perjantai 26. maaliskuuta 2010

Joitain vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Nämä eivät vielä ole lopullisia kantoja. Lähinnä hahmotelmia. Typot korjattu.

*

1. Mitä tarkoitetaan talousdemokratialla?

Talousdemokratia (TD) on kansanvalta missä myös talous- ja rahavalta on hajautettu kansalle, kansan valitsemille kansanedustajille ja edustajien valtuuttamille organisaatioille.
TD:n vastakohta on "talousoligarkia" eli talousharvainvalta missä raha- ja talousvalta edelleen on kourallisella suurpankin pankinjohtajalla, sekä niillä tahoilla joilla vuorostaan on valtaa vaikuttaa pankinjohtajiin. Talousharvainvalta sanotaan myös plutokratiaksi.

2. Mikä on talousdemokratian pääasialliset lyhyen aikavälin tavoitteet Suomessa?

Haluaisimme suomalaisten ymmärtävän rahaa ja sen ominaisuuksia: Mitä raha on, missä se syntyy, mistä raha tulee, miten rahaa lasketaan liikkeelle - ja näin osoittaa että raha useimpien yllätykseksi onkin vain pankkien kirjanpitoa - ja ihmiskäden tuotoksia.
Tästä syystä voidaan tehdä se yhteinen johtopäätelmä - että rahasta ei oikeasti voi olla pulaa.

Tahdomme myös osoittaa että uutta raha lasketaan nykyään liikkeelle ainostaan yksityisten pankkien toimesta ja lainoina velkakirjaa tai vastaan. Näin ei pidä, eikä tarvitse olla vaan tavoitteenamme on saada rahan liikeeseen laskeminen julkisen vallan - eli demokraattisen kansanvallan käsiin kaikkien yhteiseksi eduksi.

3. Entä olisiko talousdemokratialla vaikutusta julkiseen velkaantumiseen?

Talousdemokratian uudistusten myötä seuraisi melko pian mahdollisuus päästä eroon täysin turhasta rasitteesta - nykyisestä valtionvelasta. Itse asiassa koko kaupunki- ja kuntasektori pääsisi pikkuhiljaa TD-uudistusten myötä myös omista turhista veloistaan ja ennen kaikkea maksamasta vastikkeetta korkoja verorahoilla yksityisille rahoituslaitoksille. Näistä valtaosa ovat ulkomailla ja nämä rahoituslaitokset vuodattavat rahaa - eli verta, hikeä ja kyyneleitä ja täysin vastikkeetta meiltä Suomesta. Vastikkeetta siksi että kyseiset pankit luovat rahan täysin tyhjästä - kirjapidolla. Emme tarvitse tällaista palvelua pankeilta - yhteiskunta voi hoitaa tämän itse.

Rahoituslaitosten omistajat edustavat jo e.m. plutokratiaa - ja tavallaan vanhan feodaalivallan jäännettä, jonka valta-asemaa talousdemokratia katsoo aiheelliseksi lopullisesti syrjäyttää.
Ihmiskunnan vapautus orjuudesta jäi puolitiehen. Talousdemokratian myötä ihmiskunnan vapautus työorjuudesta totetuu. Näin TD toteuttaminen voidaan nähdä taisteluna ihmisioikeuksista.

4. Minkälaisia muutoksia Suomen Talousdemokraattinen Puolue ja Suomen Talousdemokratia ry pyrkii toteuttamaan Suomen yhteiskuntaan?

On olemassa useita erilaisia toimenpiteitä joita voidaan pitää askeleina kohti talousdemokratiaa.
Näistä tärkein on Suomen rahajärjestelmän kansallistaminen ja mahdollisesti myös pankkien kansallistaminen mikäli voidaan katsoa niiden saaneen kohtuuttoman paljon tukea veronmaksajilta.
Rahajärjestelmän kansallistaminen tarkoittaa sitä että tänään kierrossa olevan vähäisen käteisen ohella - pääasiallinen raha - eli yksityispankkien myöntämä pankkiluotto myös muutetaan kansalliseksi.
TD suosittelee myös että julkinen sektori lähtee mukaan pankkialalle. Suomeen voitaisiin muodostaa kymmenen maakuntapankkia sekä iso määrä kaupunkipankkeja ja kuntainliittopankkeja. Näin julkinen sektori hallitsisi itse rahojaan ja voisi myös luotottaa itse itseään - kaikkien veronmaksajien yhteistä etua ajatellen. Kun myös valtion ja kuntien palkkatilit olisivat samoissa pankeissa - julkinen talous olisi vapaa kaikesta vanhasta feodaaliriistosta joka edelleen rasittaa yhteiskuntaa pankkijärjestelmän kautta. Ajattele näin: talousdemokratiassa valtio eikä yksikään kunta tai kaupunki enää joudu maksamaan korkoa tai yleensäkään velkaantumaan. Verotusta voitaisiin keventää ja miltei kokonaan poistaa.

