tiistai 12. helmikuuta 2008

Luotonlaajennus käytännössä

Kuvasta näkee miten satanen "laillisesti" laajenee pankkijärjestelmässä tuhanneksi ns luotonlaajennuksen kautta. Tästä 900 on ilmaa eli virtuaalirahaa joka on uutta luottoa
jonka mikä tahansa pankki loi velkakirjan allerkirjoitusta vastaan.

Lue lisää olemattoman kassavarannon pankkitoiminnasta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking

Monet rahauudistajat ovat vaatineet että siirryttäisiin "full reserve banking" periaatteeseen josta vaihtoehtoisesti myös käytetään ilmaisuja "100% banking" tai "real bills banking". Tällöin pankeilla tulisi olla 100% kassavaranto. Sellainen eliminoisi mm valuuttaspekulaatiota ja vihamielisiä nurkanvaltauksia uusluototuksen avulla. Mutta se laskisi kierrossa olevan rahamäärän kerralla murto-osaan siitä mitä se on nyt joten muutos pitäisi tehdä vaiheittain ja hallitusti. Mutta se olisi siirto kohti "sound money" periaatetta.

4 kommenttia:

Lars Osterman kirjoitti...

Eli - en todellakaan saa päähäni mahtumaan sitä miksi tätä pankkien loputonta uuden rahan syöttämistä yhteiskuntaan, EI KOSKAAN kutsuta inflatiota aiheuttavaksi.

Vakiovirsi on AINA se että jos taas valtiovalta tekisi samaa mutta hallitusti siitä seuraisi aivan hirveä inflaatio. Tällainen on suorastaa raivostuttavaa asioiden yksinkertaistamista !

Mitä sillä on väliä kuka sen uuden rahaa syöttää yhteiskuntaan !
Nykyisellään lainojen lisäys jatkuu ja se sysää uutta velkarahaa yhteiskuntaan teki sitten EKP, Suomen Pankki, hallitus tai valtiovalta mitä tahansa vastatoimia.

Toinen asia joka saa mut kiehumaan on se että monet toitottaa aina lisärahan aiheuttavan inflaatiota tajuamatta sitä oleellista seikkaa että jos samaisella uusrahalla rakennetaan vaikkapa silta, niin silta muodostaa pysyvää omaa pääomaa/vaurautta maamme taseessa joten vastaava rahamäärä voi hyvin olla sen vastakohtana debet-puolella samassa taseessa.

Jos taas uusraha käytetään kulutukseen se lisää kysyntää lisäämättä omaa kansallista pääomaa, eli tämä on 180-astetta erilainen tilanne.

Ukkonoa kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=yP2JpY-J8MA
Saiskohan suomessakin aikaan jotain :) Hauskin idea oli nostaa rahansa pankista kyseisenä päivänä :D

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon sitä rahaa sitten syötetään? Minun on vähän vaikea ymmärtää tuota esimerkkiä sillan rakennuksesta verrattuna kulutukseen. Onko esim. kaikki palvelut jotenkin vähäarvoisempia kuin fyysisten tavaroiden ja infrastruktuurin rakentaminen kun palvelut eivät jätä mitään vastaavaa mitattavaa jälkeensä?

Toinen juttu on sitten tämä. Katsoin Zeitgeistin ja Money as Debt pätkän Google videoista, jonka jälkeen tutkin netistä FED:iä ja olin vähän yllättynyt kun FED maksaakin korot takaisin valtionkassaan. Toisinsanoen ongelma on vain ja ainoastaan liittovaltion tapa elää yli varojensa. On siis todella aivan sama kuka lykkää liikaa uutta rahaa kiertoon, lopputulos on silti kiihtyvä inflaatio.

Ei tietenkään ole hyvä että FED on vailla parlamentaarista valvontaa jne. koska se mahdollistaa keinottelun niille jotka tietävät päätöksistä etukäteen ja juuri tästä salamyhkäisyydestä ymmärtääkseni Ron Paulkin on huolissaan.

Itse näkisin tässä selvän ongelman, joka ratkeaa vain sillä että keskushallinnon kokoa kutistetaan merkittävästi niin meillä kuin jenkeissäkin. Salalittoteoriat siitä miten jokaisesta liikkeelle lasketusta dollarista yksityiset pankkiirit repivät koko tuoton omiin liiveihinsä on täysin vailla totuuspohjaa ja siten vain vie uskottavuutta kaikilta niiltä jotka arvostelevat nykyistä keskuspankin salailua ja lieveilmiöitä.

Lars Osterman kirjoitti...

Tietysti kaikki myydyt tuotteet ja tuotetut palvelut lasketaan mukaan kauden bruttokansantuotteeseen. Eli BKT on yksi arvomittari. Valuuttojen erot ja erot eri maiden kustannustasossa tosin tekevät BKT:n mittaamisen ja vertailun käytännössä mahdottomaksi. Mutta esim silta, rautatie, moottoritie, uusi rakennus, uusi sähkölinja, kaikki kunnallistekniikka kuten uusi viemäriputkisto - kaikki nämä jättävät maan taseeseen pysyvää vaurautta jonka vastineeksi voidaan luoda uutta rahaa ilman että se vaikuttaa inflaatioon.

Mitä FEDin saamiin korkojen palauttamiseen tulee niin se on vain nimellinen palautus eikä sen vaikutus ole sadasosakaan siitä mikä vaikutus olisi jos koko keskuspankki olisi valtiovallan (kansan/kongressin) hallussa. Nykyisellään FED ensinnäkin veloittaa valtiovallalta maksun joka setelistä jonka se painattaa.
Lisäksi jokainen seteli on FEDin eikä valtion rahaa - eli jokaista luotua dollaria vastaan on olemassa dollarin velka.
FED on erittäin kannattava yritys joka vuodessa tilittää satoja miljardeja omistajilleen siitä riippumatta että osoittaisikin osan korkotuotostaan takaisin valtovallalle - omien valtavien kulujensa jälkeen. Kun valtiovalta lyhentää velkaa lyhennykset menevät FEDin yksityisten omistajien taskuihin eri keinoin - esim osinkoina tai voitto-osuuksina yksityisten Fediä omistavien pankkien tuottoina. Fedin omistajaverkosto on tehty hankalaksi ristiinomituksilla sinne tänne joten kovin moni ei taida tietää minne voitto-osuudet tilitetään.
Kertaakaan FEDin kirjanpitoa ei ole päästy tarkastamaan. Kertaakaan ei tilintarkastusta ole tehty. Päätöksenteko on suljettua eikä kongressin finanssikomission jäseniä edes päästetä kokouksiin.
Maaliskuusta 2007 lähtien FED ilmoitti tylysti ettei enää ilmoita kokonaisrahamäärää M3(ROn Paul totesi että syys on se että se olisi liian noloa nyt kun rahamäärä kasvaa huimempaan tahtiin kuin koskaan aiemmin. (Exponential growth)
Kaikki päättyy romahdukseen - ja moni on ennustanut sen tapahtuvan 2009.

Lopuksi: jos sinulla on ainoa laillinen painokone jolla painat seteleitä joita kaikki muut tarvitsee, etkä ole kenellekään selitysvelvollinen - sinulla on kaikki valta käsissäsi.

Jos lisäksi voit luoda rajattomasti virtuaalista tilirahaa valtiovallan velkakirjoja vastaan sinulle on ylempi asema valtiovaltaan nähden.

Jokainen seteli jonka olet painanut on velkakirja josta saat korkoa joltain.

Se että tilität osan valtiovallan maksamasta korosta takaisin valtiovallalle on kuin hiekanjyvä Saharassa suhteessa koko tuottoosi ja valtaasi.