keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Hyryläinen: Demokraattinen Talous

Sain vihjeen, kiitos siitä JR, erään Matti Hyryläisen nettisivusta, www.democraticeconomy.net, missä käsitellään jotain mitä Hyryläinen kutsuu demokraattiseksi taloudeksi (DT). DT eroaa kapitalismista ja sosialismista.

Tässä lähestytään ehkä osittain sitä mitä itse myös tarkoitan talousdemokratiaalla...hmm. Ainoa mikä hieman huolestuttaa on se ettei sivustolla ole mitää uudempia juttuja. Tuoreimmat ovat vuosilta 2003. Vanhimmat taas 80-luvun lopulta. Osa jutuista kuulostavat aika teoreettisiltä, velkaperusteisesta rahasta ei puhuta - ei myöskään julkisesta rahasta..hmm.

Mitä on demokraattinen talous?

Demokraattinen talous tarkoittaa sitä, että talouden kehitys ja varallisuuden jakautuminen ohjautuu alhaalta päin yksityisten ihmisten toiveiden mukaan. Siten se on analoginen demokraattisen politiikan kanssa, kun demokraattinen politiikka ymmärretään yksityisten ihmisten vapaasti ja välittömästi ohjaamaksi poliittiseksi toiminnaksi. Kun politiikka tuottaa yhteiskunnalle yhteisiä sääntöjä ja tavoitteita, niin talous tuottaa yhteiskunnalle taloudellisia hyödykkeitä. Demokraattisessa taloudessa taloutta ja politiikkaa käsitellään erillisinä demokratian kohteina.

Katso loput Hyryläisen sivulta


No, laitankin vielä tämän kohdan tänne:
Seuraavat periaatteelliset päämäärät ovat loogisia seurauksia vapaan ja tasavertaisen osto-oikeuden vaatimuksesta ja siitä, ettei millekään taloudelliselle organisaatiolle anneta erityisiä taloudellisia oikeuksia.

1. Jokaisella on yhtäläinen oikeus tietää kaikki kaupankäynnin tekijät: omistajat, tuotteet, hinnat, laadut ja määrät.
2. Jokaisella on yhtäläinen oikeus ostaa kaikkea mistä käydään kauppaa. Yksinoikeuksilla tai muita syrjivillä oikeuksilla ei käydä kauppaa.
3. Yksilöillä on samat taloudelliset oikeudet ja velvollisuudet kuin kaupallisilla organisaatioilla.

3 kommenttia:

Nimi: Markku Ruotsalainen kirjoitti...

Hyryläinen näyttää tutkailevan demokratiaa ja taloutta hyvin teoreettisesti. Toisaalta syvääkin luotaavia aihioita siitä on kyllä löydettävissä.

Kapitalismin ja sosialismin kritiikkiin on helppo yhtyä. Mutta sitten meneekin hieman vaikeammaksi, kun koetetaan rakentaa uutta yhteiskuntajärjestelmän teoriaa. Luonnonympäristön mukaan ottaminen talousdemokratiaan tai toisinkinpäin demokratiatalouteen on selviö nykypäivän tieteen valossa.

Olen vielä tutustumassa Hyryläisen ajatuksenjuoksuihin ja tosiaan osa aineistosta on vanhempaa sorttimenttia. Itse koetan poimia joukosta ihmisten etiikkaa ka arvomaailman rakentumista, joiden virtaukset näyttävät toimivan katalyytteina ihmiskunnan ja yhteisöjen muutoksien historiassa.

Itse olen pohtinut kuinka nykypäivän tietämys liikehtii tietoverkkojen maailmassa ja kuinka tähän tietämykseen pääsevät käsiksi yksilöt ja sitä kautta voivat vaikuttaa suurtenkin massojen mielipiteitten muodostukseen. Käytännön elämän toiminnot suhteutettuna ns älymystön ajatteluteorioihin voisi olla uuden talousjärjestelmän muodostustapoja?

Nykyään juuri näissä blogeissa, Suomi24 keskustelupalstoilla ja facebookeissa, jotka ovat uuden ajan foorumeita, terävää diskurssia eri teemojen ympärillä. Elämme jatkuvassa muutoksen virrassa ja voimmeko olla tässä virrassa ohjaamassa uuden demokratian muodostumista? Vai olemmeko menossa kohti kaoottista "uutta pimeää keskiaikaa" kohti, jossa ei ole entisiä hierarkkisia yhteiskuntarakenteita?

Kimmo S kirjoitti...

Suosittelen joka ikiselle ajattelevalle ihmiselle Eric Hufschmidin kriittisen ajattelun oppitunteja.

http://www.erichufschmid.net/philosophy.html

Rankkaa tekstiä, joka pakottaa ajattelemaan. Rankkoina aikoina tarvitaan rankkoja ajatuksia. Erityisesti suosittelen kohtia "Have We Been Dumbed Down?", "Social Technology" sekä "Conspiracies and Underdogs".

Me emme tarvitse enää johtajia, jotka myyvät vain helppoja vastauksia. Me tarvitsemme johtajia, jotka osaavat tunnistaa ongelmia. Valitettavasti on peruspsykologinen juttu, että ihmiset hyväksyvät helpon valheellisen ratkaisun sen sijaan, että myöntäisivät vaikean totuuden.

Me tarvitsemme kollektiivista ja rationaalista pohdintaa vaikeisiin asioihin. Meidän pitää pystyä tarkastelemaan kulttuuriamme, historiaamme, traditioitamme ja arvojamme objektiivisesti ja kriittisesti.

Talouskriisi on vain todellisen kriisin yksi ilmentymä. Tosi kriisi on psykologinen. Ihmiset eivät kykene käsittämään maailmaa, jossa elävät. Ja tällaista porukkaa on äärettömän helppo hallita.

Joka tapauksessa yksi asia on kaikille valveutuneille ja yhteisistä asioista huolestuneille ihmisille selvää: näin eivät asiat voi, tarvitse saati saa jatkua.

Kimmo S kirjoitti...

Lisäyksenä edelliseen:

Ohitin näemmä epähuomiossa Hufschmidin artikkelin "Sheeple Psychology", joka on ehkäpä kaikkein tärkein artikkeli.

:)