torstai 2. huhtikuuta 2009

Velkaa ei tarvitse maksaa takaisin, sanoo Jaakko Kiander

Taloussanomat:"Velkaa ei tarvitse maksaa takaisin"
Suomalaisia pelotellaan taas valtion velan kasvulla – se pakottaa leikkauksiin ja veronkorotuksiin. On kuitenkin väärinkäsitys, että valtion pitäisi maksaa velkansa takaisin, sanoo Palkansaajien Tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. Väärinkäsitys perustuu hänen mukaansa suomalaiseen kulttuuriperintöön.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) johtaja Jaakko Kiander kritisoi voimakkaasti käsitystä, että valtion pitäisi maksaa velat pois. Hän nimittää tällaista näkemystä väärinkäsitykseksi. Valtion velka on nykyään noin 60 miljardia euroa. Talouden taantuman takia valtio ottaa lisää velkaa. Jos velan määrä kasvaa lähivuosina 100 miljardiin euroon, Kianderin mielestä ei ole syytä huolestua. Bkt:n kasvu syö velkaa!

Kolmen prosentin korolla valtio maksaisi kolme miljardia euroa vuodessa korkoja.

Kianderin mielestä olennaista on verrata korkomenoja bkt:hen. Nyt kolme miljardia on 1,6 prosenttia bkt:stä. Talous kuitenkin kasvaa.

– 30 vuoden päästä korkomeno olisi 0,75 prosenttia bkt:stä. Vaikka velalle ei tehtäisi mitään, suhteellinen korkomeno alenee. Samoin käy myös velan määrän: se pienenee suhteessa bkt:hen, jos uuttaa velkaa ei oteta.

Lue koko juttu tästä klikkaamalla.

**

Mitä tuohon sanoisi muuta kuin että: Aaaarghh - anna minun kaikki kestää!

Eikö olisi vihdoin aika tajuta että valtion velkaannuttaminen on vain yhdenlaista politiikkaa.

Eihän valtio itsestään velkaannu, vaan valtion nimiin otetaan lainaa. Näin valtiovarainministeriön virkamiehet tekevät tieten tahtoen. Siellä ilmeisesti ajatellaan suoraviivaisesti ja ilman luovuutta. Toimitaan suoraviivaisesti vanhan mallin mukaan.

On toisenlaistakin politiikkaa. Täysivaltaisen valtion EI tarvitse lainata rahaa ! Täysivaltainen valtio voi ihan itse järjestää tarvitsemansa rahat. Täysivaltainen valtio ei joudu nöyrtymään pankkien edessä ja anomaan lainaa. Valtio on poliittisellä päätöksella aikanaan siirtänyt rahanluonnin pankeille ja valtio voi koska vain purkaa kyseisen päätöksen. Kaikki on siis vain politiikkaa ja politiikkaa voi muuttaa.

On naurettavaa todeta ettei korko muodosta ongelmaa Suomelle. Korko on todellinen ongelma vaikka se olisikin pieni suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Korko on yksityispankkeja suosiva poliittinen käytäntö joka on vaatinut Suomelta valtavia rahasummia kautta itsenäisyysajan.
Laskin kerran että Suomi on esim pelkästään jo 1990-2008 maksanut korkoja n. 65 mrd euroa.

Kun riittävän moni kansan piirissä aikanaan tajuaa mitä raha on ja missä raha syntyy - eli pankeissa - pelkällä kirjauksella, tästä seuraa pian hankalia kysymyksiä poliitikoille. Politikko joka sanoo: - "no jaa- enhän minä tiennyt", saa aivan varmasti kenkää eduskunnasta.

Joka sanoo: " - no tiesin minä, mutta en voinut asialle mitään", saa yhtä varmasti kenkää.

Tulemme siis melko pian näkemään aivan uutta väkeä maamme kansanedustuslaitoksessa.
Suomella ja suomalaisilla on mitä ilmeisimmin siis vielä valoisa tulevaisuus edessä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samaista rahan luomisen mystisyyttä ihmettelen. Keskustelin asiasta taannoin tuttavan kanssa joka valmistui Kauppakorkeakoulusta, eikä hänellä ollut mitään hajua miten rahajärjestelmä pyörii, jollain lailla tämä hämmensi minua.

Tämän mystisen rahajärjestelmän kausaliteetit ei ilmeisesti aukene kaikille edes sen suhteen miten se vaikuttaa putkessa elävän ihmisen käytökseen lähes joka tasolla. Lähes kaikki joiden kanssa olen keskustellut asiasta, kuvittelevat ahneuden ja itsekkyyden olevan ihmisolennolle evoluution perintöä ja näin ollen luontaista käytöstä. P*skan marjat sanon minä, eivät näe metsää puilta. Ilmeisen tehokasta sosialipsykologista manipulointia on harjoitettu tämän suhteen ja ihmiset antautuvat tähän täysin sokeana seurauksille.

Onko tämä pankkikartellille ehdollistuminen meidän hallintoelimille näkemys, jolla turvataan Suomen asema globaalilla kentällä, koska meillä ei ole juuri mitään muuta pelinappulaa käytettävänä ? Meillä on tietotaitotaso erittäin korkea, mutta luonnonvaroja ei juurikaan, varsinkaan energian suhteen. Infrastruktuurin kehittäminen ja sen myötä huoltosuhteen ylläpitäminen on ollut meille ehdollistumista kansainvälisille pankkiireille, mutta nyt voisi olla jo aika muuttaa tämä näkemys globaalilla tasolla.

Nykyinen pankkijärjestelmä on eksponentiaalisesti paisuva ongelma ja sen muuttaminen vaatii selkärankaa jota ei nykyisillä hallintoelimiltä löydy. Tässä vaiheessa ei auta juuri muu kuin valistaa ihmisiä mahdollisimman paljon. Se vaikuttaa monelle teorian tasolla hämmentävältä, mutta kun alkaa sovittamaan sitä kokemusperäiseen ajatteluun, niin alkaa monien silmät aueta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiander on pihalla kuin lumiukko. En käsitä, miten tällaisia kommentteja voi "koulutettu" mies laukoa. Tai sitten koulutus on mennyt harvinaisen hyvin perille - kouluttaja onkin sitten eri kysymys.

Korko on pelkkää varallisuuden siirtoa köyhiltä rikkaille.

Pankki siirtää suurtallettajien korkosaamiset kaikkien velallisten maksamista korkotuloista. Jostainhan pankin on saatava lupaamansa talletuskoron kate, ja kun rahaa ei voi luoda ilman velkasitoumusta, niin korkomekanismi tulee näppärästi avuksi.

Kun tätä touhua sitten toteutetaan valtiotasolla, jossa lainamäärät ovat melkoisia, niin varallisuudensiirto toimii kunnon rytinällä.

Kianderin mielestä on ilmeisesti hyvä, että tulevat sukupolvet makselevat nykypuupäiden ääliömäisen talouspolitiikan mätiä hedelmiä. Mutta eihän sekään haittaa, koska seuraava sukupolvi voivat siirtää ongelman taas eteenpäin. Ei vastuuta tarvitse kantaa, ei järkevää kehitystä tarvita.

Voi hyvä sylvi sentään. On näemmä olemassa maalaisjärjen monopoli. Virkaehtosopimuksissa lienee pykälä, jossa sitoutuu jättämään sen kotiin työpäivän alkaessa.

Aki kirjoitti...

Joo, minä kuvittelin että tämä oli aprillipila, mutta ei sitä niin taidettu ottaa missään muualla. Ei voi kuin silmiä pyöritellä...

Systeemi on niin syvällä metsässä, ettei mitään rajaa. Tässä on menossa vähän kuin "Kevät koittaa Hitlerille" -fiilikset. Pörssit, maailmankauppa menevät semmoiseen viemäriin syksyllä (viimeistään), että selityksien seuraamiseen kannattaa varata hyvät popcornit.

Mitä tulee energiaan ja talouden nousuun, niin minä taidan olla ultrasynkistelijä useimpiin. Omilla sivuillani lisää, en syö tilaa täältä.

Ohessa MoneyAsDebt osa II maistiaisia. Noita kun näytätte korkeakoulutetuille tuttaville, niin pitäisi alkaa raksuttamaan. Jutuissa on joskus pieniä epäjohdonmukaisuuksia, mutta perusajatus kertoo paljon.
http://paulgrignon.netfirms.com/MoneyasDebt/The_Un-payability_of_Interest.html

Nykyjärjestelmässä korko on kaiken alku ja juuri - sekä poliitikkojen lepsuilu. Edellytyksenä tietty on, että tavan kansalaiset eivät ymmärrä. Tämän päiväinen tekstisi oli rautaa alusta loppuun, peukut ylös :-)

Varautukaa muutenkin kuin puheissa, ensi talvesta on tulossa hyytävä.

Kimmo S kirjoitti...

Anonyymi kirjoitti

"Lähes kaikki joiden kanssa olen keskustellut asiasta, kuvittelevat ahneuden ja itsekkyyden olevan ihmisolennolle evoluution perintöä ja näin ollen luontaista käytöstä."

Tuo on valitettavan totta. Vallanpitäjille on edullista ruokkia systemaattisesti tätä hobbesilaista ihmiskäsitystä, koska se saa ihmiset luovuttamaan ja kääntymään itseinhoon.

Propagandakoneisto jauhaa jatkuvasti sitä, millainen virus ihminen maapallolle on. Luonnoton ja parantumaton itsekäs kannibaali.

Sairainta on se, että järjestelmä toimii hienosti - se saa empaattiset ja järkevät ihmiset tekemään toisilleen lyhytnäköisen materiaalionnen lumoissa kamalia asioita.

Historiallinen imperatiivi on pelkkää historian vääristelyä. Kun kouluissa kuvitetaan historia sodasta-sotaan ja kriisistä-kriisiin, niin helposti sitä aletaan tutkia niin, että sota on nimenomaan ihmisten - ei aristokraattien ja pankkiirien - lempileikki.

Ihan pikku tietoiskuna kaikille kyynisille kirjanoppineille - sota ei ole koskaan ollut demokraattinen päätös tai rivisotilaan luonnontila. Sota on aina etuoikeutettujen mielipuolten shakkipeli, jossa käytetään eläviä nappuloita.

Sairas binäärilogiikka, jota mielellään propagoidaan (me vs. ne) edistää kilpailuyhteiskunnan ja sosiaalisen kannibalismin dogmaa. Valitettavasti moni filosofi on tarttunut koukkuun ja kehittänyt omat teoriansa, mm. eliitin kovasti suosima Ayn Rand (sairas olio).

Mutta: nykyään on yksi tekijä, joka on muuttanut pelikentän täysin. Se on internet. Ensimmäisen kerran ihmiskunnan historiassa on olemassa mekanismi, jolla globaali ja suodattamaton keskustelu voi toteutua. Ihmiset voivat ensi kertaa vaihtaa mielipiteitään vapaasti, propagandaosaston ja kouluindoktrinaation ulkopuolella.

Bloggaaminen ja nettipalstoilla kiistely on juuri sama ilmiö, josta valistusaika I lähti käyntiin - ranskalaisissa ja englantilaisissa kahvituvissa ja pubeissa. Ei se lähtenyt parlamenteista tai yliopistoista, vaan kansan keskuudesta.

Sen takia asiat muuttuvat nyt tai ei koskaan. Eliitti on ymmärtänyt jo kauan sitten, että tieto ja raha ovat tärkeimmät vallan välineet. Se, joka hallitsee tietoa, hallitsee maailmaa.

Joten levittäkää sanaa tahoillanne niin paljon kuin voitte. Ei maailman tarvitse olla näin, eikä ihmisten tarvitse olla kannibaaleja ja kuluttajaviruksia. Koska emme me sitä ole koskaan olleetkaan - se on se suurin valhe.

Anonyymi kirjoitti...

Velan pois maksaminen on tullut ihmisille etäiseksi ja vieraaksi asiaksi, koska laina-ajat on niin pitkiä ja lyhennyksistä saa helposti lykkäystä. Jutta Urpilainen ehdotti, että konkurssin jälkeinen velkasaneerausaika pudotetaan viidestä kolmeen vuoteen, joten siinäkin sanktiot vähenisivät. Samalla hän ehdotti, että valtio lupaisi, ettei asuntovelkaiset voisi milloinkaan jäädä lainansa kanssa ikävyyksiin. Keskustelupalstoilla huomaa, että ihmiset uskovat valtion tulevan asuntovelallisten apuun, jos alkaa näyttää huonolta.

Kiander julistaa, että valtion velkaa ei tarvitse maksaa takaisin. Jenkeistä kuuluu sellaista, että Alt-A- ja Option ARM kriisiä (seuraava SubPrime kriisi) ei tulekaan, koska ongelma on lakaistu maton alle. Muutokset kirjanpitokäytännössä mahdollistavat sen että pankit voivat valehdella omaisuuseriensä arvon taseessaan.

Terveisin Tiina