maanantai 17. elokuuta 2009

Ben Dyson: Finanssikriisin todelliset syyt

Source/Lähde: http://www.bendyson.com/

Alla oleva teksti on pitkälti käännös y.m. nettisivulta - mutta muokattu ja yritetty tehdä selkeämmäksi meille Suomessa asuville.
Kuva osoittaa miten vähän julkista ei-velkapohjaista rahaa on suhteessa velkapohjaiseen pankkiluottoon joka on kasvanut 10% vuodessa Iso-Britanniassa. Samanluokan kasvu lie tosiasia myös meillä Suomessa vaikkei siitä puhuta mitään.

Finanssikriisiin on olemassa hyvin yksinkertainen ratkaisu, mutta siihen liittyy erään syvän ongelmavyyhdin paljastaminen - ja sellaisen jota hallitukset, ekonomistit ja kansantaloustieteilijät ovat jättäneet huomioimatta kymmeniä vuosia.

Useimmat ihmiset kuvittelevat että rahan lisäykseen ja rahan kierrossa olevaan määrän liittyvä hallinta ja määräysvalta olisi valtiovallan tai sen instituutioiden hallussa. Nämä ihmiset ovat väärässä.
Valtaosa rahasta - Suomessa jopa luokkaa 98,5% on kaupunkien pääkatujen varrella näkyvien kivitornien - eli yksityisten pankkien liikkeelle laskemaa.

Todellinen rahan hallintavalta on siis pankeilla kuten Nordea, Sampo, OP, Aktia jne.

Lähes kaiken rahan alkuperä on nimittäin pankkilaina jonka joku meistä on nostanut pankista - velkaantumista vastaan.

Tästä pankkien oudosta etuoikeudesta maksamme kaikki hinnankorotusten, inflaation, julkistalouden velkariippuvuuden, jatkuvasti korotettujen verojen kautta. Puhumattakaan siitä millainen asuntojen hintakehitys on ollut. Omistusasuntojen hinnat ovat karanneet kauas yli sen tason mihin Matti Meikäläisellä on varaa - ellei sitten ole valmis sitoutumaan jopa 30 vuoden velkavankeuteen jotta kuukausierä olisi siedettävällä tasolla.

Pankit ovat omalla toiminnallaan synnyttäneet rahaa(luottoa) viimeisten 500 vuoden aikana, mutta vasta finanssikriisi 2008-2009 on osoittanut meille minkälaisin seurauksin ja mitä tämä pankkeille joskus myönnetty etuoikeus meille muille todellisuudessa maksaa.

Tästä englanniksi lisää lukemista samaisesta ongelmavyyhdistä.

Tästä vuorostaan Ben Dysonin ratkaisu ongelmiin. Englantia taas tietysti, mutta palaan tähän vielä myöhemmin. Ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen:

- Uuden rahan liikkeelle laskemisen etuoikeus pois pankeilta ja valtiovallan haltuun minne se kuuluu. (tämä ei ole rahavallan "keskittämistä" vaan tämä on sen kansallistamista demokraattiseen hallintaan)

-Miten sitten saamme asiat kuntoon? Ensimmäinen askel on epäkohdasta tiedottaminen suurelle yleisölle. Hallitus ei tule tekemään mitään tälle asialle ennen kuin yleisö ja media nostaa tästä kunnon metelin.
Vasta silloin jokaisen poliitikon on pakko ruveta julkisesti tukemaan uudistusta - kaikki muu olisi poliittista itsemurhaa - ainakin jos haluaa tulla valituksi uudelleen vallan kukkulalle.
(Katso kuvaa joka on tämän blogipostauksessa alimpana)

Mutta kunnes uudistus tulee joudumme vielä kestämään lisää velkaa, korotettuja veroja, kehnompaa mutta silti kalliimpaa julkista palvelua, nousevia hintoja sekä inflaatiota.

Päivitys: Tarkemmin tutustuttuani y.m. pdf-tiedoston sisältöön suosittelen sitä kaikille englantia jotenkuten taitaville. Printtaa se laadukkaalla tulostimella esim työpaikalla ja jätä kahvitilaan toisten katsottavaksi. Tämä ei jätä ketään kylmäksi.

*

There is an easy solution to the financial crisis, but it involves exposing a problem that governments and economists have ignored for decades.

Most people assume that money is created by the government. They’re wrong. The vast majority of money – 97% of it, to be precise – is made by high-street banks, such as LloydsTSB, HBOS, HSBC and so on. They create it, we borrow it from them, and we pay heavily for the privilege, through higher prices, inflation, debt dependency, higher taxes (required to fund the national debt), and through house prices that soar out of reach of the average person.

The banks have been creating money for the last 500 years, but it is only in the financial crisis of 2008-2009 that the consequences – and the costs – have really become clear.

http://www.bendyson.com/the-cause-of-the-financial-crisis/

http://www.bendyson.com/Easy-Solution-To-The-Financial-Crisis.pdf

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rahan syntymekanismi on jotenkin liian simppeliä ja härskiä ollakseen totta- Keisarin uudet vaatteet. Itselläni ei ole taloustieteilijän papereita taskussa, enkä väitä olevani mikään sananjulistaja mutta olen asiasta muutamaan kertaan yrittänyt virittää kahvipöytäkeskustelua. Lopputuloksena saa ihmiset yleensä vaikenemaan ja tuijottelemaan kengänkärkiään. Keskustelevat mielummin vaikka edellisillan 4D "dokkarin" läskeistä...Parin yrityksen jälkeen sitä saa jo toisinajattelijan ( lue:hörhön ) maineen. Kenelläkään vinkkejä miten asiaa ottaa puheeksi paremmalla menestyksellä?

Aki Rantanen kirjoitti...

Ainakin itse sain työkaverin ajattelemaan asioita uudessa valossa, kun näytin tätä blogia. Tosin kovin moni menee mielummin massan mukana, koska se on helpompaa..silloin ei tarvitse miettiä liikaa.

Köpä kirjoitti...

Tämän päivän HS.fi

"Vasemmistoliitto haluaa kansanpankin ja korottomia lainoja"
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Vasemmistoliitto+haluaa+kansanpankin+ja+korottomia+lainoja/1135248594866

Mitähän ne oikein tarkoittavat?

Lars Osterman kirjoitti...

Köpä,

Hieno löytö. Ilmeisen mahdollista on että vasemmistonuoret ovat pommittaneet Arhinmäkeä talousdemokraattisilla näkemyksillä.

Aktivoin vielä tuon linkin puolestasi:


hesari_arhinmäki

Anonyymi kirjoitti...

Joo aika karua luettavaa toi hesarin keskusteluketjun kommentit. Huomaa kyllä, että aikamoinen homma saada talousdemokratiaa eteenpäin kun ihmisten asenteet ovat tuota luokkaa. Mutta ehkä sekin johtuu osin tietämättömyydestä. Niin eli pitäisi saada enemmän julki tätä asiaa niin ehkä saataisiinkin jotain muutosta aikaan.Ettei asia jää vain tänne netin syövereihin. Mutta mitä me keksittäisiin, jotta saataisiin enemmän julki tätä asiaa? Ehkä jo ehdotettuja lentolehtisiä, uudet nettisivut vaikka onhan tämä blogikin. Kauheasti päässä asioita niin tuli aika sekavaa tekstiä.
sami