perjantai 3. lokakuuta 2008

Ruotsi päihitti Suomen roskapankkimaaottelussa

Suomen ylpeydestä - "roskapankki" Arsenalista puhutaan jälleen. Kuulin radiosta että eräs toimittaja totesi sen maksaneen Suomen veromaksaille lopulta vain n 3,4 miljardia.
Menot olivat kuulemma 4 miljardia ja tuotot 600 miljoonaa. Ehkä nämä luvut löytyvät jostain mistä ne voi varmistaa? Uskon kyllä kuulleeni luvut oikein - mutta jos joku tietää tästä enemmän niin vihjaise.

Ihmettelen että Arsenal on voinut tuottaa tuollaista tappiota. Selitys löytynee siinä että Arsenal mahdollisesti myi kiinteistöjään ns liian aikaisin - ennen kuin ne olivat nousseet arvossa seuranneen korkeasuhdanteen aikana.

Törmäsin eilen tietoihin joiden mukaan naapurimaa Ruotsi toimi huomattavasti viisaammin. Siellä väitetysti "roskapankkilaitos" ymmärsi pitää kiinteistöt rittävän pitkään jolloin veromaksajille ei koitunut tappiota maksettavakseen. Tässä artikkeli:

As William Engdahl observes in a September 30 article, citing economist Nouriel Roubini for authority: “[I]n almost every case of recent banking crises in which emergency action was needed to save the financial system, the most economical (to taxpayers) method was to have the Government, as in Sweden or Finland in the early 1990’s, nationalize the troubled banks, take over their management and assets, and inject public capital to recapitalize the banks to allow them to continue doing business, lending to normal clients.

In the Swedish case, the Government held the assets, mostly real estate, for several years until the economy again improved at which point they could sell them onto the market and the banks could gradually buy the state ownership shares back into private hands.
In the Swedish case the end cost to taxpayers was estimated to have been almost nil. The state never did as Paulson proposed, to buy the toxic waste of the banks, leaving them to get off free from their follies of securitization and speculation abuses.”


Voimme ilmeisesti siis todeta että 90-luvun roskapankkipolitiikassa Ruotsi päivitti Suomen mennen tullen 6-0. Ruotsi suorastaan murskasi Suomen.
Onko kukaan poliitikko joutunut tästä vastuuseen - tai edes selittäämään tekosiaan?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Aktiv Hansa Oy ja C&A Finland Oy ostivat 31.3.2000 ministeri Suvi-Anne Siimeksen allekirjoittamalla kauppakirjalla Arsenal-omaisuudenhoitoyhtiöiden saatavat. 12,2 miljardin saatavat (76 000 saatavaa) myytiin 5 %:lla todellisesta arvosta. Velallisille ei kuitenkaan annettu mahdollisuutta vapautua veloistaan tuolla 5 %:n summalla. Luottojen myymisestä ei ole virallista päätöstä."

http://groups.msn.com/Sirmakka/2931.msnw

Muun muassa yleisradiolta on tullut ohjelmaa samasta aiheesta.

Lars Osterman kirjoitti...

Aivan..ja tässä vielä pominta samasta paikasta:

"Minun oikeustajuni mukaan Aktiv Hansa kauppa on tutkittava ja on selvitettävä sisältyykö siihen rikollista toimintaa. Olen toimittanut aineistot valtakunnansyyttäjävirastoon tutkija PAULI MATTILALLE ja tutkinnanjohtaja SIMO KOLEHMAISELLE sekä Keskusrikospoliisiin talousrikosyksikön päällikölle TAPIO KALLIOKOSKELLE. Teen tämän kaiken siksi, että minuun on otettu yhteyttä erittäin paljon ylivelkaantuneiden kohtuuttoman aseman parantamiseksi. On täysin perusteltua vaatia, että valtio purkaa Aktiv Hansa -kaupan sekä vapauttaa ylivelkaantuneet kohtuuttomasta oikeustoimilain ja perustuslain vastaisesta asemastaan kokonaan. Silloin noin 76.000 ylivelkaantuneen asemaa helpotetaan ratkaisevasti. Yhteiskunnan kannalta meillä on varaa sijoittaa tähän 600 miljoonaa markkaa ja saada sitä kautta onnellisempi loppuelämä mahdollisille rikosten uhreille." "Poliisin tai muun esitutkintaviranomaisen on toimitettava esitutkinta, kun sille tehdyn ilmoituksen perusteella tai muutoin on syytä epäillä, että rikos on tehty. Katson, että nykytilanteessa eräs vaihtoehto ratkaista ylivelkaantuneiden ongelma on tekemäni rikostutkintapyyntö, sillä Suomessa laillisuusvalvonta ei toimi ja tiedostusvälineet on vaiennettu."

Kalajoella 18.3.2004 Erkki Aho, Kalajoen kaupunginvaltuutettu

entinen PR-Teollisuus Oy:n ja ITC Finland Oy:n toimitusjohtaja

Lars Osterman kirjoitti...

Onko joku mahdollisesti lukenut Kari Uotin vastajulkaistua kirjaa Kirottu Salaisuus missä pankkikriisia tarkastellaan ?

juttu_kirjasta

toinen_juttu

Lars Osterman kirjoitti...

Tällainenkin löytyi:

klick

"Säännöstelytalous muuttui markkinataloudeksi ja pankit osoittautuivat kokemattomiksi, asiantuntemattomiksi ja hyväuskoisiksikin. Suomi maksoikin pankkikriisistään suhteettomasti paljon kalliimman hinnan kuin muut pohjoismaat. Suomen pankkituki oli 17,5 prosenttia kansantuotteesta, kun Ruotsissa vastaava luku oli 6,3, Norjassa 2,2 ja Tanskassa 0,5."

Eli Suomessa toimittiin todella surkeasti.