keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Talousdemokratian 2.0 version hahmottelua

Moni ehkä kurkistaa tänne ensimmästä kertaa ja ajattelee hmm, Suomen Talousdemokraaattinen Puolue? Mitä, onko sellaista muka olemassa? Ja hmm, mitä ihmettä tämä talousdemokratia mahtaa olla...?
Vastaus on, ei - sellaista puoluetta ei ole olemassa - ei ainakaan vielä.
Vastaus toiseen kysymykseen on, talousdemokratia on Suomessa uusi poliittinen EU-kriittinen kansallinen suuntaus jonka peruslähtökohdista voisi mainita esimerkiksi seuraavaa - olkoot vaikka omia visioitani:

1. Aktiivinen edustuksellinen demokratia missä kansalaiset eivät halveksu poliitikkaa eikä poliitikkoja. Elitismistä, kabinettipolitiikasta ja puoluekurista päästävä.

2. Vahva perustuslaki joka takaa kansalaisoikeudet ja -vapaudet, estää viranomaisten ylilyönnit

3. Taloudellinen hyvinvointi julkisen, velattoman ja pysyvän rahan osuuden rajun kasvattamisen myötä.

4. Uusi laaja yhteiskunnallinen keskustelu missä kaikesta voi puhua leimautumatta - myös ns poliittisesti epäkorrekteista aiheista.

5. Julkisrahoitteinen kansallinen perustoimeentulotakuu/kk jokaiselle maan kansalaiselle.

6. Maltillinen, kestävään kehitykseen perustuva valtiotalous ilman ulkopuolista velanottoa ja ajattelematonta sokeaa talouskasvuoppia. Koskee myös muuta paikallista julkista taloutta.

7. Pankkitoiminnan täysremontti ja nykyisen lainakorkomenettelyn kriittinen tarkastelu ja mahdollinen lopettaminen taloudellisesti kestämättömänä ja kohtuuttomana tulonsiirtona.

8. Kaikkien velkasuhteiden uudelleenarviointi ja näiden jako kahteen ryhmään, kohtuuttomiin jotka kirjataan pois, ja kohtuullisiin joille ehdotetaan uudelleenjärjestelyjä velallisen etujen mukaan.

9. Kaikki viranomaisbyrokratia ja julkisen hallinnon nykyiset poliittiset suojatyöpaikat ehdottomalle vähimmäistasolle. Visio: julkinen hallinto on supistettavissa 50%.

10. Toimeentulon oltava mahdollinen ilman palkkatyötä. Työn jakamista. Perustoimeentulo- takuu mahdollistaa itsensä työllistämisen ja "muuttamisen pääkaupunkiseudulta takaisin kotiseudulle tai maalle".

11. Ulkomaankauppa clearingpohjaiseksi ja kahdenvälisesti tasapainoon kauppakumppanimaan kanssa. Näin ulkomaankaupassa ei tarvita rahaliikennettä vaan tavara-arvot kirjataan ja kuitataan toisiaan vastaan.

12. Tiedostettava että kansalaisten taloudellinen hyvinvointi on ehdoton edellytys sosiaaliselle ja terveelle elämälle. Kansalainen jonka perustoimeentulo on taattu ja joka kokee elämässään merkitystä, laatua ja arvostusta - todennäköisesti ei sorru alkoholismiin, väkivaltaan tai muihin rikoksiin.

13. Julkinen koulujärjestelmä, terveydenhoito ja vanhustenhuolto rahoitetaan julkisella pankkimaisella omarahoituksella ilman verotusta, maksuja tai muita tulonsiirtojärjestelyjä. Palkkauksessa siirryttävä 50% korkeammalle tasolle mikä takaa työvoiman saatavuuden ja työn arvostamista.

(Moni ylläolevista kohdista vaatii lisäselityksiä ja tarkennuksia. Lisään ne myöhemmin. Ja kyllä - tiedostan että moni kohta on ristiriidassa Suomen EU-jäsensopimuksen kanssa. Se taas johtuu siitä että koko EU-rakennelma on vallitsevan yksityisen pankkijärjestelmän märkä päiväuni)

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osataankohan kouluissa hyödyntää videoluentoja täydessä mittakaavasaa...Siis arkisen opetuksen lomaan suoria ja nauhoitettuja videoluentoja maan/maailman huipulta, jotka myös kopioitavissa kannettavaan mediasoittimeen (halvimmat muutaman kympin)kertauksen varalle.

Elämäänsä kyllästyneet opettajat voivat tuhota kiinnostuksen opiskeluun, joten videoiden avuilla voi luokkahuoneeseen tuoda aidosti inspiroituja opettajia. Videotykillä kankaalle. (hiukan offtopic, mutta laajalla mittakaavalla toteutettuna toisi toki säästöjä palkkakuluissa ja opetuksen taso nousisi)

Lars Osterman kirjoitti...

Hyvä huomio. Opiskellessani Haaga-Helian Opettajakorkeakoulussa 2006-2007 saadakseni ammatillisen opettajan pätevyyden kirjoitin itse pienen esseen juuri tästä miten näitä uusia apuvälineitä tulisi käyttää opetuksessa.

Videot, MP3-soittimet, Messenger, Skype jne

Osa opetuksesta voisi koostua taltioduista parhaista luennoista joita voisi katsella tai kuunnella koska vain jälkeenpäin tietokoneella tai vaikkapa omalla MP3/MP4 soittimellaan. Erilaisia asiantuntijoita voisi myös "tuoda luokkaan" mesen tai skypen kautta ja näin tuoda se käytännön kytky todelliseen maailmaan tai työelämään.

Lisäksi: Kaikki eivät opi omin päin lukemalla, vaan jotkut oppii seuraamalla, näkemällä tai kuuntelemalla - tai jopa tekemällä...

Tomi kirjoitti...

Näin päällisin puolin tarkasteltuna esittämäsi peruslähtökohdat vaikuttavat oivallisilta.

Oletko ajatellut, etä blogisi voisi toimia esimerkiksi osoitteessa www.talousdemokraattinenpuolue.fi? Näin sivusi näkyisivät paremmin Googlessa ja muutenkin saisivat enemmän painoarvoa. Domainin rekisteröinti ei maksa paljoa ja sitä varten voitaisiin koota jokin kolehti. Itse voisin ajatella laittavani pari euroa ja jos muutama kymmenen tekee saman, niin potti on kasassa. Luulisi tällä blogilla olevan sen verran innokkaita lukijoita, jotka uskovat demokraattisemman maailman olevan mahdollinen.

Lars Osterman kirjoitti...

Jees, noin kai se tulisi tehdä. Kahdesti jo aiemminkin ehdotettu. Domainin varaaminen virastosta on pieni kulu...ei sellaista varten mitään keräystä tarvi, heh.

Toinen juttu on sitten nettisivun rakentamisen opetteleminen. Blogi on helpompi ja ilmainen, siksi aloitin näin.

Eräs ongelma on myös se etten ole osannut päättää tarkalleen mitä sivulle laitetaan. Hahmotelmia on mutta lopullisia palasia ei.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisi saada suomeenkin ns. "grassroots" liike niinkuin ameriikassa mm. kansalaisten muodostamat "militiat" missä ihmiset vastustaisivat yhdessä kaikkea mikä rikkoo suomalaisten perusoikeuksia, nykäänhän ihmiset ovat jakautuneet sekaisin ja kansan ns. 'omaa' liikettä ei löydy. Liike voisi myös motivoida ihmisiä osoittamaan mieltä ja käyttämään kansalaisvapauksia aktiivisemmin mm. sananvapaus. En tiedä.. ehkä tämä on vain puheenjorinaa...

Lars Osterman kirjoitti...

Onhan täällä Suomessa erilaisia ruohojuuritason liikkeitä. Ajattele vaikka SAK:n voimaa. Vihreä liike lähti tavallaan ruohonjuuritasolta vaikka siihen outo kyllä liittyikin moni entinen kommari.

Onhan meillä lisäksi tuoreessa muistissa 60-luvun lopun Vanhan (ylioppilas talon) Valtaus - puhumattakaan yleislakosta 1956.

Luin jostain että natriumfluorin yksi vaiettu vaikutus on se että se saa ihmiset veltoiksi ja välipitämättömiksi jolloin eivät myöskään vastusta mielivaltaa.
Tätä samaa fluoria löytyy jokaisesta hammastahnatuubista ja usein myös juomavedestä. En sano että tässä olisi syy yleiseen passiivisuuteen mutta se voi olla yksi selittävä tekijä.

Nuorempi 13 v tyttäreni kysyi miten Gandhi aikanaan sai "koko Intian" mukaan passiiviseen vastarintaa englantialaisia vastaan.
- En osannut vastata tähän muuta kuin että - kai sana jotekin lähti kiertämään ja niin monella oli mitta täynnä brittiläisten tempuista.

Uskon edelleen että jos täällä Suomessa ihmisille pystyttäisiin tiedottamaan siitä mistä raha syntyy ja miten pankit oikeasti toimivat - 90% kokisi tämän epäoikeudenmukaisena ja vääränä.
Tässä meillä on aika varma keino selättää pankkien mielivalta.

Kyse on lähinnä kaiken organisoimisesta ja henkilöresursseista joilla tieto saadaa liikkeelle tavanomaisen median vierestä - internetin, julisteiden ja lakanoiden avulla.

Tietopaketti voi olla netissä - julisteilla ja lakanaoilla on pelkkä iskulause ja nettiosoite näkyvästi. Lakanat pitää laittaa jonain aamuna aikaisin ja samanaikaisesti koko maassa. Viranomaisten toimesta ne tietysti revitään pois "laittomina" pian - mutta ehtinevät olla joitakin tunteja paikalla näkyvissä esim työmatkalaisten pääreiteillä 06:15 - 09:00

Tähän tarvitaan tosin aika monta ihmistä kaikkialta Suomesta. Lisäksi tarvikkeet, maalit ja mahdollisten sabluunoinde tekeminen alihankintana maksaa.

Tällainen sotasuunnitelma on ollut työn alla joidenkin kanssa mutta ei olla päästy tuumasta toimeen.

Anonyymi kirjoitti...

Löysin vasta eilen näille sivuille, ja hyvältä vaikuttaa. Plussaa etenkin siitä, että asiat esitetään uskottavasti ja lähteiden kanssa, ilman mitään ylilyöntejä.
Aika hauska sattuma, muuten.. Mietin juuri samanlaista "lakananäkyvyyttä" juurikin aamuruuhkaan teidenvarsille. Kunnon nettisaitti pystyyn, tietoa kaduille ja toimimaan. Mukana ollaan!

Anonyymi kirjoitti...

Suomessa on oikeus osoitaa mieltä, kunhan ilmoittaa kuusi tuntia ennemmin asiasta poliisille. Poliisi turvaa mielenosoituksen häiriköiltä.
Mielenosoitus on esimerkiksi plakaatti tai lakana, jossa lukee seuraavaa:
Mielestäni syy nykyiseen työttömyyteen on pankkien oikeus luoda rahaa. Jos sinua kiinnostaa asia enemmän käytä internetissä seuraavia hakusanoja. Sitten vain litania hakusanoja.
Ammattihäiriköt pilaavat aina mielenosoitusmarssit ja asiallisetkin mielenosoittajat saavat huonon maineen.
Lakanan kanssa sitten ihmisten aikaan näkyvälle paikalle, ei poliisi sitä estä.