maanantai 11. helmikuuta 2008

Neljä kysymystä rahapoliitikastamme

Nämä asiat tulivat jo julki edellisen kohdan kommenteissa. Asian tärkeyden vuoksi teen kuitenkin tästä oman erillisen tekstin blogille.

Kysymys oli siis siitä että suomalaisille olisi kerrottava mitä rahamme oikeasti ovat ja missä vaiheessa ne syntyvät. Rahamäärähän kasvaa koko ajan ja moni kansalainen saattaa luulla että valtiovalta määrää ja päättää kierrossa olevan rahan määrästä ja sen hinnasta. Näinhän ei siis ole vaan tänä päivänä 98 % Suomessa kiertävästä rahasta on Sampon, Nordean ja muiden liikepankkien myöntämää luottoa - eli asuntolainoja, autolainoja ja muita kulutuslainoja sekä yritysten, Suomen valtion ja julkisyhteisöjen lainasaldoja. Jos jokainen liikkeellä oleva euro ynnätään saadaan iso summa jonka vastineena pankeilla on velkakirjoja. Yhteenlasketut velat ylittävät yhteenlasketun rahan koska velkojen korko ei ole laskettu liikkeelle luottona. Korko on siis revittävä jostain muualta. Korko revitäänkin toisten lainapääomista, kauppataseen ylijäämästä - ja ellei muu auta - ottamalla uutta lisälainaa. Noidankehä jatkuu, lisälainanotto on jatkuvasti tarpeen jotta rahaa olisi lainojen korollisiin lyhennyksiin. Pankkien osuus yhteyskunnan asuntokannasta ja muusta infrastruktuutuista eli vauraudesta kasvaa joka päivä.

Tänä päivänä Euroopan Keskuspankin paikalliskonttori, Suomen Pankki ei määrää paljon mitään vaan kerää lähinnä tietoa suomalaisista ja maamme talouskehityksestä ja välittää tiedot EKP:lle. Suomen Pankki toimeenpanee tietysti EKP:n politiikkaa Suomessa. EKP määrää koko euroalueen peruskorkotason - ja tämä koskee myös Suomea. EKP:n pienikin korkokorjaus vaikuttaa siis jokaisen suomalaisen lainakorkoihin. Viimeisten kuukausien ajan EKP on laskenut liikkeelle valtavasti uutta rahaa - useita satoja miljardeja - ns fiat rahaa. Nämä uusmiljardit ovat vähentäneet sitä ennen olevan euron ostovoimaa - eli aiheuttanut inflaatiota.

Moni on miettinyt sitä miksi näitä rahan luomiseen ja sen alkuperään liittyviä olosuhteita ja tosiasioita ei ole tuotu julki aikaisemmin. Miksi näistä ei keskustella julkisuudessa ? Jokainen joka näihin tosiasioihin tutustuu joutuu ymmälle, kokee että asiat eivät ole niin kuin niiden pitäisi olla ja katsoo että näitä pitäisi tuoda julki mitä pikimmin.
Mutta - miettikää seuraavia kysymyksiä:

Kysymys 1 : miten on mahdollista että meillä on ollut 200 kansanedustajaa 1918-2008 ajamassa kansan etuja - eikä tähän valtavaan epäkohtaan ole ymmärretty tai osattu puuttua ?

Kysymys 2. miten on mahdollista että yksikään Suomen Pankin pääjohtaja, johtokunnan jäsen tai muu monetarismiin sekaantunut suomalainen henkilö ei ole osannut tai uskaltanut tuoda julki näitä tosiasioita rahasta ?

Kysymys 3. Miksi yksikään pankinjohtaja, joka seuraa pankkinsa taloudellista tilannetta ja sen kehitystä taseesta ja tuloslaskelmasta ja huomaa, tietää ja tajuaa että pankin luototus olemattomalla kassavarannolla käytännössä luo täysin uutta rahaa tyhjästä, ei ole katsonut aiheelliseksi tuoda julki näitä asioita selvällä suomen kielellä - edes nimimerkillä tai salanimellä ?

Kysymys 4. Voiko olla niin että on olemassa jokin ylikansallinen "ylivalta" tai "taho" joka määrittelee tai sanelee suomalaisille poliitikoille ja virkamiehille sen missä finassijärjestelmän kritiikin raja kulkee. Ovatko siis nämä rahan alkuperään ja fiat rahan luomiseen
liittyvät poliittiset kysymykset jotenkin sellaisia että ne ovat kiellettyä aluetta ?

Jälkihuomautuksina: Eli olisiko todellakin niin että kansan luottamus poliitikkoihin kerralla romahtaisi jos näitä tuotaisiin julki oikein toden teolla ja ryminällä ? Nousisiko suomalainen lammaskansa hitaine hämäläisineen mellakoimaan ? Onko yleensä mitään mikä saisi kansan liikkeelle ? Tässähän tavallaan osoitetaan että velkaantuminen korkoa vastaan onkin ollut vain yksi poliittinen vaihtoehto. Muitakin ja parempia olisi ollut. Olen usein keskusteluissa yrittänyt kuvailla vallitsevaa tilannetta sillä että ihmisille velkojen ja korkojen myötä tavallaan on laitettu reppu täynnä kiviä selkään ja lähetetty mukaan maratonkisaan. Useimmat taistelevat itsensä maaliin sisulla mutta aina on niitä jotka eivät jaksa.

Tässä haluan siis kertoa että kivirepun voi riisua. Maratonin juoksee pari tuntia nopeammin ilman sitä. Elämän aikana maksettavien velkojen korot muodostavat repussa olevat kivet.
Vaikkemme itse lainaisi mitään maksamme silti kaikkissa hinnoissa jokaisen muun korkoja.
Maksamme näitä halusimme tai emme myös korkeissa veroissa - omalle hiellämme, verellämme ja kyynelillämme.
Elämä voisi olla hyvin erilaista. Ja ennen kaikkea se olisi mahdollista toteuttaa. Miksi sitä siis ei ole toteutettu ? Astutaanko kielletylle alueelle ? Jos sellainen on - kuka tämän kielletyn alueen on määrännyt ? Jos jokin sellainen taho on - niin millä keinoin valtioita pakotetaan pysymään ruodussa ? Talouspakotteinko ? Sodalla ?

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä teksti! Tuo selvensi paljon asioita Suomen ja euroopan raha-asioissa.

Luulenpa, että harvat kansanedustajatkaan tietävät noista raha-asioista mitään ja kaikki uudet valtionvarainministerit kutsutaan aina Bilderbergiin ottamaan oppia miten pitää käyttäytyä.

Todella huolestuttavaa.

Janus kirjoitti...

Hyvä, hyvä... Jos ystävällisesti voisit julkaista lisää samanlaista, ja linkkejä, mistä asiaan voisi perehtyä paremmin. Täytyy myöntää että vaikka aihe on mitä tärkein, en siitä juuri mitään tiedä.

Mitä kirjoja suosittelet, tai onko niitä edes julkaistu?

Taitaa olla niin että karhunpalveluksena "vapaudesta" maamme perustettiin samoilla pankkiirien lainoilla, kuin muukin 1 maailmansodan jälkeinen Eurooppa, ja säännöt annettiin nieltäväksi korkoineen.

Inflaatio on ollut hirvittävä, ja jatkuvalle velkaantumiselle on löydettävä ulospääsy.

Anonyymi kirjoitti...

Virheellistä tietoa toi "satoja miljardeja viime kuukausien aikana". Uutisissa pyörineet luvut EKP pumppaamista 50-200 mirjardista sub-prime-kriisin aikana ei ole mitään pitkäaikaista rahaa. Nämä miljardit imuroitiin takas korkeintaan muutaman päivän viiveellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolta käy ilmi että kotitalouksien asuntolainat ovat pottina vähän vähemmän kuin kotitalouksien talletukset. Oletin automaattisesti itsekkin Money Mastersin yms. katsottuani, että nuo summat olisivat jotain ihan muuta. Talletus ja lainakorkojen erotus on noin 1.5 miljardia euroa, mikä ei tunnu kovin suurelta summalta kun miettii miten jumalaton määrä ihmisiä on töissä kaikissa Suomen liikepankeissa. Vielä kun lisätään kaikki ne jotka jättävät lainansa pystyyn ja joista pankki kuittaa ihan oikeita luottotappioita niin 1.5 miljardia ei tunnu järin isolta rahalta. Pankin osakkeenomistajienkin täytyy syödä, joten kuka tässä lopulta sitten kahmii ne isot rahat ja missä ne ovat?


http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/index.htm

Lars Osterman kirjoitti...

Jossain mättää nyt kun sonera ei ilmoita että tänne on tullut kommentteja ja näinkin paljon.

Anonyymille 1. voin todeta että luin jossain vaiheessa että EKP injisoi 349 miljardia euroa euroalueelle.
Minusta kymmenia miljardeja euroja on yhtä lailla injisoitu melko useasti silloin Northern Rock pankin ensiongelmien yhteydessä ja lisää sitten Bear Stearns-vyyhdin jälkeen. Miksi ja miten nämä olisi muka imuroitu takaisin ? Siihen en usko ennen kuin näen linkin tai jotain mikä todistaa sen.

Mitä sitten tulee kokonaisvelkoihin ja kokonaisrahamäärään niin toisella anonyymillä mahtaa olla väärää tietoa. Itsellänikään ei nyt ole kaikkein tuoreimpia lukuja. Mutta palaan asiaan.
Sen verran kuitenkin että Britanniassa missä tilanne on suht saman kaltainen kuin muuallakin Euroopassa tilanne oli seuraava vuonna 1997:

seteliraha £ 25 mrd M0
kokonaisraha £680 mrd M4 vastine
kokonaisvelat £780 mrd M4
koroton raha/korollinen 3,6% M0/M4

Lisätietoja löytyy esim kirjoista Michael Rowbotham : The Grip Of Death tai Ellen Brown: Web of Debt

Anonyymi kirjoitti...

En halua kiistellä kun en oikeasti väitä ymmärtäväni tätä täysin. Onko nuo Suomen pankin luvut sitten jotenkin väärät mitkä laitoin tohon edelliseen viestiin? Pitääkö niitä epäillä vai missä vika? Suomalaisten kotitalouksien talletukset nyt ainakin vaikuttaisi olevan suurinpiirtein yhtä suuret kuin kotitalouksien asuntolainat.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin en ole ihan varma itsekään. Laskin tuosta ja vähän muualtakin että Suomen käteisvarat M0 ovat n 7,8 mrd euroa.
Noista taulukoista ei selviä kokonaisrahamäärä velkakirjoineen arvopapereineen eli M3. Löysin toisaalta erään M3 "erän" joka oli 123,5 mrd eli suhteessa käteisvaroihin aivan liian pieni.

Sinun linkistä löytyvät kuitenkin mielenkiintoiset luvut eli:

-lainat kotitalouksille 85,5 mrd
-kotitalouksien tallet. 63,6 mrd

Tämä suhde lienee oikea. Nyt kun lainaajat ovat pitemmät, jotkut jopa 30 vuotta alkuperäinen lainapääoma kaksin- kolmin ja jopa nelinkertaistuu.
Esim 5% korolla lainapääoma tuplaantuu 14 vuodessa. Tästä voi laskea ja todeta että rahamäärän on myös tuplaannuttava n.14 vuodessa. Näin se on tehnyt USA:ssa ja lienee tehnyt sen Suomessakin.

Anonyymi kirjoitti...

Lars:
Koska mekanismi, jolla EKP pumppaa rahaa tuollasissa kriisitilanteissa on yliyön- ja 2 viikon lyhytaikasilla lainoilla Interbank-markkinoille. Tämä sen takia, että näissä tilanteissa Interbank-markkinat ei enää toimi, koska pankit eivät enää voikaan luottaa toisiinsa myöntämällä lainoja toisilleen noilla samaisilla markkinoilla.
Eli ei se raha sinne jää vaan erääntyy lyhyessä ajassa maksettavaks takasin EKP:lle.
Ja kun puhut tuosta 349 miljardista... En muista tarkkaan mutta kuulostaa ihan oikealta luvulta kokonaisuudessa. Virhe minkä tossa teit on se, että ne laitettiin ensiks 160, sitten 80 ja vielä 110 (nämä luvut eivät oo tarkistettuja, mutta ovat kuitenkin oikean suuntaisia). Kaikki nää on jo erääntyneet aikoja sitten ja toi 160 mikä tais olla eka piristysruiske erääntyi ennenkuin toi 80 tai 110 tai molemmat (ei voi muistaa näin tarkkaan ku nää on varsin arkipäivästä toimintaa) eli "ylimäärästä" rahaa ei missään vaiheessa ollu systeemissä tuota 349.
Taisipa BusinessWeek tehdä tuon saman virheen, eli väitti tuota rahaa olevan liikenteessä 349 lisää.
Mutta perustavaa laatua oleva virhe on se, että luulee näissä operaatioissa pumpattavan rahan jäävän tonne systeemiin.

Anonyymi kirjoitti...

Joo kyllä noiden lukujen kotitalouksien lainojen ja talletusten väliin mahtuu tolkuton määrä rahaa, eli noin 20 miljardia.

Mietin vain sitä vetääkö tässä joku välistä niinkuin olen itsekkin usein ajatellut vai onko kysymys siitä että esim. tuo rahamäärän tuplaantuminen joka 14 vuosi nyt sitten tämän systeemin aika-arvo rahalle.

Välttämättä siis kukaan ei varsinaisesti "hyödy" kustannuksellamme, vaan löysä lainananto johtaa luontaisesti boom-and bust sykleihin missä aina tietty osa ihmisistä kärsii helvetisti (osin itseaiheutetusti)
ja nekin ketkä ovat käyttäneet päätään jonkin verran kollektiivisen kärsimyksen kautta, mikä surkeasta taloustilanteesta johtuu.

Ron Paul puhuu siitä miten tarvitsisimme ihan oikean markkinamekanismin ohjaamaan korkoja ja lainojen myöntämistä, keskuspankkien sijaan. Eli jos jokin pankki luotottaisi huonoja ideoita, se vain yksinkertaisesti menisi nurin sen sijaan että veronmaksajat päätyisivät maksumiehiksi joko suoraan pankkitukena tai kohonneena inflaationa kun keskuspankki laskee lisää rahaa markkinoille matalien korkojen muodossa. Tuossa mallissa kai itsekorjautuvuus olisi huomattavasti nopeampaa eikä massiivisia kuplia pääsisi syntymään.

Pöhköintä kai nykymenossa on se, että Suomen valtio on edelleen liki 60 miljardia velkaa ja samaan aikaan käyttää mm. 700 miljoonaa euroa kehitysapuun tänäkin vuonna. Kaiken järjen mukaan tämän tuen pitäisi olla leikattu nollaan niin kauan kuin olemme velkaa. Poliittisesti se lienee helpoin kohde leikata menoja, koska on vaikea kuvitella äänestäjien rankaisevan puoluetta joka leikkauksen suorittaisi.

Myös muut menolisäykset ovat erittäin kyseenalaisia kun tuon samaisen valtionvelan korot ovat vuositasolla yli 2 miljardia euroa. Päinvastoin meidän tulisi leikata jo nyt armotta, koska taloustilanteen heikentyessä voimme joutua tilanteeseen missä leikkaaminen valtion menoissa on tarpeen jo pelkästään budjetin tasapainon takia. Mihinkään elvyttäviin veronalennuksiin ei todellakaan ole silloin varaa vaikka J.Katainen tälläistä on lupaillutkin.

Lars Osterman kirjoitti...

Löysin vihdoin sen linkin minkä kerran katselin ja mistä näkyi ne suuret euro luvut.

Tässä BBC:n raportissa puhutaan pysyvästi injisoidusta euromäärästä joka vastaa 500 mrd dollaria. Olisiko tämä nyt se 349 mrd euroa jonka muistin ? Voi olla. Tämän lisäksi on ollut useita muita miljardien eurojen "injisointeja" elokuu-joulukuu 2007.

"The European Central Bank has allocated money to banks at below-market rates as a way to tackle the credit crunch. The money is 500 billion in USD worth."

http://www.liveleak.com/view?i=d7b_1198009410

Anonyymi kirjoitti...

Lars:
Ei tuossa linkissä löytyvässä pätkässä puhuta mitään mistään pysyvästä raharuiskeesta.
Siinä sanotaan vaan että normaalista määrärajotetusta summasta poiketen EKP lupautui lainaamaan pankkien haluaman määrän rahaa markkinoille, tietyllä korolla normaaleita vakuuksia vastaan.
Kokoaika siinä puhutaan "temporary basis" eli siks aikaa, kun toi sub-prime-kriisi pahiten vaikuttaa noihin Interbank-markkinoihin.
Eli mistään pysyvästä ei oo kysymys.

Lars Osterman kirjoitti...

EKP:n rahatko heti palautuisi ? Koskaan kuullut sellaisesta. EKPn fiat raha on kuitenkin ns high-power money-pesärahaa jonka euroopan pankkijärjestelmä melko nopeasti liki satakertaistaa "laillisella" fractional reserve banking" multiplikaattorimenetelmällä.
(uusluototusta olemattomilla kassavarantovaatimuksilla)
Hi-power money voidaan heti pankissa 1. kymmenkertaistaa luottoina ja sitten kun luotto tallennetaan toiseen pankkiin 2. sekin pankki voi luotottaa 0.9 kertaisesti saamansa talletuksen ja sitten kun sama systeemi on toiminut N+1 kertaa alkuperäisen hi-power money injektion voi toki helposti palauttaa mutta uutta luottoa on silti syntynyt ehkä 100 kertaisesti.
Mekanismi on niin yksinkertainen "that the mind is repelled" sanoi Kenneth Gailbraith vissiin...

Nettileffa "Money as Debt" kuvailee tarkemmin miten se mainitsemani multiplikaattorimenetelmä toimii käytännössä.

Tästä kaverini Hans Anderssonin blogilta löytää helposti linkit Money As Debt leffaan. Ne ovat sivun alapäässä viidessä osassa YouTubessa:

"Tipsar om filmen Money as Debt, som du finner här: Del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5."

http://severkligheten.blogspot.com/2008/02/finn-fem-fel.html

Vielä se huomautus että kaikk EKP:n uusrahan hätäinjektiot osoittavat jokaiselle miten yksinkertaisesti sitä lisärahaa luodaan muutamalla hiiren klikkauksella. Samalla sitten kaikkialla todetaan "että ei ole rahaa" ja "joutuu leikkaamaan koulunlaisten ruokamenoja" tai "vanhustenhuollon kahvipullat pois"

Tosiasia: Fiat-rahasta ei koskaan voi olla todellista puutetta. Jos sitä uupuu niin se on vain jokun politiikkaa. Tässä EKP:n ja Suomen Pankin politiikkaa.
Nykypolitiikka taas on vain yksi vaihtoehtoinen toimintatapa muiden toimintamallien joukossa. Politiikkaa voi aina muuttaa. Kansa voi vaatia sen muuttamista äänestämällä sellaisia ihmisiä eduskuntaan jotka tajuavat näitä asioita ja vakuuttavat tekevänsä kaikkensa asioiden korjaamiseksi. Toki ilman sitä inflaatiota tietty. Nykymalli pankki-fiat-rahalla tuottaa aivan sairaasti inflaatiota...niin paljon tuskin me maallikot emme sähläisi, se on varma.

;-)

Anonyymi kirjoitti...

Lars:
Eli tuo 500 miljardin dollarin konaissumma mikä tuolta linkistä löytyin oli juuri noi operaatiot kun tuossa ylempänä selvitin tarkemmin. Ne oli suoraa seurausta tuosta sub-prime-kriisistä. Mutta silti ne meni noin kuin yllä, eikä yhtäaikaa tuollasta summaa ollu missään vaiheessa, eikä ne enää oo systeemissä, eikä ne ikinä mitään pysyväks tarkotettuja ollu.

