lauantai 1. elokuuta 2009

Palautetta, Mr Hyde

Olen laittanut talousdemokratia 2.0 teesejäni esiin vähän sinne nettilän eri ilmoitustauluille mm Suomi24 ja Facebook - ja odottanut että joku kommentoisi tai kysyisi jotain. Huomasin tänä iltana että nimimerkki Mr Hyde on laittanut lyhyen kommentin. Jotta lukijalle aukenisi kommentin tausta niin tässä lyhyesti ne teesit vielä kerran tästä. Ja alla sama pienennettyinä:


1. Aktiivinen edustuksellinen demokratia missä kansalaiset eivät halveksu poliitikkaa eikä poliitikkoja. Elitismistä, kabinettipolitiikasta ja puoluekurista päästävä.
2. Vahva perustuslaki joka takaa kansalaisoikeudet ja -vapaudet, estää viranomaisten ylilyönnit
3. Taloudellinen hyvinvointi julkisen, velattoman ja pysyvän rahan osuuden rajun kasvattamisen myötä.
4. Uusi laaja yhteiskunnallinen keskustelu missä kaikesta voi puhua leimautumatta - myös ns poliittisesti epäkorrekteista aiheista.
5. Julkisrahoitteinen kansallinen perustoimeentulotakuu/kk jokaiselle maan kansalaiselle.
6. Maltillinen, kestävään kehitykseen perustuva valtiotalous ilman ulkopuolista velanottoa ja ajattelematonta sokeaa talouskasvuoppia. Koskee myös muuta paikallista julkista taloutta.
7. Pankkitoiminnan täysremontti ja nykyisen lainakorkomenettelyn kriittinen tarkastelu ja mahdollinen lopettaminen taloudellisesti kestämättömänä ja kohtuuttomana tulonsiirtona.
8. Kaikkien velkasuhteiden uudelleenarviointi ja näiden jako kahteen ryhmään, kohtuuttomiin jotka kirjataan pois, ja kohtuullisiin joille ehdotetaan uudelleenjärjestelyjä velallisen etujen mukaan.
9. Kaikki viranomaisbyrokratia ja julkisen hallinnon nykyiset poliittiset suojatyöpaikat ehdottomalle vähimmäistasolle. Visio: julkinen hallinto on supistettavissa 50%.
10. Toimeentulon oltava mahdollinen ilman palkkatyötä. Työn jakamista. Perustoimeentulo- takuu mahdollistaa itsensä työllistämisen ja "muuttamisen pääkaupunkiseudulta takaisin kotiseudulle tai maalle".
11. Ulkomaankauppa clearingpohjaiseksi ja kahdenvälisesti tasapainoon kauppakumppanimaan kanssa. Näin ulkomaankaupassa ei tarvita rahaliikennettä vaan tavara-arvot kirjataan ja kuitataan toisiaan vastaan.
12. Tiedostettava että kansalaisten taloudellinen hyvinvointi on ehdoton edellytys sosiaaliselle ja terveelle elämälle. Kansalainen jonka perustoimeentulo on taattu ja joka kokee elämässään merkitystä, laatua ja arvostusta - todennäköisesti ei sorru alkoholismiin, väkivaltaan tai muihin rikoksiin.
13. Julkinen koulujärjestelmä, terveydenhoito ja vanhustenhuolto rahoitetaan julkisella pankkimaisella omarahoituksella ilman verotusta, maksuja tai muita tulonsiirtojärjestelyjä. Palkkauksessa siirryttävä 50% korkeammalle tasolle mikä takaa työvoiman saatavuuden ja työn arvostamista.
OK..no asiaan. Tässä se Mr Hyden kommentti:

