tiistai 5. tammikuuta 2010

Äänestäjillä on sittenkin valtaa

Viittaan tuoreimpiin uutisiin Islannista, missä presidentti Grimsson on ymmärtänyt että hänellä ei olisi minkäänlaista tulevaisuutta omassa kotimaassaan jos hän parlamentin tavoin olisi suostunut antamaan periksi ulkomaisille rahastajille.
Parlamenttihan jo hyväksyi periksi antamisen äänin 33-30. Äänestystulos yllätti koska se ei vastannut vallitsevaa kansanlaismielipidettä. Voidaan siis ehkä olettaa että riittävän monia parlamentin jäseniä on jotenkin painostettu äänestämään vuosikymmenten taloudellisen uusorjuuden puolesta?

Muistutan että professori Michael Hudson kävi Islannissa loppukesällä pitämässä luentoja, antamassa haastatteluja televisiossa ja antamssa hyviä talousneuvoja. Hudson nimenomaan kehotti islantilaisia pitämään päänsä kylmänä ja olemaan maksamatta yhtään mitään.
Miksi? No siksi että vanhana kehäkettuna hän näki selväää pankkivilppiä ja ulkomaista finanssimanipulointia Icesave-vyyhdin takana. Lisäksi hän totesi että brittien ja hollantilaisten vaatima valtava miljardisumma on mahdoton maksaa. Mahdotonta on turha edes yrittää maksaa, joten velka on hänen mukaansa yksinkertaisesti pyyhittävä kirjoista. Eikä tämä mitään kovin ihmeellistä ole vaan samanlaista on sattunut satoja kertoja historian kuluessa. Tuorein tapaus lie Argentiina, joka 2000-luvun alussa ilmoitti IMF:lle ettei aio maksaa kuin murto-osan ulkomaisista veloistaan. Argentiina teki siis toisin kuin toinen velkainen maa, Turkki, missä koulupoikamaisen tottelevaisesti tehtiin kaikki IMF:n tuhoisten ohjeiden mukaan.

Ja kumpi on tänään selvinnyt paremmin talousongelmistaan? Argentina on päässyt jaloilleen, siellä talous alkaa olla kunnossa - kun taas Turkissa velkatilanne on entistä vaikeampi.

Professori Michael Hudson neuvoi islantilaisia potkimaan IMF:n ulos maasta. Hudson neuvoi myös kansallistamaan sähkötuotannon, kansallistamaan alumiinituotannon ja kansallistamaan Islannin rannikon kaikki kalastusoikeudet. John Perkins, jota tunnetaan nimityksellä "The Economic Hit Man" oli samaan aikaan Hudsonin kanssa vierailulla - ja vakuutti televisiossa olevansa täysin samaa mieltä Hudsonin kanssa.

Mainittakoon vielä että kummatkin kehottivat islantilaisia olemaan liittymättä Euroopan Yhteisöön - ja ehdottomasti pysymään kaukana eurosta.

*

Tuo verran taustaksi. Otsikko viittaa siihen että neljännes kaikista äänioikeuteuista islantilaisista oli allekirjoittanut vaatimuksen olla suostumatta brittien ja hollantilaisten kohtuuttomiin ehtoihin.
Tässä mielessä katson että "äänestäjillä on sittenkin valtaa. Presidentin veto johtaa siihen että islantilaiset pääsevät ratkaisemaan asian kansanäänestyksellä. Olisi hyvin hyvin yllättävää jos kävisi niin että kansanäänestys antaisi talousorjuudella vihreää valoa. Tässä mielessä suora demokratia ehkä pelastaa Islannin, toisin kuin parlamentin petoksellinen lauma.

Katso islantilaista blogia larahanna.blog.is missä on kaksi tuoretta brittiläistä uutislähetystä asiaan liittyen. BBC sekä Channel Four. Tästä blogin jatkosivusta saa kummatkin samaan ikkunaan.

Mikäli Islanti todellakin kieltäytyy ottamasta vastuuta vastuuttomie bankstereiden (gansteri-pankkirien) aiheuttamista veloista ulkomaille näemme tässä eräänlaisen ennakkotapauksen Euroopassa ja toivoa sopii että Islannin ratkaisu antaa rohkeutta muille velkaantuneille toimimaan samoin. Latvia, Kreikka ja Espanja ovat huonossa tilanteessa ja toivokaamme että rohkeus kaikkialla voittaa pelon sanktiosta.

Huomaa myös katsella hesarin keskustelua aiheesta. Suurin osa tukevat Islannin presidentin ratkaisua.

Päivitys: Katso mitä islantilainen Birgirorn kirjoittaa asiasta Aftonbladetissa (katso myös)

Päivitys: BBC:n uutislähetyksessä presidentti Grimsson selittää kantaansa tarkemmin.

Naurettavinta tässä on tuo uutisankkurin kysymys "Will we get our money? Ikään kuin jotkut rahat olisivat brittiläisten rahoja. Totuus on se että ahneiden brittien käyttämä raha oli pankkijärjestelmän digitaalisia velkakuitteja joita digitaalisesti siirrettiin Icesave-bankin tileille.

Icesaveni tarkoitusena oli erilaisian vipukonstein saada digiraha tuottamaan Wall Streetin osoittaman mallin mukaan reipasta korkotuottoa vipuvelalle joka parhaimmillaan olisi luokkaa 164:1 suhteessa investoituun digivelkapäomaan. Tämä epäonnistui. Investointi on aina riski.

Osaksi kaikki kaatui brittihallituksen jäädyttäessä islantilaisten varat - laittomin keinoin. Syy rahakatoon on siis ehkä oikeammin brittien eikä islantilaisten.

When the Icelandic banks ran into trouble in late 2008 the Labour government added insult to injury by invoking the UK anti-terrorist act, freezing all Icelandic assets in the UK – which ultimately drove all the banks into the ground. This act brought down Iceland largest bank (Kaupthing) and caused tremendous economic damage to the country.

Talletustakuu on sitten vain politiikkaa - ja kun talletustakuupolitiikkaa yllättäen muutetaan se on minusta hyvin epäilyttävää politiikkaa - ja politiikkaa jonka todellisia taustoja meille ei järin paljasteta. Talletustakuun nostaminen tarkoittaa aina tappioiden maksattamista veronmaksajilla.

Päivitys: Max Keiser puhuu tästä asiasta Stacey Herbertsin kanssa..
Päivitys: 13.1 Bill Still kommentoi Islantikohua näin: ..hän toivoo ettei Islantilaiset anna periksi velkojille, jättävät liittymättä EU:hun ja ryhtyvät laskemaan liikkeelle oma velatonta kansallista rahaansa.
Someone in Iceland ordered 5 copies of "The Secret of Oz" just before Christmas. Now admittedly, I'm completely ignorant of the situation in Iceland and I hope someone from there will start posting, but my gut feeling is I hope that Iceland will stand firm, continue to reject the debt, forgo entry into the EU, and start issuing their own debt-free national money.

Guess I'd better copy the text of this article in case the link disappears:

Icelandic president says won't sign Icesave bill


John Perkins puhuu
John Perkins, author of Hoodwinked and Confessions of an Economic Hit Man, blames Iceland's economic collapse on the tactics of economic hit men from multi-national corporations .

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikeuksien kautta voittoon.
Niinhän se menee ja Islanti näyttää nyt esimerkkiä muille.
Hienoa, erittäin hienoa.
Rukoilen joka päivä, että tuo rahan (bangstereiden) valta saataisiin maailman joka kolkassa otettua pois niiltä, joille se ei kuulu. Kyse on suurimmasta rikoksesta ihmiskuntaa kohtaan mihin myös kaikki sodankäynti perustuu.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin..olen samaa mieltä. Äsken kun katselin pääuutislähetystä huomasin taas miten puolueellisesti uutisointi suhtautui...ja haastatteli vain ja ainoastaan sellaisia jotka vuoroin tuomitsivat islantilaisten tempauksen.

ON SE VAAN NIIN RAIVOSTUTTAVAA että julkisin varoin ylläpidetty Yleisradio on näin perhanan puolueellinen vaikka kyseessä on veljeskansan taisto - "anglo-dutch"-riistofinanssia vastaan.

Aivan sama joka kerta kun Lissabonin-sopimuksestakin uutisoidaan - KAIKKI tahot ylistävät EU:ta, integraatiota ja vapaakauppafundamentalismia - ja tuomitsevat kaikki jotka ovat eri mieltä. Yleisradion aika uutisvälineen on tuota pikaa ohi.

Tiedämme kaikki että yleuutisten pääpiru on Bilderberg-nuolija Atte Jääskeläinen....ja tällä ei voi olla olematta merkistystä näissäkään uutisoinneissa.

Hilda K. kirjoitti...

Kerrassaan mahtava uutinen Islannista.
Presidentti-instituutio ei jouda vielä romukoppaan meilläkään.
Kun hallitus ja eduskunta tekevät talouspolitiikkaa, jota äänestäjäkunta ei hyväksy, presidentti voi muuttaa laivan suuntaa kansalaisten tuella.
Eihän Islannissa ole vielä otettu käyttöön sähköistä äänestystä?

Anonyymi kirjoitti...

Kansan pitäisi oppia tajuamaan, ettei viralliseen mediaan sen enempää kuin kaupallisenkaan voi luottaa.
Tyhmää antaa niiden huijata itseään. Kumma kun ihmiset eivät ajattele sitä että heitä koko ajan pyritään huijaamaan ja manipuloimaan.
Minulla taas aina tuo ajatus nousee heti pintaan enkä usko kuin selkeästi ihmisen asialla oleviin tiedonlähteisiin, joilla ei ole ns. oma lehmä ojassa.
Älkää hyvät ihmiset uskoko huijareihin älkääkä antako niiden tuhota elämäänne.

Ebe kirjoitti...

Ylen uutisissa olivat kovin huolissaan kun "tyhmä tyhmä tyhmä presidentti" meni pilaamaan Islannin EU-mahdollisuudet ja "talouden louttamuksen".

Ei ihme että nämä uus-stalinistit haluavat aina hankalista presidenteistä - tyhmine valtaoikeuksineen - eroon.

Lars Osterman kirjoitti...

Tässä uusimmat uutiset maailmalta tähän liittyen. Käytä google translater-ohjelmaa kääntääksesi tekstin suomenkielelle.

we are alla icelanders now

Iceland draws sword