maanantai 3. marraskuuta 2008

Ajatuksia rahasta (på svenska)

Vaikka moni ei ole erityisen ihastunut "toisesta kotimaisesta" niin haluan silti kertoa että ruotsin kielellä on paljon mielenkiintoista ja kriittistä rahapoliittista aineistoa luettavissa. Oikeastaan paljon enemmän kuin mitä on suomeksi, valitettavasti.

Jos siis koet hallitsevasi ruotsia edes kehnonlaisesti kannattaa sinun ainakin vilkaista sitä mitä tuttavani Michael kirjoittaa blogillaan Tankar Om Pengar. Siellä on melko vilkas keskustelukin.

Ruotsiksi on myös kaikki JAK-bank aineisto ja ehkä arvokkainta kaikeasta on erään Pengar nimisen aikakausilehden kaikki neljä 40 sivuista numeroa pdf-tiedostoina. Lehti ilmestyi neljä kertaa ja ne löytyvät skannattuina näistä linkeistä: Pengar 1 - Pengar 2 - Pengar 3 - ja Pengar 4.

Pengar-aineisto muodostaa yhteensä 160 sivun paketin rautaista tietoa vaihtoehtoisista talousmalleista. Sellaisista malleista missä pankkien ei anneta luoda rahaa tyhjästä ja vielä vaatii korkoa tyhjästä luomastaa luotosta/tilirahasta.
Pengar-lehden väki on haastatellut melkein kaikkia vaihtoehtoisen "talousalan" tunnetuinpia henkilöitä ja kirjailijoita. Näistä mainittakoon Michael Rowbotham. Lehti tehtiin vuosina 2000-2001 joten viime aikojen tuoreita nousukasjulkkiksia kuten Ellen Brown ei tietenkään näistä löydy.

Lisäksi löytyy Boudewijn Wegerifin mielenkiintoinen kooste englanniksi missä hän kertoo Pengar-projektista:

Draft Introduction for
"SAMLADE PENGAR"
DECEMBER 31, 2001

Toinen tuttavani Michael Delavante kirjoittaa mm myös raha-aiheisia artikkeleita nettilehteen Zitiz: Artiklar skrivna av Michael Delavante

Ei kommentteja: