tiistai 3. helmikuuta 2009

Helsingin Sanomat 23.tammikuuta 2009

Hyvä hyvä - no nyt se sitten tiedetään että keskuspankit luovat uutta rahaa ostaessaan valtion velkapapereita. Se on sitä setelirahoitusta ai ai ai...

Mutta jotain jää vielä kaipaamaan.

Se kaikkein tärkein jää nimittäin sanomatta, tässä taloustoimittaja Juhana Rossin kirjoituksessa. Helsingin Sanomat ja taloustoimittaja Juhana Rossi ei kerro lukijoilleen että myös ihan tavalliset kyläpankitkin luovat uutta rahaa, jokaisen sinun allekirjoittamasi velkakirjan myötä. Ja tämän rahan osuus kaikesta rahasta täällä Suomessa, on kokonaiset 98,5%. Britanniassa 97%. USA:ssa 96%.
Miksi Helsingin Sanomat osoittaa sormea ja varoittaa - vain keskuspankkien - rahan luonnista?
No siksi, että tämä on se mistä pankkien juoksupojat saa maksunsa: heidän tulee aina muistuttaa siitä että nimenomaan valtio on huono rahan vartija. Vaikka tosiasiassa melkein kaikki historian kouluesimerkit hyperinflaatiosta ovat nimenomaan ajanjaksoilta jolloin raha on yksityisen käden hallussa. Weimar-tasavalta mm.

Neuvostoruplat taas menettivät arvonsa puuttuvan tarjonnan vuoksi eikä siksi että rahaa olisi välttämättä ollut liikaa.
Kaupoissa ei yksinkertaisesti ollut ostettavaa. Minä näin tämän itse vuonna 1985 kun olin Tallinnassa kiertelemässä silloisessa Kaubamajassa, enkä löytänyt muuta ostettavaa kuin beigen baskerin ja hauskoja pieniä CCCP-pinssejä siihen. Naisten nailonsukkahousut oli varmin keino lahjoa hotellin kerrosvalvojaa kun pikkuhumalassa olevan miesseurueeni sattui rötöstuulelle.

On myös selvinnyt että britit ovat melko usein väärentäneet rahaa sotatoimenpiteenä ja näin vesittäneet silloisen vihollisensa talouden. Esim. Continental-scrip- jakso USA.

Tässä vielä artikkelin - ehkä tärkein kohta:

Ei kommentteja: