todellisia ääniä joten nyt ei kannata pistää päätä pensaaseen vaan tarttua rohkeasti mmuutoksen tuuleen joka kaataa nykyisen rikollisen järjestelmän viimeistä kiveä myöten.

Kyösti kirjoitti...

Niin, on helppoa syyllistää poliitikkoja ja heidän äänestäjiänsä.
Uskon kumminkin, että suurin osa valitsemistamme edustajista on rehellisiä ja yrittävät hoitaa asiat ja tehtävät yhteisön parhaaksi.
Kysymys on kuitenkin tiedosta ja toimintamalleista, joiden puitteissa erilaiset ratkaisut tehdään.
Itse en ollut kuullutkaan (ennen sinun plogiasi) talousdemokratiasta, vaan elänyt täysin vallitsevan "totuuden" ehdoilla. Olen varma, että tuttavapiiriini kuuluvat tyypit ovat saman ongelman uhreja. Kirotaan systeemiä, mutta ollaan neuvottomia, ei löydy vaihtoehtoa, alistutaan.
Kiitänkin sinua Lars, hienosta työstä talousdemokraattisen vaihtoehdon tuomisesta yleiseen tietoisuuteen.
Nyt meidän, jotka tunnemme mielenkiintoa talousdemokraattiseen vaihtoehtoon, tulisi kertoa tästä plogista eteenpäin. Internetin kautta se Halla-ahokin nousi äänikuninkaaksi. Ehkä talousdemokraattinen puolue on näin todellisuutta nopeammin, kuin arvelemme.

Lars Osterman kirjoitti...

Kyösti,

Niin, toivoisi poliitikkojen olevan rehellisiä. Näin ei kuitenkaan aina ole.

"Sen lauluja laulat kenen leipää syöt" - pätee nimenomaan poliitikkoihin.

Lisäksi totean vaatimattomasti että jos minä joka en vältämättä ole mikään ruudinkeksijä onnistuin löytämään nämä tosiasiat - niin luulisi poliikassa mukana olevien muita fiksumpien suomalaisten löytäneen tämänlaisia ajatuksia jo aikoja sitten....etenkin kun niiden työ on vaihtoehtoisten poliittisten mallien selvittäminen.

Anonyymi kirjoitti...

kysymys täysin eriasiasta johon toivoisin vastauksen joltakin joka tietää tai voisiko joku ohjata minut johonkin mistä saisin lisätietoa: Haluaisin perustaa vapaaehtoisten ihmisten kanssa nettisivut kuten "infowars", johon koottaisiin kaikki suomea koskevat talous/poliittiset uutiset joita valtamediat eivät julkaise. Sinne voitaisiin koota vaikkapa talousdemokratia blogistakin kirjoituksia jne. Kaikki olisi siis suomen kielellä ja sinne päivitettäisiin joka päivä uudet uutiset jotka ovat TÄRKEITÄ (korruptio suomen hallituksessa + kaikkea informaatio maan ja taivaanvälillä jolle suuret mediat eivät anna painoarvoa ja jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja tietoisuutta).

Jussi K kirjoitti...

Näin se menee ja itsekin havahtunut asiasta kun tällaista tietoa joku viitsii tuoda esille. Joku mätä näissä viisaissa puhuvissa päissä on jotka meille syöttävät tätä potaskaa joka taas kerran johtaa meitä syvään lamaan. Onhan se jotenkin ymmärrettävää ettei tavallinen kansalainen tiedä näistä asioista kun elämä pyörii omassa selviytymisessä ja uskoen että näinhän tämä on aina ollut ja näin tulee olemaan. Ilman tällaisia vaihtoehtoisia medioita joita on nyt olemassa netin ansiosta omakin käsitys monista asioista olisi se mitä valtamedia tuottaa.
Se tosiaan hämmentää ettei kukaan poliitikko tai muu taho ole tästä hirveää ääntä pitänyt. Kyse on myös arvoista ja etiikasta. Varsinkin maailman laajuisesti mutta osataan sitä meilläkin. Rahaa tuntuu kuitenkin aina olevan hujiin palkkoihin ja etuihin eikä mitään seuraamuksia juuri tule vaikka rahaa sullotaan kilvan omiin taskuihin, aiheutetaan tällaisia talousromahduksia ja hässäköitä. Onneksi ja toivottavasti näiden globalistien peli alkaa olla pelattu ja tästä alkaa hyvät ajat. Sotia, nälkää ja köyhyyttä ei tarvita!

Lars Osterman kirjoitti...

Tässä aiheeseen sopiva kommentti Canadian Action Partyn sivuilta:

Unbelievable Fact # 1: How Money is Created.

Money is created out of nothing.
Myth: it's based on Gold: Not so! The Gold Standard was abandoned years ago.
-Well....it's not quite created 'out of nothing': it's created out of a faith based on the credit of a nation: otherwise, it would be worthless. If I give you a $20 bill, you believe (have faith) that you can use it as a medium of exchange to buy other goods or services. Moreover, there are two ways to create money (out of essentially nothing).

GCM (Government Created Money), created by the federal government. People understand this method. Most people when asked would say, "well, the government creates money." That's true. But how MUCH of the money supply each year does the government create? About 5%. That's all. So who creates the rest?

BCM (Bank Created Money): the private banking system. How does the private banking system "create" money? Simple! But unbelievable! Bear in mind that MONEY IS CREATED OUT OF NOTHING. So, when you make that $30,000 loan at your bank for a new truck, that amount is typed into you bankbook. Seconds earlier it didn't exist! Now YOU owe that money TO the bank, + interest!
Myth: the money for your loan is somehow "backed" by deposits on-hand in the bank where the loan is made... Not so!

You, as a citizen or a business, don't have a choice. Much though you might like to, you can't create money. You have to borrow your money from private banks or other lending institutions.

Unbelievable Fact # 2: The Government's Choice

But governments have a choice! The federal government can EITHER create its own debt-free and interest-free money (GCM) OR borrow it AS debt, and AT interest from the private banks (BCM). The provincial and municipal governments can choose to borrow, at low interest rates, from EITHER the Bank of Canada OR borrow from the private banking system at substantial interest rates.

GUESS WHICH CHOICE OUR GOVERNMENTS MAKE??
YOU GUESSED IT! Some 95% of our money is created as BCM
-UNBELIEVABLE!!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tällaisen kirjoituksen ja ajattelin kertoa jos ei ole sattunut vielä eteen tulemaan.

Rick Falkvinge: Why the US is collapsing


Lyhyehkö alustus tekstiin:

"Let’s go back to 1947. The US did two extremely strategic moves at that point. One was called The Marshall Plan and looked like charity, giving money away to all of war-torn Europe, officially to help repel communism."

...

"But what the US accomplished was much more important than that: it succeeded in making its own currency into a world currency. The dollar became the trade standard."

...

"At the end of 2007, this stockpile across the world was two and a half trillion dollars. More specifically, it was 2,445,180 million dollars."

...

"I wrote previously, that under the Bretton-Woods agreement, the dollar was essentially an IOU. A loan paper, an obligation to the US. Every 35 dollars was good for one ounce of gold, to be paid at any time of the creditor’s choosing. However, the war tore through the American economy like a plough through a golf course."

...

"On August 15, 1971, president Nixon declared bankruptcy. It wasn’t worded like that, of course. But what Nixon did was to state that the US would no longer honor its creditors and pay gold for the dollar. He declared the credit documents invalid. This event has been dubbed The Nixon Shock. In any other milieu, cancelling payments is the same as declaring bankruptcy. Here, it was “just an executive order”, and the world at large didn’t really appreciate its consequences."

...

Lisäksi lopussa käydään läpi mitä raha on

"Most people, I would say it’s so “most” it can be approximated to “all”, do not know where money comes from. How does a dollar appear? If there is $1,000,000,000 in the total economy, who makes the decision to change that number to $1,000,000,100?

Most people would answer “the government” or “the central bank”. This is wrong.

The correct answer is: you do. When you borrow a hundred dollars, those hundred dollars appear magically in the economy. They did not exist before and will not exist after they have been repaid."

...

"Lately, through lobbying and obscurity, the fractional reserve requirement has all but disappeared. Banks can now practically create as much money as you want to borrow."


Myös kyseisen tekstin perusteella Yhdysvalloilla ja sitämyöten koko maailmalla tulee olemaan melkoiset ongelmat vielä edessä.

Anonyymi kirjoitti...

Osaisitko selittää käytännössä, miten uuden rahan tuottaminen ja laskeminen kiertoon ei aiheuta inflaatiota?

Lars Osterman kirjoitti...

Elmo,

Kysymys lie oikeutettu vaikka olenkin vastannut tähän useissa eri kohdin aikaisimmin.


-Maassa on luotua vaurautta satojen miljardien edestä, OK

-Maassa pitäisi olla rahaa joka heijstaisi tätä vaurautta. Jos ollaan tarkkoja niin jotkut sanovat että kun rakennus tai silta rapistuu eli sen arvo laskee ajan myötä - saman verran rahaa pitäisi myös poistaa kierrosta. Toisaalta kun rakennuksia tai siltoja jne korjataan tähänkin käytetty raha tulisi taas olla lisäys rahakantaan.

Näin ei ole. Vaan, meillä on pelkkää velkaa huomattavasti yli reaalivaurauden arvon. Nettovaurautemme on negatiivinen.
Yktityinen pankkijärjestelmä taas omistaa kaiken rahan eli se taas tarkoittaa käytännössä että se voi vaatia vaurauden itselleen.

On ehdotettu että valtiovallan itse tai valtiovallan valtuuttaman tahon tulisi rahallistaa maan vauraus - eli luoda uutta todellista pysyvää rahaa joka todellakin heijastaisi tätä vaurautta.

Kun uutta rahaa luotaisiin niin alussa valtaosa menisi nykyisten velkojen maksamiseen. Kestäisi todella pitkään ennen kuin nettovaurautta rupeasi kertymään rahassakin. Tästä syystä kaikki puheet inflaatiosta ovat tarkoitushakuista pankkiasiamiesten ammattitermiein ja kapulakielellä höstettyä hölynpölyä.

Inflaation todelliset syyt ovat velka, velka ja velka. Ja korko.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Lars ja muut

Lähetin Lars sulle ne tekstit money as debt II:n. Lainaan hiukan blogiasi ja laitan muutaman linkin.
http://thepiratebay.org/torrent/5006839/Money_as_Debt_II_Promises_Unleashed
--> saa ladattua dokumentin
http://www.opensubtitles.org/fi/subtitles/3546431/-fi
--> saa ladattua tekstit. teksteissä voi olla joissain kohdin hieman huonoa suomea, mutta eiköhän siitä selvää saa.

Lars Osterman kirjoitti...

Viimeinen Anonyymi,

Niin joo - sain jo linkin ja tekstitysaineiston s-postilla sinulta. Olen kuitenkin sen verran kehno nörtti etten oikein vielä löytänyt sopivaa paikkaa tälle blogilla. Ja kun itse yritin avata tiedoston XP-ehdotti MSN-messenger ohjelmaa...

Mutta auttaakseni kiinnostuneita aktivoin linkkisi:

http.//thepiratebay.org/torrent/5006839/Money_as_Debt_II_Promises_Unleashed


www.opensubtitles.org/fi/subtitles/3546431/-fi

Lars Osterman kirjoitti...

Rick Falkvinge on tuttu ennestään.

Rick F on Ruotsalaisen Piraattipuolueen pääjehu - ja on myös usein kirjoittanut rahamaailman epäkohdista. Suomessa Piraattipuolue näyttää tyytyvän "tekijänoikeusjuridiikan muokkaukseen". Tampereella kun kokoonnuttiin tosin ehdotettiin että Piraattipuolueen kanssa kehitettäsiin yhteistyötä koska heillä ei ole muuta substanssia kuin protestointi - kaikki muu puuttuu - ja eritysesti jonkinlainen talouspoliittinen ohjelma.

Tasapuolisuuden nimissä voinen todeta että yhteistyötä on myös ehdotettu Itsenäisyyspuolueen kanssa, Köyhien Asialla r.p:n kanssa, Perussuomalaisten kanssa, Liberaalien kanssa..tiedä sitten mihin suuntaan mahdolliset yhteistyökuviot syntyvät. Vasemmistoliiton nuoret ovat olleet kovasti aktiivisia - vaikkei vanha vasemmistopoppoo näytä lämmenneen talousdemokratialle. Se voi tosin johtua siitä etteivät käy netissä. Vanhempi polvi (65+) ei paljon netissä näytä pyörivän.

Poikkeuksia tietysti on.