keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Michael Moore: 15 kohdan toimintasuunnitelma

Tukevahko risupartainen, lippispäinen Michael Moore lienee lähes kaikille tuttu kasvo. Monet Mooren kirjat on käännetty suomeksi ja useimmat Mooren elokuvista on näytetty Suomen televisiokanavilla. Muistan muutaman ulkoa: Stupid White Men, Fahrenheti 9/11, Bowling for Columbine, Sicko jne.

Mooren tuorein elokuva tältä vuodelta on Capitalism: A Love Story

Huomasin eilen Mooren kirjoittaneen artikkelin joka on julkaistu professori Michel Chossudovskyn Global Research-sivuilla: viisitoistakohtainen toimintasuunnitelma jota amerikkalaisten tulisi seurata mikäli haluavat pelastaa kansakuntansa uhkaavasta talousromahduksesta.

Voit myös lukea koko artikkelin Michael Mooren omalta kotisivulta.

FIVE THINGS WE DEMAND THE PRESIDENT AND CONGRESS DO IMMEDIATELY:

Talousdemokratian kannalta mielenkiintoisin kohta on numero neljä:

4. Jokaisen osavaltion on perustettava oma osavaltion 100% omistama julkinen pankki - eli samanlainen kuin North Dakotan osavaltiolla on. (vuodesta 1919)

4. Each of the 50 states must create a state-owned public bank like they have in North Dakota.

Then congress MUST reinstate all the strict pre-Reagan regulations on all commercial banks, investment firms, insurance companies -- and all the other industries that have been savaged by deregulation: Airlines, the food industry, pharmaceutical companies -- you name it. If a company's primary motive to exist is to make a profit, then it needs a set of stringent rules to live by -- and the first rule is "Do no harm." The second rule: The question must always be asked -- "Is this for the common good?" (Click here for some info about the state-owned Bank of North Dakota.)

Suomalaisten kannalta voisi kuvitella että tämän artikkelin myötä pitäisi herätä uusi ajatus julkisyhteisöjen omasta pankista. Arhinmäen kansanpankki on yksi mahdollisuus. Se voisi myös olla pienempi ja sopivamman kokoinen vaikkapa Suomen Kuntaliiton omistuksessa tai miksei jopa pienempien kuntaliittymien omistamia. Pääomavaatimus on tänään 5 miljoonaa euroa - eli varsin pieni raha mille tahansa kaupungille jolle vaihtoehto on lainata kymmeniä miljoonia euroja liikepankeilta. Porvoossa rahoitusvaje ensi vuodelle on luokkaa 40 miljoonaa. Kouvolan ja Kotkan tapauksissa muistaakseni 10-12 miljoonaa. Helsingissä 1300 miljoonaa.

Mikä siis estää kaupunkeja laittamasta pystyyn omat pankkinsa S-pankin tavoin. Nähdäkseni ei mikään muu kuin tietämättömyys ja mahdollisesti määrittelemätön tuntemattoman "pelko".
Toivottavasti pankkiasia etenisi.

Eräs perustelu omalle pankille on se että julkisyhteisöillä on varsin isot saldot tileillään ja talletustakuu on ainostaan 50.000 euroa. (USA:ssa talletustakuu 250.000 dollaria) Pelkästään tämä tosiasia on saanut Floridalaisen Miami Daden johtavat virkamiehet ehdottamaan omaa pankkia.

One legislator who is considering a publicly-owned bank is Bruno Barreiro, County Commissioner for Miami-Dade County in Florida. In a September 23 article titled “Capital Sources: Recession Steers Banks Away from Business as Usual”, The Daily Business Review reported that Miami-Dade is planning to conduct a feasibility study proposing alternatives for becoming its own depository. Said the journal:

“Barreiro notes that throughout the year, a portion of the county’s $7.5 billion operating budget is deposited with outside financial institutions in return for an interest rate. However, he feels that given the instability of many banks, the county might be better off going into such a business on its own.”

Brian Bandell, writing in The South Florida Business Journal on September 11, reported that Barreiro’s concern is that bank accounts are insured by the FDIC for only up to $250,000. Some businesses have lost millions of dollars in uninsured deposits when banks failed. The county often has over $50 million in a single account. If the county were to open its own depository institution, it could safeguard against these losses.




Päivitys: Republic Broadcasting Network, Ellen Brown ja Stephen Lendman keskustelevat North Dakotan osavaltion pankista sekä Michael Mooren viidentoista kohdan ohjelmasta.

Kotimainen http://nwo.11syyskuu.net/ kirjoittaa y.m. asioista näin:
What's North Dakota's Secret? Yhdysvallat on talouslaman kourissa ja julkinen talous kuralla. Kuitenkin pieni Pohjois-Dakota menestyy ja sen julkinen talous on ylijäämäinen. Mistä se johtuu? Yksi merkittävä seikka lienee osavaltion oma pankki, Bank of North Dakota, jota pyöritetään yhteiseksi hyväksi. Pitkäaikainen kuvernööri John Hoeven on kyseisen pankin entinen johtaja. Suomessa ajatukseen "kansanpankista" suhtaudutaan nuivasti. Meillä nähdään kunniakkaana velkaantua ja maksaa korkoa kansainvälisille pankkiireille. Hallitus ottaa nyt kansan kannettavaksi suunnattoman velan ja kansantalous valjastetaan tuottamaan kermaa yksityisille pankeille. Meillä ei ole enää varaa hoitaa kunnolla sairaita ja vanhuksia. Julkinen talous ajetaan alas ja puheet eläkeiän nostamisesta liittyvät tähän samaan asiaan. Hallituksemme on valjastanut meidät kansainvälisten koronkiskurien orjiksi. Pohjois-Dakotassa on toisin. Miksi ei meillä voisi olla?

11 kommenttia:

Lars Osterman kirjoitti...

Pakko vielä todeta että kaikki eivät tietystikään pidä Michael Mooren esittämistä ideoista.

Tässä esimerkki kriittisestä äänestä

Moore kuulemma luottaa liikaa demokraattiseen puolueeseen joka on tasan samojen finanssimafiosojen hallussa kuin republikaaninen puolue.

Ebe kirjoitti...

Moorehan vain ajaa kommunistista "regulation", jossa juuri suurimmat pankit hoitavat sitä markkinoinen keinotekoista säätelyä. Eli markkinataloutta joka ei saa koskaan tuottaa negatiivista tulosta; ts. samaa vanhaa kuplautumista.

Lars Osterman kirjoitti...

Öööhhh..nyt en kyllä seuraa sinun ajatteluasi. Kuulostaa vähän pakkomielteeltä. Onko muka North Dakota ratkaisu millään lailla "kommunistinen" - no ei todellakaan.
North Dakotan pankki on vapautta ja todellista aitoa yrittäjyyttä tukeva ratkaisu, jonka toteuttivat pankkioligarkian talousahdinkoon ajamat, pitkälti ruotsista alunperin muuttaneet maanviljelijät. North Dakotan oman pankin avulla nämä onnistuivat pitämään tilansa siihen aikaan kun pankit ulosotolla rohmusivat kymmeniä tuhansia sellaisia tiloja itselleen joiden tuotto ei riittänyt sekä mahdottoman korkeaan lainakorkoon että tilan tuotolla elämiseen.

Minkä tahansa yrityksen näennnäisesti "negatiivinen tulos" on useimmiten itse asiassa positiivinen kunhan ne täysin kohtuuttomat rahoituskulut joko eliminoidaan tai ohjataan yhteisön hyväksi verojen sijaan. Tästä huomauttaa osuvasti Ezra Poundin tunnettu runo With Usura.

En näe mitään kommunistista siinä että tehokkaasti vastustetaan lipeväsuisia rahoistusloisia joiden "arvostettu rahoituspalvelu" on pelkkä kupla ja silkkaa kansalaisten huijausta.

SamassaVeneessä kirjoitti...

Terppa, jäänyt postaamatta tänne vähään aikaan vinku-vinku jne.

Moore on mielenkiintoinen persoona, välillä antaa positiivista välillä negatiivista fiilistä. Vähän kuin me kaikki, eh?

Joka tapauksessa pitäisi taas todeta, että don't shoot the messanger (älä ammu viestintuojaa). Sitä vastoin oma järjenkäyttö sallittua...

Asiasta toiseen, A. Ahonen kävi elokuussa ottamassa JAK-pankkikurssia Ruotsissa ja on pistänyt blogin pystyyn. Käykäähän kaikki sanomassa terve ja toivottamassa menestystä, aikomus olisi saada JAK-pankki Suomeen. Tässä on taas yksi pykälä nykymenon vaihtamiseen.

http://jak-finland.blogspot.com/

PS. miten nuo linkit saa toimimaan? Sama pää kesät talvet...

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Tuo loppulisäys punaisella näkyy visuaalisesti aika kehnosti...

Tärkeää huttua.
Tämä nykyinen sosialistinen kapitalismi, jossa veronmaksajat ovat pankkien takaajina ja bonusten maksajina, on jo käsitteenä mahdoton.

Lars Osterman kirjoitti...

Jeps..no muutan sen ruskeasta keltaiseksi.

Kopioin sen tuollaisena Hannun sivulta katsomatta miltä se näyttää mun blogini sinisessä ympäristössä.

Unknown kirjoitti...

Löytyykö mistään Michael Mooren elokuvia suomenkielisillä teksteillä?

Lars Osterman kirjoitti...

Onhan niitä näytetty Suomen televisiosssa tekstityksellä. Osan saa ehkä videovuokraamoistakin.

Ukkonoa kirjoitti...

Freedomain radion pitäjän stephan molyneuxin analyysi kyseisestä elokuvasta.

Violence: A Love Story
http://www.youtube.com/watch?v=EHLvC1b4ZBk

Lars Osterman kirjoitti...

Nooa,

Olisit myös voinut sanoa jotain siitä mitä Molineux on mieltä.

;-)

Muista myös että Molineux lähinnä esittää omia mielipiteitään. Kuulin hetken ja huomasin monta virhettä mm liittyen aikakauteen 1919- Euroopassa.

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin Soroksen haastattelun, jostain ulkomaan linkiltä. Pähkinäkuoressa: Uusi yksi maailmanvaluutta ja Kiina jollain tavoin esimerkin näyttäjänä. Hallittu rahajärjestelmien alasajo. Netti menee sensuuriin Amerikassa. Tulee kommunistinen maailma eli vapaus menee. Talousmies tässäkin:
http://www.youtube.com/user/visionvictory#play/all