sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Repost: James Robertson

Rahajärjestelmä tulisi kansallistaa, sanoo James Robertson, joka sanoo yksityisen pankkijärjestelmän maksavan luokkaa 25 miljardia puntaa vuosittain britannian veronmaksajille. Kansallistettuna valtio saisi 45 mrd tulot itselleen - ja tämä luonnollisesti laskisi veroja ja tekisi aidon hyvinvointivaltion kaikenlaiset sosiaaliset ohjelmat mahdollisiksi.

Hän puhuu myös perustulon puolesta videon loppuosassa.




Tässä kymmensivuinen paperi jossa selitetään Robertsonin näkemys siitä miten rahavalta tulisi demokratisoida. Paperi on esitetty Iso-Britannian parlamentissa 2009.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Millä perustulo mahdollistettaisiin? Mistä varat siihen? Sinänsä mielenkiintoinen vaihtoehto nykymallille.

Pepsi-guy kirjoitti...

Mitenkä tuo kokous viime perjantaina sitten meni?
Raporttia siitä!
Miten monta ihmistä osallistui?
Miksi sitä ei mainostettu enemmän?

Lars Osterman kirjoitti...

OK..et sitten vielä ollenkaan ole tainnut tutustua talousdemokratian ajatuksiin - kun noin kysyt.

Kysyt: Mistä "varat".

Varat saadaan hyvin helposti. Mm siten että rahamäärä nostetaan hallitusti sellaiseksi että sitä on - ei liian vähän vaan riittävästi valtiovallan ja kansalaisten välisessä rahavirrassa.

Raha on tänään pelkkkää kirjanpitoa ja kirjanpidossa numeroita eli ykkösiäa ja nollia lisätään tietokonepätteillä.

Vastaus on se että varat tulevat tietokonepäätteillä - mutta joko niin että valtiovalta delegoi perustulon kirjaamisen vaikkapa pankeille - tai verotoimistoille tai KELA:lle.

Perustulon myötä raha kiertää valtiolta kansalaisille - ja takaisin valtioille siten että valtiovalta poistaa rahaa kierrosta verotuksella ja palauttaa sen perustulona kansalaisille. Useimpien ihmisten perustulo menisi välittömästi vuokraan, ruokakauppaan, vensa-asemille jne..joten raha kiertäisi tarmokkaasti. Kukaan ei olisi asunnoton, kukaan ei tarvitsisi toimeentulotukea, sosiaaliapua tai työttömyyskorvausta tai lapsilisää - ja koko valtava byrokratiakoneisto joka nykyisellään pyörittää tätä kaikkea voitaisin purkaa pois.

Työ pitää luonnollisesti jakaa kaikkien halukkaiden kesken siten että jokainen joka haluaa työtuloja saa myös niitä.

Opiskeleminen ja itsensä työllistäminen saisi näin aikamoisen lisäpotkun.

Tästä on kirjoiteltu aikaisemmin kymmenissä blogipostauksissa.

Lars Osterman kirjoitti...

Suomen Talousdemokratia ry:n jäsenet ja postituslistalla olevat saivat tästä kokouksesta tietoa. Kokouksessa käsiteltiin lähinnä erään uudehkon henkilön ehdottama kohderyhmä-kohtainen lähtökohta.

Mietittin sitä mitkä kohderyhmät olisivat innokkaimmin talousdemokratian ensimmäisiä suurempia kannattajaryhmiä. Tässä katsottiin että itsensä työllistäjät, pienyrittäjät, opiskelijat, yh:t, eläkeläiset, omaishoitajat, vararikon tehneet, ulosottomiehen asiakkaana olevat ja muut vähävaraiset voidaan kuvitella ykkösryhmäksi.

Tästä enemmän toiste.

Edelliseen "kokoukseen" joka samalla oli eränlainen yleisötilaisuus 12.12 2009 - saapui vain 8 henkilöä - ja tilaisuus tuli maksamaan yhdistykselle 80 euroa -josta vain osa saatiin katettua ovimaksuilla.

Olen tästä takaiskusta viisastuneena nykyään varovaisempi järjestämään kokouksia.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei liity aiheeseen, mutta täältä kannustusta tälle projektille.
Se täytyy sanoa kuitenkin, että tuolla nimellä "talousdemokraattinen puolue" ei tule yhtäkään ääntä, jos puolue johonkin vaaleihin osallistuu. Nimi on teknokraattinen, vieraannuttava ja epämääräinen. Puolueella täytyy olla jokin tarkasti yksilöity talousoppi. Ei mikään "iso teltta", missä kaikki talousnäkemykset voisivat muka olla edustettuina. Kommunisteista pahimpiin Chicago-koulukunnan edustajiin. Se on hölynpölyä. Miten olisi "libertalistidemokraatit"? Tai vaikkapa "uusi työväenpuolue"?

Lars Osterman kirjoitti...

Tuo on sinun mielipiteesi, kiitos siitä.

Eli nämä kelpaavat sinulle:

Kansallinen Kokoomus

Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue

Suomen Keskusta

Suomen Kristillisdemokraatit

Ruotsalainen Kansanpuolue

Vihreä Liitto

Vasemmistoliitto

Itsenäisyyspuolue

Köyhien Asialla

Piraattipuolue

Mutta siis Suomen Talousdemokraattinen puolue tai Suomen Talousdemokratia ei siis kelpaa. OK.

Odotamme sitten mitä mieltä toiset 4.999.999 maan kansalaista ovat...

Minusta puolueen nimi ei ole se ratkaiseva - vaan politiikka.

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa lukea:
http://www.321gold.com/editorials/dougherty/dougherty012210.html

Anonyymi kirjoitti...

Olette esitelleet perustuloa lähinnä positiivisista näkökulmista tarkasteltuna vaihtoehtona tämänhetkiselle yhteiskuntarakenteelle. Entä mahdolliset ongelmat? Oletteko huomioineet niiden olemassaoloa? Jokaiselle suomen kansalaiselle maksettava perustulo ei ole mielestäni niin ongelmatonta kuin helposti kuvitellaan. Se tuo mukanaan myös eettisiä ja moraalisia ongelmia. Otetaan esimerkkinä, vaikka ryhmä ihmisiä, jotka ovat saattaaneet itsensä liemeen mm. luotto- ja pikavipeillä. Kuitataanko perustulolla näiden ihmisten velat ja mahdollistetaan se, että he saavat jatkaa rauhassa elämäntapaansa, oppimatta siitä mitään ja ottamatta siitä itse vastuuta, koska on olemassa taikasana:"perustulo", joka vie pois vastuun, mikä kuuluisi sille, kuka virheen alunperin on tehnytkin?

Vai leimaudunko minä mielipiteelläni moralisoivaksi kyyläksi?

Lars Osterman kirjoitti...

Hehe - sinä moralisoiva kyylä !

Ihan hyviä kysymyksiä - enkä minkä leimaa sinua miksikään. Näitä asioita on hyvä ottaa esiin ja esitit ne kysymyksesi kivalla tavallakin.

Eettisiä ja moraalisia ongelmia

Mielestäni nykyinen ansiotyösuoritepohjainen malli on pitkälti kestämätön juuri siksi että se vilisee eettisiä ja moraalisia ongelmia.

Ihmisiä kohdellaan tänään ennen työpaikan saamista, työpaikoilla ja työsuhteen loputtua hyvin hyvin eriarvoisesti ja epäoikeudenmukaisesti.

Pankkiirit ja näiden kaverit saavat päivittäin tusinan ilmaisia lounaita.

Velkaperusteinen rahajärjestlmä pakottaa osan menettämään pelin - ihan kuin tutussa "musiikki ja tuolit" leikissä. Tuoleja on aina yksi vähemmän kuin osallistujia - ja sama pätee velkaperusteisessa rahanjaossa työsuoritteen mukaan.

Palkat ovat myös epäoikeudenmukaisia monella tavalla. On matalapalkka-ammatteja ja korkeapalkka-ammatteja.

Sosiaalinen status ja vanhempien tulot ja varallisuus määrää aika lailla paljon lasten kohtalosta.

Suomi ja suomalaiset maksavat kansalaisten ja kansakunnan kokonaisveloista (180 mrd... arviolta 4-5 mrd/v ulkomaisille rahoittajille korkoina ja osinkoina)

Iso-Britannia maksaa 25 mrd puntaa velkapurusteisen rahajärjestelmän johdosta pankeille - ja suuri osa tästä ei koskaan palaudu yhteiskunnan rahakiertoon vaan poistuu maailman kasinoihin - Suomen kohdalta en ole varma luvuista - mutta arvasin jo yllä 4-5 mrd.

Jos Suomen Pankin ja liikepankkien seignioraget ja kohtuuttomat tienestit sosialisoitaisiin - niin tästä riittäisi hyvin perustuloon.

Mitä perustuloon tulee niin pitää myös muistaa se että perustuloraha kiertää nopeasti eli sitä palautuu veroina ja muina virtoina takaisin maksajalle. Uutta rahaa ei siis todellakaan tarvita kuin ehkä 3-4 % lisäinjektiona vuodessa.

Ne jotka ovat liemessä luotto- ja pikavipeillä ovat ne joille tuoleja ei riittänyt y.m leikissä. Lisäksi pikavipit ovat jos jotain - moraalitonta rahastamista jota valtiovalta silti sallii.

En näe siinä mitään väärää tai moraalitonta jos velkaantunut perustulon avulla pääsisi kuiville.

Eräs keino estää perustulon väärinkäyttö olisi Richard C. Cookin the Cook Plan´in mukaan maksaa se "vouchereina" eli arvoseteleina jotka kelpaavat vain bensa-asemille, vaate- ja ruokakaupoissa ja vuokranmaksussa
eivätkä uhkapelissä tai alkossa.

Cook esitti myös että nämä voucherit voisi tallettaa uusiin pienkyläpankkeihin joille annettaisiin oikeus myöntää lainaa niitä vastaan jossain kohtuusuhteessa pienyritystoimintaa, maatilankorjauksiin ja opiskeluun.