maanantai 31. elokuuta 2009

Silvio Gesell 1862-1930

Silvio Gesell on lähes tuntematon useimmille vaikka John Maynard Keynes (josta kaikki ovat kuulleet) oli tämän suuri ihailija ja totesi julkisesti että "tulevaisuus tulee oppimaan enemmän Silvio Gesellin ajatuksista kuin Karl Marxin".

Tässä lyhyt video Silvio Gesellistä mista voimme todeta että Gesellin talousmalli voisi toimia hyvin nykyisessä Suomessakin. Onhan tilanne meilläkin kohta se että lähes jokainen kunta ja kaupunki on pahasti liemessä - taloudellisesti. Gesellin freiwirtshaft-ajatukset olivat eräänlaista 30-luvun talousdemokratiaa. Vapaataloutta - taloutta missä tehtiin irtiotto finanssioligarkian korko-orjuudesta. Ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.

Itävallassa, Wörglin kaupungissa Gesellin ohjeita seuraten siirryttiin shillingeistä paikalliseen rahaan - rahaan jonka korko oli negatiivinen. Puhutaan kokeilusta josta tuli historiallinen the Wörgl Experiment. Paikallisrahasta tehtiin eräänlainen työkuitti, "Wörgl Labour Certificate" ja näiden arvo laski 1% verran kuukausittain. Rahaan oli liimattava setelin arvosta riippuen, pieni leimamerkki josta siis Wörglin kaupunki sai tuloja. Kaikki onnistui hyvin - liian hyvin. Tieto Wörglin kokeilusta levisi kulovalkean tavoin ja lopulta Itävallan keskuspankki kielsi kaiken 1. syyskuuta 1933.

Ei liene vaikea ymmärtää ketkä finanssioligarkian tahot olivat keskuspankin päätöksen takana.
Jos kokeilu nimittäin olisi saanut jalansijaa ja levinnyt laajalti - koko maailma olisi saattanut muuttua.Toinen lyhyt video Gesellistä - tosin saksankielinen.

Gesellin pääteos nettikirjana:

The Natural Economic Order

Huomaa y.m. kirjasta erityisesti nämä kappaleet:

Free Money

Money As it Should be

*

Tässä linkki lähes täydelliseen tietopankkiin liittyen Wörglin kokeiluun.

Ei kommentteja: