tiistai 21. huhtikuuta 2009

Keronen: EU aikoo muuttaa Internetin televisioksi ?

Tämä näyttää olevan tärkeätä. Neljä blogin lukijaa on jo ottanut yhteyttä tämän tiimoilta. Itse en ole seurannut tämän alueen kehitystä siispä lainaan Kerosta joka näyttää paneutuneen tähän asiaan:
Euroopan parlamentti äänestää 5. toukokuuta joukosta direktiivejä, jotka kulkevat nimellä "Telecoms Package". Käytännössä se, mitä Telecoms Package tekee, on koko Internetin luonteen muuttaminen fundamentaalisesti. Voimaantullessaan direktiivit aiheuttavat sen, että vapaiden Internet-yhteyksien sijasta ihmisille tarjotaan niin sanottuja "kuluttajan käyttövalintamahdollisuuksia", jotka merkitsevät käytännössä samaa kuin televisioihin myytävät kanavapaketit. Internetin käyttäjät eivät siis itse saa valita, mitä sivuja he käyttävät, vaan he voivat ainoastaan valita valmiista kokoelmista heille ennakkoon päätetyistä sivuista. Direktiiviroskaa kaupataan esittämällä, että se lisää käyttäjien mahdollisuuksia tehdä valintoja Internetin suhteen. Tämä johtuu siitä, että Euroopan unioni tykkää myydä päättäjille ja kansalaisille Neuvostoliittoa esittämällä, että se on Amerikka.

Annan vielä Keroselle puheenvuoron:

Direktiivipaketti aiheuttaa sen, että viranomaiset ja palveluntarjoajat, joita kukaan ei ole äänestänyt mihinkään tehtävään, saavat päättää, millä yrityksillä tai yksityishenkilöillä on ylipäätään oikeus toteuttaa palvelujen, pääoman ja tavaroiden kulkua Internetissä. Direktiivipaketin jälkeen viranomaiset saavat päättää, mitkä yritykset saavat tehdä Internetissä yhteistyötä minkäkin yrityksen kanssa, ja ketkä kansalaiset saavat minkäkin yrityksen palveluja käyttää. Direktiivipaketti mahdollistaa sen, että jopa täysin laillinen yritys voidaan yksinkertaisesti leikata pois Internetistä, mikäli viranomaisista sattuu tuntumaan siltä.

Vähän aikaa sitten Alexander Stubb vaahtosi, että on törkeää kutsua EU:ta Neuvostoliitoksi. Olen samaa mieltä. Orwellin dystopia on paljon lähempänä.

http://keronen.blogspot.com/2009/04/eu-aikoo-muuttaa-internetin.html

*

Tästä samasta aiheesta on vilkasta keskustelua myös Kauppalehden palstoilla. Tässä esimerkki:

No on kyllä karmaisevaa luettavaa. Mikseihän tästä ole vaahdottu jo ennen kuin 2 viikkoa ennen päätöstä? Vai olenko vain elänyt tynnyrissä?

Näyttäisi lisäksi siltä, että valtaosa on äänestämässä tuon puolesta, mm. kaikki suomalaiset. Satu Hassi vieläpä näyttäisi kuuluvan ehdotuksen suurimpiin kannattajiin.

Päivitys: Piraattipuolueen piirissä ei olla ihan yhtä huolestuneita. Tiedä sitten kenen tulkinta on oikeampi. Ainoa mikä on varmaa on se että läntisen maailman raharuhtinaiden mielestä nykyinen vapaa internet uhkaa heidän rahavaltansa hedelmällistä jatkumoa. Internetin kautta tieto epäkohdista ja vallan väärinkäytöksista leviää kuin kulovalkea konsanaan. Eikä tätä pitkään suvaita.
Moni muistaa ehkä Jay Rockefellerin maaliskuista tiuskintaa siitä miten Internet on suurin uhka USA:n "kansalliselle turvallisuudelle" - mikä tietysti tarkoitti sitä että internet on suurin uhka Rockefellerin hegemonialle. Euroopan intergraatio on alusta asti ollut raharuhtinaiden projekti millä ankkuroivat valtansa ja levittävät sen mahdollisimman laajalle. Pitäisin siis hyvinkin todennäköisenä että EU pyrkii rajoittamaan nykyistä nettivapautta. Jos ei nyt niin myöhemmin. Lisäksi, olkoon mitä tahansa sitten tekeillä, kun huomio että Suomi aina pyrkiin olemaan luokan tottelavaisin oppilas, niin kansalaisilla on enemmän syytä huoleen täällä kuin Etelä-Euroopan manjanamaissa missä direktiiveille viitataan kintaalla.

Päivitys 2. Tämä kannattaa katsoa http://blackouteurope.eu/

The internet as we know it is at risk because of proposed new EU rules going through end of April. Under the proposed new rules, broadband providers will be legally able to limit the number of websites you can look
at, and to tell you whether or not you are allowed to use particular services. It will be dressed up as ‘new consumer options' which people can choose from. People will be offered TV-like packages - with a limited
number of options for you to access.

It means that the Internet will be packaged up and your ability to access and to put up content could be severely restricted. It will create boxes of Internet accessibility, which don't fit with the way we use it today. This is because internet is now permitting exchanges between persons which cannot be controlled or "facilitated" by any middlemen (the state or a corporation) and this possibility improves the citizen's life but force the industry to lose power and control. that's why they are pushing governments to act those changes.

The excuse is to control the flow of music, films and entertainment content against the alleged piracy by downloading for free, using P2P file-sharing. However, the real victims of this plan will be all Internet users and the democratic and independent access to information, culture goods.

Lisäys: USA:ssa samankaltaista kehitystä juuri nyt...sattuma?Rockefeller shutting down US Internet access Bills 773 & 778

2 kommenttia:

Kimmo S kirjoitti...

Täsmää jälleen perinteiseen paradigmaan.

Autokraatit päättävät sen, mitä ihmiset saavat lukea, puhua ja kirjoittaa.

Jos tuo direktiivi on totta, niin Internetin tarjoama väläys todellisesta sananvapaudesta käytännössä on muisto vain, ja palataan aiempaan versioon "sananvapaudesta", jossa on vapaus kirjoittaa lehteen ja toivoa (turhaan) julkaisua tai valita valtiollinen/ylikaupallinen TV-kanava.

Johtopäätös on väistämätön: kansalaiset eivät saa keskustella vapaasti ja julkaista omia ajatuksiaan. Ajatukset on suodatettava, koska niitä on liikaa. Jotkin niistä eivät sovi. Joitain ajatuksia ei saa esittää.

Kreikkalaiset ja valistusajan filosofit pyörivät haudassaan.

Itse uskon järjen voittoon, ja on ilahduttavaa lukea keskustelupalstoja, joissa ei moderoida järkeviä kysymyksiä (kuten itselleni eilen kävi HS:n rasismikokouskeskustelussa).

Sananvapaus on tärkein asia yhteiskunnassa. Kaikki raha ja muut ovat mielestäni toisarvoisia sille, että saa vapaasti ja pelkäämättä esittää omat ajatuksensa muiden luettavaksi ja kritisoitavaksi.

Tämä on ehdoton edellytys minkääntasoiselle yhteiskunnalliselle kehitykselle, mutta valitettavasti vaikuttaa siltä, että jotkut poliittiset ja mediatahot haluavat tämän oikeuden kansalaisilta riistää nyt, kun se ensimmäistä kertaa on avoin ja yhtäläinen.

Murheellinen maailma tämä länsimainen "sivistys".

Lars Osterman kirjoitti...


nwohavaintoja.blogspot.com
Tässä lisätietoja.