sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Muutama sana Richard C. Cookin videoista

Edelliset kaksi postausta ovat sisältäneet linkit kuuteen videoon, joissa Richard C. Cook esittelee ratkaisunsa Yhdysvaltain - sekä muun maailman talouden pelastamiseksi. Tajuan tietysti että useimmille Richard on täysin tuntematon kasvo - ja moni, joka ei osaa englantia kovin hyvin, ehkä turhautuu kun postauksissa ei ole montaakaan sanaa suomea.

Haluan kuitenkin perustella edelliset kaksi postaustani toteamalla että tällä erää Richard C. Cook on maailman talousdemokraattisen liikkeen johtava "puolueideologi". Lisäksi itselläni on pieni osa siinä että Richard C. Cook tässä videosarjassaan puhuu C. H. Douglas´ista, social credit´istä sekä economic democracy´stä. Douglashan oli se joka jo 1920-luvulla loi y.m. käsitteet.

Social credit on suomeksi "julkinen yleishyödyllinen luototus" - ja tämän vastakohta on nykyinen yksityispankkien luototus. Economic democracy puolestaan, taloudellista demokratiaa tai talousdemokratiaa - ja vastakohta yksityisten pankkien nykyinen taloudellinen oligarkia.

Richard C. Cook esittelee kuudessa videossaan laajan ratkaisun, jolla nykyisistä talousongelmista päästään. Ilmaisu "credit as a public utility" voitaisiin kääntää suomeksi - luototus julkisena palveluna. Tällä tarkoitetaan sitä että luotto ja luototus todellakin voidaan katsoa ihmisen perusoikeudeksi, koska ilman tätä kukaan ei tule toimeen nykymaailmassa.

Cookin filosofia on siis se että ihminen tarvitsee, puhtaan veden, ravinteikkaan ruoan, vaatteiden ja kodin lisäksi myös ostovoimaa - eli rahaa tai luottoa. Vanhakantainen tarkastelutapa on toisenlainen - eli perinteisesti on katsottu että ostovoiman saamiseksi on oltava töissä 8-16, viitenä päivänä viikossa - muuten ei kuulu saada ruokaa pöydälleen.

Cookin järkeily osoittaa meille - kuten jo Douglas aikanaan osoitti, että modernin teknologian myötä täystyöllisyys on mahdoton asia saavuttaa - koska tuottavuus on kasvanut joka vuosikymmen samaa tahtia kuin työvoiman tarve on vähentynyt. Ihmiskunnan perushuolto toimii mainiosti murto-osalla kokonaistyövoimasta.

Cookin ehdottamiin ratkaisuihin kuuluu rahavallan palauttaminen kansallisvaltioille - pankeilta.
Tämä tarkoittaa käytännössä "Greenbacks-tyyppinen rahan liikkeellelasku"- Benjaminen Franklinin ja Abraham Lincolnin mallien mukaan. Franklinin-aikaisessa Amerikassa, siirtomaahallitus laski liikkeelle "colonial scrip"- nimistä velatonta, korotonta paperirahaa jonka myötä Amerikan Siirtomaat kehittyivät huimaa vauhtia 1770-luvulla - kunnes brittikuningas George III, Rothschildien painostuksesta kielsi siirtomaiden omat rahat.

Lincoln vuorostaan painautti 450 miljoonan edestä omaa korotonta, velatonta ns greenbacks-dollaria - joilla korollinen pankkiluototus taitavasti kierrettiin. On myös osoitettavissa että Lincoln poistettiin Rothschildien toimesta. Tästä tietysti kiistellään - kuten aikanaan mainilan laukauksistakin.

Cook ratkaisee kansalaisten uhkaavan kurjuuden, laajan työttömyyden ja ostovoimapulan "with a dividend based economy" - eli osinkoperusteisella talousmallilla. Valtio tai valtion valtuuttama taho jakaa kansalaisille korotonta, velatonta rahaa kuukausittain. Perustelut ovat varsin kohtuulliset - enkä voi nähdä mitään syytä miksi malli ei voisi toimia. Tietysti suomalainen luterilainen ajattelutapa "työ-on-velvollisuus"- "se joka ei paina otsa hiessä ei myöskään syö" muodostaan suuren paradigmaongelman monelle.

Nykyinen talouskriisi kaikkine sivuilmiöineen on kuitenkin vanhan paradigman kuolema. On aika tajuta tosiasiat ja nähdä valo tunnelin päässä.
G-20 maiden johtajien kokous Lontoossa yrittää tietysti jatkaa vanhaa paradigmaa joka vie suoraan tuhoon - kuten tchekkipääministeri rohkeasti totesi. G 20 johtajat ovat kuitenkin pitkälti pankkivallan rahoittamia edustajia - eivätkä uskalla muuta kuin jatkaa toivotonta elvytystä. Nykyinen elvytys on mitä röyhkeintä ryöstämistä - maailmanhistorian suurinta tulonsiirtoa pienelle finanssieliitille joka itse luo elvytysrahan kirjanpitoviennein. Näin G 20 maiden edustajat velkaannuttavat omia valtioitaan ja näiden kansalaisia jopa sadoiksi vuosiksi koska nykyisten talousmallien mukaan valtiot joutuvat maksamaan elvytysvelkapääoman moninkertaisena velkapääoman korkoina seuraavien vuosikymmenten aikana. Laskin hiljan että
Suomi, jolla 56 mrd euroa valtionvelkaa, on maksanut korkoina 65 mrd pelkästään 1990-2008 välisenä aikana.

Cook on siis luonut ratkaisumallin jolla sairaalloinen mieletön velkaatuminen voidaan katkaista - ja velasta päästä kokonaan irti. Kysyn siis - kuka järkevä ihminen voisi olla tätä vastaan?

Keskustellaan enemmän Cookin ajatuksista kommenttiosiossa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Jos olet jäsen Above Top Secretissä, niin voisit kääntää tämän tekstin ja pistää sinne, ellei sitä jo siellä ole.

Moni hyötyisi siitä varmasti ja lukijoitakin on enemmän!

Lars Osterman kirjoitti...

Above Top Secret..hmm..no en ole jäsen en. Joskus ehkä jotain sellaisia sivuja selaillut tai jopa lueskellut. Eli sellainenko on suomenkielelläkin?

Kerro linkki niin kurkistan.

uudistaja kirjoitti...

Oletko Lars harkinnut omien suomenkielisten videoiden tekemistä? Videot tavoittavat nykyisellä aikakaudella enemmän ihmisiä kuin kirjoitettu teksti. Voisit ensin tehdä muutaman minuutin tiivistyksen, jossa olisi velkaperusteisen järjestelmän ongelmat ja sen jälkeen sosiaalinen luotto siihen ratkaisuna. Tämän pätkän sitten lataa Youtubeen.

Unknown kirjoitti...

Vain paradigman muutos hiertää. Meillä on Suomessa loputtomasti tekemätöntä työtä vanhusten huollossa, terveydenhoidossa, asuntojen kunnostuksessa, teiden ja puistojen ylläpidossa, energiaomavaraisuudessa ... - jos vain olisi maksaja.

Sosiaalinen luototus tulisi ymmärtää yhteiskunnan kykynä teettää yleishyödyllisiä töitä ja maksaa eläkkeitä niille, jotka kuuluvat eläkkeelle eri syistä.

Ei talousdemokratia poista työntekoa ja ihmisten tarvetta työskennellä oman elinympäristönsä pitämiseksi elinkelpoisena. Se voisi kyllä tuoda enemmän vaurautta ja kykyä huolehtia yhä paremmin kansalaisten hyvinvoinnista, kun pankkien elättämiseen ei kuluisi rahaa ja resursseja.

TLe

Lars Osterman kirjoitti...

Anonyymi 3:12,

Voithan sinä itse myös postata sinne ATS-foorumille osan blogin tekstistä ja linkittää tänne jos haluat..?

Ei minusta kaikkialle riitä. ;-)

Uudistaja,

En ole harkinnut koska tämä ei ole niin järin systemaattista. Tämä lähti spontaanista epäkohtien tunnistamisesta ja rönsyili sitten tällaiseksi..

Video pitää olla hyvin tehty eikä ns "juosten kustu".

Cook on käsittääkseni itse tehnyt käsikirjoituksen. Se nojautuu pitkälti kirjasan "We Hold These Thruths: The Hope of Monetary Reform" joka ilmeistyi talvella 2008-2009.

Hän käyttää lisäksi teleprompteria eli samanlaista tekstisyöttöä kuin uutistenlukijoilla ja Obamalla on.

Vaikka olenkin pitänyt n+1 esitelmää niin tuonlaiseen onnituneen videon tekeminen vaatii harjoittelua. Mut mietitään asiaa.

Toinen asia on sitten se että olen joskus kuvitellutt asian niin että ne jotka ovat niin fiksuja että tajuavat tämän "velkaperusteisen luotonlaajennuspuhalluksen" osaavat myös englantia sen verran että useimmat englanninkieliset videot ovat katsottavissa ja ymmärrettävissä.

Mutta tietysti voin olla väärässä - ja tietysti poikkeuksia on.

Lars Osterman kirjoitti...

Timo,

Hyvin todettu. Paradigma on se suurin este.

Toinen este on "kaikkitietävät ekonomistit" jotka oikeasti eivät tiedä hitustakaan siitä mitä vaihtoehtoja oikeasti on. Tai jos tietäisivätkin niin ovat aivan varmasti hiirenhiljaa koska "kenen leipää syöt sen lauluja laulat".

