maanantai 24. elokuuta 2009

Taloussanomat: Virtuaalirahaa katoaa vauhdikkaasti

(ML:n vihje) Taloussanomat huomauttaa siitä että vaikka ns uutta lisärahaa on laskettu liikkeelle satoja miljardeja menneen vuosipuoliskon aikana niin nettomääräisesti laskettuna rahamäärä on supistunut lähes 100.000 miljardia.
Huomautan itse tähän siitä että mitä enemmän rahamäärä supistuu sitä vähemmän rahaa on liikkeellä tililtä toiselle. Taloudellinen toimeliaisuus hidastuu eli ostaminen ja myyminen vähenee - syntyy taantuma, matalasuhdanne. Jos taantuma on pitempi puhutaan lamasta.

Jan Hurri, Taloussanomat:
Vanhojen luottojen ja muiden rahoitussopimusten kuoletukset ja näistä sopimuksista koituneet tappiot ovat toistaiseksi tuhonneet maailman rahajärjestelmästä monin verroin enemmän vanhaa rahaa kuin keskuspankit ovat ehtineet painaa uutta tilalle.
Vielä toinen poiminta:

Keskuspankkien pankeille ja valtioille pumppaama painotuore raha on herättänyt huolta setelirahoituksen vääjäämättä synnyttämästä inflaatiopaineesta. Huolta aiheuttaneet keskuspankkien toimet ovatkin olleet mittavia ja poikkeuksellisia.

Maailman mahtavimmat keskuspankit Yhdysvaltain Fed, euroalueen EKP, Japanin BoJ ja Britannian BoE ovat taistelleet finanssikriisiä vastaan höllentämällä rahapolitiikkaansa monin tavoin.

Keskuspankit laskivat ohjauskorkojaan viime syksyn kriisikuukausina voimakkaasti, ne kasvattivat pankeille tarjoamaansa rahoitusta jopa rajattomaksi, ja viimeksi ne ovat ryhtyneet syytämään rahaa valtioille tai korkomarkkinoille suorin velkakirjaostoin.

Laskutavasta ja lähteestä riippuen suurimpien keskuspankkien luoma uusi rahamäärä on kohonnut satoihin miljardeihin tai korkeintaan muutamaan tuhanteen miljardiin euroon tai dollariin.

Finanssijärjestelmästä kriisikuukausina kadonneen virtuaalirahan rinnalla keskuspankkien painokoneista on vasta pulpunnut pikkurahaa.


Lue koko juttu tästä.

Lue artikkelin kommentit tästä.

Omat kommentit: Hyvä viesti mutta se mitä Hurri jättää sanomatta on että jokainen liikkeelle laskettu lisäeuro on velkapohjainen ja korollinen - eli jokainen euro on siis tavallaan palautettava samaan pankkiin mistä se laskettiin liikkeelle korkoinen. Näin ollen kaikki lisärahamiljarditkin ovat vain tilapäistä rahaa - eli rahaa missä "munakello tikittää". Ja ainoa keino saada rahaa korkoihin on lainata lisää missä myös tikittää munakello. Koko tämä järjestelmä on rakennettu upposuolle - eli koko pankkijärjestelmä on kavalasti laskelmoitua vaurauden siirtoa pankeille - siis pankkien omistajille.

Rahajärjestelmämme pysyy upposuona kunnes jokin poliittinen voima, esim talousdemokratia, saa poliitikot vakuuttuneeksi siitä että on pakko kääntää selkä pankeille ja alettava laskemaan liikkeelle velatonta korotonta julkista rahaa. Julkinen raha on nimittäin pysyvää - eli sen pohja on kalliolla. Tämä on nähdäkseni ainoa keino saada rahajärjestelmä kestävälle pohjalle.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta syyskokouksesta kannattaisi laittaa oma blogipostaus. Ja pienenä huomiona että 12.9 on lauantai ;D

Sama menettely kuin Tampereen kokousta edelsi varmaan toimisi jälleen.