perjantai 9. tammikuuta 2009

Britannia ja rahan painaminen

Artikkeli: " Let's print more money! Labour's latest big idea to fix Britain's economic crisis".

Arikkelissa kerrotaan Britannian nyt aikovan painaa lisää rahaa. Tätä asiaa pidetään (tietenkin) surkeana ratkaisuna ja viitataan kaikkitietävän viisastelevasti mm Weimar-tasavallan kohtaloon ja nykyiseen Zimbabween.


Tässä osa artikkelista:

The prospect of what is known as ' quantitative easing' - printing money - emerged after Mr Darling gave a clear sign that the recession will be worse than expected.

Such a step would mark a dramatic moment in British economic history, ending decades of trying to limit the growth of the money supply.

It would also mean an end to the decade-old independence of the Bank of England as ministers took charge of what would be a politically-sensitive policy.

And it would risk driving down the value of the pound, which is already under intense pressure in the money markets in the face of low interest rates and fears of soaring Government borrowing.

Mr Darling today distanced himself from speculation he was planning such a drastic move, insisted discussions at this stage were only 'hypothetical'.

'Nobody is talking about printing money,' he said. 'There's a debate to be had about what you do to support the economy as interest rates approach zero as they are in the United States. But for us that is an entirely hypothetical debate.'

However, rumours it is being considering at the highest levels at the Treasury have been circulating since before Christmas.

Mutta onko lisäraha aina niin pahasta? Outoa kyllä lehdet eivät koskaan viisastele pankkien luodessa uutta korollista luottoa tyhjästä. Ei, tätä kiitellään yleensä ja todetaan talouden nyt olevan aktiivinen ja ihmiset liikkeellä..vaikka kyse on suoraan vain ja ainoastaan siitä että ostovoimaa ei ole riittävästi edes tarpeellisten hyödykkeiden ostamiseksi ilman luottoa..eli pankkilainaa.

Ron Paul moittii aina sitä että printataan lisää rahaa..ottamatta kantaa siihen minne raha sysätään.
Minusta lisärahan ei tarvitse aina olla huono ajatus. Eikä sen aina tarvitse johtaa inflaatioon. Jos tavarasta olisi puutetta niin silloin asia olisi toinen. Mutta kun tavaraa on yllinkyllin lisätty ostovoima ei vaikuta hintoihin.

Juju on myös siinä että tätä uutta rahaa ei pitäisi painaa lainana vaan valtiollisena etuoikeutena ja velvollisuutena. Puhumattakaan siitä että tätä uutta rahaa ei pidä antaa pankeille mihin se jää vanhojen myrkkyluottojen pelastusvakuutena makaamaan tilitettynä keskuspankkiin. Ei - uusi raha tulisi sirotella yhteiskuntaan tavallisille kansalaisille missä se pikku hiljaa nousisi ruoka ja vaateliikkeiden kautta pankkeihin ja sitä kautta pääomittaisi yhteyskunnan yrityksiä mikäli heillä riittää uskoa ja vakuuksia lisälainoihin.

Lisäksi minua kismittää aina joutua lukemaan tuosta Weimar-tasavallan väitetysti malliesimerkistä miten muka käy kun valtio pääsee hoitamaan rahoitustaan setelipainolla.
Perhonen sentään - miksei tieto kulje. Nykyään tiedetään että Weimar-kriisi johtui 100% Britannian pankkiirien suunnitelmallisesta economic-war fare strategiasta tuhota Saksa.
Eikä Weimar-tasavallan silloinen keskuspankki edes ollut valtiollinen - vaan yksityinen kuten Federal Reserve tänään. Lisäksi siihen aikaan jo lyötiin vetoa reichsmarkin arvonlaskun puolesta ja siinä toivossa että niin kävisi. Ostettiin isoja saksanmarkkaeriä velkaakirjalla ja toivottiin saksanmarkan romahtavan jolloin velka pienenisi ja näin saisi kunnon voiton (short selling) Lähes kaikki mitä Weimar-tasavallasta kerrotaan on valhetta. Sitäkään ei kerrota että tilanne saatiin kuntoon vasta 1933 kun valtio otti ohjat käsiinsä ja ajoi ahneet pankiirit matkoihinsa.

Oli miten oli - lisärahan painaminen ei aina ole pahasta. Nykymaailmassa tavaraa on siinä määrin tarjolla että kysyntää voi hyvin kasvattaa reippaasti - kunhan raha jaetaan esimerkiksi perustulona kansalaisille y.m. perusteluja noudattaen.

Richard C Cook ehdottaa The Cook Plan- artikkelissaan tosin setelien sijaan aivan uusia ostokuponkeja - vouchereita joilla ei voisi ostaa alkoholia, lotota tai pelata uhkapeliä. Cook ehdottaa myös uutta julkisomisteista maanlaajuista pankkiverkostoa joihin voucherit voisi tallentaa. Nämä uudet pienpankit luotottaisivat sitten yksityishenkilöitä, pienyrityksiä ja perhemaatiloja lähes korottomasti. Näin talous lähtisi käyntiin ruohonjuuritasolta.

Ei kommentteja: