torstai 5. helmikuuta 2009

Modern Money Mecanics (repost)

Hesarin pyynnöstä postaan tämän uudelleen: Modernin rahan syntymekaniikkaa.http://www.youtube.com/watch?v=vm3DixfL9o0


Helsingin Sanomat nimittäin julkaisi artikkelin 23. tammikuuta 2009 missä jätettiin kertomatta se epämukava totuus että myös jokaisen sinun saamasi pankkilainan myötä rahamäärä kasvaa.
(katso sivun alemmat blogipostukset pari päivää sitten)

Helsingin Sanomat katsoi oikeudekseen vääristellä ihmisten käsitystä osoittamalla sormella pelkästään keskuspankkeja ja näiden rahan luomista - vaikka jokaisessa osuuspankissa tapahtuu samaa.

Helsingin Sanomat halusi että nyrpistät nenäsi julkiselle rahalle. (vaikka oikeasti sinun pitäisi ajatella juuri päinvastoin ja tajuta että mahdollisimman suuri osuus julkista rahaa kokonaisrahamäärässä on sinun etujesi - ja kaikkien etujen mukaista julkistalouden politiikka)

2 kommenttia:

JLT kirjoitti...

Kävin tuossa toissapäivänä
eräässä paikallisen osuuspankissa

siellä puhuimme esimerkiksi osakamerkkinoista.

Työntekijä sanoi suurin piirtein niin, että ".. ettei kapitalismille ole keksitty vaihtoehtoa". Mainitsin valtion mahdollisuudesta luoda itse rahansa.

Hän puhui jenkkien intressistä
Kansainvälisessä Valuuttarahastossa.

Lars Osterman kirjoitti...

En oikein osaa nähdä miten jenkkien intressit IMF:ssä liittyisi tuohon esittämääsi kysymykseen. Jotenkin täysin toisista irrallaan.

Itse olen melko varma siitä että valtaosa pankeissä työskelevistä ei koskaan edes ajattele sitä mistä luotto syntyy, tai että pankki käytännössä luo rahaa tyhjästä. Ei - pankeissä asia nähdään niin että pankkihan vain myy lainaajalle palvelun määrättyyn hintaan, ja tästä asiakas maksaa korkoa - sekä tietysti palauttaa sen pääoman aikaan myöten pankille.

Pankinjohtaja taas kyllä tietää miten asia on koska hän joutuu päivittäin seuraamaan että pankilla on riittävästi "omaa pääomaa" (8%) suhteessa myönnettyihin luottoihin. Pankinjohtaja joutuu paikkaamaan lainaamalla muilta pankeilta tai Suomen Pankista jos pääoma lähestyy riskirajaa. (näin siis oletan, en tiedä - koska en ole koskaan ollut pankinjohtaja...)

Osuuspankisa puheenollen niin olen joskus suunnitellut avaavani tilin tässä paikallisessa - ihan vain automaattisesti päästäkseni tilinomistajanajäsenenä mukaan, kun Osuuspankkissa pidetään jäsenkokouksia.
Siellä jäsenenä voisi nimittäin esittää hankalia kysymyksiä.....