Ja kun puhut useista miljardien "raharuiskeista" elo-joulukuu, niin toi on ihan jokapäivästä rutiinitoimintaa EKP:ssä. EKP:n tehtäviin kuuluu määritelmällisesti pankkijärjestelmän toiminnan tukeminen ja juuri sitä toimintaa nämä kaikki ovat.

Ja edelleen ne ovat kaikki LYHYTAIKAISTA lainaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan suotta sä tuota luotonlaajennusta mulle selität. Ei se mikään monimutkanen systeemi oo, enkä ymmärrä mikä sun pointtis tässä edes oli. Turha luoda ongelmaa jota ei ole.

Enkä ymmärrä että mitä sä yrität selittää tuosta rahanluomisen helppoudesta? Miten ihmeessä sä saat samaan lauseeseen kysymyksen siitä, miten valtiolla/kunnilla on rahaa vanhustenhuoltoon? Ei ne asiat liity mitenkään toisiinsa.

Tuosta sun tilityksestä ei oikeen saa varmuutta/selvää, mutta mun lähin veikkaus tuon viimisen perusteella on, että sun mielestä valtiolla pitäis olla piikki auki keskuspankissa? Ja vielä päivittelet tän hetken olematonta inflaatioo :D

Lars Osterman kirjoitti...

En minä sitä sinulle selitä vaan kaikille mahdollisille lukijoille koska se ei ole mikään tunnettu tieto.

Ja edelleen tietysti pankit laajentavat luottoa sillä EKP:n hätärahalla.
EKP:n raha poikii siis valtavasti uutta luottoa vaikka se injektio itsessään olisikin LYHYTAIKAISTA lainaa kuten väitit.

Kyllä rahan tyhjästä luominen liittyy nimenomaan myös peruspalvelujen leikkaamiseen.

1. Jos fiat rahan loisi valtiokonttori eikä pankit se olisi korotonta.

2. Jos valtiolla olisi "piikki" omassa keskuspankissa mahdolliset korot menisivät keskuspankkiin joka oomien olemattomien kulujensa jälkeen tilittäisi loput valtion omaat budjettiin.

3. Aina kun infrastruktuuria rakennetaan lisää se kasvattaa tarjonta(supply)puolta joten jos valtio voisi luoda saman verran fiat rahaa korottomasti kysyntä(demand)puolelle minkäänlaista inflaatiota ei synny.

Peruspalvelujen tuottaminen näkyy lisäyksenä BKT:ssä (supply) joten vastaavan lisärahan tuottaminen (demand) palveluja varten ei myöskään ajaisi inflaatiota.

Inflaatiota syntyy kun vain kysyntäpuolta lisätää ilman vastaavaa lisäystä tarjontapuolella.

Jokainen uusi laina velkakirjoineen lisää inflaatiota ainakin koron verran. Valtiolla on oikeus ja etuoikeus tuottaa fiat korotonta rahaa tarpeisiinsa. Tämän tajusi jo Abe Lincoln.

Mutta tämä voi olla väärä foorumi puhua näistä asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Noi Interbank-markkinat on tarkoitettu siihen, että pankit voivat mahdollisimman tehokkaasti käyttää pääomiaan, eli ne voivat tarvittaessa ylläpitää minimikassareservejä lainaamalla ja ottamalla lainaa noilta markkinoilta. Ei tuo raha, jota EKP sinne hetkellisesti työntää oo sellasta mikä suoraan laitetaan yleisille markkinoille asunto- tms. lainoina.
Leikitääs nyt vähän tolla sun systeemillä: EKP pumppaa 2vko maturiteen MRO 100 miljardia. Oletetaan että nää nyt menee yhdelle pankille X. Pankki X lainais sun systeemissä ne eteenpäin 90 miljardia. Laina erääntyy, EKP saa takas 100 miljardia. Pankki X on kusessa koska sen rahat on lainattu eteenpäin. Tässä tilanteessa se vois enää lainata muilta pankeilta, jolloin koko systeemin lainanantomahdollisuudet taas vähenis ton 100 miljardia. Tässä ei tapahdu mitään luotonlaajennusta. Ei lyhytaikaista lainaa voi käyttää eteenpäin yleisölle.

Mä en ota enempää kantaa tuohon keskuspankin auki olevaan piikkiin, koska se on niin epärealistinen ja epäuskottava ettei se ikinä toimis. Kuka haluais sellasen keskuspankin rahaa, joka seuraavana päivänä vois lisätä liikkeellä olevan määrän verran lisää rahaa valtiolle, ts. pysyvästi. Tää on itsessään jo niin inflatorinen systeemi, että en jaksa tähän edes puuttua. Uskokoon jokainen mitä tykkää, meinaa sitä tämän systeemin kannattaminen todella vaatii.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi1, selityksesi ei yhtään selvennä sitä, miten tällainen kahdeksi viikoksi keskuspankista lainattu raha voisi auttaa pankkeja. Et myöskään selitä mistä liikkeelläoleva raha tulee, vaan käytät jotain "interbank markkinat" -kapulakieltä, joka on kehitetty ainoastaan sekoittamaan tavallisten ihmisten päät. Tosiasia on, että liikepankit tekevät rahaa tyhjästä, ja tämä oikeus pitää palauttaa kansalle. Olkoonkin, että otettu lainaraha ei ole olemassa enää sen jälkeen kun laina on maksettu takaisin, mutta mistä ihmeestä tulee raha korkojen maksuun?

Aragon kirjoitti...

"Valtiolla on oikeus ja etuoikeus tuottaa fiat korotonta rahaa tarpeisiinsa. Tämän tajusi jo Abe Lincoln."

Onko Lars Österman Abraham Lincolnin kannattaja?

"The role of government ought not to be to redistribute wealth, it ought not to be the counterfeiter of the world, to create money out of thin air. It is illegal for you or I to counterfeit money. Why do we allow the government to counterfeit the money and make it worthless all the time?" - Ron Paul

Lars Osterman kirjoitti...

Viimeiseen kommenttiin tämä:

Kannatan kaikkea järkevää ja hyväksi havaittua. Et ilmeisesti kykene näkemään että on aivan valtava ero nähden kahden välillä:

"fiat money thru bank lending to government"

"fiat money from government treasury"

Ero on VALTAVA ja hyvin RATKAISEVA ja se voidaan osoittaa sekä kansantaloudellisesti ja matemaattisestikin jos niin haluaa.

Abraham Lincolnin "Monetary Reform Act 1865" on jokaisen nykyisenkin rahauudistajan malliesimerki siitä miten asiat kuuluu olla. Eli rahavalta kongressilla. Valtio ei lainaa rahaa keneltäkään ! Kulut ja verot minimoituvat näin - just kuin Taft ja muut konservatiivit toivoivat. Uusimpana Ron Paul.

http://www.cfoss.com/lincoln.html

Toinen on Clifford Hugh Douglas joka 1920-luvulla loi käsitteet "economic democracy" ja "social credit". Kannattaa tutustua tähän mieheen ja hänen rahapoliittisiin ajatuksiinsa koska viittaahan tämän blogin nimi juuri siihen.

www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6870

Kolmas taho joka ajaa fiksua uudistusta on American Monetary Institute jolla on valmis lakialoite: The American Monetary Act" jolla suurimmat nykytaloude epäkohdat korjaantuisivat. Tämä on pitkälti Ron Paul´in & Dennis Kucinich´in rahapoliittisten ajatusten synteesi. Ainoa kohta RP:n ohjelmassa josta ei olla samaa mieltä on kultakanta ja palaaminen siihen.www.monetary.org

Jotta näitä perusteluita tajuaisi kannattaa kurkistaa Ellen Brown´in kotisivujen kirjoa www.webofdebt.com

Lisäviheitä:
www.cfoss.com/remedy.html