tiistai 18. elokuuta 2009

Vieläkö joku epäröi sitä mistä raha tulee ?

Blogin kommenteista löytyy monia tarinoita siitä miten meitä rahan alkuperän suhteen muita valistuneempia kohdataan ja kohdellaan. Olen luonnollisesti itsekin eri yhteyksissä yrittänyt jakaa muille mitä minulle on selvinnyt rahasta ja siitä mitä se oikeasti tänään on - velkaa - ja mitä tästä yhteiskunnalle on seurannut. Ja aivan kuten kommenteissa - useimmin seuraa kiusaantunut hiljaisuus ja kengännauhoihin katsomista.

Kyllästyin tähän välinpitämättömyyteen. Kyllästyin kertakaikkiaan tähän ja aloitin saman tien tämän blogin ja olen tästä eteenpäin sadoissa blogipostauksissa sitten 2007 toistellut samaa viestiä:
 • Kaikki rahamme on velkaa - eikä näin tarvitsisi olla. Asioita voi muuttaa.
 • Meidän kaikkien kimpussa on rahaa tyhjästä synnyttävä pankkiloinen joka korkojen kautta vie meiltä jokaiselta kymmenien vuosien työn tulokset. Maksaisimme mielummin korkoja valtiolle.
 • Tilanne on ikään kuin se että meillä on reppu selässä joka on täynnä kiviä. Tämä hidastaa meitä ja vie meiltä voimat, rahan ja terveyden.
 • Miksi hyväksymme tällaista? Eli -nykyinen korkomenettely on vain yhdenlaista politiikkaa - ja on muitakin vaihtoehtoja - korottomiakin.

Olen sadoilla esimerkeillä yrittänyt tuoda esille näitä tosiasioita.

Eräs huippuhetki itselleni oli se kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen suorassa tv-lähetyksessä lausui rahan salaisuuden ääneen.

Tämä tarina löytyy eräästä viime talven blogipostauksesta kokonaisuudessaan mutta toistan tässä vielä mitä Katainen todellisuudessa sanoi:

Jyrki Katainen A-plus ohjelma 17. joulukuuta 2008.

http://www.yle.fi/java/areena/dispatcher/1728337.asx?bitrate=1


Katainen sanoo kohdassa 2:25 eteenpäin:
.toinen on sitten pääomitus..eli kun pankit voivat antaa luottoa, riippuen ...sen määrän mikä heillä on omaa pääomaa..tai kymmenkertaisena se määrä mikä heillä on omaa pääomaa...jos luottoja on annettu paljon ja tulee ikään kuin katto vastaan valtio voi pääomittaa pankkeja... (..) ...näin voimme vakauttaa pankkien luotoantoa.

Ylläolevan lisäksi löysin netistä tietoa siitä mitä Barack Oabama on hiljan lausunut samasta asiasta:

http://www.bendyson.com/dont-believe-that-banks-create-money-ask-obama-w/2009/08/

On April 14th 2008 Barack Obama made the following statement in a speech at Georgetown University. Find the original transcript on the New York Times site.

“[A]lthough there are a lot of Americans who understandably think that government money would be better spent going directly to families and businesses instead of banks – ‘where’s our bailout?,’ they ask – the truth is that a dollar of capital in a bank can actually result in eight or ten dollars of loans to families and businesses, a multiplier effect that can ultimately lead to a faster pace of economic growth.”

Or in plain English:

If we give one dollar to you, we’ve created one dollar. But if we give one dollar to the banks, they’ll lend it over and over again until there are eight or ten dollars of loans to families and businesses.

Tässä lopuksi Ben Dyson´in Obamakritiikkiä:

Who Benefits From the Extra Loans Created?

If a $1 billion injection of capital can lead to $8-10billion of loans, as Obama points out, then we should ask some questions about what happens to this money. Specifically:

 • Who gets to charge interest on these loans? (Answer: the banks)
 • Who gets to keep the money that is created once the loans have been created? (Answer: the banks)
 • When only $1 billion has been created by the government, but a further $9 billion has been created by the bank, where will we find the money to pay the interest on this new debt? (Answer: the banks).
Eli e.m. viitaten suomeksi voisi kysellä ministeri Kataiselta vaikkapa seuraavaa:

 • Eli - ne luotot joita Katainen, tuon pääomittamisen myötä, haluaa pankkien antavan...kuka pääsee velottamaan niistä korkoa? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankit - ja tietysti muutkin pankit!)
 • Kenelle se pankkien luototuksella syntynyt kymmenkertainen pääomitusraha päätyy kun lainat ovat annettu? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankeille - ja tietysti muillekin pankeille !)
 • Kun Katainen on pääomittanut pankkeja esim yhdellä miljardilla ja kun tästä sitten Kataisen toivon mukaan on syntynyt kymmen miljardin verran uutta korollista pankkiluottoa, niin mistä velkaantuneet saavat rahaa näiden luottojen korkoihin? (Vastaus: Nalle Wahlroosin pankeista - sekä muista pankeista!)

Tekisi mieli kysellä vielä neljäskin kysymys:

 • Katainen myönsi hiljan keskustelevansa melko usein Nalle Wahlroosin kanssa puhelimessa talousasioista ja arvostaa wahroosin neuvoja. Onkohan Wahlroosin neuvoilla ollut ratkaiseva osuus Kataisen ehdottamien pankkeja suosivien toimien suunnittelussa? (Oletettu vastaus: mitä ilmeisimmin kyllä. Sampo taitaa olla Suomen ikioma Goldman Sachs. Onkohan valtiovarainministeriössä avainhenkilöitä joilla on Sampo- tai muuta pankkitaustaa? Saakohan Katainen kiitokseksi hallituspaikan Sampossa?)
Oli miten oli - minusta rahan synnyttämisen suhteen ei enää pitäisi olla epäselvyyttä.

Suomen raha on yksityisten pankkien rahaa. Näiden omistuksesta 75% on lisäksi ulkomaisissa käsissä.

Näillä rahastoilla ja ökyrikkailla ulkomaalaisilla on tuskin mitään isänmaallisia tunteita Suomea kohtaan, vaan ainoa mikä näitä ohjaa on parantumaton kyltymätön himo rahan perään.

Haluammeko että tämä tilanne jatkuu vielä pitkään? Vai haluammeko muutosta? Nykyisistä valtapuolueista ei yksikään ole julkisessa ohjelmassaan pitänyt tätä minään mainitsemisen arvoisena epäkohtana.
Vasemmistonuorten, Itsenäisyyspuolueen sekä Köyhien Asialla r.p:n piireissä on vähemmin tunnettuja poliitikkoja jotka ovat maininneet jotain mikä antaisi osviittaa siitä että näitä epäkohtia on huomattu. Seuraavat eduskuntavaaleissa saattamme siis ensimmäistä kertaa kuulla jonkin julkisesti moittivan pankkeja ja nykyistä rahajärjestelmää y.m. epäkohtien korjaamiseksi.

4 kommenttia:

SamassaVeneessä kirjoitti...

Niin, nämä on "huvittavia" juttuja aina välillä huomata virallisessa mediassa. Itse näin Erkki Liikasen 9.10.2008 Aamu-TV'ssä sanomassa pankkien olevan 90%sesti velkaisia. Tipahti kyllä pulla suusta kun möläytti tuon - soh, onneksi haastattelija ei asiaan kiinnittänyt mitään huomiota, sehän olisi voinut johtaa kummallisiin ajatusleikkeihin...

Harmittaa kun ei silloin tajunnut tuota imuroida tietokoneelle talteen. Tuo Kataisen kommentin YLE-linkki ei ainakaan minun koneella toimi. Olisi joskus hauska tietää miten paljon ja usein nämä tosiasiat ovat tulleet puuppi-tuubista - ja menneet ohi katselijoilta.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kirjoitus selvitti paljon epäselvää. Kiitos tästä!

Täytyy sanoa, että mitä enemmän näitä juttuja lukee, sitä enemmän se tuntuu käyvän järkeen ja sitä kiinnostuneempi sanomastasi olen. Odotan vasemmistonuorten eloleirn alustustasi aiheesta innolla!

Köpä kirjoitti...

Elmo,
Hyvä, sittenhän meillä talousdemokratian kannattajilla on puolue, vasemmistonuoret.
Lähdenpä tästä kalaan. =)

Lars Osterman kirjoitti...

Korostan että talousdemokratia ei löydy oikeisto-vasemmisto-akselilta.

Talousdemokratia löytyy valistuneisuus-tietämättömyys-askelin(x-akseli) vasemmasta päästä ja solidaarisuus-epäsolidaarisuus-akselin (y-akseli) yläpäästä.

Yleinen vasemmisto, missä mm ollaan naimisissa ammattiyhdistysliikkeen ja sen vallassapysymispyrkimysten kanssa, ei ole osoittanut mitään erityistä mielenkiintoa talousdemokratiaa kohtaan - ainakaan julkisesti.

Ammattiyhdistysliike on käsittääkseni perustulon suurimpia vastustajia juuri siksi että perustulo veisi liikkeeltä koko pohjan.
Vaikka ansiosidonnaisuus pysyisikin edelleen 500 päivää niin perustulon myötä jäsenistö ei olisi yhtä riippuvainen ammattiliitosta, eikö vain?