maanantai 10. marraskuuta 2008

Ellen Brown ja Bills Still on the ExPat Show

Bill Still on tuttu kasvo ja ääni Money Masters elokuvasta ja rahahistorian asiantuntija. Ellen Brown eräs rahapolittisen uudistusliikkeen keulahahmoja. Kumpikin ovat samaa mieltä siitä millainen rahapoliittinen ratkaisu nyt olisi tarpeen.

Kuuntele klikkaamalla tästä n 20 min radio-ohjelma missä kumpikin keskustelevat ohjelmaisännän kanssa marraskuun 1. 2008. Selkeätä englantia ja hyvää kuuluvuus.

"The ExPat Show," interview with Bill Stills, maker of "The Money Masters", November 1st 2008
Näitä ajatuksia tarvitaan juuri nyt yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomessakin. Finanssikriisi on oiva tilaisuus tuoda julki rohkeita ajatuksia. Toivottavasti kansanedustajat saavat silmänsä auki näille ajatuksille.

Huomaa radiokeskustelun loppupäässä millaisin murhaavin argumentein Bill Stills kaataa kultakantahöpinät. Ja mies on niin oikeassa kun voi olla.

" Gold is not the answer- Gold is the problem !"

" You need nothing to back a currency with !" " At least not gold !"

" Just have government issue the money !"

" Nationalize the Federal Reserve !"

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen varovaisesti myös tuolla kannalla, että jo pelkkä sataprosenttinen reservivaatimus liikepankeille ja rahanluonnin ottaminen kokonaan valtion keskuspankin haltuun riittäisi. Ongelmaksi muodostuu silloin enää vastuuttomat poliitikot, jotka voisivat vapaasti inflatoida rahakantaa ja siten käydä kansalaisten kukkarolla tämän piiloveron varjolla.

Siihen saakka kunnes reservivaatimus nostetaan 100%:tiin on järkevää sijoittaa osa (5-20%) varoistaan fyysiseen kultaan&hopeaan ja säilöä se turvalliseen paikkaan. Sapuskaa kannattaa myös varastoida niin paljon kuin on säilyttämisen/kiertonopeuden puolesta järkevää. Myös muutaman tuliaseen (prioriteettijärjestyksessä 1.haulikko 2. kivääri 3.pistooli) hankkiminen voisi olla paikallaan siltä varalta että homma karkaa finanssikriisin kärjistyessä viranomaisten hanskasta. Suomessa on pitkät etäisyydet ja erittäin vähän poliiseja, joten reserviläisiä joudutaan jokatapauksessa kutsumaan palveluksen jos ryöstelyä tms. alkaa ilmetä.

Massat ovat aina väärässä kriisien arvioinnissa eikä tarvitse todellakaan kuulua foliohattu jengiin jos suunnittelee oman ja perheensä tulevaisuutta hiukan epätodennäköisempiäkin skenaarioita silmälläpitäen. Melkein kaikki omakotitalon omistajat ostavat kotivakuutuksen vaikka eivät varsinaisesti odota oman talonsa palavan lähiaikoina. Pitäisin henkilökohtaisesti hyperinflaatioota tulipaloon verrattuna huomattavasti todennäköisempänä uhkana.

Lars Osterman kirjoitti...

Eli meinaat että finanssikriisistä voisi kehkeytyä jonkinlainen pula-aika jolloin ruokaa ja muita tarvikkeita ei olisi ostettavissa - tai sitten niiden hinta karkaisi useimpien ulottumattomiin.

Ja sitten pelkäät että ryöstelyä ilmenisi. Jengejä kiertelisi ja saisit ne hätisteltyä jollain pyssyllä, niinkö. Täytyy kyllä sanoa että toivotaan nyt ettei tuollaista sentään tule.

Tiedän kyllä että tuollaiseen kehoitetaan varautumaan nimenomaan Yhdysvalloissa..mut mut...

Samaa ne ehdotti jo Hale-Bopp komeetan varalta.

Ja sitten oli se Y2K-bugi jonka piti sotkea asiat niin että suositeltiin ruokavarastoja jne.

Joten sanoisi jäitä hattuun - mutta tietysti on hyvä olla pienti varasto kaikkea kotosalla kun ei tiedä koska "anoppi" tule yllätyskäynnille.

No leikki leikkinä. Tässä joidenkin ennakoima lista niistä tuotteista joista olisi pulaa melko pian:

klick
100 Items to Disappear First

1. Generators (Good ones cost dearly. Gas storage, risky. Noisy...target of thieves; maintenance etc.)
2. Water Filters/Purifiers
3. Portable Toilets
4. Seasoned Firewood. Wood takes about 6 - 12 months to become dried, for home uses.
5. Lamp Oil, Wicks, Lamps (First Choice: Buy CLEAR oil. If scarce, stockpile ANY!)
6. Coleman Fuel. Impossible to stockpile too much.
7. Guns, Ammunition, Pepper Spray, Knives, Clubs, Bats & Slingshots.
8. Hand-can openers, & hand egg beaters, whisks.
9. Honey/Syrups/white, brown sugar
10. Rice - Beans - Wheat

Anonyymi kirjoitti...

Pulaa syntyy aika helposti, koska kaikki logistiikkaketjut on äärimilleen optimoituja. Tästä ylioptimoinnista ja tilastollisten mallien väärinkäytöstä on loistoesimerkkinä arvopaperistetut subprimelainat, jotka monimutkaisten menneisyyteen nojaavien hajautusten kautta on saatu naamioitua AAA luokkaisiksi lainapaketeiksi. Sitten kun historia ei toistakkaan itseään samankaltaisena (johtuen osittain juuri näistä instrumenteista itsestään) syntyy tilanne, joka tilastomallien mukaan pitäisi olla mahdollista vain kerran tai pari koko universumin olemassaolon aikana. Tavaraliikenne on optimoitu samalla tavalla äärimmilleen ja suht pienetkin häiriöt voivat johtaa tilapäisiin katkoksiin toimituksessa.

Kuten aiemmin sanoin, en pidä todennäköisenä että romahdus tulee ryöstelevien jengien tms. muodossa, mutta jos näin käy on huomattavasti mukavampaa olla varautunut. Varsinkin kun hyvän haulikon saa 600-800 eurolla ja sitä voi käyttää jo aiemmin esim. metsästykseen tai ammuntaharrastukseen. Kodin puolustamiseen tuo on enemmän kuin riittävä kapistus ja arvioisin että tarvitaan 10-20 kuolemaa halveksivaa jantteria ennen kuin kotiaan puolustava motivoitunut survivalisti saadaan kukistettua.

Ei kukaan terve ihminen toivo tuollaista tilannetta, mutta vielä 50-luvulla koulukirjatkin sisälsivät ohjeita kotivaran järjestämisestä ja monilla 60+ vee ikäisillä ihmisillä on jopa 6kk elämiseen tarvittavat varastot marjoja, sieniä, leipää, jauhoja ja säilykelihaa ja kalaa. Meno ei varmasti ole Mad Max tyyppistä kaaosta, mutta paljon vähempikin aiheuttaa päänvaivaa ja kärsimystä niille jotka eivät ole varautuneet mitenkään.