tiistai 3. helmikuuta 2009

Esko Seppänen: onko kriisi julkisen rahan puutetta

Seppäsen tuorein kirjoitus on niin lyhyt että se on tässä kokonaisuudessaan:

Elämme taloudellisen taantuman aikaa, eräänlaista kapitalismin pysähtyneisyyden aikaa.

Ennustan - mikä siis on arvaus - Tammen huutomerkkisarjassa juuri julkaistussa pamfletissani "Hullun rahan tauti", että taantuma muuttuu lamaksi. Taantumasta tulee lama, kun työttömyys kasvaa massatyöttömyydeksi.Suomessa se olisi tuontilama: laman globalisaatiota. Ensin globalisoitiin koko maailman pääomamarkkinat Amerikan malliin, nyt tehdään sama lamalle.

Suomen ongelmia ovat jo tässä ja nyt tosiasiallinen luottolama (velan saamisen vaikeus), työeläkejärjestelmän sijoitusten romahdus ja pankkien valvonnan ja pankkituen ongelma tilanteessa, jossa 70 % pankkisektorista on ulkomaisessa omistuksessa.

Valtiovallalla ei ole keinoja, jolla Suomi välttäisi systeemikriisin: kapitalismi on ajautunut pysähtyneisyyden tilaan.Laman voittamiseksi pankkijärjestelmän on tuotettava kiertoon uutta rahaa. Avainasemassa ovat pankit, sillä vain pienen osan liikkeellä olevasta rahasta laskee kiertoon julkinen valta (keskuspankit). Uuden rahan luomisen väline on velka. Laman esileikkiä on se, että pankit eivät tuota uutta velkaa vaan maksattavat velallisilla pois vanhatkin velat.

Perustelut sille, miksi ne (nämä ne ovat niitä, jotka kuplan puhalsivat) hoitavat velat maksuun inflaatiolla, löytyvät kirjasta. Eli tätä deflaatioaikaa seuraa inflaatioaika, ja kysymys on enää siitä, milloin sellainen sykli käynnistyy. Siihen mennee vielä vuosia, sillä ne voivat tehdä sen vasta uuden kasvun alettua.

Selvää on, ettei lamasyyllisten velkoja saada maksuun köyhiä kyykyttämättä.
Lisää Seppäsestä (Uusi Suomi)

Vielä enemmän Seppästä: USA USA USA...

Vivuttaminen oli rahakone

Vivuttaminen oli sitä, että pientä määrää omaa rahaa jatkettiin suurella määrällä halpaa velkaa ja että koko summalla ostettiin ja myytiin omaisuutta, jonka arvo nousi jatkuvan löysän rahan markkinoilla kuin elohopea kuumemittarissa.
Kun velka maksettiin pois, syntyneet voitot tulivat kokonaisuudessaan oman pääoman hyväksi, sen tuoton moninkertaistamiseen. Kun vivuttaminen toistettiin uusilla ja aina vain monimutkaisemmilla finanssituotteilla kerta toisensa jälkeen, mopo karkasi käsistä. Esimerkiksi Lehman Brothersin konkurssissa, joka on ollut taloushistorian monimutkaisin yrityskuolema, sillä oli velalla hankittua omaisuutta 35 kertaa yli oman pääoman määrän. Sen omaisuus oli rahan edestakaisin kierrätyksessä saastunut ja tullut epäkurantiksi ja epälikvidiksi, vaikeaksi muuttaa käteiseen muotoon.

Ei kommentteja: