Attac on vuonna 1998 perustettu kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka etsii demokraattisia vaihtoehtoja rahoitusmarkkinoiden ja kyynisen taloudellisen voitontavoittelun hallitsemalle maailmanjärjestykselle.Sain toissapäivänä postia. Tuttavani kirjoittaa:
Attacin tuoreen Velkaantunut talous veitsenterällä -talouskatsauksen mukaan viimeaikainen maailmantalouden "elpyminen" jää mitä todennäköisimmin lyhytaikaiseksi. On todennäköistä, että keskuspankkirahoituksen vauhdittama kupla varallisuusmarkkinoilla puhkeaa vuoden 2010 aikana. Tämän jälkeen talouden alamäki jyrkkenee.Päätin siis katsoa mitä Attacin paperi sisältää. Lataa katsaus pdf-tiedostona täältä.
Katsauksen ovat kirjoittaneet Jussi Ahokas ja Lauri Holappa.
Attacin talouskatsaus käsittelee velkaperusteista talousjärjestelmää. Katsaus tosin lähestyy aihetta neutraalimmasta näkökulmasta ja ehdottaa velattoman rahan lisäämistä tarkoituksena nykyisen talouskriisin ratkaisemiseksi, eikä vaatimuksena talouden demokratisoimiseksi.
Katsaus on kuitenkin suomeksi, suhteellisen lyhyt, selkokielinen ja havainnollistava.
Tässä muutama poiminta - tekstikuvina.
Oma kommenttini: Mielenkiintoista tuo että edes mainitaan että on olemassa muuta kuin valtavirtatalousoppia joka siis ottaa huomioon velan roolin nykyisessä talousjärjestelmässä.
Outoa sinänsä ettei talousoppi huomioisi velkaa. Onhan jokaisen ihmisen, perheen, yrityksen, yhdistyksen, kunnan ja kaupungin eräs päätavoite pyrkiä pääsemään eroon veloistaan ja yleensäkin välttämään kaikkea velkaantumista. Miksi siis valtiontalous tulisi olla poikkeus näiden valtavirtatalousoppineiden mielestä? Eikö moinen asenne turhaan velkaantumiseen ole ilmiselvästi pankkiasiamiehen retoriikkaa? Ovatko ekonomistit pankkien etuajatteluaivopesun viattomia uhreija ja kykenemättömiä ajattelemaan itsenäisest ja järjellisesti?
Tuo ekspansiivinen rahapolitiikka tarkoittaa rahamäärän merkittävää lisäämistä - mutta miten? Kirjoittajat eivät näytä uskaltavan todeta että tämä niin kipeästi tarvittava rahalisäys voitaisiin hoitaa arvopohjaisen rahan liikkeelle laskemisena julkisina investointeina infrastruktuuriin - sekä arvopohjaisen rahan liikkeelle laskemisena perustulona kansalaisille.
Oma kommenttini: Suomella on suhteessa BKT: een vähemmän velkaa kuin monella toisella huippuvelkaantuneella talousmahdilla on, joo. Se ei kuitenkaan tarkoita että haluaisimme tai tarvitsisimme lisää velkaa - tai velkaa ylipäätään, vai..? Kuka täysijärkinen ottaisi velkaa jos ei ole pakko? Julkinen velkaantuminen ei ole pakollista - tätä voi ja pitää kaikin keinoin vastustaa.
Rahan todellinen luonne on paljastettava - ja paljastuksen myötä poliitikoille pitää selvittää se että Suomi - kuten mikä tahansa suvereeni valtio - ei tarvitse suostua pankkien velkaorjuuteen.
Suomi voi - ja Suomen tulee - ottaa rahan liikkeelle laskeminen omaan haltuunsa. Tähän on erilaisia keinoja - vaikka tällä erää onkin niin että pankkien vahva lobbaaminen on saanut EU-komission kirjaamaan Lissabonin sopimukseen kohtia jotka kieltävät EU-jäsenvaltioiden omia keskuspankkeja kirjaamaan luottoja jäsenvaltioille. Tämä on järjetön kieltä - ja osoittaa että EU-komissio on pankkilobbyn sylikoira. Moinen naurettava "määräys" on todettava kirjatuksi pankkien lahjonnan, ja näin ollen selvien eturistiriitojen seurauksena ja kumottava välittömästi.
Omat kommentti: Tästä Markku Uusipaavalniemi yritti saada keskustelua mutta eduskunta ei ollut kiinnostunut. Mediakaan ei välitä. Ne ekonomistit joiden neuvoja kuunneltiin ennen lamaa ja talouskriisiä ovat edelleenkin jakamassa neuvojaan. Mitään ei siis olla opittu.
Oma kommentti: Just niin - kriisi ei todellakaan ole ohi - kaikkea muuta.
Päivitys 22.1 2010 tässä todiste siitä että krisii ei ole ohi. Eikö ole ihmeellistä ettei näitä tosiasioita tuoda julki mediassa? Kuvasta näemme että olemme juuri nyt allonpohjalla subprime 2007-2008 pommi on ohi - ja pian laukaistaan Alt A ja Option ARM lainojen vakuuksina olevian miljoonien asuntojen pakkolunastukset. Mitä tästä seuraa jää nähtäväksi. Turha kuitenkin kuvitella ettei tällä olisi laajoja seuraamuksia myös meillä Suomessa. Globalisointi tarkoittaa käytännössä tässä sitä että amerikkalaisten ongelmat leviävät rahavirtojen supistuessa kaikkialle maailmassa...
10 kommenttia:
Jussi Ahokkaan ja Lauri Holapan analyysi Velkaantunut talous veitsenterällä on maallikollekin ymmärrettävää luettavaa.
Attac ry:n jäsenet saivat lokakuussa 2009 julkaistun 27-sivuisen kirjasen postitse joitakin kuukausia sitten.
Olisi kiinnostavaa tietää, millaista palautetta tekijät ovat ajatuksilleen saaneet. Attac on arvostettu ry., johon kuuluu eturivin poliitikkoja ja muita vaikuttajia.
Ahokkaan ja Holapan ajatuksia Suomen talouden pelastamisesta olisi hauska kuulla lisää, jos he uskaltautuisivat pohtimaan tavanomaiset raamit ylittäviä ratkaisuja. Saisiko tutkijoita uskaltautumaan askeleen edemmäksi, esimerkiksi ottamaan kantaa Lassen mainitsemaan "arvopohjaisen rahan liikkeellelaskemiseen"?
Kun katsoo Attac.fi kotisivuja jäävähän ihmettelmään tuota silmiinpistävää slogania: "KOHTI TASAPUOLISEMPAA JA OIKEUDENMUKAISEMPAA GLOBALISAATIOTA"
Siis hetkinen - miksi yleensäkään tuota Globalisaatiota? Eikö muka vallan hyvin riittäisi että eletään rauhanomaisesti keskenämme käyden tasapuolista ja oikeudenmukaista kauppaa...moikaten toisimme.
Mitä varten tuota "globalisaatiota" tarvitaan? Vastaus on: Emme tarvitse mitään globalisaatiota !
Tarvitsemme toisaalta kunnon vastavoiman joka pysäyttää ne tahot jotka valloittavat maailman luonnonvaroja ja muotoilevat geopoliittisia tavoitteitaan amerikkalaisen armeijan ja Naton avulla.
Tarvitsemme myös voimakkaan laajan kansainvälisen kansalaisliikkeen vastavoimana kansainvälisten pankkien nykyistä hegemoniaa vastaan.
Tätä me tarvitsemme.
Kun katsoo mistä ja miten bkt koostuu huomaa ettei btkllä mitään velkoja makseta.
Vaihdoin muutaman sähköpostin puoli vuotta sitten "työväen taloudellisen tutkimuslaitoksen" kanssa ja heidän uskonsa velan hyvää tekevään vaikutukseen on järkyttävän positiivinen. Kerrankin on saatu kansainvälisen pankkiyhteisön asianajajat ohjaamaan palkansaajat nopeasti köyhyyteen ja maksamaan korkoja veroillaan.
Asian ymmärtää vain, jos vasemmisto pelkää menettävänsä kannattajansa, mikäli työväki vaurastuu eikä kärsi riittävästi.
Ei - sittenkään ei tällaista ymmärrä. Velkaantuminen on hulluutta, jos velan avulla ei luoda jotakin niin tuottavaa, että se maksaa velan ja korot.
Tässä voi olla vielä muutama päivä loistava tilaisuus ottaa näkemystä valtavirta-ekonomisteja vastaan ja ostaa optioita nopeaa kurssilaskua uumoillen. Tänään tosin sitä ei kannata tehdä kun volatiliteetti on reippaassa nousussa, mutta seuraava pörssin nousupäivä käy hyvin jos on varma asiastaan.
Kuntarahoitus Oyj on luottolaitos. Onko se joku " välimuoto " julkisen ja yksityisen luotonantajan välillä.
Voiko yleensä "välimuotoa" edes olla ? Onko se Suomen kuntien monopoli-FED ? Laajentaako se luottoa ?
Ystävällisesti, kysyn vaan kun en löydä vastausta.
Kuntarahoitus...minä en ainakaan tiedä - mutta olettaisin ettei ole muuta kuin normaalin korollisen tyhjästä luodun pankkiluoton välittäjä...?
Korjatkaa jos olen väärässä.
Ei liene aivan väärin verrata Kuntarahoitus Oyj:tä Federal Reserve Bankiin. Kunnathan muodostavat federaation Suomen Yhdistyneet Kunnat. Kunnat ostavat nykyään melkein kaiken uusista velkarahoistaan ko firmalta. Pelissä pyörii miljardeja euroja.
Onkohan noin, kommentoikaa vertausta. Vertauskuvin se yksikin kuuluisuus asioita selvitti kuulijoille.
Tässäkään Attacin kommentissa ei puututa asian ytimeen, siihen mikä johtaa velkaantumiseen. Ei hyödytä pyrkiä alentamaan velkaantumista, jos mekanismi jätetään paikalleen. Pörssiin huomion kiinnittäminen on hölynpölyä. Koko rahoitusjärjestelmä aiheuttaa tuhon ja reaalitalouden velkaantumisen asuntomarkkinoilla. Ainoa ratkaisu estää kotitalouksien velkaantuminen, on estää omaisuusarvojen nousu. Siihen on useita keinoja, mutta kaikki polittisesti vaikeita, varsinkin koska ns. "taloustiede" on uusklassisten ja uusliberalisti-humpuukimaakareiden käsissä.
Tämä Attacin sivu oli niitä ensimmäisiä, jotka johdatteli minut talousdemokratian jäljille.
http://www.maailmantalous.net/?q=fi/node/93
Terveisin nimim. Lilakuu
Lähetä kommentti