tiistai 11. elokuuta 2009

Richard C. Cook: Miten USA:n perustulo voitaisiin rahoittaa

Richard C Cook: How To Finance the National Dividend.

Total debt in the U.S. today is around $60 trillion. If interest is 4% that’s $2.4T out of a $14T GDP. $2.4T is a figure curiously almost identical to my proposed National Dividend.
Eli suomeksi, se sama summa joka nyt menee pankeille korkoina voitaisiin sen sijaan siirtää kansalle kansallisosinkona tai "perustulona". Turha tulla sanomaan ettei siis rahaa perustuloon olisi. Kukaan ei koskaan väitä ettei ylisuurienkin velkojen hoitamiseen olisi varoja. Siihen löytyy aina rahaa.
Suomalaiset ekonomistitkin ovat julkisesti ja suurieleisesti todenneet että velkaa ei tarvitse koskaa maksaa pois.

No - oikeasti olen sitä mieltä että julkisyhteisöjen velat ovat meille kaikille täysin turha rasite.
Enkä ole tässä yksin tätä mieltä. Jokainen järkevästi ajattelevan luulisi olevan samoilla linjoilla.

Ja niistä pääsee eroon jos haluaa. Nykypoliitikot eivät halua eroon veloista - vaikka vaalien alla yrittävät antaa sellaisen kuvan meille. Suomessa on (nyt) ilmiselvää että Sampo-pankin (ja muidenkin pankkien ja rahoitusyhtiöiden..?) kädestä syövän Kokoomuksen ja Kataisen poliittinen linja on aina ensin pankkien asiamiehenä oleminen. Pankkejahan pitää kovasti nyt "pääomittaa" sanoi Katainen ...(Wahlroosin kirjoittamaa käsikirjoitusta lukiessaan televisiossa?)

Kokoomus "työväen puoluena" oli viime vaaleissa sikäli osuva mainoslause että onhan Kokoomus varmistamassa että "työväki" eli pankkien lypsylehmät maksavat korkojaan jatkossakin. Hiljan 100.00 euroon korotettu talletustakuukin oli tavallaan sekin Kokoomuksen vastalahja Suomen pankeille, vai ?

Palataksemme Cookin artikkeliin, tässä ote:
If the idea of printing it and giving it away is politically unacceptable, then you can have the government sell “dividend bonds” to the central bank, which bonds are kept in a vault somewhere, with the bank distributing the dividend. Or it can be done through the Treasury.

The only difference from current practice is that with the National Dividend, you give the money directly to the people rather than routing it through the government or the banks; today the government spends much of it on the horror of the military-industrial complex; banks skim the cream through interest on lending.

With a National Dividend paid directly to the people, this money immediately goes into circulation at the local level and produces many more jobs and much more economic growth than through the other routes. So it becomes, in practice, self-financing. It also pays down debt, reduces net interest payments, and results in more savings than at present.

***

How to finance the National Dividend, which would be somewhere in the range of $2-$3.5T U.S., depending on whether it is taxed and if there is an allowance for children.
Eli Richard C. Cook ehdottaa näin jokaiselle aikuiselle n 1000 dollaria kuussa perustarpeisiin. Voucherit eivät kelpaisi lottoamiseen, tupakkaan, olueen eikä viinaan. Ja jos pankkien rahoittamien poliitikoiden on vaikea niellä se että valtio painaa ja levittää voucherit sellaisenaan, yksi kiertotie olisi se että ne maksettaisiin vastineena valtion nollakorkoisia "osinko-obligaatioita" vastaan. Näin kansallisolinko on nimellisesti "laina". Osinko-obligaatiot voidaan pitää piilossa jossain holvissa vaikka tuomiopäivään asti.


http://dandelionsalad.wordpress.com/2009/08/07/how-to-finance-the-national-dividend-by-richard-c-cook/

5 kommenttia:

Jussi K kirjoitti...

Vallankumous tuntuu olevan hyvässä muhimisvaiheessa USA:ssa. YES! Toivotaan nopeaa edistymistä, eliitti tuntuu olevan jo aika epätoivoista. Koskahan uutiskynnys ylittyy tässä asiassa ja valtamedia alkaa tehdä juttua.

Pankkiirit ja muut rahanimijät poliitikot mukaanlukien pudotetaan valtaistuimelta. Toivotaan ettei tulevat häviäjät turvaudu koviin pahoihin tekoihin.

Jussi K kirjoitti...

Pientä spekulointia:

Jospa esimerkiksi ajatellaan ettei palkkatulosta tarvitsisi maksaa veroa koska nykyisin verovaroilla kustannetut toimet kustannettaisiin valtion omista rahoista joita se itse luo. Näinollen verokikkailutkin loppuisivat ja systeemi olisi todella yksinkertainen. Perustulo + työtulo jolloin pienikin työ tuo lisää tuloa ilman paperirumbaa ja öaskemista kannattaako työtä tehdä. Varsinkin käsityöläisyys kukoistaisi samoin kuin muu pienyritystoiminta. Vetotusta voisi käyttää kulutuksen ohjaamiseen terveempään/kestävämpään suuntaan.

Lars Osterman kirjoitti...

Näinhän se on Jussi. Mutta selitä nyt sitten tällaista järkevää mallia nykymenoon jämähtäneille.

Mahdollinen muutosvastarinta on järjenvastaista eikä nykymenon mahdollisilla puolustajilla jossain avoimessa tv-vaaliväittelyssä edes teoriassa voi löytyä muuta sanottavaa kuin että ehkä pankit tai jotkut muut tahot kiristävät jollain keinon ja näin pakottavat jatkamaan nykytouhua...vai ?

Olli kirjoitti...

Eli siis tarkoitatko Jussi K sitä, että esimerkiksi veroilla voitaisiin tehdä kalliimmaksi kestämättömästi valmistettuja tuotteita sekä epäterveellistä ruokaa?

Ja jos olisi vielä jokin taho valtion puolesta, mikä esimerkiksi jakaisi enemmän rahaa niille suomalaisille yrityksille, jotka pyrkivät kestävyyteen ja terveellisempiin ruoka-aineisiin.
Kuulostaa hyvältä!

Onko sinulla Lars mielessä jotain materiaalia, jota voitaisiin jakaa ihmisille joko tulosteena tai internetin välityksellä, joka infoisi ihmisiä näistä kaikista asioista helpossa muodossa?

Jos ei niin voisimme varmaan alkaa kehittämään sellaista?

Lupasin sinulle aikaisemmin, että alan suomentamaan sitä erästä sivua, jossa oli hyvää materiaalia. Jouduin kuitenkin tekemään kuukauden muita hommia ja nyt ensi viikolla liikenisi aikaa siihen. Mistä sieltä sivulta löydän ne tekstit joita alan suomentamaan?

Lars Osterman kirjoitti...

Jussi,

Ei nyt ihan heti tule mieleen mitään muuta kuin Web of Debt-esite, Money As Debt- nettivideo ja sen kakkososa.

Ja sitten tietysti se Brian Lesleyn kaksi sivuinen esite.

Niin se esite, joo. No suomensin itse alun - loput jäi toistaiseksi.

Esitteen ainoa vika oli sen esitteen oma otsikko joka liittyi ilmastomuutokseen - tai pikemminkin ilmastomuutoshuijaukseen.