keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Mellakointia Islannissa

Päivitys: löytyi tällainenkin artikkeliMellakointia Reykjavikin kaduilla. Mellakointia nimenomaan maan johdon aiheuttamien taloussotkujen vuoksi. Pankkilainsäädäntöä kun löysättiin sopivasti pankkiirien toivomusten mukaisesti. Velkarahalla oltiin valloittamassa puoli Eurooppaa - Suomeakin.
Totuus on tänään se että Islannin kruunun arvo on puolittunut sitten alkuvuoden 2008 ja tuontitavarat ovat vastaavasti kallistuneet.

Gudrun Jonsdottir, a 36-year-old office worker, said: "I've just had enough of this whole thing. I don't trust the government, I don't trust the banks, I don't trust the political parties, and I don't trust the IMF.

"We had a good country and they ruined it."
Tuhannet ihmiset ovat olleet kaduilla vaatien pääministeri Geir Haarde´n ja keskuspankin johtajan David Oddson´in eroa. Parlamenttitalo on ollut vallattuna. Savua kaupungin ilmassa. Poliisi mellakkavarustuksissa. Mielenosoittajia putkassa. Poliisitalon edustalla on heitetty kananmunia ikkuniin ja seiniin vaatien pidätettyjä vapaiksi. Ihmiset ovat oikeutetusti vaatineet ennenaikaisia vaaleja. Normaalitilassa seuraavat vaalit olisivat vasta 2011.

On aikoihin eletty - tällaiseen ei Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa olla totuttu. Ei oltu Islannissakaan ennen loppusyksyä 2008. Saa nähdä leviääkö tällainen muuallekin. Ainakin Baltian maat ovat riskivyöhykkeellä. IMF astui kuvoihin ensimmäisen kerran Euroopassa sitten vuoden 1976.

IMF, Venäjä ja Pohjoismaat ovat lupautuneet lainaamaan miljardeja ehkä kymmeniä pienelle saarivaltiolle, Islannille.

Entä mistä tämä raha otetaan? (muista: "money is debt") Eli raha "otetaan"(lue lainataan) yksityisiltä pankeilta jotka naputtavat sen aikaiseksi muutamassa sekunnissa tietokoneillaan. Lainan pelkkinä takaajina IMF ja mm Suomi.

Jokainen lainattu euro pitää maksaa takaisin korkoineen päivineen. Millä - kalalla ja lampaanpidollako - vai islanninhevosillako? Pullotetulla mineraalipitoisella geysir-vedelläkö?

Mahdollisuus muutokseen on nyt.

Miksi Islannin valtiovarainministeriä ei itse voisi naputtaa aikaiseksi tuota samaa rahaa?
Rahaa joka kuitenkin vain on kirjanpidollista luottoa eli "keinovaurautta"(ostovoimaa) - jolla islantilaiset kuitenkin voivat ostaa todellisia hyödykkeitä ja maksaa vuokransa. Valuutta pitäisi kuitenkin vaihtaa esim. "nykronuriksi"

Nyt olisi oiva hetki kokeilla uutta talousdemokratiaa ilman että valtio lainaa eli maksaa korkoja ja lyhennyksiä ulkomaisille riistopankkiireille.
Helpoimmin se toteuttaisiin Cook Plan´nin mukaisesti aluksi jakamalla kaikille 320.000 asukkaalle perustuloa noin tonni /kk. Raha kulkeutuisi ruokakauppojen kautta pankkeihin ja
siellä se loisi pohjan pankkitominnan jatkamiselle uusilla ehdoilla. Mieluimmin niin ettei pankit omin luvin voi luoda uutta luottoa joka paisuttaisi uuden valuutan määrää.

Valtion tulisi myös ryhtyä tuhlaamaan uutta korotonta rahaa eli rakentamaan ja korjaamaan Islannin maantiestöä, sähköverkkoa, vesi- ja viemäriverkkoa, laajakaistaverkkoa, satamia, lentokenttiä, julkisia rakennuksia, kunnallisia sairaaloita ja kouluja, vanhainkoteja, päiväkoteja ja vuokra-asuntokiinteistöjä.
Rahat tähän valtio siis voisi naputtaa korottomana luottona itse itselleen minkä tahansa pankkin tavoin. Jokaisen luottokruunun takaa valtio ja valtion sillä rakentama projekti. Jokainen käytetty uuskruunu perustuisi tehtyyn työhön - Islannin yhteistuotantoon ja jäisi sen jälkeen osaksi maan rahakantaa kiertäen tilitä toiselle päätyen pankkijärjestelmään tämäkin.

Tämä olisi sitä ns "trickle-up economics"- mallin mukaista valtiofinanssia. Kaikki väitteet inflaatiosta olisivat tuulesta temmattuja. Valtiovarainministeriö tai valtiollistettu kansallistettu keskuspankki voisi valvoa että kierrossa oleva raha vastaisi suurin piirteen koko valtion infrastruktuurin arvoa. Jos arvo laskee rahaa voi poistaa kierrosta - jos arvo nousee sitä lisätäään korjauskulujen palkkoina, rakennustarvikkeina ja kuljetuspalveluina yms.
Rahaa on laskettu voitavan lisätä n 4% ilman että olisi pelkoa inflaatiosta.

Tällainen kokeilu osoittaisi että talousdemokratian malli toimisi käytännössä. Ongelmana olisi tietysti koko muu maailma joka kateellisena katsoisi tätä eikä voi tehdä samaa. Tietysti erilaista sabotaasia voisi odottaa - ihan kuin Englanti sabotoi sekä Amerikan siirtomaiden Continental valuuttaa sekä myös Lincolnin Greenbacks-dollareita väärentämällä niitä tonnikaupalla ja levittämällä niitä siirtomaihin - aiheuttaen tahallisesti inflaatiota.

No oli miten oli - tällainen mahdollisuus on nyt. Tietysti utopiaa koska "muu maailma " ei sallisi tuollaista Islannille. Islannin kimpussa olisi koko joukko vartioita: WTO, Maailmanpankki, IMF, BIS, EU, CFR, TC, Bilderberg, Davos - ja pikkuhiljaa myös Nato. Ehkä jopa YK.

Erityisen todennäköistä on että jostain pulpahtaisi esiin uusi Osama bin Laden- videonauha missä hän kertoo olevansa länsimaailmaa piilossa Islannissa. Ehkä uusblairi Gordon Brownkin
Tv-kameroiden edessä julistaisi tietävänsä 100% varmasti Islannin kehittelevän laittomia joukkotuhoaseita. (ja ehkä koroton raha olisi muun maailman velkatalousjärjetelmän joukkotuho...)

No tietysti tuo oli fiktiota. Mutta silti "fiction based on fact". Kaikki vastaavat irtiottoyritykset ovat tunnetusti epäonnistuneet. Eräät "economic hit-man"-miehet ovat tunnetusti tunnustaneet tehneensä aikanaan kaikkensa Iranin Mossadeghin, Argentina Allenden ja Irakin Saddamm Husseinin syrjäyttämiseksi. Vasta jos nämä epäonnistuvat paikalle lähetetään aseistettuja miehiä. Jos nämäkin salamurhaajatkin epäonnistuvat - niskotteleva maa miehitetään. Näin on siis tehty - ja teot pajastettu. Tässä valossa vastaavan tekeminen voisi nyt olla vaikeampaa.

Islannilla olisi oiva mahdollisuus. Toivottavasti paikalliset asukkaat ovat selvillä tästä mahdollisuudesta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän se riittäisi ettei mikään maa myisi Islantiin enää elitarvikkeita. Pelkallä kalalla ei paljoa elä.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen valtamedia vaikenee Islannin tilanteesta ihan kokonaan - samaan aikaan Thaimaan tilanteesta kyllä jauhetaan ihan täysillä.

Pelkääkö valtamedia vallankumouksen leviävän tänne?

Lars Osterman kirjoitti...

A1.

Miksi "jokin maa" päättäisi olla myymättä elintarvikkeita Islantiin?

Kauppaa kyllä käydään ja kala on aina arvossa. Silliä on tuotu Islannista vuosisatojen ajan.

Islannissa on valtavat kasvihuoneet keinovalaistuksella kuumien Geysirlähteiden läheisyydessä.

greenhouse

Golfvirta luo islannille tehokkaan viherilmaston reiluksi puoleksi vuodeksi. Vaikka maa on melko pohjoisessa niin kyllä siellä pärjää.

Islannissa 87% asuintaloista lämmitetään ilmaisella geotermisellä lämmöllä. Islanti on muutenkin sähkön suhteen riippumaton.
Sähköautot ja uuden polven sähkömottoriveneet tekisivät Islannin lopulta öljystäkin riippumattomaksi kenties?
(Tosin lentokoneet tuskin koskaan lentää sähköllä koska akut painaa liikaa)

A2.
Niin katselin itse kans kaikki Hesarit, Ylet, Maikkarit ja Uusisuomet - eikä mitään Islannista. Ehkä joku katsoo sikäläisen touhun olevan niin pientä ettei sitä meille kannata tietoa välittää. Tässä muuten huomaa miten media valikoi sen minkä tuutistaan toitottaa ja minkä yleensä edes uutiseksi luokittelee.

Toinen mahdollisuus on ettei siellä mitään olekaan tapahtunut vaan kaikki on New Scotsman lehden keksimä salaliittoteoria. ;-)

Anonyymi kirjoitti...

A-zoomissa oli perjantaina Islannista jotain:
http://areena.yle.fi/toista?id=1670378

Lars Osterman kirjoitti...

Hyvä havainto. Siellähän niitä vihanneksia heiteltiin parlamenttitaloa päin tv-kameroiden edessä.

Ajankohtaisohjelmalla nuo mellakat siis kuitattiin.
Jotenkin olisi odottanut suurempia otsikoita koska kansahan vaatii koko valtionjohdon ja jopa osan virkamieskoneistoa uusiksi.

Lars Osterman kirjoitti...

keskuspankki sedlabanki vallattu