5. Talousdemokratia haluaa myös perustulon. Miten se rahoitettaisiin teidän talousmallissanne?

Perustulo muodostaisi jatkossa jokaisen aikuisen perustoimeentulon. Tämän lisäksi olisi työtuloa ja mahdollisesti jotain muutakin tuloa. Korkotuloa TD ei hyväksy. Pääomatulon ja vuokratulon suhteen lopullista kantaa ei ole. Perustulon maksaisi valtiovalta jonkun alaorganisationsa kautta eli verotoimiston, KELA:n tai julkisen pankkiverkoston. TD:ssa ostovoiman jakelujärjestelmä ei siis enää nojaudu palkkatuloon vaan palkkatulo on lisätuloa. TD:ssa palkkatuloa, yritystuloa, liikevoittoa ja muita tuloja mitä ilmeisimmin edelleen jossain määrin verotettaisiin. Verotus olisi kuitenkin lähinnä keino saada rahaa kiertämään nopeammin jotta rahamäärä voitaisiin pitää kohtuullisena. Verotuksella voitaisiin myös kätevästi poistaa rahaa kierrosta mikäli katsotaan että sitä olisi liikaa liikkeessa. On olemassa erilaisia menetelmiä laskea optimaalinen kierrossa olevan rahan määrä. Kukaan ei tietenkään halua inflaatiota.

6. Voisitko kuvailla talousdemokraattista yhteiskuntaa?

TD:ssa jokaisella yksilöllä on ihmisarvo, riittävä toimeentulo ja kohtalainen itselleen sopiva asunto. Kenenkään ei ole pakko olla töissä selvitäkseen mutta 98% ihmisistä haluavat osallistua yhteiskunnan ylläpitoon, huoltoon, korjaukseen, rakentamiseen ja kehittämiseen omilla valitsemillaan tavoilla. Työaikalakia ei ole mutta useimmat viettävät 2-3 päivää viikossa erilaisissa kodin ulkopuolisissa tehtävissä ja askareissa. Joku tekee lyhyttä päivää, joku jakaa vanhan työpaikkansa toisten kanssa. Vapaa-aika ei ole ihmisille rasite tai ongelmatila eikä aikaa edes enää välttämättä jaeta työajaksi ja vapaa-ajaksi.

Köyhyyttä ei ole - eikä myöskään nykyisiä korkotuloilla leveästi eläviä miljardöörejä. Rahalla keinotteleminen on loppunut. Kansalaisilla on mahdollista säästää osan rahoistaan - lainarahaa ei tarvita kaikkeen. Pienyritystoimintaa, opiskelua ja asumistaan saa rahoitettua korottomasti tai lähes korottomasti julkisten pankkien avulla. Spekulatiivista valuuttakauppaa ei harrasteta. Ulkomaista valuuttaa ostetaan ulkomaille matkustettaessa - ei muuten. Ulkomaankauppa toimitetaan vaihtokauppana siten että lähtevien ja tulevian tavaraerien arvot kuitataan toisiaan vastaan - tavoitteena mahdollisimman tasapainoinen kauppatase.

Roskatavaran valmistaminen on loppunut. TD:ssa valmistetaan vain kestävää laatutavaraa ja päällimmäinen tavoite on luonnonvarojen mukainen tuotanto ja kulutus joka on kestävällä pohjalla.

Lisäys 22.6 2010

Lähde: http://sahalee.wordpress.com/2010/05/16/presentation-av-richard-werner/

26 kommenttia:

Lars Osterman kirjoitti...

Lisätietoja: Jos joku epäilee ehdottamiani maakunta-, kuntainliitto- tai kaupunkipankkeja niin tässä on tuoreinta tietoa maailmalta:

http://real-economics.blogspot.com/2010/03/more-support-for-state-banks.html

Thursday, March 25, 2010
More support for state banks
This time in Florida. Ironically, the folks who fought the creation of the Bank of North Dakota warned that the idea would spread. Well, the spread has been slow, but it is nice to know that there are a FEW folks as bright as the geniuses who created the Non-Partisan League.

Florida political leaders consider state bank: 2% mortgages, 6% credit cards, no state debt costs

Anonyymi kirjoitti...

Miksi näitä maakunta-, kuntainliitto- tai kaupunkipankkeja sitten perusteta? Puhetta kyllä riittää, mutta entä tekoja niiden vastineeksi?

Lars Osterman kirjoitti...

Puhetta riittää, kyllä. Minä olenkin ideoija ja selvittelen erilaisia ratkaisuja. Ja vaikka minä kirjoitan näistä tässä - se ei tarkoita että ideat olisivat jotenkin uusia. Ei kaikkea muuta.

Jo 1700-lopulla amerikan siirtomaissa rahan laski liikkeseen paikallinen "osavaltiohallinto" vaikkei varsinaisia osavaltioita vielä ollutkaan. Koko USA:n historia on ollut yhtä taistelua siitä kuka kontrolloi pankkeja - yksityiset eurooppalaiset intressit vaiko USA:s valtiovalta. Tämän pankkitaistelun myötä 5-6 presidenttiä lie myös murhattu, joten tämä taistelu on kaikkea muta kuin vähäpätöinen sivuseikka maan historiassa.

Mitä Suomeen tulee niin tämän blogin ja koko TD liikkeen ensimmäinen päätavoite on valistaa
suomalaisia näistä mahdollisuuksista. Kun riittävän moni tietää näistä, ymmärtää näitä ja mitä enemmän näistä puhutaan sitä nopeammin tästä tullee jonkinmoinen paikallistason tai valtakunnallisen "esitys" ja asia etenee.

