torstai 19. helmikuuta 2009

Malliesimerkki siitä miten järjestelmä kaadetaan













Miten toimia kun kokee laajaa yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta, vääryyttä tai riistoa, eivätkä poliittisin vaalein valitut poliitikot tee mitään tilanteen parantamiseksi? Miten toimia, kun epäilee korruptiota korkeimmalla poliittisella tasolla? Miten toimia, kun epäilee että poliitikot ja Suomen Pankki eivät ajakaan enää Suomen kansalaisten etua, vaan kansainvälisten nimettömien pankkiirien etuja? Miksi kaikki maat ovat velkaantuneita korviaan myöten? Miksei kukaan kysy kuka velan velkoja on? Miksi 98,5% rahastamme on pelkkää virtuaalirahaa? Miksi Suomen kansan yhteenlasketut velat modostavat huomattavasti suuremman summan kuin kaikki yhteenlaskettu raha maassa?
Miksi nykyistä ylivelkaantumisen suurta ongelmaa halutaan ratkaista ottamalla vielä enemmän velkaa? Miksi kaikki poliitikot ja ekonomistit suosittelevat ainostaan lainarahaelvytystä? Miksi valtion ulkomaiselle velanotolle ei uskalleta esittää vaihtoehtoja?

Miksi ei poliitikot osaa tai halua toimia oikein? Miten pakottaa poliitikot toimimaan Suomen ja kansalaisten etujen mukaisesti? Miten toimia kun on ilmiselvää että maamme järjestysvalta ja oikeustoimi suojelee suuren luokan talousrikollisia jotka yhdessä kansainvälisen pankkijärjetelmän keinoin "laillisesti" ryöstää työmme hedelmät ja kertyneen vaurautemme - eikä poliitikot tee asialle mitään ? (kuva Tampereelta 1905)

Tässä alla oiva kohta elokuvasta Dead Poets Society eli Kuolleiden Runoilijoiden Kerho - loppukohtaus missä uusi rohkea äidinkielenopettaja Keating (Robin Williams) on saanut potkut ja palaa luokkaan viimeisen kerran. Oppilaat osoittavat tässä kunnioitettavaa vastarintaa ylivallalle joka menettää psykologisen otteensa kun riittävän moni ei enää tottele vaikka ylivalta uhkaa ja toistaa uhkansa.
(poimittu täältä)

David Icke kirjoittaa kommenttina videolle: "They can only control us because we allow ourselves to be controlled".

Samoilla keinoin voidaan kaataa mikä tahansa auktoritaarinen valtararkenne yhteiskunnassa. Tarvitaan riittävän monta jotka eivät enää tottele. Pelko pois. Ganhdikin sai näin britit pois Intiasta. (tosin epäilen että ns "vapautuminen" kuitenkin valitettavasti oli pitkälti näennäistä, koska todellisuudessa brittipankit taisivat jäädä rahastamaan Intian kansaa koron keinoin)

Yleislakko (1956) tai suurlakko (1905) on yhteiskunnallisen kansalaisprotestin kuningasmuoto.

Mitä talousdemokratian uudistuksiin tulee ensimmäiseksi voisi toimia niin että saataisiin riittävän moni ihminen mukaan tempaukseen, missä mahdollisimman moni nostaisi rahansa pankista - käteisenä. Näin käteisvarat loppuisivat ja muille kansalaisille voisi näin osoittaa että kaikki raha onkin pelkästään kirjanpitovientejä - eikä edes ole saatavissa seteleinä.

Tämä olisi oiva pieni temppu millä osoittaa kansalaisten yhteisvoimaa laillistettua korkoriistoa ja laillistettua rahan tyhjästä luomista vastaan. Jos kansalaiset saisi nostamaan pelkästään yhden prosentin (1%) maan rahamäärästä - sen vaikutus olisi jo katastrofaalinen järjestelmälle.

Yksi ongelma tässä on motivointi. Nykyisellään ihmisten on vaikea nähdä pankkilaitosta sellaisena riistäjänä kuin se käytännössä kuitenkin on. Ihmiset kuvittelevat pankin ystäväkseen ehkä siksi että siellä on ystävällinen lähimmäinen luukulla hymyilemässä - ja heille on vihdoin myönnetty lainaa, kuviteltua matalaa vuosikorkoa vastaan. Ihmiset eivät tajua että lainan myötä pankki kuitenkin rahastaa heltä talon arvon 2-3 kertaisesti seuraavan 20 vuoden aikana! Tai jos tajuavat niin eivät tiedä sitä että näin ei todellakaan tarvitsisi olla.

Vasta sitten kun ihmiset ymmärtävät, että todellakin on olemassa sellainenkin mahdollisuus että valtiollinen pankki myöntäisi saman luoton, joko korottomasti tai lähes korottomasti - ja näin rahaa säästyisi jopa 200.000-300.000 euroa - ja talo olisi oma 10 jo vuodessa - silloin ehkä ymmärrettäisin nähdä liikepankki sellaisena riistokapitalismin pesäkkeenä kun se todellisuudessa on.

Vastarintatempaus pankkeja vastaan voi siis nykyisellään olla vaikea mobilisoida - motivoinnin vuoksi. Vasta tieto ja ymmärrys herättää motivaation protestoida.

Ehkä itse keksit jotain muuta parempaa passiivisen vastarinnan kohdetta missä videon tapainen yhteisprotesti toimisi..?

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi me saman ajatus-maailman omaavat ihmiset emme perustaisi omaa pankkia? Valtio ei nyky tilannetta muuta ja kanalaisia ei saada nostamaan säästöjä käteisenä ilman massiivista media pommitusta.
Itse olen valmis sijoittamaan omat säästöni, 4000€ tähän projektiin. Paljonko tarvisimme pääomaa tämän projektin toteutukseen? Tarkoituksena ei varmaan olisi palkata henkilökuntaa, eli pankin toiminta malli olisi oltava asiakas-demokraattinen.
Mitkä asiat estäisivät meitä toteuttamasta tätä suunnitelmaa?

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin se tosiasia, että mahdollisesti joinakin kriisiaikoina
pankista - tai "seinästä" -
ei saa nostettua rahaa, saattaneekin lisätä tallettajien halukkuutta
rahojen nostamiseen omalta tililtä.

Lars Osterman kirjoitti...

Tappernakke,

Ei hullumpi idea. Ruotsissa on jäsenpankki JAK www.jak.se, joka lainaa korottomasti jäsenilleen. Lainan saaminen edellyttää kuitenkin joko etukäteissäästämistä tai jälkisäästämistä samassa pankissa.

Suomessakin voisi olla kysyntää JAK-pankin tapaiselle toimintamallille. Tosin JAK - joutuu maksattamaan kulunsa velottamalla laina-asiakkaita - mutta korkokäsite puuttuu.

En ole täysin varma mutta luulen lukeneeni että uusi pankki tarvitsee, saadakseen toimiluvan ja valtion talletussuojan viiden miljoonan euron alkupääoman.

Suomessahan eräs S-pankki aloitti vajaa vuosi sitten takanaan SOK:n valtava rahakoneisto.(itse boikotoin nykyään koko S-ryhmää ja ABC-asemia, koska S-ryhmän markkinaosuus on epäterveen suuri)

Interbank aloitettiin taas Fazerin suvun rahalla ja sen myötä maahan syntyi hetkessä kymmenia miljonäärejä.

Muistelen että Sammon siirryttyä Danske Bankiksi suuri määrä Sammon meklareita perustivat uuden pankin finassieliitin tarpeisiin...en nyt muista millä nimellä se toimii.

Eli pankkeja perustetaan harva se vuosi. Mutta ei se meille persaukisille mikään ihan helppo nakki olisi.... ;-))

Anonyymi kirjoitti...

Tsekkasin taas Timo Teide kirjoituksia ja maalauksia,
tässä alaotsikoilla hänen tekstistään "Uusi maailmajärjestys, rakkautta ja vapautta vai globaali tyrannia?" suoria lainauksia

Lähdeviite alla tekstin lopussa;

veloista
"Velkajärjestelmät orjuuttavat yksilöitä ja yhteiskuntia.
Valtiot ovat toisilleen velkaa niin paljon ettei noita velkoja
tulla milloinkaan maksamaan takaisin. Takaisin kenelle?
Maailmanpankille vai toisille valtioille, jotka ovat velkaa velalliselle?.."


mikrosirusta

"Sen edeltäjä on elektroninen henkilöllisyyskortti.
Ideana mikrosirussa on myös että se voidaan ohjelmoida
sähköisen kentän avulla uudelleen asennuksen jälkeen ja
sillä voidaan vaikuttaa koko ihmisen psyko-fyysiseen kokonaisuuteen.."



Suomi ja Uusi Maailmanjärjestys

"Meitä ollaan hämmästyttävällä voimalla ajamassa
Uuteen Maailmanjärjestykseen. Kyseenalaistamatta otamme vastaan ja
osallistumme itse tähän kehitykseen. On hyvä olla mukana planetaarisessa
4kokonaisuudessa mutta nyt olisi aihetta kriittiseen tarkasteluun.
Voidaan sanoa että Suomea ollaan pala palalta ostamassa,
sillä jatkuvasti yrityksiä myydään osaksi jotakin suurta
kansainvälistä konsernia. Maaseudulla pientilat ajetaan kiihtyvällä
nopeudella ahdinkoon, jonka tarkoituksena on muodostaa yhä suurempia
kokonaisuuksia, jotka toimivat tehtaina tuotteille, joita kansainväliset
suurpääomat hallitsevat.
Pankkijärjestelmän avulla ihmiset mukautetaan yhä tiukempaan muottiin.."


Asunnon kauppahinta lainojen korkojen muodossa moninkertaisena

"Kukaan ei ihmettele ainakaan ääneen miksi ihminen asunnon ostaessaan
joutuu maksamaan lainojensa korkojen muodossa kauppahinnan moninkertaisena.
Myyjähän ei saa korko-osuutta vaan se on ikään kuin ilmaista rahaa pankeille.
Tämä kysymys on eräs tärkeimpiä ja konkreettisimpia asioita yhteikunnassamme.
Luopumalla lainojen koroista yhteiskunta muovautuisi hyvin
nopeasti aivan erilaiseksi ja tervehtyisi rakenteeltaan.."

http://www.netti.fi/~timote2/TulevaisuusRakkauttaVai.html


Mikä on Sinun suhteesi pankkeihin?
Kukin vastaa omista sopimuksistaan ja valinnoistaan..

Lars Osterman kirjoitti...

Tiedän kyllä Timon. On tavattu Kuortaneella U-päivillä useita kertoja. Saunottukin yhtaikaa.

Timo on lukenut David Icke´n kirjoja 90-luvun puolesta välistä ja ainakin tätä kautta ammentanut fiksuja ajatuksia - ja kehitellyt ne itse.

Hyvä että TT tuo julki talousasiat - koska ne koskettavat jokaista ihmistä.

Anonyymi kirjoitti...

Pankki asiaan palatakseni, tuo 5 milj. taitaisi olla tosiian vaikea summa kerättäväksi. Mutta tarvitaanko tätä summaa muuhun kuin tuon talletus-suojan saamiseksi? Eli voisimmeko aloittaa pienemmällä pää-omalla oman lainoitus toiminnan?
Olisiko tästä samasta asiasta kiinnostuneiden mahdollista perustaa esim. järjestö/yritys, joka voisi omissa nimissään lainata enemmän rahaa kuin mitä sillä on "holveissa". Vaatisiko tämmöinenkin järjestely taakseen ison pankin loisimaan?

Lars Osterman kirjoitti...

Nakke,

En tiedä onko summa mahdoton. Jaettuna 25:een osaan se tekee 200.000 per nuppi. Voisi kuvitella 25:n omakotitalon omistajan kasaavan tuon viiden miljooonan arvon vaikka näin. Ei se tarvitse olla käteistä tai talletuksia, kai..

Mutta - itse en juuri nyt ole sellaisessa tilanteessa että minulla olisi resursseja lähteä tätä ideaa toteuttamaan.

Olisin sitä mieltä että paras keino on olla yhteydessä JAK jäsenpankkiin ja kuunnella heidän neuvojaan. Ei ole lainkaan poissuljettua etteikö Suomeenkin voisi järjestää JAK-tyyppisen jäsenpankin - tai jotain vielä parempaa. JAK joutuu seuraamaan Ruotsin lakeja ja käytäntöjä vaikkei tuota korkoa otakaan.

Olen joskus jopa ajatellut pyytää erään Oscarin Suomeen kertomaan JAK-pankista - mutta se nyt on siitynyt.

Päällimmäinen asia on nyt tämän Suomen Talousdemokraattisen Puolue -idean saattaminen tosiasiaksi ja konkreettisemmaksi sekä eri ystävällisten ihmisten tarjoaman avun koordinointi niin että kaikki lähtisi käyntiin...

