lauantai 25. lokakuuta 2008

Eduskunnasta kuultua - Uusipaavalniemi puhuu asiaa !

Kiitos vihjeestä anonymi. Markku Uusipaavalniemi osoittaa olevansa tilanteen tasalla. Hienoa. Olen lähes liikuttunut.99. PERJANTAINA 24. LOKAKUUTA 2008 kello 15.26

1) Hallituksen esitys Kaupthing Bankin Suomen sivuliikkeeseen tehtyjen talletusten maksuun liittyvästä valtiontakuusta. Ainoa käsittely

Hallituksen esitys HE 182/2008 vp

Valtiovarainvaliokunnan mietintö VaVM 15/2008 vp

Markku Uusipaavalniemi /kesk:
Arvoisa puhemies! Vaikka meille vakuutetaankin, että kyseessä on erillistapaus ja tästä ei tule ennakkotapausta, niin mielestäni tämä asia pitää käsitellä niin kuin tulevassa rytinässä muutkin tulemme käsittelemään. Sen vuoksi olen ottanut sen kannan, mitä tässä otan.

Pankkijärjestelmä on romahtamassa omaan mahdottomuuteensa. Suomen kansalaisten tappio romahduksessa tulee minimoida ja Suomen valtio pitää hyvinvointivaltiona jatkossakin. Suomen valtio ei saa lähteä romahtavan järjestelmän takuu- ja sitä kautta maksumieheksi. Mikäli pankki ajautuu nykyisen lain määrittelemiin vaikeuksiin, voi Suomen valtio puuttua siinä vaiheessa tilanteeseen ja ottaa pankkitoiminnan johdettavakseen. Uusia valtiota ja sitä kautta Suomen kansalaisia sitovia lakeja ja vastuita ei tarvita. Tuleva romahdus on ollut jo pitkään ilmeinen ja laskettavissa. Asunto-, kiinteistö- ja osakekupla on Suomen päättäjien ja eläkevarojen hallinnoijien toimesta jätetty huomiotta, ja miljardeja on tämän johdosta jo hukattu. Lisätappioita on turha virheellisillä lakipäätöksillä kansalaisille tuottaa.

(...)

Arvoisa puhemies! Talous on matematiikkaa. Pankkijärjestelmä romahtaa. Suomen kansalaista on turha laittaa maksumieheksi päättäjien virheiden peittelemiseksi. Taloutta olen tutkinut 1,5-2 vuotta. Koska ennustajissa ja päättäjissä on monia, joille rahatalous oikeastaan ei olekaan tuttua, se, mistä se raha tulee, otetaan lyhyt kertaus.

Kansalainen marssii pankkiin ja pyytää 100 000 euroa lainaa asunnon ostamista varten. Pankki saa lapun, jossa on kansalaisen nimi. Tämän lapun arvo on 100 000 euroa. Samainen 100 000 siirtyy bitteinä käteiseksi rahaksi myyjän tilille. On syntynyt 100 000 euroa uutta rahaa. Myyjälle maksetaan korkoa talletustaan vastaan 2 000 euroa vuodessa, kansalaiselta peritään 5 000 euroa korkoa, joten pankille jää 3 000 euroa. Siistiä ja helppoa, toteaa pankinjohtaja.

Pankkiin marssii sijoittaja, joka haluaa rakentaa 100 miljoonan ostoskeskuksen. Pankinjohtaja lisää päässä laskien kolme nollaa lukuihin, joita kansalaisen papereihin laitettiin. 30 miljoonaa vuodessa pankille, bonukset johtajalle, joten ei kun nimeä paperiin. Taas syntyi 100 miljoonaa euroa uutta rahaa. Pankinjohtaja hymyilee ja onnittelee itseään. Hälytyskellot soivat päässä, mutta johtaja tyynnyttelee itseään. Älköön kukaan laskeko taustalla piilevää matemaattista mahdottomuutta. Älköön kukaan marssiko pankkiin nostamaan rahojaan. No, tämän tullessa vastaan sysätään syy ja maksut kansalaiselle. Kyllä kansa maksaa.


Päivitys 1: Talouskasvu lainarahalla rakennettu 22.2.2008

Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen mielestä Suomessa on varauduttava tulevaan talouden kriisiin muun muassa kasvattamalla valtion omistusta energiantuotannossa.

Luottojen lisääntyminen, niin sanotun ”bittirahan” syntyminen on ollut vuosia kestämätöntä. Suomessa puhutaan vain Yhdysvaltojen subprime-kriisistä, vaikka euroalueen omatkin ongelmat realisoituvat noin vuoden kuluttua. Koko karmeus näkyy vasta parin vuoden päästä. Tuolloin ihmiset ehkä muistavat, että eurooppalaiset pankit kilvan ilmoittivat olevansa turvassa Yhdysvaltojen ongelmilta. Surullisena seuraan kuinka media toistaa virheellistä totuutta tilanteesta. (lue loput)

Päivitys 2: Esko Seppäsen blogi -Ahneus on tauti, joka tarttuu.

...vain viisi suoraselkäistä kansanedustajaa vastusti ahneuden palkitsemista. He olivat Esa Lahtela, Markus Mustajärvi, Markku Uusi-Paavalniemi, Unto Valpas ja Jyrki Yrttiaho. Itse olisin ollut kansanedustajana siinä joukossa ja eri joukossa kuin mm. Martti Korhonen, Paavo Arhinmäki ja Esko-Juhani Tennilä.Pankkitukea äänekkäästi arvostellut Timo Soini pinnasi äänestyksestä. Hän pyrki - ja pääsi - Espoon kaupunginvaltuustoon. Espoo oli yksi eduskunnan antamien takuiden hyödynsaajista suomalaisen valtiovallan otettua takausvastuulleen myös Kaupthingin suurtallettajien korot. Se siitä Soinin periaatteellisuudesta.


(lue loput)

9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Hienoa, että edes joku on hereillä eduskunnassa. Uusipaavalniemi on aikaisemminkin asettunut vastustamaan oman puolueensa kantoja. Rohkea mies ja uskaltaa pitää oman linjansa.

Nimetön kirjoitti...

M15 presidentiksi!

Nimetön kirjoitti...

Pitää olla ilmeisesti Uusipaavalniemen tasoinen rubiikin-kuutio-ratkaisija nero että kansanedustaja ymmärää rahataloutta.

Nimetön kirjoitti...

Vihdoinkin eduskunnassakin joku puhuu jostain järkevästä ja uskaltaa nousta barrikadeille.

Käy vain niin, että EU:n ja NATO:n oppi-isiensä sylikoirina toimivat ydinpoliitikot (NWO:n oppipojat) eivät moista ota edes harkintaan, koska heidät on maksettu isoilla rahoilla tai uhkailtu tottelemaan.

Koska hallitus ei tahdo kuunnella vaihtoehtoisia ratkaisumalleja ja ajaa top-down-mallia kuin käärmettä pyssyyn, niin ainoa johtopäätös on, etteivät he halua ratkaista kriisiä muulla tapaa.

Hallituksen toiminta kriisissä on täysin tahallista.

Muistatteko, kun Vanhasen Masa alkoi vuosia sitten myymään asuntoaan miljoonahintaan?

Masa tiesi jo silloin, että kupla puhkeaa..

Lars Osterman kirjoitti...

Itse en kyllä hetkeäkään usko että suomalaiset "huippupoliitikot" olisivat tietoisia näistä asioista.

En usko että tajuavat miten pankkilaitos toimii, miten velkakirjat rahallistetaan luotoiksi jotka kasvattavat maan kokonaisrahakantaa. Uudet lainat ovat kiertokirjeen tavoin tarpeeen jotta systeemi voisi jatkua ja pyramiidissa ylimpinä olevat edelleen saisivat miljoonansa/kk.

En myöskään usko Vanhanen olisi niin fiksu että tajuaisi tämän kuplatalousmallin. Mies ei ole millään lausunnollaan kautta vuosien sanallakaan ilmaissut muuta kuin mitä systeemin omat ekonomistit ovat hänelle syöttäneet.

Mutta tietysti "Masa" on saattanut saada vihjeen ja siksi myynyt asuntonsa.

Huomionarvoista on että eräs Björn Wahlroos osti aika sopivaan aikaan
sen 600 hehtaarisen tilansa Halikosta. Eli Nalle siirsi osakeomaisuuttaan pysyvämmäksi vauraudeksi sattumalta "oikeaan aikaan".

Jarno-Erik kirjoitti...

Hyvää juttua tämäkin.

Oletteko muuten huomanneet että Facebook ei anna postata tämän blogin linkkiä esim. chat-toiminnossa. Yritin lähettää linkin kaverilleni ja: "Some content in this message has been reported as abusive by Facebook users. ". Onneksi kun väliin tukki tarpeeksi kirjaimia, oli sananvapaus jälleen pelastettu!

Lars Osterman kirjoitti...

Niin kiitos tiedosta. En tiennyt mutta ehken ole hirveen yllättynytkän. Melko varmasti ainakin ne blogipostaukset missä mainitaan nimi "Mike James" tulkitaan "abusiveiksi" koska hän uhmaa historiallista status quota.

Ahtisaaren nobel-palkintoakaan tuskin saa kritisoida olematta "poliittisesti epäkorrekti".

Näitä juttuja eräät tahot eivät suvaitse blogeilla koska kai ne jotenkin uhkaavat heidän nykyistä valheille rakennettua valta-asemaansa.
Palestiinalaisten oikeudet taas ovat epäoikeuksia tällä erää.

Tästä jos vähänkin uskaltaa kirjoittaa edes viittaavasti niin saa abusive-leiman otsaansa.

Nimetön kirjoitti...

Eipäs sittenkään, vaan Facebook on suodattanu koko blogspotin...

Nimetön kirjoitti...

Tässä Uusiksen uusin aloite: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Eduskunta+%C3%A4%C3%A4nest%C3%A4%C3%A4+Suomen+Pankin+ennustajankyvyist%C3%A4/1135241273148

Toivottavasti linkki näkyy, mutta joka tapauksessa M15 haluaa kyseenalaistaa Suomen pankin kyvyn ennustaa taloutta. Poskelleen on hänen mukaansa mennyt, koska velkavetoinen talous on romauttamassa koko Euroopan ja USA:n talouden ja tätä ei Suomen pankki tajua.