Mitä minä yksin tässä muuta voisin tehdä? Onhan tämän ja muiden blogien ja laajan FB-aktivismin myötä jo tuhansia jotka ymmärtävät
nämä asiat. Jokainen voi omalla toiminnallaan viedä viestikapulaa eteenpäin - joku kirjoittamalla, joku puhumalla, joku jakamalla kirjoja joku ehdottamalla tapaamista sellaisten kanssa jotka päättää näistä asioista eri tasoilla.

Tarvitaan satoja tuhansia - ja silloin poliitikot eivät voi enää siirtää tällaista tulevaisuuteen.

"EU-EKP-Komissio-Pankkilobby-pankit" muodostavat kylläkin valtavan barrikaadin näiden uudistusten tielle.

Anonyymi kirjoitti...

En tarkoittanutkaan sitä, että kenenkään tarvitsisi tehdä yksin kaikkea. Pelkään vaan sitä, ettei kenelläkään ole kuiteskaan rohkeutta ottaa sitä ratkaisevaa askelta ja perustaa pankkeja, joista puhuit. Kun pelkästään kirjoittamalla asiat ei valitettavasti etene. Mitä pitäisi konkreettisesti tehdä, että noita pankkeja syntyisi?

Lars Osterman kirjoitti...

No sanoisin että kunnalliset päättäjät alkavat monessa kaupungissa olla sellaisessa ajolähtötilanteessa talouden kanssa että saattavat olla vastaanottavia kun näitä ideoita esitetään. Usein vain on se ongelma että on tärkeämpi asia KUKA esittää jotain kuin se MITÄ esitetään.

Olen itse puhunut tästä ohimennen erän pienkaupungin kaupunginhallituksen jäsenen kanssa..ilman että asia olisi ottanut erityisesti tuulta.

Tämä tulee kyllä' esiin viimeistään "muutosrintaman" eduskuntavaaliohjelmassa - ja silloin kissa on pöydällä.

Anonyymi kirjoitti...

En ole vielä juurikaan State Bank -malliin tutustunut enkä muutenkaan ole talousasiantuntija, mutta muutaman ajatuksen heitän silti:

Ajattelisin, että luotaisiin TD-pankki. Pankkitoimiluvan saamiseksi pitäisi varmaankin olla riittävä määrä euroja kasassa, jotta vakavaraisuusvaatimus täyttyisi ja voisi antaa luottoja eteenpäin.

Voitaisiin luoda kokeilualue, vaikka jokin "heikossa hapessa" oleva kunta, jossa kunnallisveroilla maksettaisiin kokeilupankin kunnalle myöntämää luottoa pois. Kunnan työntekijöiden palkkoja voisi myös kierrättää TD-pankin kautta.

misterjukka kirjoitti...

Miksipä perustaa uutta pankkia, kun voi liittyä jo olemassaolevaan pankkiin.

allamainitussa linkissä kerrotaan kuinka eteni aikoinaan Suomen ensimmäisen Ekopankin perustaminen, ja minkälaiset esteet on kasattu seuraavan pankin perustajan harteille.

http://sites.google.com/site/dissidentti/ekopankinkansainv%C3%A4linentuki

eikö olisi Talousdemokraattien aika mennä vahvistamaan Ekopankin nykyistä asemaa, kuin että suunnitella uuden pankin perustamista?

Ekopankissa lainanottaja saa määritellä kuinka Ekopankki käyttää hänen maksamansa korkotuoton! Sehän on tavallisessa pankissa ennenkuulumatonta.

misterjukka kirjoitti...

aika vähän on puhetta Eko osuuspankeista netissä suomenkielellä, mutta löytyi kuitenkin yksi väitöskirja jossa asiaa sivutaan, Pankkien yhteiskunta vastuun osalta.

linkissä:

http://www.uwasa.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-239-7.pdf

misterjukka kirjoitti...

Mikkelin Ekopankki ilmoittaa harrastavansa luotonlaajennusta vain 3 kertaisena sijoitettuun pääomaan nähden, Winkapita nelinkertaista tuottoa, ja muut liikepankit sitten tähtitieteellistä tuottoa.

Ekopankin eduksi voi lukea että siihen liittyvillä Talousdemokraateilla on sijoittamaansa pääomaan nähden täysi määräysvalta, minkälaisiin tarkoituksiin niitä saa lainata.

Jos Talousdemokraatit haluavat määritellä että lainataan rahaa vaikka paikallisraha järjestelmän pyörittämiseen, niin sekin onnistuu. Tavallisessa pankissa tuommoisia ajatuksia karsastetaan.

Eurojahan tarvitaan jos paikallisraha järjestelmä haluaa käydä kauppaa siihen kuulumattomien ulkopuolisten kanssa.

Lars Osterman kirjoitti...

Anonyymi,

TD-pankki olis hieno asia mutta valitettavasti hyvin hyvin kaukainen tavoite. Miksikö - no siksi että vaikka blogilla on vierailtu kohta 300.000 kertaa niin todellinen konkreettinen kannatus on vaikea huomata ja todeta.

Esim näitä konkreettisia todellisia lappusia - ns kannatuskortteja ei ole kysytty, saatu lähetettyä lainkaan siinä määrin ja siinä tahdissa kuin itse vielä jokunen viikko toivoin ja oletin.

Ilmeisesti liian monella menee edelleen liian hyvin.

Mutta - jos tästä joskus tulisi kansanliike niin tietysti jokainen liikkeen jäsen voisi samalla sitoutua kannattamaan TD-kansanpankkia joka olisi osuuskuntapohjainen, kaikin mahdollisin keinoin minimoisi kulunsa ja pyrkisi nollatulokseen.
(Myönnän toki ensimmäisenä että tämä on pelkkä visio eli pelkkää puhetta ilman tekoja)

Tarvittava viiden miljoonan euron peruspääoma on kuitenkin oma ongelmansa saavuttaa.

Tästä syystä katsoisin että jokainen kaupunki ja kunta jonka kiinteistökannan arvo roimasti ylittää tuon EU:n asettaman 5 miljoonan euron rajapyykin, tulisi selvittää mahdollisuutensa lähteä avaamaan omaa kuntapankkiaan.

Syitä on muitakin:

1. Kunnan verotulot olisivat turvassa susilta siellä oman pankin tileillä.

2. Kunta voisi siirtää entiset lainansa oman pankkinsa lainoiksi ja näin säästää korkomenoissa - lisäksi näin julkisen vallan ei tarvitsisi nöyrtyä tärkeilevien pankinjohtajien edessä.

3. Kunta voisi pitkälti näin rahoittaa muutkin investointinsa - ilman korkomenoja.

Jos oman kunnan rahkeet ei riitä voisi useampi kunta toteuttaa kuntapankin kimpassa. Erityisiä lisätiloja tuskin tarvittaisiin vaan kaikki voisi toimia kunnan/kuntien omilla servereillä eli verkkkopankkina.

Uskon itse että tähän on pian PAKKO mennä. Muita keinoja tuskin on mikäli mielii selvitä nykyisestä velka- ja talouskriisistä.

*

Jukka,

En tunne Ekopankkia. Eivät ainakaan halua tehdä itseään tunnetuiksi. Ei Ekopankkin törmää missään..vaikka on valveutunut ja simät auki.

Lars Osterman kirjoitti...

Jukka,

Tuo linkittämäsi "IHMISET JA PANKKI- SAMAA MAATA?" on 292 sivua pitkä akateeminen eepos joka lähinnä lie tuotettu toisille akaateemisten eeposten laatijoille.

http://www.uwasa.fi/materiaali/pdf/isbn_978-952-476-239-7.pdf

Eli ongelma on se ettei tuota yliperusteellista raporttia kovin moni ehdi/jaksa lukea kokonaisuudessaan. Kerro siis ystävällisesti mistä ne mahdolliset kohokohdat löytyvät?

Mitä sivuja suosittelet?

;-)

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs Lars nuo Facebook-ryhmät ovat suhtautuneet kannattajakortti asiaan? "Paljastetaan rahan valhe" ryhmäänkin kuuluu yli 2000 ihmistä. Eikö heistä "kukaan" halua kirjoittaa korttia/suositella ajatusta tuttaville? Luulisi sieltä irtoavan kannatusta, vai roikutaanko noissa ryhmissä ihan vain näön vuoksi...

Toni

Lars Osterman kirjoitti...

Facebook

No yhdistyksen sivuille ei ole vieläkään saatu sellainen toimiva klikattavissa oleva linkki jonka kautta kannattajakortin voisi ladata ja tulostaa kotikoneellaan ja sitten taitta kahtia, liimata yhteen ja lähettää meille.

Tästä linkkiasiasta olen muistuttanut ja melkeinpä jankuttanut jo kolmatta viikkoa mutta henkilöt jotka ovat tämän luvanneet järjestää, eivät ole vieläkään ehtineet lunastaa lupauksensa. Kiireitä ja opiskelua ja ties mitä...näin se vain on.

En luonnollisestikaan ole kovin tyytyväinen tähän. Mutta - näin se on kun yhdistyksellä ei ole euroja joilla ostaa tällaista palvelua nopeasti ja tehokkaasti rahalla, vaan joudutaan turvautumaan talkooapuun.

Näitä talkooapulaisia voi vain pyytää auttamaan - niitä ei voi komentaa. Muistuttaa voi ja ellei muistuttaminen auta niin mitä siinä sitten tekee...?

Itse en ole riittävä nörtti toteuttaakseni asian.

*

Toinen juttu on sitten se että koska tämä oma pieni juttu ei nyt etene halutulla tavalla tässä on lähdetty rakentamaan laajempaa muutosrintamaa. Pakko saada touhuun mukaan ihmisiä jotka ovat 90-100% sitoutuneita.


Tämä tarkoittaa ehkä uutta yhteistä vaalipuoluetta joidenkin toisten yhdistysten ja puolueiden kanssa. Asia on kovasti vielä kesken mutta vahvasti kehitteillä.

misterjukka kirjoitti...

Sivuilla 126 eteenpäin sivulle 154 saakka lienee ne tärkeimmät pointit jotka liittyvät suomessa toimivaan Eko-Osuusrahaston (Entisen Mikkelin ekopankin) asioihin.

