sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Muutama toteamus oikeistosta ja vasemmistosta

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen jutusta 1) joku näyttää saaneen käsityksen että olisin jokin outo äärioikeistolainen. Itse en ymmärrä mistä tällainen vääristävä käsitys voisi tulla. Ei Ron Paul ole äärioikeistolainen vaikka onkin republikaanisen puolueen konservatiivi joka nojautuu perustuslakiin. Ron Paul on nimenomaan huolissaan keski- ja työväenluokan tilasta ja on useasti haastatteluissa todennut että on "korporativismia" vastaan. Korporativismi on suuryritysten ja valtiovallan yhteenliittoutuma kansalaisia vastaan ja tämän poliittisen linjan toinen nimitys on fasismi. Fasismi katsotaan usein äärioikeistolaisuudeksi.

Tietysti Suomessa Georg C. Ehrnroothin johtama äärioikeistopuolue oli nimeltään Perustuslailliset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että sen vuoksi voi tehdä kytkyä Ron Paul´in politiikkaan.

Eräässä mielessä äärivasemmistolaisuus tietysti tarkoittaa valtion holhouspoliitiikan suosimistä ja tulonsiirtoja korkean progressivisen verotuksen avulla. Tässä mielessä Ron Paul kyllä edustaa tämän vastakohtaa koska nimenomaan haluaa mahdollisimman kevyttä liittovaltiokoneistoa Washingtonissa - eli haluaa siirtää vastuuta ja päätäntävaltaa pykälää paria alemmas - osavaltioille, maakunnille ja jopa perheille. Mutta voiko tätä luokitella äärioikeistolaisuuksi ?
Minusta ei. Minusta se lähinnä edustaa vapautta itseriittoisen etäisen ylivallan holhouksesta.

Oikeisto-vasemmisto-ajattelu on tavallaan ollut tiensä päässä jo kauan. On aika nähdä aivan muunlaisia poliittisia erimielisyyksiä ja tässä muutama USA-kohtainen sellainen:

-Yhdysvalloissa sota ja agressivinen ulkopolitiikka jakaa poliitikot. Ron Paul haluaa USA:n pois maailmanpoliisitehtävistä.

-Samoin erimielisyys siitä kuuluuko Washingtonin liittovaltiokoneistoa kasvattaa vai supistaa. Ron Paul nimenomaan haluaa supistaa sitä.

-Keskuspankkin toiminnan kritisointi ja vaatimus muuttaa sen päätöksentekokulttuuri julkiseksi - ja sen olemassaolon tarpeellisuutta jopa kyseenalaistetaan. Vastapuoli ei kritisoi vaan on välinpitämätön.

-Raha - sen kokonaismäärän ja korkotason hallinta halutaan takaisin valtiollisille elimille - vastapuoli haluaa jatkaa kuten on tehty vuodesta 1913 tähän päivään asti.

-Terveydenhuoltopolitiikka jakaa ihmiset. Nykysysteemi edustaa lähes fasismista tilannetta missä yksityiset sairaalayhtiöt rahastavat aivan suunnattomia voittoja kongressi laatimien lakien avulla. Tätä rahastussysteemiä Ron Paul ei halua jatkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita että hän ei välittäisi köyhien ja vakuuttamattomien huonosta tilanteestä - toisinpäin. Hän on eritysesti korostanut että hänen mallinsa terveydenhuoltopoliitikaksi huomioi matalapalkkaisten tilannetta ja auttaa näitä erityisryhmiä. Onko siis RP:n linja äärioikeistolainen ? Minusta ei koska sen mukaan nykyjärjestelmä on purettava ja sen tilalle rakennettava aivan uusi - parempi sellainen.

Lopetan analyysin tähän - mutta jatkan joskus vielä.

1) NYT-liitteessa Nro 4/08 oli artikkeli joka kertoi Ron Paul´illa olevan kannattajia Suomessa - mm minä. Se löytyy sivulta 49.

Ei kommentteja: