perjantai 14. marraskuuta 2008

Dimitri Orlov: Romahduksen viisi vaihetta

Dimitri Orlov on tunnettu siitä että on ansiokkaasti verrannut entisen Neuvostoliiton romahduksen siihen mitä juuri nyt on tapahtumassa Yhdysvalloissa.
Hänen mielestään Neuvostoliiton kansalaiset olivat huomattavan paljon paremmin valmistautuneita romahdukseen mm paikallisen ja yhteisölisen omavaraisuustalouden johdosta. Tilanne on huomattavasti huonompi nykypäivän Yhdysvalloissa.
Tässä linkki radio-ohjelmaan missä Orlovin ajatuksia pohditaan.

Otsikko viittaa kuitenkin Orlovin ajatuksiin ja artikkeliin siitä miten talousromahdusta seuraa liuta muita romahduksia. Kaupparomahdus, poliittinen romahdus, sosiaalinen romahdus ja lopuksi kultuurin romahdus.

The Five Stages Of Collapse

Tässä ote joka tuntuu varsin ajankohtaiselta juuri nyt 14.11 2008:

So let us summarize our findings. Financial collapse is already quite far along, and is guaranteed to run its course. Bailouts can make insolvent institutions look solvent for a time by providing liquidity, but one thing they cannot provide is solvency. For instance, no matter how much we bail out the auto companies, making any more cars will still be a bad idea. Similarly, no matter how much money we give to banks, their loan portfolios, loaded down with houses built in places that are inaccessible except by car, will still end up being worthless. By continuously nationalizing bad debt, the country will make itself into a bad credit risk, and foreign lenders will walk away. Hyperinflation and loss of imports will follow.

Esitelmä on mielenkiintoinen mutta melko analyyttinen ja pitkä.

Viimeinen kuva joka tavallaan kuvaa Orlovin näkemystä suutä mihin romahdukset johtavat: Elämään ilman rahaa, siihen että perustarpeista joudutaan huolehtimaan, paluu paikallistason hallintoon (kylätoimikuntiin?), yhteistoiminnallista yhteisöllisyyttä ja vastuun jakamista, perinteiset ihmisarvot ja hyveet uuteen nousuun.













Tässä toinen artikkeli samalta mieheltä. Se mihin alussa viittasin:

Closing the 'Collapse Gap': the USSR was better prepared for collapse than the US

Tämä on varsin mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen vertailu joka on kuvitettu, täynnä taulukoita (28 kpl) - ja siksi helppo tajuta muutamalla silmäyksellä.
















Suomalaisena on paikallaan tajuta että tilanne Suomessa ei ole kovin kaukana siitä miten se on Orlovin Amerikasta. (vaikkemme olekaan olleet sodassa Afganistanin kanssa jne)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kehitys kehittynee eteenpäin talousdemokratian avulla.
Tarvitsemme sosiaalista- ja taloudellista hyvinvointia.