Jos näillä sivustoillasi kävijämäärä onkin 300 tuhatta, niin tarkoittaako se että eri kävijöitä on todella 300 tuhatta, vai lasketaanko kävijöihin nekin samat henkilöt jotka käyvät sivuillasi usealta eri koneelta?

näin ajateltuna todellinen eri kävijöiden määrä voi olla vaikka 30 tuhatta.

Uskoisin että nämä Talousdemokratia sivut kiinnostavat käyttäjäryhminä ehkäpä osaa niistä P...aukisista, joita nimitetään toisella nimellä pitkäaikaistyöttömät (jotka eivät menetä mitään, vaikka TD toteutuukin), toinen merkittävä ryhmä lienee kilpailevien ryhmien ja puolueiden edustajat, jotka käyvät suorittamassa arviota uhkakuvista joita tämä TD voi heidän organisaatioilleen aiheuttaa.

Omasta pulestani kannattaisin mieluummin sitä Zeitgeist ryhmää joka puhuu rahattoman talousmallin puolesta, mutta poliittisesti tukisin kaikkein mieluummin Jussi H-A:ta mikäli se olisi mahdollista.

siis kannattaja kortin voit minulta saadakkin koska niitä kannattajakortteja voi lähetellä useammallekkin kannatusyhdistykselle joiden toivoisi muodostavan seuraavan "Kvartetin" hallituskoalitioksi, mutta ääniä voi antaa vain yhden, ja sekin mennee minun kohdalta Persuille.

Joten onko sillä kannattajakortilla minun puoleltani mitään merkitystä?

Ei millään pahalla.

Lars Osterman kirjoitti...

Misterjukka on kyllä onnistunut saamaan todella väärin käsityksen siitä mitä taloudemokratia on ja edustaa. Toivottavasti olet se poikkeustapaus joka vahvistaa säännön.

Talousdemokratia osoittaa mikä raha oikeasti on eli:

1. jonkun velkaa ja
2. pelkkä kirjapitovienti

Näin ollen valtiolla ja julkisella vallalla ei voi olla rahasta pulaa ellei joku taho näin halua. Ja se taho on pankkijärjestelmä ja tästä edelleen muut hyhötyvät tahot.

TD halua palauttaa valtiolle rahan luomisen ja liikkeeseen laskemisen.
Pankkien tehtävä on varastoida ja välittää rahaa eteenpäin - ei luoda sitä tyhjästä.

Valtio laskee raha liikkeeseen kuluttamalla sitä eli investoimalla ja ostamalla palveluita ja muuta mitä julkinen valta sattuu tarvitsemaan. Valtiovalta on lisäksi = kansalaiset. Ja valtion tehtäviin kuuluu huolehtia siitä että kansalaisilla on riittävä ostovoima. Ennen vanhaan ja ehkä vielä 70-luvun alussa töitä riittä kaikille joten sitä ostovoimaa jaettiin palkkatilipussin kautta. Mikäli 200.000 suomalaista ei olisi lähtenyt Ruotsiin työtä hakemaan tilanne olisi ollut Suomessa hyvin mielenkiintoinen jo 1970-luvun puolessavälissä ja jo silloin saattanut vaatia TD:n tapaista toimenpideohjelmaa.

Nyt työpaikkoja riittää vain ehkä 70-75%:lle niistä jotka haluaisivat työpaikan. Ja työpaikat vähenevät päivittäin sekä meillä että muualla länsimaissa. Eikä ole mitään keinoa saavuttaa täystyöllisyyttä ellei lähdetä joko sotaan tai 150.000 lapiolla kaivamaan kanavaa jäämereltä Kemiin - tai jotain muuta yhtä hullua "työllistämistoimenpidettä työllistämisen vuoksi".

1990-luvun lamasta pääsimme pitkiltä vain ja ainoastaan maailmanlaajuisen kännykkäbuumin avulla. Tässä tilanteessa Nokian Erikssonin ja näiden ympärillä syntyvän kännykkäalihankinta-, verkko- ja operaattoribisneksen avulla saatiin sellainen tilapäinen kasvu aikaan jolla noustiin suosta velkaperusteisesta rahajärjestelmästä huolimatta.

Jukka voi ilkkua ymmärtämättömyyttään mutta perustulo on oikeasti meitä ahkeria ihmisiä varten. Perustulon myötä voimme ahkeroida entistä enemmän ja samalla työllistää itse itsemme myös sellaisilla aloilla joiden kannattavuus ei ole ennen ollut riittävän hyvä. Voimme asettua minne tahansa päin Suomea. Voimme karata takaisin kotiseudueillemme Suur-Helsingin helvetistä ja nostaa keskisormea kaikille ahneille kiinteistönvälittäjille jotka elättelevät toiveita saada meidät 30-vuoden velkakoukkuun vain siksi että tarvitsemme tilapäisesti Helsingin alueelta katon päämme suojeksi.
Voimme muuttaa vaikkapa Kiteelle ja aloittaa 20 lampaan lammastilan. Voimme osoittaa kintaalla EU:lle joka vaatii keltaisia lappuja joka elukan korvaan. Voimme ryhtyä tekemään ihan mihin tahansa sitten haluamme. Moni ehkä haluaisi kokeilla omia siipiään kirjailijana, taiteilijana ja vaikkapa kalastajana - tai Lapin eräoppaana.

Perustulon myötä ihmisillä on enemmän ostovoimaa ja näin matkailu ja liikkuminen maan sisällä kasvaa - tarvitaan palveluita, liikkeitä ja ties mitä.
Kertaalleen autioitunut maaseutu saa nyt mahdollisuuden uuteen tulemiseen. Kenenkään ei ole pakko hyväksyä mitä tahansa p-duunia minimipalkalla vain siksi että tarvii perheelleen ruokaa. Kenenkään ei tarvi ahtautua kaksioon vain siksi ettei löydä töitä muualta kuin pääkaupunkiseudulta. jne jne

Lisäksi Jukka - kuka hyötyy kun valtion ja kuntien ei enää tarvitse anella lainaa pankeilta ja verottaa asukkaitaan maksaakseen korkomenoja pankeille? Persaukisetko tästä hyötyvät Jukka?

Ei - tästä hyötyy jokainen Suomen kansalainen - ja kaikkein eniten ne jotka haluavat tehdä töitä ja ahkeroida - mutta omilla ehdoillaan.

Lars Osterman kirjoitti...

Ja Jukalla vielä Halla-Ahosta:

Äänestä sinä vain Halla-Ahoa.

Halla-Ahon ongelma on se ettei Halla-Aho tajua että kun perustulojärjestelmä toteutuu yhdessä maassa niin se pian toteutuu myös muissa maissa.

Ja kun järjestelmä leviää kenenkään ei ole pakko juosta leivän perään jonnekin 5000 km päähän. Jokainen maa voi, ja jokaisen maan kuuluu hoitaa omat asukkaansa samoin keinoin ja varmistaa kaikille perusostovoima niin ettei nähdä nälkää ja että on katto pään suojana.

Ei tänne Suomi-jäätikölle varmaan olisi paljonkaan jonoa jos kehitysmaat hoitaisivat asukkaittensa hyvinvoinnin näillä keinoin. Joten Jukka - sinun ei tarvitsisi nähdä kovinkaan paljon ulkomaalaisia - eivätkä ne veisi meiltä ujoilta pojilta kaikki työpaikat ...ja naiset. ;-)

Tomi Astikainen kirjoitti...

Mo,

Ette varmaan pistä pahaksenne jos kyselen vähän tyhmiä tuosta UKK:sta:

"Ei ole nykyisiä korkotuloilla leveästi eläviä miljardöörejä."

-> Mitä niille tapahtuu? Lynkkaus? Maasta karkoitus? Vapaaehtoinen maasta poistuminen? Kaikkien varallisuuden täydellinen kuoletus?

-> Mitä tapahtuu kiinteistölle ja maaomaisuudelle? Miten varmistetaan, etteivät ahneet ihmiset (jotka ovat kuulemma syntyneet sellaisiksi ja jotka eivät koskaan pysty muuttumaan) kasvata tuloeroja ja inflaatiota niin valtavaksi ettei perustulolla ole enää mitään ostovoimaa?

"Roskatavaran valmistaminen on loppunut."

-> Mites tämä estetään? Eikös kaikilla silti pidä olla oma auto, margarita-kone ja päältä ajettava ruohonleikkuri?

Lars Osterman kirjoitti...

Ensinnäkin pahoittelen kaikkia kirjoitusvirheitä edellisessä kommentissani.

Tomi,

Kaikkiin kysymyksiin ei ole vastauksia. Voin antaa omat arvailuni ja ehdotukseni. Ne ovat kuitenkin vain ehdotuksia.

Ihan kuin Zeitgeist-liikkeen todella kaukaisten mutta toivomien uudistusten suhteen - tämä TD on sen verran suuri muutos etten voi kuin arvata ja ehdotella.

Ne miljardöörit saavat mitä ilmeisimmin pitää rahansa mutta eivät enää korkotuottoja. Näin voivat elää monta polvea pääomillaan (=Margrit Kennedyn idea joka löytyy hänen kirjastaan)

Tietysti mikäli miljardöörien rahan vastine on valtionvelkakirja ja raha kirjattu tyhjästä jossain pankissa niin kansalaismielipide voi hyvinkin vaatia jonkinlaista omaisuuden kohtuullistamista.

Maa ja kiinteistöt ovat toki ongelma. Totesin jo että suuri osa maan ja kiinteistön hinnoista ovat erilaisia korkoja eri portaista.

Kennedy oli laskenut että tilanne Saksassa vuonna 1986 oli se että vuokrissa korkojen osuus oli 75%.

Vertailuna voisi myös todeta että esim. Panaman kanavan rakennuskulut muistaakseni olivat luokkaa 50 miljoonaa silloista dollaria. Saman kanavan rahoituskulut taas nousivat 115 miljoonaan dollariin - jotain mikä raivostutti joitain USA:n edustajainhuoneen silloisi edustajia.
Muistan myös lukeneeni Canadian Action Partyn sivuilla että monen kanadalaisen sillan rahoituskulut ovat nousseet 3-4 kertaisiksi todellisiin rakennuskuluihin nähden.
Sama suhde koskee julkista rakentamista ja kiinteistöjen hintoja.
(Margrit Kennedy ehdottaa kirjassaan ratkaisuksi eräänlaista maa-reformia johon en voi tässä mennä.)

