torstai 15. tammikuuta 2009

Esko Seppäsen suusta

Päivitys: Esko radiossa 30.1 -09

Esko Seppänen toteaa uusimmassa kirjoituksessaan että eliitin uusi populaari sana on Elvytys.
Samalla Seppänen antaa kenkää sekä korkoelvytykselle että velkaelvytykselle. Seppänen perään- kuuluttaa uusia ratkaisuja - mutta ei sano mitä ne olisivat.

Itse en oikein osaa uskoa, että liiasta velasta syntynyt tauti paranee lisävelalla. Tunnen, että olemme tilanteessa, jossa nykyisen politiikan ja ideologian keinoilla ei pystytä korjaamaan Amerikan pankkien käynnistämän velkatsunamin vahinkoja. Pelkään, että maailmantalous on tänään sellainen lastu laineilla, että hyökyaalto vie, eikä sille kukaan voi mitään. Toivon tietysti elvytyksen estävän katastrofin, mutta velkaa velan päälle voi myös olla oma katastrofinsa.
Seppänen mainitsee tosin maagisen sanan "finanssipoliikka" menemättä yksityiskohtiin mutta uhoaa että paljastaa enemmän uudessa kirjassaan.

Nobelin talouspalkinnon saajalla Paul Samuelsonilla on tyly arvio USA:sta, omasta maastaan: ”Me olemme tulleet yhteiskunnaksi, joka ei enää säästä. Me emme ajattele toisia emmekä huomista.”

Hän on oikeassa. Sen seurauksena kokomaailmassa raivoaa amerikantauti: hullun rahan tauti. Se on syntynyt velasta ja hötörahasta. Miten, sitä selvitän parin viikon kuluttua Tammen huutomerkkisarjassa ilmestyvässä uudessa kirjassani.

Seppänen on ainoita poliitikkoja joiden kirjoituksissa on näkynyt se että mies on perillä siitä että rahaa luodaan tyhjästä velkaa vastaan. Tästä syystä kirjassa voi olla jotain rohkeita ehdotuksia suuntaan talousdemokratia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

näen kyllä nykyisen vasemmiston mahdollisuutena rahajärjestelmän uusimisessa.

vasemmisto nykyisellään on aseeton tämän päivän ongelmien kanssa, joten sen on pakko uudistua tarjotakseen todellisia vaihtoehtoja.

itse työläistaustaisena uskon talousdemokratian arvojen olevan juuri sitä "vasemmistolaisuutta" mitä nykypäivänä tulisi harjoittaa.

Lars Osterman kirjoitti...

Itse näkisin asian niin että meidän pitäisi unohtaa vanha tekaistu kahtiajako oikeisto - vasemmisto tai kuten muualla on konservatiivit vastaan demokraatit/labour.

Minulla ei ole työläistaustaa millään tavoin - mutta oikeustajuni myötä näen Esko Seppäsen harvinaisen viisaana miehenä jolla on vielä paljon annettavaa.

Kansalaispalkka, jukinen koroton raha ja muutenkin koroton talous yhteiskunnassa olisi mielestäni kuitenkin ihan yhtä toivottava riippumatta siitä onko ennen kannattanut vasemmistoa tai oikeistoa. Kansalaispalkan ja julkisen korottoman rahoituksen myötä pienimuotoinen yrittäminen on mahdollista ja riskitöntä.
Sen myötä paluu luontoon ja maaseudulle itse itseään työllistämään on myös mahdollista.

Talousdemokraattisten uudistusten myötä elinkustannusten laskevat ja näin olle jokaisen työtätekevänkin elämänlaatu nousee koska työaika lyhenee ja vapaa-aikaa on enemmän.

En voi ymmärtää miksi jokin taho jolla vähänkin omantunnonääntä sisimmissään olisi tätä vastaan.
Tietysti kaikki nykyiset korkoloiset menettäisivät pääomansa luonnottoman kasvun - mutta ehtisivät silti elää nykypääomillaan muita leveämmin puolentoista - pari sukupolven verran.