Mutta voisin hyvin kuvitella että tuollainen "kansan jokamiehen talousdemokraattinen jäsenpankki" - joka ei pyrkisi tuottamaan voittoa - tai jakamaan osinkoja voisi hyvin olla osa puolueen jäsenten etuja. Ja jäseneksi pääsisi kuka tahansa tietysti....

Anonyymi kirjoitti...

Nyt olisi mitä otollisin aika ajaa tätä puolue puolta eteenpäin. Itse en tiedä puolueessa toimimisesta paljoa mutta voisin kyllä lähteä rakentamaan tätä juttua isommaksi. Uskon myös, että onnistuisin värväämään lisää väkeä idean taakse.
Onko sinulla Lars suunnitelmaa miten tätä asiaa lähdettäisiin viemään eteenpäin isomman väestön tietoisuuteen?

Lars Osterman kirjoitti...

On vaikea tietää milloin se otollisin aika on. Nykymeno ei tunnu vielä hidastuneen paljon yhtään. Kävin viime la-su-ma Tahkovuorella, lasten kanssa hiihtämässä ja laskettelemassa, ja täytyy kyllä sanoa että taantumasta tai lamasta ei näkynyt merkkiäkään. Oli 50-100 000 euron autoja kaikkialla ja tuhansien eurojen varusteita. Hotellit velottavat huomattavaa ylihintaa ja laskettelukoneisto rohmuaa toista sataa päivässä joka perheeltä joka sinne eksyy. Onneksi pääsee vielä murtsikkaladulle erikseen siitäkin maksamatta.

En ehkä siis oikein usko että aika olisi kovin otollinen sittenkään.

Olen ollut yhteydessä Ruotsalaisiin, joilla sisäpiirin tietoa siitä että emme edes ole päässeet taantuman alkuun. Johdannaiset jotka BIS:in mukaan ovat luokkaa 1200-1500 biljoonaa eli 25 kertaisesti koko maailman BKT:n tulevat romahduttamaan talousjärjestelmät ja esim Ruotsissa tarvittaneen luokkaa sata kertaa isompia pelastuspaketteja kuin ne joista tällä erää kiistellään. Tässä vaiheessa ruvetaan ehkä tajuamaan että kaikki lainaaminen on täysin hullujen touhua. Velat pitää poistaa kokonaan kuten Raamatun aikaan tehtiin Juhlavuonna. Kaikki rahaan liittyvä pitää aloittaa uudelleen - tyhjästä.

Uskon siis että aika tulee olemaan vielä otollisempi - silloin kun Tahkovuoren hissit seisovat.

Mutta se ei tarkoita etteikö voisi aloittaa. Olen kyllä aikoinut laatia jonkinlaisen suunnitelman.
Mutta ei minullakaan ole kovin paljon varsinaista kokemusta puoluetoiminnasta. Porvoon seudun vihreissä olin joskus aktiivisena ja jopa hallituksessa 1998-1999.
Sitten tajusin ettei vihreistä ole rahavallan haastajaksi..vaikka pidin peukkuja sille että edes olisivat sen perustuloasian saaneet ujuteltua hallitusohjelmaan. Mutta ei...vihreät taitaa nyt haluta työllistää omia "huuhaa-ilmastonmuutosasiantuntijoitaan" ja muita turhanpäiväisiä virkamiehiä - eikä sittenkään poistaa turha byrokratia ja jatkaa luukulla asioivien systemaattista nöyryytystä.

Puolueesta vielä se, että paras tilanne olisi sellainen missä talouskriisin syvennettyä talousdemokratiauudustukset koettaisiin yli puoluerajojen ainoana ratkaisuna pitää Suomi edelleen asutettuna ja ihmiset toimeliaina.

Pelimerkkien painaminen valtion toimesta ilman velkaa ei tässä tilanteessa koettaisi kovin dramaattiseksi.

Mutta ehkä dramatisoin hivenen.

Anonyymi kirjoitti...

Koroton ja velaton (siis rahan luonnissa velaton) pankkijärjestelmä olisi kyllä ihanteellinen. Mutta kuinka koroton raha käytännössä toteutetaan? Eikö kaikki lainaisi pankista 10 miljoonaa euroa ja törsäisi ne miten sattuu? Eli kuinka pidetään kuri rahan asianmukaisessa käytössä?

Ja sitten vielä kohtuullisuuskäsitykseen. Eikö talousdemokratian ideana ole myös kannustaa pienempiin kulutustottumuksiin ja antaa ihmisten keskittyä mm. sosiaaliseen kanssakäymiseen ja itsensä toteuttamiseen? Eikö koroton pankkijärjestelmä päinvastoin kannusta entistä yltiöpäisempään taloudelliseen ja materiaaliseen kasvuun?

Kannatan kyllä talousdemokratiaa, mutta pitäähän käytännön toteukseen kuitenkin suhtautua kriittisesti.

Lars Osterman kirjoitti...

Ei se korottoman, tai lähes korottoman rahan yhteiskunta ihan tuolla lailla toimisi, Pate.

Ensinnäkin lainat pitää toki maksaa takaisin.
Voi myös lähteä siitä että ne myös luokiteltaisiin jollain lailla siten että asuntolainat ja muut välttämättömyyslainat olisivat kaikkein edullisimpia. Tällä ei todellakaan ole tarkoitus lisätä spekulaatioita. Väärinkäyttö on väärinkäyttöä ja sanktiotaisiin.

Lisäksi yhteiskuntaan pitäisi tehdä muita muutoksia samalla, kuten Margrit Kennedy kirjassaan toteaa. Maanomistusuudistus, verotusuudistuskin mm.

klick

(katso sivut 16-18)

Asumismustannuksiin tulisi huimat muutokset koska nykyvuokrissa on joskus jopa 60-70% korkokuluja mukana.

Tämä on kyllä monimutkainen yhtälö enkä todellakaan sano että minulla on ratkaisu valmiina.

Työllisyysvaikutus olisi kuitenkin suuri - ja ymmärrettävä.

Anonyymi kirjoitti...

Pystyisitkö Lars tuottamaan talousdemokratiaan liittyvää materiaalia, jota ihmiset voisivat tahoillaa tulostaa ja viedä eri paikkojen ilmoitustauluille esim kirjastot, koulut, työpaikat.
Monikaan ei edes tajua että nykysysteemeissä on mitään vikaa (eivät tiedä paremmasta) niin olisi mukava antaa ihmisille lukemisen ja ajattelemisen aihetta pohjustaen samalla mahdollista puolue hanketta.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoselta kyllä vaikuttaa tuo Margrit Kennedyn kirja. Ajoinkin juuri tuota käytännön toteutusta takaa. Eli ettei hieno idea sorru porsaanreikiin, jotka mahdollistaa edesvastuuttoman käyttäytymisen. Noh, ei kai kellään oo mitään yksiselitteistä vastausta antaa vaan se muodostuu pikkuhiljaa. Hienoa että tällainen blogi on olemassa sen vastauksen etsimiseen nimenomaan suomalaiseen yhteiskuntaan (eikä lähdetä kopioimaan suoraan muualta).

Lars Osterman kirjoitti...

Pystyisitkö Lars tuottamaan talousdemokratiaan liittyvää materiaalia...

Voin yrittää. Onhan tässä tarkoitus laatia se Talousdemokratia 2.0.

Kylmät faktat pitää kai ensin luetella - ja nämä osata erottaa visioista ja unelmista. Lisäksi visiot tulisi osata esittää objektiivisesti väärinkäsitysten välttämiseksi.

Oudonta tässä talousudemokratia-keskustelussa on se että yksi leimaa tämän vasemmistolaisuudeksi, toinen oikeistolaisuudeksi, kolmas näkee tässä jotain muuta totalitarismia tai muuta negatiivista eikä osata katsoa vanhoja käsitteitä pidemmälle.
Olen joskus aivan äimän käkenä lukiessani erilaisia outoja käsityksiä siitä mitä olen kirjoitellut.

Monelle ahneelle joka ei itse osaa nähdä itseään taloudellisena orjana tuo korkokritiikki näyttää olevan punainen vaate.

Katsotaan omaksi oikeudekseen saada korkoa. Samalla ei tajuta että itse maksaa 100-kertaisesti ellei tuhatkakertaisesti omat pienet korkotienestinsä "ylihintojen" vuoksi. Viittaan Kennedyn kirjaan (linkki yllä) missä Kennedy osoittaa että korkovaikutus useimmissa hinnoissa on 50% tai jopa enemmän.

Mutta joo - yritän kyllä saada aikaseksi jotain materiaalia, joka kelpaisi ....