Roskatavaran suhteen me olemme varmaan aika lailla samaa mieltä, Tomi. Ruohonleikkurin voi rakentaa niin hyvin että se kestää 30-50 vuotta pelkillä öljynvaihdoilla.
Tosin tekniikan kehitys on huomioitava.
Z-liike haluaa suuret jakelukeskukset joista kirjastojen tapaan haetaan kaikenlaista tavaraa. Tämä olisi kestävän kehityksen mukaista ja miksei esim kunnat voisi lainata ihmisille rautakankia ja sen sellaista osana julkisen sektorin palveluja.

Tietysti tässä jokainen huomauttaa miten yhteiselle omaisuudelle aina käy ...(hajotetaan, varastetaan tai työnnetään jokeen kuten Porvoon rumat ilmaiset vihreät lainapolkupyörät) ja että vain ruohonleikkurin omistaja itse välittää pitää se siistinä ja kunnossa.
No - ehkä ihmisten vastuullisuus ja yhteisöllisyys kehittyy tässä kysymyksessä...

Tomi Astikainen kirjoitti...

Vaikka varallisuuden keskittyminen on hankalampaa koron poistumisen myötä, eikä järjestelmä enää "matemaattisesti pakota" kilpailuun, en ymmärrä miten TD-mallissa estettäisiin se, että se piljardööri keräilee muiden perustulot ittelleen pisneksen kautta. Opeta tyhmää.

-tomi

PS. Tos on muuten tänpäiväinen Karjalaisen juttu Z-liikkeestä:
http://dl.dropbox.com/u/4710236/Karjalainen.pdf

Lars Osterman kirjoitti...

Tomi,

Totesinhan jo että nämä ovat hankalia asioita ja ettei minulla kaikkeen ole valmista vastausta. Tulevaisuus demokratiassa muodostuu monenlaisten tahtojen yhteispelistä.

Mikäli Talousdemokratia pääsisi vaikuttamaan asioihin haluamallani tavalla oltaisiin silti tilanteessa missä monelaisia muita tahtoja pitäisi huomioida.

Mutta - tietenkin voin silti tässä yrittää vetäistä jotain hihasta.


Kestävän kehityksen yhteiskunta missä kukaan ei hoputa tai vaadi talouskasvua on yhteiskunta missä ei ole enää samoja suorituspaineita kuin tänään. Tämä heijastunee myös erilaisiin julkisiin ja yksityisiin tuotantolaitoksiin ja siihen mitä johtamisfilosofiaa näissä käytetään.

Otetaan vaikkapa leipomo esimerkiksi.

Kuvitteellisessa talousdemokratiassa leipomoyritys toimii kuten tänään paitsi että
- sekä yrittäjä itse
- että henkilökunta nauttivat perustuloa.

Tästä seuraa se että leipomossa saattaa olla enemmän työntekijöitä ja että kaikki nykyperspektiivistä nähtynä ovat..

- osa-aikatyöntekijöitä, ollen joko neljä tuntia töissä päivittäin tai sitten tehden kahdeksan tunnin päiviä mutta 2,5 päivää viikossa. (=työpaikat jaettu kaikkien halukkaiden kesken, ja halukkaita riittää koska perustulo ei riitä kuin ihan kaikkein välttämättömiin elinkustannuksiin)

Leipomon kustannusrakenne on erilainen koska kaikissa hinnoissa ei enää tarvitse olla kaikkien välikäsien korkoja. Toisaalta mikäli leipomoala tuottaa hyvin alalle on paljon pyrkijöitä. Leipominen ei ole kovin vaikeata joten seurauksena voi olla että koti- ja kyläleipomoita pystytettäneen tiuhaan tahtiin.

Perustulon turvin yrittämisen kynnys on madaltunut ja yrityksen ei tarvitse heti olla kovin tuottava.
Näin voimme olettaa että leivän hinta on melko kohtuullinen joten leipomon omistajasta ei ihan heti tule "piljardööriä"...vaan nauttii siitä että osallistuu - eli leipoo itse ja leivotuttaa muilla kauniita, maukkaita leipiä - ja kaikki saavat tällä työtuloja perustulon lisäksi, näin omistajakin.

Tietysti leipomoyrittäjä tavallaan kerää muiden perustuloja mutta ehkä tallettaa ne kuntapankin tilille (yhteiskunna hyväksi) ja kierrättää ne ostamalla ja investoimalla - ja tietysti jonkinlainen verotus säilyy jolla perustulot saadaan kierrätettyä takaisin julkiselle vallalle joka kukausittain itse kierrättää saman rahan kansalaisten perustulona.(saman kuntapankin tileille)

Luonnollisesti jos sitten joku keksii jotain ja tekee ideastaan tuotteen niin voidaan toki kuvitella tilanne missä jostakin henkilöstä voi kehkeytyä vaikka "piljardööri". Mikäli kuitenkin patenttilainsäädäntö on saatu muokattua piraattien toivomaan suuntaan niin moinen keksijä ei pääse rahastamaan keksinnöllään enemmän kuin 5-10 vuotta kunnes keksintö jo julistetaan kuuluvaksi yhteiskunnan yhteiseen kulttuuriperintöön. ;-)

Niin Tomi, ja voit vapaasti jatkaa tätä satuani...sillä tämä oli vain yksi visio.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Lars !

