torstai 5. helmikuuta 2009

Marc from Michigan on Modern Money Mechanics

Chicago Federal Reserve on aikanaan saattanut julkisuuten kirjan jonka nimi on Modern Money Mechanics. Alkuperäinen versio vuodesta 1961, korjauksia tehty 1991. Tänään kirja on loppuunmyyty mutta sen löytää internetistä pdf-tiedostona.

The purpose of this booklet is to describe the basic process of money creation in a "fractional reserve" banking system. The approach taken illustrates the changes in bank balance sheets that occur when deposits in banks change as a result of monetary action by the Federal Reserve System

Tässä alla näet mitä yksi nuori mies, Marc päätti tehdä, jotta tieto pankkien vuosisatojen rahapetoksesta leviäisi mahdollisimman monen tietoon. Valitettava tosiasia kun on se että poliitikot kaikkialla katsovat muualle. Marc siis katsoo että kansalaisten on tehtävä jotain nyt heti, kun internet vielä on vapaa. En ole tässä vaiheessa itse vielä katsellut kaikkia alla olevia videoita. Toivottavasti videot pysyvät You Tuben listoilla pitkään. Päivitän videoiden sisällöstä sitä mukaan kun ehdin katsella ne.

Löysin kaikenkaikkiaan kahdeksan videota. Valitettavasti kaikki englanniksi. Marc puhuu kuitenkin selkeästi ja ymmärrettävästi joten kannattaa yrittää seurata vaikk englanninkieli olisikin vähän ruostunut. Lisäksi osat 5-6-7-8 ovat täynnä kuvia ja taulukoita joista tajuaa paljon ihan näkemällä. Huom. Baselissa toimiva BIS eli Euroopan Järjestelypankki (tai jokin muu)sallii luotonlaajennuskertoimen 12,5x tämän päivän Suomessa - eikä siis 10x kuten Marcin esimerkeissä.
Marc from Michigan on Modern Money Mechanics part 1
(selittää motiivit mm että on todella suivaantunut siihen ettei rahan syntyperästä selosteta missään julkisesti ja mitä aikoo tehdä tässä videosarjassaan)

Marc from Michigan on Modern Money Mechanics part 2

(millaista rahaa on olemassa, setelit, shekit, matkashekit, talletukset, shekkitilit, säästötilit ja missä näitä tilejä on jne M1, M2, M3..rahatilastoja..)

Marc from Michigan on Modern Money Mechanichs part 3
(kuka luo rahaa, FED, fractional reserve banking, keskiajan kultasepät, lainataan enemmän kuin pankissa on, kestämätön järjestelmä, 5 miljoonaa=50 miljooonaa, varannot.. Hi-Powered Money, kerroin 10x, 100x..)

Marc from Michigan on Modern Money Mechanics part 4
(talletusten laajennus, tässä tajuat miksi tämä järjestelmä on niin väärin ja epäoikeudenmukainen, muutama määriteltä, miten rahakanta kasvaa, valtion obligaatiot, valtiovarainministeriön lyhytaikaiset velkakirjat, obligaatio=velkaa=velkarahaa, varallisuus, velat, saamiset jne)

part 5
(tarkempi power point tarkastelu alkaa vasta tästä, huomaa klikata kohtaa "view in higher quality", miten 10.000 $ lähtee kiertämään ja miten kaikki kirjataan pankkijärjestelmässä, 5%-korkotekijän vaikutus saamisiin ja velkoihin, tilisiirtojen kirjaaminen. Tässä nähdään myös vihdoin miten käy kun FED laajentaa rahamäärää ostamalla valtion korollisia obligaatioita,..)

part 6
(Fed Res Notes- setelit eivät edusta varallisuutta vaan velkaa, miten obligaatiolainat maksetaan keskuspankille verotuksen kautta tulevalla rahoituksella, valtio velka tulee aina olemaan suuremmat kuin koko rahakannan arvo, tässä nähdään miten luotonlaajennusketju alkaa kun raha siirtyy pankilta toiselle, tililtä toiselle, suhde 9:1 joka meillä siis on 12.5:1 tänään. Tässä nähdän miten pankit myöntävät luottoa "rahaa" vaikkei heillä oli "rahaa" vaan luovat sen, velkakirjojen rahallistamista, varantojen supistuminen..)

part 7
(miten 10.000 $ on yhtäkkiä kasvanut 19.000 $:ksi...ja miten tämä prosessi on kirjattu pankeissa, miten uudet 8100 $ syntyy jolloin kokonaisrahamäärä on 27.100 $ pankkijärjestelmässä, vaikka nei alkuperäiset 10.000 $ ovat edelleen tallettettuina, lopulta meillä on 90.000 $ josta vaaditaan korkoja, tämä kaikki tapahtuu yksityisissä pankeissa eikä valtion elimissä, ja näin huomaamme että varoja on yhteensä 100.000 $, avomarkkinaoperaatiot kasvattavat aina rahamäärää)

Marc from Michigan on Modern Money Mechanics part 8
(ollaan sivulla 11, kaikki setelit ovat velkakirjoja, todetaan että velkojen maksaminen on mahdotonta koska rahakanta supistuu eikä tähän olisi millään lailla rahaa riittävästi, miten "katoraha" syntyy kun rahakantaa supistetaan, tässä Marc osoittaa miten koko järjestlemä on kestämätön - "see you later") Ja oletan että sarja jatkuu...

1 kommentti:

Lars Osterman kirjoitti...

1/3 Why Fractional Reserve Sucks . . . Money = Debt


http://www.youtube.com/watch?v=hPsd7YEaGwg&feature=related

2-3 minuutin kohdalla tämä video esittelee Modern Money Mechanics kirjasen