perjantai 17. heinäkuuta 2009

Kestävää taloutta sivuston A5-esite osa 1.

Lähdin kääntämään aiemmin mainittua englanninkielistä esitettä mikä löytyy täältä:
http://www.sustecweb.co.uk/

Tässä ensimmäinen osa ensimmäistä sivua. Tosin hieman muokattu omia käsityksiäni vastaavaksi.

Teollisen vallankumouksen alkuajoista asti talouskasvu on ollut ollut vallitseva talousfilosofia riippumatta siitä että talouskasvu on ahminut maailman luonnovaroja ja sama jatkuu edelleen yhä kiihtyvässä tahdissa. Talouskasvun pysähtyminen on väistämättömästi edessämme - ja se tarkoittaa että yläpuolellemme on kasaantunut paljon tummia pilviä:

- ilmastonmuutos (se on tosin epävarma "tosiasia"?)
- "peak oil", eli öljyn teoreettinen huipputuotanto on jo takanapäin(kiistanaalainen asia tämäkin sanoo Lindsey Williams)
- maaperän, ilman ja merien saastuminen (tästä tuskin kukaan on eri mieltä)
- on kasvava määrä raaka-aineita joista alkaa olla pulaa, ja joiden louhiminen on yhä kalliimpaa ja hankalampaa. (selvä asia kaikille)

Tämä "talouskasvu" on jo aikoja sitten ohittanut sen pisteen missä jo olisi ollut mahdollista tyydyttää kaikkien ihmisten perustarpeet - jopa turhia nuukailematta. Silti kaikki valtiot pyrkivät edelleen kohti tämäntapaista hyvinvointia, kilpailevat keskenään verisesti päästääkseen kasvattamaan vientiään - samalla kun kuumeisesti pyrkivät tuomaan investointeja "tuontina" itselleen - eivät todellista vaurautta.

Hukumme kaikki velkoihin samalla kun meitä patistetaan kuluttamaan enemmän jotta järjestelmä edelleen kasvaisi. Miksi näin?

Maailmaa ajetaan tuhoon syistä jotka liittyvät rahan liikkeelle laskun seurauksista. Tämä on aihe jota visusti pidetään poissa otsikoista ja julkisesta keskustelusta, sillä jos nämä asiat olisivat laajammin yleisön tiedossa, nykyisen (hullun) järjestelmän ei annettaisi enää jatkua.

Velkaantumisen kasvutahti on kiihtynyt vuosi vuodelta nykyisen järjestelmän alkuajoilta asti suorana seurauksena järjestelmän luonteesta. Lisääntyvä velkaantuminen on pohjimmainen syy siihen että maamme poliitikot yhteen ääneen toitottavat talouskasvu, talouskasvua...vientiä, vientiä...globalisaatiota, globalisaatiota. Tässä on myös perimmäinen syy siihen miksi luonnonvaroja ja energiaa tuhlataan siinä määrin että monet ovat näkevinaan ilmaston lämpenemistä tapahtuvan. (vaikka itse epäilenkin että ilmasto muuttuu ja elää omia kylmiä ja lämpimämpiä kausia ihmisen tekeleistä riippumatta)

Mutta - velkaantumisesta oli nyt kyse. Miksi velkaantumisen kasvutahti on aina vaan kiihtymässä? Mistä mahtaa oikeasti olla kysymys?

Tarkasteltaessa käsinkosketeltavia tosiasioita voimme todeta että pääongelma ei ole se että olisi puutetta tuotteista ja palveluista - vaan tuotteiden tuhlaaminen sekä niihin oikeuttavan rahan epäoikeudenmukainen jakelu. Velkojen jatkuvan kasvun johdosta näemme toivotonta taistelua työpaikoista toimeentulon ja velkojen hoitamisen vuoksi.

Vallitseva myytti jota edelleen tuodaan esiin on se että kun pankki myöntää lainan, se lainaa edelleen säästötiliasiakkaittensa rahatalletuksia. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä miten talletusten volyymi on jatkuvasti kasvanut. Tosiasiassa on nimittäin niin että kun pankki myöntää lainan se luo täysin uutta rahaa tyhjästä - eikä vaan rahaa - vaan samalla myös itselleen korkoa tuottavan saamisen - laina-asiakkaan velkana.


Kuvan lähde: Michael Rowbotham: The Grip of Debt. A study of modern money, debt slavery and destructive economics. (sivu 15)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyva kun lahdit kaantamaan tata tekstia! Nyt on aika jakaa lentolehtisia ja ravistella ihmisia hereille. Hyvin vahan suomenkielisia tata aihetta kasittelevia loytyy.

köpä kirjoitti...

Hienoa, tästä se lähtee. Selvällä suomen kielellä talouden kieroutuminen esiin ja "maalaisjärjelläkin" ymmärrettävä toimintamalli asioiden korjaamiseksi.
Ihmiset ovat ymmällään nykymenosta.
Talousdemokraattinen puolue voisi tuoda todellisen vaihtoehdon parempaan huomiseen.

Jussi K kirjoitti...

Hyvä että ihmiset heräävät. Ihan sama mikä taustalla on mutta ilmiselvä muutos on käynnissä ja vastarinta on kovaa niiden taholta jotka haluavat pitää kiinni vallitsevasta järjestelmästä joka kuitenkin on tuhoon tuomittu. Kun mikään ei riitä eikä mikään tunnu miltään niin eiköhän tässä katsella nykyisen elämänmenon viimeisiä hetkiä.

Tänään pitää lähteä kotikonnuille lomailemaan ja eiköhän siellä tule jaettua valistusta tästä mädännäisyydestä ja toivottavasti joku paikallisjehu tulee vastaan jonka voi haastaa asiassa. Joten tsemppiä kaikille valveutuneille ja uskaltakaa kertoa asiasta eteenpäin. Nyt on meidän kansana aika tehdä rauhanomainen vallankumous ja kuten anonyymi sanoi, "ravistella ihmisiä hereille" tästä matriksista jota demokratiaksi kutsutaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko Lars ajatellut tehda tasta suomennoksen lisaksi myos suomenkielista esitetta jonka voisi sitten tulostaa jokainen halukas kotiprintterillaan ja jakaa tata informaatiota.

Anonyymi kirjoitti...

Mukava lukea positiivisesti ajattelevien ihmisten kommentteja...totta tosiaan ihmiset tarvitsevat tietoa todellisista talouden mekanismeista joita ei valtamediat todellakaan tarjoa, saati nyky puolueet. Puolueet tällä hetkellä purkivät pitämään kiinni menneistä arvoista joilla ei tulla tulevaisuudessa pärjäämään, tuntuu että koko suomi on tuuliajolla....

Lars Osterman kirjoitti...

Esite ?

No en minä tiedä vielä - kunha nyt kääntelen sen ensin ja viilaan ja katson mitä tulee. Teksti on tosi vaikea kääntää.

Mutta tietysti voidaan pohtia jotain Suomen oloihin sopivaa

Olli kirjoitti...

Moi!

Voisin yrittää auttaa sinua kääntämistyössä. Kerro mitä alan kääntämään niin pistän raakileet meiliisi.

Lars Osterman kirjoitti...

Olli,

Näet mihin lopetin. Lähde siitä ja laita s-postissa gmailiin.

Michael Berryland kirjoitti...

Moi! Suomensin tässä äsken yhden aiheeseen liittyvän lentolehtisen,jos joku haluaa käydä katsomassa se löytyy osoitteesta: http://vapaakansa.blogspot.com/