Work-a-holic työnarkomaanit joiden elämässään ei ole muuta kuin työteko voivat hyvin käyttää vapaa-aikansakin työasioiden piirissä.

Mitä muuten sinä näkisit ammattiliittojen suhtauvan asiaan?
Itse pelkään pahoin että SAK:n johto tulee olemaan tätä vastaan koska talousdemokratia vähentää ammattiliittojen valtaa. Talousdemokratiassa jokainen kun tulee toimeen ilman ammattiliiton apua eikä jäsenmaksuista saatavat edut enää välttämättä koettaisi niin tärkeiksi kuin ne mielletään tänään.

Anonyymi kirjoitti...

Uskon että talousdemokraattisen järjestelmän tultua voimaan tuo vanha kahtiajako tulee ajan kuluessa väistämättä turhaksi, ja unohtuu automaattisesti. Ajatukseni lähti siitä että mitkä nykyiset instituutiot suhtautuisivat myönteisimmin rahajärjestelmän uusimiseen.

En vain jaksa uskoa että nykyiset oikeistopuolueet hetkauttavat korvaansa tällaiselle ajatukselle.

Vaikea sanoa miten ammattiliitot suhtautuisivat, niiden toiminta kun tulisi myös "turhaksi" pitkässä juoksussa.

Onhan se tietysti ihmisluonteesta johtuen vaikea luopua vallasta kuin vallasta.

Lars Osterman kirjoitti...

En vain jaksa uskoa että nykyiset oikeistopuolueet hetkauttavat korvaansa tällaiselle ajatukselle.

Nykyinen ns "oikeisto" on aika laaja.
Siihen kuuluu osa Kokoomuksesta, osa RKP:stä, osa Keskustasta osa Kristillisistä ja osa Perussuomalaisista.

Se osa oikeistopuolueiden tukijoista joka elää leveästi korkotuloillaan tai on pelannut pörssissä siten että on plussan puolella voidaan laskea niihin jotka eivät halua luopua nykyisistä korkotuotoistaan eli etuoikeuksistaan joita nykyjärjestelmä sallii.

Silti viime aikojen elvytys velkarahalla ei näytä hyvältä näidenkään silmissä.

En tiedä kuin alas talouden tarvitsee mennä kunnes myös tämä hyväosaisten sakki toteaa aikojen muuttuneen ja että uusi tilanne vaatii uusia ratkaisuja.
Aikanaa kun CH Douglas innosti ihmisiä "economic democracy & social credit" ajatuksillaan hän sai hyvän vastaanoton kaikilta paitsi suurfinanssilta.

Muistutan että USA:ssa edustajainhuone (house) äänesti suurella enemmistöllä vuonna 1932 läpi lakipaketin joka olisi luonut uutta douglasilaista taloutta jenkkilään. Senaatti kuitenkin esti sen. Uusi yritys tehtiin 1938 eikä sekään mennyt läpi. Ja sitten alko sota ja hurja sotavarusteluvelkarahalla - ja kaikki douglasilaiset ajatuksen unohtuivat.

Oikeistossa on paljon eri ihmisiä; hyvinkoulutettuja suutuloisia ja yrittäjiä joilla ei ole kytkyjä rahoitusalan eliittiin. Nämä voisivat hyvinkin nähdä talosudemokratia hyvänä ratkaisuna koska eihän se vie heiltä mitään vaan mahdaltaa hintoja, madaltaa veroja ja maksuja - sekä tuo heillekin sen kansalaispalkan. Miksi olisivat tällaista vastaan?

Anonyymi kirjoitti...

Seppänen puhui velasta aamun Huomenta Suomessa,(30.1)jos vaikka haluaisit laittaa linkin blogiin:

http://nettitv.mtv3.fi/nettitv_uutiset/index.shtml/uutiset/ajankohtaisohjelmat/huomentasuomi?155911#155911

Kiitokset hyvästä blogista!