keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Finanssikriisi

Finanssikriisistä kirjoitetaan luonnollisesti juuri nyt valtavan paljon. On vaikea seuloa esiin jyvät akanoista. Olen itsekin lukenut paljon mielenkiintoista mista haluan kirjoittaa jotain tänne blogiin - kunhan ehdin.


Tällä erää olisi tärkeintä tajuta paria asiaa:

- koko nykyinen velkaperusteinen talousjärjestelmä on romahtamassa. Ja oikeastaan tämä on hyvä asia koska nyt päästään luomaan jotain uutta ja parempaa. Yksityissektori on ns luonut tyhjästä valtavasti rahaa itselleen velkaannuttamalla meitä kaikkia - valtiovaltaa myöten. Mainittu raha on luottorahaa jonka pankkisektori on luonut ns luotonlaajennuksen avulla - tilisiirtoina kirjanpidollisin vientein. Luottojen vakuuksien arvoa paisuteltiin tieten tahtoen korkeammalle ja korkeammalle jotta pankit saisivat luotua yhä enemmän "rahaa" samaa kiinnitettyä kiinteistöä vastaan. Basel II säännös on lisäksi mahdollistanut täysin vakuudettomia luottoja julkiselle sektorille. Ilmeisesti pelkkä "valta verottaa kansalaisia" on koettu riittävänä vakuutena. Velka ei ole rahaa - vaikka velkakirjoja on "rahallistettu". 98,5 % kaikesta Suomen rahasta on perua velkakirjojen rahallistamisesta. ( =loput 1,5% on seteleitä ja kolikoita)

-ne tahot jotka tänään kiihkeimmin ajavat Yhdysvaltalaista pelastuspakettia on ne samat tahot jotka ovat järjestäneet meidät tähän kriisiin. Paulson ja muut "banksterit" ovat rahastaneet valtioita vuosikymmenien ajan ja haluaa jatkaa tätä. Henry Paulson oli ennen ministerikauttaan Goldman Sachsin pääjohtaja. Hän on rahastanut itselleen 700 miljoonan dollarin omaisuuden. Goldman Sachs on Suomen valtion suurimpia velkojia. 85% Suomen valtionvelan velkakirjoista on ulkomaisissa käsissä. Paulson ja ekonomistit jotka neuvovat meitä hyväksymään sitä että valtio pelastaa yksityisen pankkisektorin ovat ne ekonomisti joiden neuvot ovat johtaneet meidät tähän syöksykierteeseen.
Tästä syystä ei kannata kuunnella dinosauruksia - ei Sixten Korkmania, Erkki Liikasta - eikä nykyisiä ministereitäkään. Ministerit nimittäin luottavat sokeasti niihin neuvoihin jotka ovat saaneet näiltä samoilta tahoilta. On aika vaihtaa koko henkilökunta. On aika uuden ajattelun. Nykyiset puolueet kumartelevat tai jopa palvovat kaikki sitä samaa mammonaa joka on tuhon takana. Samainen mammona rahoittaa heidän kampanjaansa. Vastineeksi poliitikot ehdoitta ajavat kylmästi Mammonan etuja.

-kokoomus on ehkä kaikkein huonoin neuvomaan meitä koska juuri Kokoomus jos mikään puolue on kaikkein eniten sidoksissa niihin tahoihin joiden neuvot ovat johdatelleet meidät tähän talousjärjetelmän tuhoon yksityistämällä kaikkea mahdollista. Reaganomics oli tätä - tamoin thatcherismi. On turha kuvitella ettei kriisi leviäisi meillekin. Katainen kieltää tämän tietysti jo viran puolesta.

Vaikken ole mikään lipposfani mm Lipposen taannoisen natointoilun vuoksi tässä kerrankin ihan viisaita ajatuksia Lipposeltakin: Kokoomus yrittää petollisesti esiintyä työläisen ystävänä.
Paavo Lipponen (soc dem), a former Finnish prime minister, on Saturday compared Finland´s ruling Conservatives to "McCain´s America", adding both were attempting to distance themselves from "capitalism´s crimes" and pose as the worker´s friend.


"The private sector has failed. The public sector is expected to rescue them and it will. Therefore the public sector should control the money system to benefit the country".

Steven Zarlenga, The American Monetary Institute (AMI)

Päivitys: löysin blogin missä oli tähän samaan eihepiiriin liittyviä verbaalisia helmiä. Siirtyminen yksityisestä luototuksesta julkiseen luototukseen näyttää olevan aika monen ajatuksissa tänä päivänä. Tässä yksi ote:
"Einstein wisely observed that you cannot solve a problem with the same consciousness that created the problem in the first place. This Wall Street financial crisis is an opportunity to correct systemic disease at its source. Being stampeded by the consciousness of the same individuals that orchestrated massive financial fraud will only exacerbate the crisis.

We need to shift our attention from mushroom cloud narratives and focus on the solution: creating a stable financial structure that is grounded in public ownership of the monetary system. The constitutional authority to create money and issue credit rightfully belongs to the government ~ not to a private cartel of self-serving international financiers."

Ei kommentteja: