maanantai 4. tammikuuta 2010

Asiantuntijan mukaan pankkien vipukerroin on 164:1

Cathrine Austin Fitts (mm Bush 1. hallinnon 2000-2004 toinen asuntoministeri) puhuu tässä James Corbettin kanssa yksittäisen kansalaisen mahdollisuuksista vaikuttaa pankkien moraalittomuutoksiin mm jo välttämällä "pahispankkeja" ja siirtämällä vähätkin rahansa rehellisten ihmisten johtamiin pieniin maaseutupankkeihin. Vaietun vipukertoimen myötä pienikin talletuskato kirvelee.

Cathrine Austin Fitts pyörittää kotisivua nimellä: http://solari.com/



Haastattelun mielenkiintoisin kohta on 2:25 - 3:10 missä Cathrine Austin Fitts mainitsee että vuonna 2004 rahan todellinen vipukerroin pankkijärjestelmässä oli luokka 1:164.

"In 2004, a dollar going into the banking system, ultimately leveraged to a 164 dollars. And if you look at the profits the roll of loans from that, and the fact that it is leveraged in the stock market further with debt, further with derivatives..uhmm..most people say "my bank account is very small". They dont begin to understand the leverage that comes from that! And so - we have incredible power to impact where money goes, what it does..and to improve the behavior institutions because that, generally what happens is - as we shift our attitude...there was a roman emperor that said money has no smell..and the minute we decide money smells and I want my money to go to places that dont smell...."

Tämä tarkoittaa selväkielellä että jokainen asiakkaan omalla pankkitilillä oleva dollari vivutettiin eri keinoin 164 velkadollariin - ja tästä 164 pankit siis vaativat korkoa. (ja tämän päälle vielä osake- ja johdannaiskauppujen kautta tehdyt valtaisat lisävivutukset..)

Tätä kaikkea kannattaa miettiä kun suurella kiitollisuudella ja pankkeja kumartaen toteaa saaneensa peräti 1.5% korkotuloa oman pankkitilinsä pääomalle, tässä hiljan 31.12 2009.

Mikäli Nalle Walhroosin opissa istuneet suomalaispankkiirit ovat yhtä "röyhkeän ammattimaisia" vivuttajia kuin jenkkipankkiirit niin voimme laskea pankin todellisen bruttokatteen meidän eurosaldomme vivuttamisessa esim. näin:

Mikäli pankki tienaa jo 5% korkoa tuosta vivutetusta 164 velkaeurosta se tarkoittaa 8.2 euroa - eli 820 % .

Epäileekö joku vielä että wincapita ei olisi voinut järjestää 400% tuoton jäsenilleen jotain samantapaista keinoa käyttäen. Jo 50/50 jako pankin kanssa yllä olevassa esimerkissä antaisi 410% tuoton.

[vähennetään toki se maksettuina 1.5% korkoina meille - ja sehän maksetaan jokaisen kuukauden alimman tilisaldon mukaan]

Ehkei meidän tarvitsisikaan istua häveliäinä pankinjohtajan edessä myssy kourassa katse lattialla....

Mielestäni Cathrine Austin Fitts sanoo minkä olen aina epäillyt- eli että meillä on suunnaton valta kunhan vain tajuaisimme sen. Siirtämällä palkkatilimme tai työttömyyskorvauksemme esim. uuteen kansanpankkiin estämme liikepankkeja rohmuamasta itseltämme ja lähimmäisiltämme 800-2000 % moraalittomia vuosituottoja. Jokainen pankin "tuottoeuro" on pois ostovoimastamme.

Alkajaisiksi voimme vaikkapa nostaa kaikki rahamme pankista - ja näin osoittaa että emme hyväksy pankkien laillistettua vivutuspelleilyä. Jos rahat taas haluaa pitää jollain tilillä niin minne siirtäisi rahansa? Ehkä paikalliset osuuspankit ovat tällä erää vähiten ahneita vivuttajia? Kerro mielipiteesi.

Tässä video josta selviää hyvän pankkiirin ja pahan pankkiirin suuri ero. James Stewart hyviksenä, tietty.

http://moveyourmoney.info/



Katso myös.

**

Extra: CAF puhuu Max Keiserin kanssa Goldman Sachsin 23 miljardin dollarin voitonjaosta ja moraalin rappiosta USA:ssa - ja mitä tämä merkitsee yhteiskuntarauhalle. Hän näkee levottomuuksien olevan tulossa...

Päivitys: Mielenkiintoisia audiotiedostoa kuunneltavissa Cathrine Austin Fittsin kotisivulla http://solari.com/. Katso kuva alla ja siirry kotisivulle kuuntelemaan - edellyttäen että englanti on hallussa.



PÄIVITYS: 18.3 Goldmann Sachs johdannaisten vipukerroin 338 x pankit varat

8 kommenttia:

Ville Iivarinen kirjoitti...

Tässä kansalaistempaukseen idea: Run on the Banks! PANKKIPANIIKKI!!! Kaikki yrittäisi ottaa tilinsä tyhjäksi yhden päivän ajaksi. Jos edes 3% ihmisistä lähtisi mukaan tempaukseen, niin eikö niiltä pankeilta silloin loppuisi jo rahat kesken?
Ihmiset voisi herätä kun alle 5% ihmisistä yritti saada rahansa ja ne loppui jo kesken. Siitähän saattaisi alkaa vaikka oikea paniikki joka kaataisi koko systeemin, mikä olisi vain tietty sitä parempi.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin Ville...

Tiedä sitten mitä tuosta seuraisi...ainakin pääsisimme otsikoihin. 3% ihmisistä on kuitenkin aika iso joukko 150.000 ihmistä. Jos jokainen nostaisi 2000 tililtään se tarkoittaisi 300 miljoonan käteisvaran poistumista.

Ehkä parempi idea sittenkin on rahan siirtäminen pienpankkiin jolla ei ole kytköksiä ulkomaille.

Tässä eräs ohje englanniksi:

The idea is simple: If enough people who have money in one of the big four banks move it into smaller, more local, more traditional community banks, then collectively we, the people, will have taken a big step toward re-rigging the financial system so it becomes again the productive, stable engine for growth it's meant to be. It's neither Left nor Right -- it's populism at its best. Consider it a withdrawal tax on the big banks for the negative service they provide by consistently ignoring the public interest.

http://www.huffingtonpost.com/arianna-huffington/move-your-money-a-new-yea_b_406022.html

Tomi Astikainen kirjoitti...

Kuulitteko siitä, että Saksassa ei ollut tullut käteistä seinästä? Vaikka virallinen kanta oli, että syynä on vuoden vaihtumisesta johtuva ohjelmistovika (niinku varmaan onkin) niin miulla tuli ensimmäisenä mieleen, että pankeista on vaan yksinkertaisesti loppunu käteinen kun porukka käy joulun jälkeen nostamassa viimeiset säästönsä.

Muistakaa yllyttää kaikkia tuttujanne hankkimaan asuntolainansa käteisenä! Katotaan miten pitkään rahat riittää. :)

Laitetaanko muuten jo vedonlyönti pystyyn, että missä kuussa vuonna 2010 tai 2011 tapahtuu seuraavaa:
a) korot ylös
b) asuntojen hinnat alas

Lars Osterman kirjoitti...

Jotakuta ehkä kiinnostaa se että jos laskee tuon 1/164 decimaaliluvuksi siitä tulee n. 0,061

Simon Dixonin esitelmässä hän mainitsee "half a percent"..eli 0,05.

Eli pankeilla pitää tuon mukaan siis oikeasti vain olla puoli prosenttia talletuksista "käteisreserveinä".

Tämä ehkä antaa aihetta korjata käsitystämme käteisten osuudesta kokonaisrahamäärästä? Otto- ja muut käteisnostoautomaatit ehkä hämärtävät tilannetta koska yhä useampi käyttää niitä eikä käy pankissa nostamassa rahojaan.

Lisäksi harva ehkä tajuaa sen että käteisnostoautomaatista kun nostaa VISA:lla niin nosto lisää rahamäärää ihan kuin mikä tahansa muukin laina. Luottokunta on siis nykyään vahvasti mukana luomassa rahaa tyhjästä.

Anonyymi kirjoitti...

Kerropas Lars, että mitä pankkien vipukerroin tarkoittaa?

Olen aika varma ettet taida ymmärtää koko käsitettä vaikka siitä vouhotat ;)

Anonyymi kirjoitti...

Naurettavaa. Kuka tahansa voi miloin tahansa googlata "bank leverage" ja näkee välittömästi mistä on kyse. Olisit itse - jos kerran kuvittelet tietäväsi - kertonut mikä vipukerroin sinun mielestäsi on.

Tässä pari linkkiä

http://valtenbergs.com/archives/601

(voi olla että luettelo alla menee sekaisin kun sen liittää tänne joten katso linkistä)

There’s a lot of talk about leverage so here’s a comparison of assets versus equity. Assets are from end of financial year, and they don’t account for any deleverage or merger activity, such as JPMorgan and Bear Stearns. Equity is, I believe, up to date and includes rights issues, etcetera…

(September 28th, 2008)

Bank Ratio
Bank of America 11.7X
Citigroup 19.2X
JPMorgan 12.7X
Wells Fargo 12.0X

Note the three big US banks have balance sheets that represent 40% of US GDP. Now let’s take a look at European banks.
Bank Ratio
Deutsche Bank 52.0X
UBS 53.4X
Credit Suisse 22.7X
Fortis 25.5X
Dexia 36.8X
BNP Paribas 28.5X
Barclays 37.8X
RBS 21.7X


Toinen linkki:

http://econompicdata.blogspot.com/2009/02/bank-leverage-ratios-ge-boomin.html

Tästä kuvasta näkee että GE:n vipukerroin oli helmikuussa 2009 140x mutta että monien muiden on laskenut koska niitä on "pääomitettu" erilaisin keinoin - ja lainat eivät mene kaupaksi joten pankkien keskuspankkivarannot on huipussaan.

Huomaa keskustelu blogipostauksen jälkeen.

LISÄKSI JOKAINEN JOKA KUUNTELEE Catherine Austin Fittsin puheenvuoria EI VOI EREHTYÄ - hän sanoo suoraan että jokainen talletusdollari joka viedään pankeilta - vaikuttaa 164 kertaisesti pankin mahdollisuuksiin tehdä voittoa samaisella dollarilla.

Lars Osterman kirjoitti...

Eli eli..odotamme mielenkiinnolla mitä anonyymi haluaa kertoa pankkialan vipukertoimista..

Tiedän kyllä että tuo 164x on aika kaukana 12,5x kertoimista joita tuodaan esille Basel II:n 8%:n pääomavaatimuksilla - mutta ymmärtäkseni pankkijärjestelmä on keksinyt keinot kiertää lähes kaikki säännöt ja rajoitukset. Tästä kertoi myös Simon Dixon esitelmässään missä hän totesi pankkien tänä pitävän luokkaa 0,5% kassavarantoa. Tämä täsmää Austin Fittsin antamien tietojen kanssa.

Eli eli...missä virhe - missä väärä tulkinta?

Voisi ko se liittyä tähän: Tiedän että moni sekoittaa "equity´n" eli osakepääoman "deposits"eihin" eli talletuksiin. Osakepääoma on plussamerkkinen kun taas talletukset ovat miinusmerkkisiä eli pankin kirjanpidossa velkaa.

Tosin Austin Fitts mainitsee deposits withdrawal eli talletusten nostamista - eikä puhu mitään pankkiosakkeiden myynnistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuuhandred and siksti four dollars, jos tarkkoja ollaan..