Näistä kaikkitietävistä elvytysmiehistä mainittakoon esim. Aktian Timo Tyrvänäinen joka esiintyi Pressiklubissa viime perjantaina.
Vielä pahempi tapaus on ETLA:n Sixten Korkman joka tuntuu olevan äänessä joka toinen päivä.

Myös Nordean Roger Wessman ja Sammon miljardisijoittaja Björn Wahlroos kuuluvat tähän kerhoon joiden neuvoja ja näkemyksiä media jatkuvasti kysyy ja utelee.

Luin jossain että Amerikassa moni katsoo että koko finanssikriisi ja siitä lähtenyt taantumus ja lama on 100% näiden ekonomistien syy.
Ekonomistit nimittäin siunasivat joukolla kaikki uudet johdannaispelleilyt ja aiemmin kielletyt finanssitavaratalot.

Jos ekonomistit toimisivat toisin ja tuomitsisivat velkaelvytyksen ja puhuisivat Cookin uudesta talousohjelmasta - se leviäisi ennätysvauhtia - tai ainakin tietä tästä.

Aki kirjoitti...

Vimosen 200v aikana teknologia on mennyt eteenpäin, kun on ollut koko ajan kasvava (helposti kerättävä) käyttöenergia (hiili aluksi, sitten öljy-kaasu) saatavilla. Tämä energia on mahdollistanut myös ihmistyön tehokkuuden paranemisen eli vähemmällä työllä on saatu enemmän aikaan. Kysymys on mitä sitten kun tuo energiakäppyrä kääntyy alaspäin?

Vimosen 30v käyttöenergia/henkilö on ollut kutakuinkin sama, mutta tällä hetkellä tilanne on muuttumassa - ihmisten määrä kasvaa, energian tuotanto on lähdössä alas. Fossiiliset ovat 80% perusenergiasta, poltettavat uusiutuvat/jätteet/yms. 10%, ydinvoima 6%, vesivoima 3%, uusiutuvat alle 1%. Tylyjä lukuja...

Niin, ja teknologia EI ole energiaa.

Näissä talousasioissa äärimmäisen harvoin otetaan huomioon energiaa - tai sen rajallisuutta. Ikään kuin sitä vain olisi aina tarpeeksi saatavilla. Tosiasia vain on, että koko vimosen 200v edistys (hyvinvointi, terveys, tiede, talous jne.) on ratsastanut kasvavan energian harteilla.

Itse näen nykysysteemin vääntävän eloa kieroon kuin sirkuspeili eli jotain on saatava tilalle (pian, kiitos). Mutta fyysiset faktat on muistettava pitää mielessä.

Omilla sivuillani rutkasti tuosta energia/talouskytkystä - en halua tänne liikaa rönsyillä.

Joka tapauksessa erittäin tärkeää olisi saada keskustelu nykytalouden vaihtoehdoista käyntiin. Energiaongelma tulee näkymään vasta muutaman vuoden kuluttua (3-5v?) ja sitä ennen pitää rämpiä Deflaatioiden Äidin kanssa (1930-luvun lama oli piparkakkuja ja kaffea tulevaan myrskyyn verrattuna).

Lars Osterman kirjoitti...

Sain anonyymiltä huutia koska kirjoitin hänen mielestään ylimielisesti englanninkielen osaamisesta ja fiksuudesta.

Tämä "ismi" kuulemma on elitismiä jos kerran kuvittelen että kaikkien on osattava englantia.

Näin ei lainkaan ole mutta kuvittelin että useimmat jotka tänne löytää hallitsee jonkin verran myös englantia.
Lisäksi englantihan on Suomessa tavallaan kakkoskieli koska ruotsi ja muut ovat aina vapaaehtoisia.

Joka tulee tänne tuomitsemaan tätä täysin pyyteetöntä blogitoimintaa elitismiksi ei ensinnäkään tunne minua lainkaan. Tässä on käytetty tuhansia tunteja ihan puhtaasti ideologisista syistä tähän kaikkeen. Tuollaisten kannattaa kyllä katsoa peiliin, eikä tulla tänne haukkumaan minua.

Ja huomioikaa tämä: todella pienenpieni osa kaikesta mistä maailmalla kirjoitetaan käännetään yleensäkään suomenkielelle. Eikö jokaisen tulisi yrittää oppia englantia jotta pääsisi edes osaksi osalliseksi tästä kaikesta.

Mutta tietysti yritän itse kääntää suomeksi sen minkä ehdin. Mitä näihin videoihin tulee niin jos joku lukija kokee tämän asiakseen niin olisi hienoa jos sisällön pääasiat saisi koosteena suomeksi.

Laitan sen oitis blogille.

Itselläni ei juuri nyt ole aikaa kääntää näitä tai kirjoitella niistä koosteita. Ehkä myöhemmin kun kiire hellittää.