30-06-2009 klo 21:22

Hurjaa, mutta kiinnostavaa. Kirjoitat:
"Valtiolla ei ole lainkaan velkaa vaan omaisuutta jonka tuotto jaetaan kaikkien kansalaisten keskuuteen kansallisena osinkona mitä myös voisi kutsua perustuloksi. Perustulo on kansalaisoikeus ei mitään köyhäinapua tai tulonsiirtoa."
Jos ymmärrän oikein tämä perustulo kattaa nykyiset tulonsiirrot , eli kansalaiset hankkivat perustulolla ja kykyjensä mukaan työelämässään saaduilla tuloilla tarvitsemansa tuotteet ja palvelut. Kuten asunnon, koulutuksen, terveydenhoidon, lastenhoidon, vanhusten hoidon, virkistyksen jne. Kaikki tämä perustuu siis korottomaan rahaan , korottomaan lainoitukseen ja sen tuomaan taloudelliseen toimiallisuuteen. Mutta miten alkuun? Käsittääkseni valtio ja kunnat eivät nousukaudellakaan ole pystyneet hoitamaan nykyisiäkään velvoitteitaan, vaan ovat joutuneet supistamaan menojaan palvelujen kustannuksella. Mistä se valtion omaisuus, josta perustulo kustannetaan? Pitää kai se 56mrd ( ehkä jo vuoden päästä 100mrd) maksaa pois. Mitenkähän nykyisen taloudellisen vallan hyötyjät alistuisivat valtansa menetykseen? Talousdemokratia kuulostaa liian hyvältä, mutta ehkä..."

**

Ja tässä lyhyt vastaukseni Mr Hydelle:

Kas en ollut huomannut tätä Mr Hyden kommenttia.

Tietysti moni totuttu asia kääntyy päälaelleen.

Tänään tilanne on näet se että sinun, minun ja kaikkien tietämättä pankit syöttävät talousjärjestelmään miljardeja euroja uutta rahaa mm myöntämiensä asuntolainojen myötä. Asuntolainat ovat 99% uutta rahaa jonka pankki kirjaa saatavana itselleen. Saatavaan kuuluu sinun luottosi lisäksi tulevat korkotulot jotka usein muodostavat jopa 200-300% lainapääoman päälle. Järjestelmään sysätyn uuden pankkirahan (=pankkiluoton) osuus on tänään yli 98% kaikesta rahasta Suomen tileillä. Tämä raha pitää maksaa takaisin pankille jolloin se katoaa järjestelmästä...eli raha on tänään tilapäistä eikä pysyvää. Kun enemmän rahaa poistuu kuin minä syntyy uutena rahakanta pienenee ja - kas meillä on ns matalasuhdanne. Suhdanteet nimittäin eivät ole mitää luonnonilmiöitä vaan suora seuraus pankkiluoton kasvusta tai supistumisesta.

Tämä jatkuva rahan poistuminen ja lisääntyminen on tietysti säädettävissä koroilla ja erilaisilla ehdoilla joita EKP sanelee euroalueen pankeille. Sveitsiläinen BIS vuorostaan sanelee ja rajoittaa Suomen Pankin ja EKP:n liikkuvapautta.

Tarina tiivistämiseksi: julkinen instituutio voi helposti hoitaa uuden rahan säännölliset injektiot juuri kansalaisten perustuloina. Tällöin
raha ei ole velkaperusteista, ei korollista eikä katoavaa.

Valtiovalta voi myös hoitaa luotot ja lainat ja halutessaan myöntää korotonta tai matalakorkoista lainaa mihin tahansa hyväksi katsomaansa projektiin. Näin rahoituskulut ovat joko nolla tai lähes nolla - ja kansalaisten etujen mukaista.

Ainoa joka häviää tämän järjestelmän myötä on pankkien omistajat.
Mutta - nämä ovat lypsineet järjestelmästä satojen vuosien ajan jo tuhansia miljardeja, joten paha juttu - mutta homma loppuu nyt.

On tahoja jotka ehdottavat talousriistoon/koronkiskontaan perustuvien omaisuuksien pakkolunastamista valtiolle. On myös tahoja jotka kokevat riiston niin suureksi rikokseksi että ratkaisu on 10 v kakku tai hirttosilmukka. Jatkuva talousriisto on näet johtanut niin suureen kärsimykseen, vaikka se onkin tapahtunut valtiovallan siunauksella - kuten se edelleen jatkuu Suomessakin tänä päivänä. Mutta - talousdemokratialiike valistaa äänestäjiä tästä suunnattomasta epäkohdasta ja pyrkii tuomaan oman puolueensa ehdokkaitten myötä muutosta tilanteeseen.

Nousukauden aikana Suomen hallitus sai maksettua n 17% siitä velasta mikä otettiin pankkikriisin aikana 1990-1995.

Valtion kokonaisvelka oli vuonna 1989 luokkaa 16 mrd euroa. Ja pahimmillaan se nousi 72 mrd euroon. Nyt 2009 avuton Katainen aikoo avittaa ulkomaalaispankkeja ottamalla valtiolle 13 mrd lisävelkaa. Tämän on täysin turhaa ja edesvastuutonta. Valtio voi itse kirjata samat rahat tilillleen joko SuomenPankin avulla tai pistämällä uuden valtiopankin pystyyn joka lainaa KOROTTOMASTI valtiolle. Kansalaisetki voisivat tehdä tämän perustamalla Osuuskassan valtiovallan kanssa ihan vain tätä varten. Osuuskassa saa suosia jäseniään jopa EU:n mukaan.

Kaikki on siis mahdollista. Ainoa rajoittava tekijä on erinäiset sopimukset: WTO, EU, IMF, WB, OECD. Niistä voi päästä irti.

PS epähuomiossa en huomannut kommentoida tuota kohtaa "mistä rahat perustuloon"..

Suomen koko infrastruktuuri kaikkine luonnonarvoine, rakennuksine, peltoine, metsine, järvine tiestöineen, verkostoineen päivineen on huomattavan arvokasta jos se määriteltäisiin rahassa. Koko yhteiskuntamme nykyarvo - tai jälleenrakennusarvo. Tämän arvon tuotto voidaan laskea ja jakaa kansalaisten kesken. Ei tässä tämän kummempaa tarvita. Ihmisten know-how, tietotaitokin voidaan lisätä. Potti vaan kasvaa.

10 kommenttia:

veza kirjoitti...

Perustoimeentulosta..

R.A.Wilsonia mukaillen sidotaan se BKT:seen joka tekisi viimevuoden tietojen mukaan 2,897 e/kk/lärvi.
Ja miksi ei ?

Tässä grafiikkaa valtionvelasta sellaisesta kiinnostuneille, siis sivuston alaosassa..

http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2008/he_2008.html

Mitä tulee irtautumiseen kaikista
kirjainyhdistelmä salaseuroista niin olen samaa mieltä.
Näiden toiminnat tulisi paljastaa kaikille jotta irtautumisen tärkeys
ymmärrettäisiin.

Harhautusvälineiden luoman aivopesuohjelmoinnin vuoksi nyky ihmistä ei kiinnosta mitä kirjain yhdistelmät tarkoittavat tai mitä kyseiset cabbalat ovat saaneet aikaan maailmalla.

Anonyymi kirjoitti...

Perustoimeentulosta.. sidotaan se BKT:seen ...

Eli tulovero nostetaan siis 100 prosenttiin? Haluat, että Suomi siirtyy sekataloudesta (sosialismi + markkinatalous) puhtaaseen sosialismiin?

Lars Osterman kirjoitti...

Mitä ihmettä - joku on nyt varsin pihalla.
Perustulo on verotonta eikä sitä makseta millään tulonsiirroilla vaan se siirretään suoraan "fiat kirjanpitoviennillä" samaan tapaan kuin pankkiluotto syntyy tänään mutta perustulo on pysyvää raha eikä siis kuulu palauttaa minnekään.

Lisäksi talousdemokratia osoittaa ja todistaa että julkinen valta voi itse luoda omat rahansa pankkien tapaan - joten oikeastaan koko verotus voidaan lopettaa.

Tässä on paradigman muutos tarpeen.

Anonyymi kirjoitti...

BKT on (hieman yksinkertaistaen) yhtä kuin kaikkien suomalaisten yhteenlasketut tulot. Mikäli koko BKT haluttaisiin jakaa kansalaisille perustulona, kuten Veza yllä ehdottaa, on tämän tulonsiirron mahdollistamiseksi tarpeen nostaa tulovero 100 prosenttiin.

Perustulo on verotonta eikä sitä makseta millään tulonsiirroilla

Ahaa, tarkoituksena olisikin siis luoda uutta rahaa joka vuosi BKT:n verran? Eli, kansalaiset saavat pitää palkkansa, mutta saavat tämän lisäksi BKT/väkiluku suuruisen määrän vastapainettua fiat-rahaa?

Kysymyksiä:

1. Kuinka kauan arvelette Suomen BKT:n pysyvän ennallaan tämänkaltaisessa järjestelyssä?

2. Minkälaisia hyödykkeitä/palveluja arvelette tällä tyhjästä luodulla rahalla voitavan ostaa? Saisiko torilta edelleen mansikoita 4 euroa/kilo?

Lars Osterman kirjoitti...

Minä en ole varma Vezan perusteluista. Veza saa itse vastata tuosta 2.897 eurosta/kk.

Silti anonyymin laskutapa on mielestäni väärä. Kuin piru lukisi raamattua.

Todellisuudessa on ollut puhetta 700-1000 euron kk-määristä riippuen olosuhteista. Ja olellista on se että tajuaa myös sen että verotus voidaan lopettaa koska tahansa. Valtion tulisi luoda tarvittavat rahansa itse ja käyttää ja kuluttaa ne yhteiskuntaan.

Mitä bruttokansantuotteeseen tulee niin BKT on varsin hatara mittari.

Siitähän puuttuu kaikki opiskelu, kymmenien tuntien kotityöt, talkoo ja naapuriapu, maksut palveluina, tavarana & pimeät maksut sun muut. Oman pihan ja kasvimaan tuotto, viljely omaan käyttöön, metsästys, kalastus, mehiläistenpito jne puuttuu myös.
Monessa maassa BKT:n piirissä on vain murto-osa siitä tuotannosta, palveluista ja muista töistä mitä todellisuudessa on tehty.

Ajatellaan vaikka sitä miten ampaisisi taivaisiin ihan jo siitä jos vaikkapa jokainen suomalainen ostaisi aamupalan ja illallisen eikä valmistaisi sen itse.

Mitä kauemmas Suomesta mennään sen suurempi siivu koko taloudesta puuttuu BKT:stä.

Tässä kommenttiosiossa ei ole mahdollista lähteä yksityiskohtaisesti laskemaan perustulon teoreettista määrää/kk.

Muistutan vielä siitä että perustulon perimmäinen tarkoitus on ostovoiman lisäys sekä julkisen korottoman velattoman rahan osuuden kasvattaminen nykyisestä n.1,5%:sta huomattavasti isommaksi.

weza kirjoitti...

Idea on päästä alkuun..
Mitä vikaa on summassa 2897 euroa ?
Valtio luo itse sen tietysti !
Mitään verotusta ei tarvita tässä yhteydessä.

Summa vastaa keskituloisen Suomalaisen kk ansiota nyt, siinä koko jujun ydin ja idea..
Ja tärkeä sellainen.

700-1000e kyykytys rahasta puhumiset voidaan lopettaa heti, paitsi jos tarkoitus on jotenkin asteittaisesti siirtyä keskituloa vastaavaan "perustoimeentuloon".

Tätähän on ehdotettu jotta
egonomistit eivät aivan hiiltyisi..

Eihän ihmisten elämä ja toiminta lopu vaikka suurin osa HYÖDYTTÖMISTÄ töistä loppuu.
Kyse on ostovoimasta.
Työntekijöitä ja yrittäjiä tulee aina riittämään.

Paradoksi on että pystymme tekemään koko ajan enemmän vähemmällä ja silti kaikkien pitäisi muka tehdä töitä aamusta iltaan.. ikuisesti aamen..

Nyt tilanne on että ihmisille täytyy keksiä mitä ihmeellisempiä höpönlöpön töitä (tai ikuista koulutusta)jotta voidaan pitää (lähes) kaikki töissä ja pauhata täystyöllisyyden ihanuudesta.

Wilsonia mukaillen työttömyys
on yhteiskunnan edistyksen mitta.

Mitä teemme kun jonain päivänä
läheskään kaikille ei riitä töitä ?
Keksimme lisää höpönlöpön töitä?

Perustoimeentulon tulee riittää mukavaan toimeen tuloon, piste.

Jos puhumme siirtymisestä perustoimeentuloon HETI ei tonni riitä nyky Suomessa muuta kuin kituuttamiseen.. missä ero nykytilanteeseen ?
Eihän sillä saa edes asua betoni komerossa...
Orjuuden on loputtava!

Anonyymille:

Mehän ostamme nyt jo palveluita ym.. tyhjästä luodulla rahalla kiitos Banksterien, kuinka homma pelaa mielestäsi?

Näkisin että hinta on 20 euroa/
10 kg..ja laskee..

bkt lähtee lievästi nousuun...

Anonyymi kirjoitti...

Te siis uskotte loputtomaan vastikkeettoman fiat-rahan painamiseen.

Eikö silloin olisi sama antaa jokaiselle oma kopiokone ja oikeus tuottaa tarvitsemansa määrä seteleitä?

