keskiviikko 12. elokuuta 2009

The lost Byron Dale interview : Nykyrahan velkaluonne

Olen jo esitellyt Minnesotalaisen Byron Dale´n aikaisemmassa blogipostauksessa. Nyt löytyi mielenkiintoinen kuusiosainen ilmeisen vanha, 1980-luvulta, (mutta pitkään kadoksissa ollut) videosarja missä Byron Dale yksityiskohtaisesti ja ymmärettävällä tavalla paljastaa rahan todellisen luonteen ja miten kehitys on edennyt "rahasta arvokuitteina" tämän päivän "rahaan velkakuitteina". Kaikki alkoi jo 1600-luvulla. Tarina on pitkä - mutta katsomisen arvoinen koska Dale vääntää monet asiat lähes rautalangasta haastettelijalle hauskoissa esimerkkiselityksissään.

A recently discovered video interview featuring Byron Dale. Excellent information.
The lost Byron Dale interview

Osa 1.Osa 2.Osa 3.Osa 4.Osa 5.Osa 6.**
Oma kommenttini tähän videosarjaan:

Joka katsoo kaiken loppuun asti huomaa ehkä että Dale lopussa sanoo suunnilleen näin "että kaikki pankille maksettu pääoma ja korko poistetaan kierrosta"... jolloin..."rahakanta supistuu eikä kaikille enää riitä rahaa maksaa lainojaan korkoineen"...koska kaikki raha on lainaa tai velkaa....
Tässä kohdassa - aina niin tarkka Byron Dale, outoa kyllä, tekee pahan virheen, koska kyllähän pankki maksaa veroja, palkkoja palkkaoheiskuluineen, ostaa alihankintaa, käyttää yhteiskunnan palveluita eli käyttää ja kuluttaa paljon rahaa joka näin palautuu yhteiskuntaan ihan kuten Money As Debt videon jatko-osa Money As Debt II video kuvailee. Tärkeä pointti jos haluamme että meitä uudistusmielisiä otettaisiin vakavasti.

Huomaa myös poiketa Byron Dalen blogilla: http://moneyaswealth.blogspot.com/

Tännekin kannattaa kurkistella: http://www.youtube.com/user/TheByronDaleChannel

5 kommenttia:

Pate kirjoitti...

Tuo on ihan totta ja tärkeä pointti, että osa pankkien kierrosta poistamista rahoista palautuu yhteiskuntaan. Mutta palautuuko rahaa riittävästi? Tätä kierrosta poistettua rahaa käytetään kuitenkin suurimmaksi osaksi ilmeisesti uusien pankkilainojen myöntämiseen. Ja joka tapauksessa vaikka riittävästi rahaa palautuisikin takaisin yhteiskuntaan, niin tämä antaa pankeille huomattavasti valtaa. Mielestäni (ja mitä ilmeisimmin myös Talousdemokratian mielestä) tämän rahavallan pitäisi kuulua valtiolle, jotta hyötyjänä olisi kansa yksityisten intressien sijaan.

Pate kirjoitti...

Tarkoitin tässä siis riittävää velattoman rahan palautumista yhteiskuntaan.

Lars Osterman kirjoitti...

Pate,

Nykyään velatonta rahaa on enää 1.5% koko rahamäärästä jota sanotaan M3:ksi.

Vielä 1960-luvulla tätä rahaa oli n 20%.

Britanniassa sitä oli n 50% vuonna 1946 kun Bank of England kansallistettiin. (Totean samalla että tällä "kansallistamisella" ei ollut mitään suurempaa vaikusta - pelkkä kikka kuten Byron Dale´kin sanoo videoissa)

Velatonta rahaa ei siis palaudu yhteiskuntaan - vaan kaikki mikä palautuu on velkapohjaista rahaa - pahimmillaan tuplavelkapohjaista.

Velatonta (julkista) rahaa on tällä erää enää Suomen Pankin levittämät setelit ja kolikot.
Ne ovat siis pysyviä eivätkä poistu kierrosta samalla lailla kuin lainapääoman lyhennys poistuu.

Mutta Pate, kuten olet varmaan jo lukenut Rowbothamin kirjasta niin tämä raha ei katoa vaikka poistuukin. Se joutuu pankin omaksi rahaksi jota se käyttää kun sitä huvittaa. Tästä olen kirjoitellut aikaisemmin blogilla.

Rowbothamin päätelmä oli se että pankit luovat aina rahaa vain itselleen - vaikka se tapahtuukin asiakkaiden lainojen kautta.

Lars Osterman kirjoitti...

Pate,

Tarkemmin ajateltuna saatoin käsittää sinut väärin. Tarkoitit varmaan sitä että lainalyhennykset pankille ovat tavallaan "velatonta rahaa" siinä mielessä että tästä rahasta ei enää kukaan ole velkaa pankille.
Näitä pankkijärjestelmään palautuvia lainalyhennyksiä, jotka siis ovat kierrosta pois kokonaan - kunnes pankki käyttää neeli kuluttaa ne esim omiin investinteihin. Rowbotham´hän kirjassaan osoittaa miten tämä prosessi toimii.

ELi joo - osa tästä velattomasta todellakin palautuu kiertoon...osa kuitenkin ulkomaille ja mm hedgerahastoihin joten se ei lämmitä meitä suomalaisia paljonkaan.

Korkomaksu taas palautuvat pankin palvelu- ja tuoteostojen, verojen ja palkkojen kautta kiertoon. Mutta pankki hoardaa niitä melko pitkään ja voi aiheuttaa näin tarkoituksellisesti rahanpuutteella matalasuhdanteen yhteiskuntaan. (booms & busts)

Pate kirjoitti...

Joo, tarkoitin juuri tuota pankkiin maksetun eli kierrosta poistuneen rahan "muuttumista" velattomaksi, pankin omistamaksi rahaksi. Eli esimerkiksi pankkien maksamat palkat työntekijöilleen ovat velatonta ja yhteiskuntaan palautunutta rahaa. Mutta alunperin siis tämäkin raha on luotu jonkun velaksi, joka on myöhemmin tehty "velattomaksi" maksamalla se pankille takaisin.

Mutta kuten huomautit niin suuri osa tästä velattomasta rahasta menee pankkien omiin tarkoituksiin kuten uusien lainojen myöntämiseen, erilaisiin rahastoihin ja investointeihin. Tämähän juuri antaa pankeille enemmän (taloudellista)valtaa kuin valtiolle. Ihmisten pitäisi olla hulluja suostuessaan vapaaehtoisesti pitämään tällaisen vallan pankkisektorin omistajien yksityisissä käsissä. Kunpa ihmiset vain tietäisivät...