sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Hbl julkaisi artikkelin siitä miten raha itse asiassa on velkaa


Vau! Hieno artikkeli harvoin julkaistusta aiheesta. Kerrankin näin. Hbl´n viikkojulkaisu Volt kirjoittaa viime lauantain lehdessä nro 38 monen aukeaman verran rahasta, pankkitoiminnasta ja siitä miten huijaus tapahtuu luotonlaajennuksen ja osittaisen kassavarantotempun kautta.
Perun siis kaikki aiemmat pahat sanomiseni liittyen Hbl:ään.

HBL

Största delen av alla pengar som finns är skulder. Ett lån som lyfts är påhittade pengar tills de landar på ett annat konto. Då kan banken låtsas att de är verkliga och skriva ut multipet med nya lån. Mer pengar, mer luft. Tills allt rämnar som med bolånekrisen i USA. Men små revolutioner gryr. Penningreformer, elekroniskt guld, person-till-person-lån och räntefria banker är några idéer som Volt tar en titt på.

Yritän kääntää: Suurin osa kaikista olemassaolevista rahoista ovat velkaa. Laina joka nostetaan är keksittyä rahaa kunnes ne laskeutuvat toiselle pankkitilille. Silloin pankki voi kuvitella että ne ovat oikeita ja moninkertaistaa ne uusina lainoina. Kunnes kaikki aikanaan romahtaa kuten asuntolainakriisi nyt USA:ssa. Mutta pieniä vallankumouksia on tekeillä. Rahauudistuksia, elektronista kultaa, lainoja henkilöltä-henkilölle sekä korottomia pankkeja. Tässä vain muutama niistä ideoista joita Volt tarkastelee.

Artikkelin voi kokonaisuudessaan lukea Volt-e-lehdestä kunhan ensin rekisteröityy.
Sivu 1. Sivu 2. Sivu 3.

Laiskoille rekisteröijille olen skannannut muutamat sivut - tässä alla.6 kommenttia:

Lars Osterman kirjoitti...

Tämä artikkeli on pöyristyttävän yllättävä - etkä ehkä edes ihan vielä ymmärrä miten paljon se on sitä.
Katsos kun yleinen linja on ollut vaieta näistä asioista kokonaan.

Tiedän henkilöitä Yleisradion palkkalistoilla jotka ovat yrittäneet tehdä ohjelmia niistä nimenomaisista epäkohdista joita teksti mainitsee - eivätkä ole saaneet lupaa siihen. Eräs jo tehty ohjelma jopa hyllytettiin.
Sitä moitittiin yksipuoliseksi koska "toinen osapuoli" eli ahne pankkilaitos ei halunnut selittää miksi asiat ovat niin pielessä kuin ovat.
Tämä on eräänlainen avaus. Tienraivaus. Tästä vielä kuullaan.

Anonyymi kirjoitti...

Rautaisannos taloudesta laajemman näkökulman kera: http://www.chrismartenson.com/crashcourse

Lars Osterman kirjoitti...

Joo hyvä pikakurssi. Laitan tästä oman jutun pian. Kiitos vihjeestä !

;-)

Lars Osterman kirjoitti...

Olen vähän pettynyt kun kukaan ei näytä olevan tästä artikkelista innostunut. Kai se sitten pitää kääntää teille "monolinkvisteille"...

;-(

Lasse Pitkäniemi kirjoitti...

Miten niin "muutamat sivut"? Eivätkö ne kaikki olleet tuossa?

Yllttävän hyvä artikkeli tuo tosiaan oli höblän tai minkä tahansa muun massamedian tekstiksi. Valitettavasti artikkeli oli todella lyhyt, se olisi voinut olla perusteellisempi ja kuvia oli aivan liikaa. Vähän ärsytti, että kuvat veivät artikkelille varatusta tilasta lähemmäs puolet...

Lars Osterman kirjoitti...

Joo..aluksi ajattelin skannata ja julkaista vain "muutamat sivut" mutta yleisen edun nimissä laitoin sitten kuitenkin ne kaikki näytille - erikseen siitä ilmoittamatta.

Kuten ehkä moni tietää nin VOLT on viikkoliite ja sen tyyli on nimenomaan se lyhyesti ja ytimekkäästi. Ja Voltin jopa palkittu visuaalinen ilme ei salli liikaa tekstiä.

Mutta - tämä on hyvä avaus silti.

Itse asiassa helkkarin hyvä....ja pienimuotoinen keskustelu on jo menossa VOLT-kotisivun kommentit-puolella. Lasse Pitkäniemi voisi liittyä joukkoon ja kirjoittaa jonkun hyvän kommentin myös sinne.

Tiedän että VOLT-toimitus on jo nyt hyvin tietoinen artikkelin saamasta julkisuudesta. Lisätään siis vettä myllyyn !