maanantai 18. tammikuuta 2010

Talousdemokratian esittelyssä Ann Pettifor

Myönnän että minua edelleen häiritsee Suomen hallituksen ja koko maamme median epäveljellinen asennoituminen islantilaisten kohtuuttomaan velkaongelmaan. Hallitus ja media ovat osoittaneet että ajavat pankkien asiaa 1) eivätkä välitä Pohjolan naapurikansasta. Suomessa ei ole lainkaan tuotu esiin "toista näkemystä" jonka mukaan erityisesti tässä islantilaisessa tapauksessa pankkien toiminta on ollut moraalitonta ellei jopa rikollista - eikä siis kansalaisilla kuuluisi olla mitään vastuuta pankkien mahdollisista tappioista - tai rikollisen pankkitoiminnan aiheuttamista tappioista tallettajille. On todella outoa että 3,9 miljardia on kateissa eikä yksikään pankkiiri ole vangittuna tai edes syytettynä..? 2)

Selailinpa siis jälleen islantilaisia blogeja etsien uutta tietoa Islannin tilanteesta ja löysin mielenkiintoisen 20 minuutin haastattelun missä ohjelmaisäntä Egil Helgasson ohjelmassa Silfur Egils haastattelee erästä Ann Pettiforia. Rouva Pettifor näyttää olevan melko tunnettu ääni sekä pankkikriitikkona että velkajärjestelyfilosofina.

Kuuntele ja katso koko 20 minuutin englanninkielinen haastattelu tästä. (vaikka haastattelu on viime vuoden toukokuusta minusta se on edelleen varsin ajankohtainen)


http://blog.eyjan.is/larahanna/2010/01/18/sanngirni-islandi-til-handa/


Osa 1 (yleistä)Osa 2 ( mainiota faktaa siitä miten pankit luovat rahaa tyhjästä pelkällä kirjanpidolla)Osa 3 (Islannin tilanteesta)
Tässä vielä Ann Pettiforin artikkeli islantilaisten mahdottomasta tilanteesta.
Tässä linkki Ann Pettiforin artikkeliin "A fair deal for Iceland" - Guardian 8. tammikuuta 2010
Huomaa että tässä todetaan että esim. 60 miljoonan asukkaan Iso-Britannian osalta - Icesave-tappiot vastaavat vain 36 puntaa asukasta kohden. Onko siis millään lailla kohtuullista vaatia 319.000 asukkaan Islantia maksamaan ahneiden brittien tietoiset riskitalletukset Icesave-tileille? Pettifor huomauttaa osuvasti myös että oikeastaa ekonomistit ovat ne suurimmat syntiset - koska näiden asiantuntijoiden Icesave-suosituksiin on luotettu - vaikka nimenomaan ekonomistien olisi pitänyt nähdä että riskit olivat liian suuret.
Britain is a country of 60 million people. If we took full responsibility for the losses incurred by private investors in Icesave, it would cost every UK citizen about £36 in total.

Tässä vielä linkki uusimpiin Silfur Egils videoihin - osa islanninkielisiä osan englanniksi.


Huomauttaisin vielä erityisesti tuon yllä olevan YouTube videon kakkososasta että siinä, alan asiantuntija Ann Pettifor varsin selvästi selittää miten pankit kirjaavat lainarahaa tyhjästä.

Tätä tosiasiaa pitää nostaa esiin jatkuvasti uudelleen ja uudelleen - koska aina löytyy tietämättömiä ja epäilijöitä jotka kaikin keinoin yrittävät väittää jotain muuta.

Hyvä esimerkki tästä löytyy Suomen Talousdemokratia ry:n kotisivujen keskustelufoorumista, missä eräs Epäilevä Tuomas on keksinyt esittää Nordean julkista tilinpäätöstä jonakin todisteena siitä että pankkitoiminassa ei ole mitään epäilyttävää tai moraalitonta. Suosittelen että kurkistat foorumiin.

**

Lisäys: viitekohdat yllä 1) ja 2) katso kommentit

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maamme hallitus ja päättäjät, joiden narussa media kulkee, ovat todella ala-arvoista ja matalaa väkeä.
Heistä on kirjaimellisesti tullut eliitti, joka on ylentänyt itsensä ja unohtanut todellisen tehtävänsä. Vain omaa egoa pöngitetään ja isolla palkalla.
Se, että tähän on tultu, on kyllä minulle käsittämätön asia.
Onko kansastakin sitten niin suuri osa samanlaisia egoisteja, joille ns. 'kollektiivinen mielekkyys' ja oikeudenmukaisuus eivät merkitse mitään?
Surullista, hyvin surullista.
Voiko ihminen todella vajota barbarismiin (itsekkääksi ottajaksi) kun kulttuuri tuhotaan? Eikö aivoissamme olekaan niitä neurobiologian löytämiä positiivisia tunteita kuten uskoa, toivo, rakkautta ja myötätuntoa? Kirjassa Hengellisyyden evoluutio G.E. Vaillant kuitenkin sanoo, että noille tunteille olisi nisäkkään aivoissa omat 'lokeronsa' ja että ne olisi paikallistettu aivoja kuvantamalla.
Minne ne sitten ovat kadonneet?
Onko käymässä niin, että se mille ei ole käyttöä, surkastuu?

Lars Osterman kirjoitti...

Viittaukset 1) ja 2) blogipostauksen alusta.

1) Tämä pitää ilmeisesti vääntää joillekin rautalangasta. "Pankkien asialla" tarkoittaa sitä että sekä Iso-Britannia että Hollanti poikkeisi jyrkästi vallitsevasta EU -käytännöstä (mm EU-direktiivit vuosista 94, 02 sekä 08) ja korvasi täysimääräisesti omien kansalaistensa Icesave-talletukset ja "auttoivat" näin maansa pankkeja saamasta satoja tuhansia vihaisia rahansa menettäneitä asiakkaita. Suuri osa tallettajista oli epäilmeättä lisäksi isokenkäisiä. Brittihallitus jäädytti myös islantilaispankkien varoja - laittomasti - aiheuttaen näin islantilaispankkien varsinaisen romahduksen. (muistutan että kolme pankkia kaatui eikä siis pelkästään Icesave joka oli osa Landsbankia)
Näin nousukkaat oli poliitikkojen toimesta (ja pankkiirien käskystä?) poistettu häiritsemästä varteenotettavia vanhan rahan pankkeja? Britannian ja Hollannin hallitusten painostustoimet islantialaisia vastaan tämän jälkeen ovat varsin kyseenalaiset sekä laillisuuden että moraalisuuden kannalta. On syytä olettaa että Britannian vaikutusvaltaismmat pankkiiritahot saattavat olle sotkeutuneita Icesave-vyyhtiin?

2) Miksi eräs Bernie Maddoff istuu 150 linnakakkua muttei yhdenkään Iso-Britanniassa oleilevan islantilaismiljardöörin varat ole jäädytetty tai asetettu hukkaamiskieltoon? Kaiken kaikkiaan 3,9 miljardia euroa vastaava summa on siis talletettu joten tätä summaa ehkä 20-50 kertainen luottomäärä on laskettu liikkeelle lainoina - eli uutena rahana ja nämä rahat ovat jossain vaikkakin luotto oli vivutettu ja jonkinlaisia vakuuksia vastaan nostettu. Se että vakuuksien arvo laskee ei tarkoita että nostetut luotot välttämättä katoaisivat.