Suosittelen alkuun ottaa poliittiseksi tavoitteeksi poistaa välistävetäjät rahanluomisessa eli siirtyä omaan markkaan ja poistaa yksityiset keskuspankkiirit häärimästä taustalta.

Ja tähän niin vahvat perustelut että väittelyssä kenelläkään ei ole mitään mahdollisuuksia. Tästä mallia:

http://www.youtube.com/watch?v=wuj_tlRRQdQ

Muuten hyvät ajatukset voivat tuntua liian radikaaleilta ihmisille, jotka eivät ole perillä asioiden todellisista tiloista. Ja ihmisille pitää tuottaa ja levittää tietoa.

1. Puristakaa nyt äkkiä kokoon niin suuri internetkampanja kuin ikinä mahdollista ( käytännön ohjeita aikaisemmissa postauksissa)

2. Nostakaa tärkein asia agendaan ja rummuttakaa sitä niin suurella torvella että kenellekään tämän maan asukille ei jää epäselväksi mitä se tarkoittaa. Ja se pitää tuntua tärykalvoilla Utsjoelta Hankoon asti.

3. Valitse lähipiiriin ainoastaan ihmisiä, jotka ovat täydellä teholla mukana.

3. Kansat kautta ihmiskunnan historian ovat seuranneet rohkeita yksiöitä.

4. Jotta puolue on varteenotettava ehdokkaalla täytyy olla kaikki ajankohtaiset asiat hallussa, maahanmuutto ym...

5. Ja sitten, suosittelen maahanmuuton järkiperäistämistä tämän puolueen yhdeksi kantavaksi teemaksi. Se on yksi suurimpia ongelmia Suomessa, ja kansa tulee seuraavissa vaaleissa valitsemaan tämän perusteella ehdokkaitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Markus Janssonilla hyödyllisiä aatoksia uudenlaisesta taloudesta http://markusjansson.blogspot.com/2010/03/ehdotus-kultakantaan-perustuvan-rahan.html

Anonyymi kirjoitti...

Miksi valehtelette etusivullanne että "jokainen laina jonka pankki myöntää on luotu tyhjästä tilille"? Pankilla pitää olla TALLETUS toiselta asiakkaalta esim. 1000 euroa jota vastaan se voi myöntää 920 euroa lainaa (8 % reservevaatimuksella). Antaa huonon kuvan koko sinänsä hyvällä asialla olevasta sivustosta!

Lars Osterman kirjoitti...

Vai "valehtelemme"....

Tällaisesta kommentista viimeistään huomaa miten pihalla ihmiset ovat. Useimmin tilanne on vieläpä niin että mitä koulutetumpi sitä enemmän pihalla.

Lisään kuvan tämän blogipostauksen lopuksi. Kuvasta näkee miten Southamptonin pankkitoiminnan professori Richard Werner opettaa asian. Jokainen näkee että PANKIT LUOVAT RAHAA TYHJÄSTÄ.

Anonyymi kirjoitti...

Minä kirjoitin tuon kommentin valehtelusta ja loukkaannuin saadessani tietää olevani aivan pihalla. Olen käyttänyt aiheeseen aikaani varovaisestikin arvioiden satoja tunteja, joten arvioisin olevani arvon Östermania melko lähellä tietoudessani. Ja tiedän että tuo etusivultanne lainaamani lause ei pidä paikkaansa. Jotta pankki voi myöntää vakuudettoman lainan, se tarvitsee ensin talletuksen. Toki näennäisesti talletuksia on aina enemmän kuin lainoja mutta ilman talletusta ei voi myöntää lainaakaan. Mutta pankki samaan aikaan myöntää luoton toiselle asiakkaalle ja on silti velvollinen maksamaan tallettajalle rahansa. Mutta koska ne kaikki ihmiset tai edes 8 % (tai mikä ikinä prosentti onkaan) eivät samaan aikaan talletuksiaan nosta, systeemi pysyy pystyssä. Eräät ihmiset vain ovat käsittäneet tämän niinkin väärin että tonnin talletuksesta pankki voisi SUORAAN myöntää jollekin (10 % reservevaatimuksella) kymppitonnin luoton - väärin. Se lähtee kiertämään sillä 90 % uloslainauksella talouteen, rahakertoimella 10, ja saattaa teoriassa pitkän ajan kuluessa kymmenkertaistua. Mutta se todellinen ongelma tässä systeemissä on uudesta pankkiluodosta kerättävä korko! Esim. pankki saa todellisuudessa kymppitonnista kertautumisen jälkeen jopa yli 50 % koron, kun nykyään vielä käyttötilien talletuskorot ovat niin naurettavan pieniä. Joten Lars, suhtauduthan kommentointeihin DIALOGEINA eikä niin että sanasi on lopullinen totuus. Ja kerro jos olen väärässä ja miten. Joka tapauksessa hyvä että näitä asioita tuodaan esiin, ei nykyinen järjestelmä ole millään muotoa reilu...

Anonyymi kirjoitti...

Haha! Miksi kuunnella miestä, joka ei jaksa edes yhtä väitöskirjaa aiheesta lukea?