maanantai 12. lokakuuta 2009

Uusipaavalniemi ja Radio Rock

Kuuntele mielenkiintoisia ajatuksia valtion taloudenpidosta ja velkavetoisesta rahajärjestelmästä. Markku Uusipaavalniemi sanoo mitä ajattelee eikä myötäile finanssipiiriä.
Huomaa että Uusipaavalniemi katsoo rahahuollon kuuluvan valtiolle eikä yksityisille pankeille.
Hän katsoo että tilannetta pitäisi korjata.

(Tämä on hyvin lähellä minun talousdemokratia- ajatuksiani.)

Uusis katsoo myös että pankkitoiminta on moraalitonta ja ajaa talouden umpikujaan.

Tämä huhtikuinen (22.4 2009) haastattelu oli mennyt minulta ohi:

http://www.radiorock.fi/podcast/player.asp?podID=1571

Kelaa kohtaan 12:36 ja kuuntele loppuun asti 22:16.

*

Lisää ja tuoreempi haastattelu (08.10 2009) tästä:

http://www.radiorock.fi/podcast/player.asp?podID=1967

Hastattelu on siellä loppupuolella tuota podcastia 20:39 - 24:22

Tässä pieni transcripti osasta, kiitokset tästä Juha K.

Radio Rock: Mitäs mieltä tämän hetken menosta talouden kantilta
M15: No erittäin huolestuttava, Suomi ajetaan konkurssikypsäksi kolmessa vuodessa kun tätä rataa jatketaan, valitettavan huolettomalta näyttää toiminta ja puheet siitä että nousu lähtee niin nehän on täyttä huuhaata varsinkin suomessa.
RR: Mitkä asiat on pahiten pielessä?
M15: Jos ihan lyhyesti sanotaan niin... ensinnäkin tuo bruttokansantuote mittarina joutaisi romukoppaan ja siihen jatkuvasti verrataan kaikkea ja se on se suurin harha mutta pielessähän se on tietysti se että ollaan yhteisvaluutassa nyt ja meidän hintataso on äärimmäisen korkea, meillä on kaikki kallista: rakentaminen, vuokrat, verot, ruoka, eläkekulut. Kaikki tällaset asiat on erittäin korkealla hintatasolla yhteisvaluutassa niin sen takia ei ole kilpailukykyä.
RR: Milloin asuntokupla romahtaa?
M15: viimeistään kahden vuoden päästä, niin tilanne on äärimmäisen hankala kuten tässä on tullut sanottua jo aikoja sitten niin kupla puhkeaa ja sitä voidaan ainoastaan viivyttää. Viivyttämisen ainoa tapa on yletön velkaantuminen. Elikkä jos kuplaa yritetään pidentää niin valtio ja kunnat tulevat velkaantumaan erittäin rajusti.
RR: Mitä nyt tulisi tehdä? Pitäisikö meidän luopua eurosta?
M15: äänestin Lissabonin sopimusta vastaan ja yleensäkin oon sitä mieltä että eurossa olo on huono ja myöskin euroopan unionissa koska tätä viedään kohti suurta tuntematonta joka valitettavasti on aika huono

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sorry, tämä tulee nyt väärään paikkaan, mutta The Truth Seeker UK blogi toimii taas. Sattumalta kokeilin ja alla oleva selitys on uusitulla sivustolla ylinnä:

"We're back having moved to an upgraded server to prevent further attacks.

Last updated 13 October 2009 Editorial feedback to: editor@thetruthseeker.co.uk"

Lars Osterman kirjoitti...

Jepsistä. Tästä on jo tiedotettu. The Truthseeker oli poissa toista viikkoa mutta palasi sittemmin.

Rixon Stewartin mukaan hyökkäyksiin osallistuneiden IP-osoitteet paljastavat "yhtä ja toista".

Lars Osterman kirjoitti...

Tärkeä video !

Tässä Bill Moyersin haastattelevana Marcy Kaptur ja Simon Johnson vahvistavat sen minkä kaikki tietävät - eli miten pankit ja valtiovallan virkamieskoneisto näyttävät liittoutuneen kansalaisia vastaan.

http://www.pbs.org/moyers/journal/10092009/watch.html

In a must-watch interview with Bill Moyers broadcast Friday night, Kaptur also said:

* The Federal Housing Agency used to insure 1 in 50 mortgages. But FHA now insures 1 in 4 mortgages, as the debt for bad mortgages has been dumped on the American people

* “Banks have the power to create money”. This again confirms and verifies that banks create money out of thin air, not based on the amount of reserve deposits on hand. See this and this

* While – on paper – there are reserve requirements, banks have gone from 10 to 1 leverage (where they could lend out 10 times their reserves) to – in the case of JP Morgan – 100 to 1 leverage. But with derivatives, leverage might be much higher

* Instead of holding hearings on the core problems with the financial system, Congress is holding hearings solely on arcane, peripheral issues


HUOMATKAA TUO 1:100 eli jenkkipankit ovat laajentaneet luottoa sata kertaa sen minkä kansa luulee tapahtuvan pankkien lainatessa.

Olen vuorenvarma että sama touhu tapahtuu Suomessakin.

Ja muista että jo Money As Debt - video osoitti luotonlaajennuksen 90-kertaiseksi vaikka monet puhuvat vain kymmenkertaisesta laajennustekijästä.(mm Katainen)

Ari Koskinen kirjoitti...

Nyt ollaan lähellä oikeaa syytä finanssi kriisiin. Pankeilla on euroopassa oikeus lainata ulos 12.5 x pääomansa. Tämä ei sinäänsä ole ongelma. Tämä on itseasiassa hemmetin hyvä asia. Tämä luoton laajennus tekee mahdolliseksi lainata rahaa voitollisesti alle inflaatio tason. Minkäänlaista ongelmaa ei syntyisi jos tämä laajennus jäisi tähän. Valtio pystyisi helposti säätelemään rahan määrää, eikä pankit pystyisi juurikaan lisäämään rahan määrää markkinoilla.Uutta rahaa syntyisi (luotonanto)ja poistuisi (luoton takaisin maksu) suunnilleen sama määrä joka päivä. Ongelmia aiheuttaa se, että pankin pääomaksi kelpaa myös velka ja muu omaisuus kuin raha. Tämä saa aikaan sen, että pankit pystyvät luomaan nousu suhdanteessa lisää uutta rahaa lähes mielin määrin ja laskusundanteessa taas joutuvat vetämään rahaa pois markkinoilta syventäen taantumaa. Pankin pääomaksi kelpaa siis myös velka. Tästä seuraa, että pankit voivat lisätä pääomaansa lainailemalla toisillensa. Esimerkki Nordealla on 1000e. Tämän se lainaa osuuspankille käyttäen luoton laajennusta. OP siis saa lainaksi nordealta 12500e. Tämän OP lainaa takaisin Nordealle käyttäen taas luotonlaajennusta. Nordea siis saa lainaksi OP:lta 156250e ja tätä voidaan jatkaa niin kauan kuin "LUOTTOA" riittää. Toinen ongelma on pääomaksi kelpaava muu omaisuus kuin raha. Asunnot, liiketilat, osakkeet jne... OP ja Nordea omistavat osakkeita joiden arvo tänään on 1000e. Osakkeet kelpaavat pankkien pääomaksi ja pankki voi lainata niitäkin vastaavan raha määrän 12.5 kertaisena. Tänään siis kumpikin pankki pystyy lainaamaan asiakkaileensa nämä osakkeet pääomanaan 12500e. Nyt jos osakkeiden arvo kasvaakin, niin kuin noususuhtaanteessa yleensä tekee. Pankki voi lainata osakkeita "vastaan" koko ajan enemmän ja enemmän. Jos esim. viiden vuoden päästä osakkeiden arvo olisikin 3000e voisivat molemmat pankit lainata rahaa osakkeita "vastaan" 37500e. Hullun kurista tässä on se , että todellisuudessa rahan määrä ei kasva vaikka pörssikurssit nousevatkin, mutta koska pankin pääomaksi kelpaavat osakkeet niin pankit voivat luoda lisää rahaa hintojen nousuakin vastaan. Tämä voimistaa erittäin paljon taloussyklejä. Sama kun tapahtuu myös toisin päin. Tämän vuoksi valtioiden on todella vaikea hallita rahan määrää. Tämä myös estää valtioiden setelirahoituksen. Pankit kun voiva kertoa valtion luoman rahan jopa 90 kertaisesti. Tämä saisi aikaan hyperinflaation. Oikea ratkaisu järkeistää pankkitoiminta olisi kiristää pankin oman pääoman vaatimusta eli lisätä pankin omistajien pankkiin sijoittaman rahan määrää.(Tätä mielltä on myös Nalle)Toinen yhtä tärkeä muutos olisi muuttaa säädöksiä jotka määrittelevät mikä kelpaa pankin pääomaksi ja mistä arvosta.

Ari Koskinen kirjoitti...

Tähä luotonlaajennuskertoimeen saat suuntaa siitä, että Suomen valtion laskemaa rahaa on 1.5% kaikesta rahasta. Jos kaikki valtion laskema raha olisi pankkien hallussa olisi luotonlaajennus kerroin 66,6... No joka tapauksesta 98,5% prosenttia meidän rahoistamme on pankkiluottoa eli velkaa.

Ari Koskinen kirjoitti...

Vielä lisää. Kaikista "hienoin" oivallus pankkimaailmassa on nämä johdannaiset.Velkoja niputetaan yhteen sijoitus tuotteeksi eli johdannaisiksi. Näille johdannaisille luottoluokitus laitos määrittelee arvon. Sitten nämä johdannaiset myydään eteenpäin.
Alkuperäinen pankki eli luotottaja saa tuoton kerralla myymällä johdannaisen ja sen pääomat vapautuvat heti uudelleen lainoittamiseen.Johdannaisen ostaneelle pankille luotot eivät enää olekkaan saatavia jotka sitovat pääomia vaan arvopaperi jota "vastaan" pankki voi antaa luottoa. Näin hienosti velasta tehdään pääomaa.