Paljonko veikkaatte että tuontituotteita, esim. banaaneja tai öljyä saisi tuolla leikkirahalla muutaman vuoden päästä?

mr hyde kirjoitti...

" Historioitsija Niall Fergusson on laskenut, että vuonna 2006 maailman tuotanto oli rahassa mitattuna 47 biljoonan dollarin arvoinen. Maailman pörssien yhteenlaskettu arvo oli 51 biljoonaa, mutta johdannaisiin "laskennallista mielikuvitusrahaa" oli tuolloin sidottu peräti 473 biljoonan dollarin summa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Raha

Niin, perustulon vastustajat väittävät, ettei vastikkeetonta rahaa voida jakaa ( mitä mielestäni perustulo ei ole), silti sitä jaetaan.

Hassua miten me tavikset olemme tietämättömiä ja mukisematta alistumme huijattavaksi.

Lars Osterman kirjoitti...

Hmm.Anna mun kaikki kestää.
Tuo "tavisten tietämättömyys" on tosi syvään mennyttä.

1. Kukaan ei huuda "rahanpainamista" kun pankki myöntää luoton - vaikka se käytännössä on sitä !

2. Kukaan ei huuda "rahanpainamista" kun pankki tekee investoinnin - vaikka se käytännössä on juuri sitä.

3. Kukaan ei valita vaikka jokaisen myönnetyn luoton myötä yhteinen velkamme kasvaa kasvamistaan ja koronkiskurit hierovat käsiään !

4. Kukaan ei valita vaikka julkisen rahan osuus on laskenut alle 1.5%:iin rahamäärästä. Vielä 1960 se oli luokkaa 20%. Eikö kukaan näe tässä selvää kytkyä siihen miksi kustannukset nousevat ja talouskasvua vaaditaan...

5. Kukaan ei ole valittanut vaikka koko rahajärjestelmämme on salakavalasti yksityistetty - meiltä kysymättä. Olemme ilman pysyvää rahaa - ja jokainen suurempi supistus tarkoittaa lamaa ja kurjuutta suurelle osalle kansaa.

6. Mutta auta armias kun tällä blogilla ehdotetaan julkisen rahan kasvattamista painamalla seteleitä.
Silloin kaiken maailman tietämättömät nostavat hirveen haloon ja pelkäävät jotain kuviteltua inflaatiota. Anna mun kaikki kestää.

Lisäksi tämä raha suurimmilta osiltaan menisi nykyisten velkojen maksamiseen - jolloin velkojen poistuessa saman verran pankkiluottoakin poistuu ELI RAHAMÄÄRÄ ei lainkaan kasvaisi.

Lopuksi totean että perustulon ei tarvitse olla uutta setelirahaa vaan se voi yhtä hyvin olla digitaalista (aivan kuten tämän päivän pankkiluotto on). Ainoa mikä erottaa sen pankkiluotosta on se että se on pysyvää, ei velkaperusteista eikä vaadi korkojen maksamista ahneelle pankkijärjestelmälle.

Vasta kun ihmiset ovat velattomia eivätkä maksa vanhoja velkoja pois - silloin rahamäärä edes teoriassa vois kasvaa "huolestuttavasti". Mutta siihen kuviteltuun tilanteeseen on kymmeniä vuosia - eikä kukaan tiedä millainen maailma on silloin.

Joten aika naurettavaa kuvitella että "jotkut banaanit kallistuisivat" vain siksi että juklisen velattoman rahan osuus koko rahakannasta kasvaa pienen pienen osan fiat-perustuloinjektion myötä.

Ovat banaanit kallistuneet viime 6 kk:n aikana kun maailman keskuspankit ovat lisänneet rahamäärää "by the trillions"....?

Eivät ole.

Anonyymi kirjoitti...

Ville Niinistö kirjoittaa tämän pv Hesarissa perustulon puolesta Vieraskynä kolumnissa: http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Perustulo+v%C3%A4hent%C3%A4isi+ty%C3%B6tt%C3%B6myytt%C3%A4/1135248179438

ja keskustelua aiheesta verkkosivuilla:
http://www.hs.fi/keskustelu/Perustulo+v%E4hent%E4isi+ty%F6tt%F6myytt%E4/thread.jspa?threadID=199229&tstart=0&sourceStart=0&start=260

t.marja