tiistai 24. maaliskuuta 2009

Repost: How Markets Really Work

Vähän huumoria välillä. Kannattaa tosin huomioida että video on vuodelta 2007 - eli ajalta ennen kaaosta. Aika osuvasti tehty. Ja erityisen osuva on etenkin loppukaneetti - kun huomioi mitä MEP:pi Esko Seppänen viime aikoina on kirjoitellut eläkerahastoista.
Lähde: Brasscheck TV

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seppänen ei ymmärrä juuri mitään HF-rahastoista. Muutenkin vaikuttaa kovasti muuttuneelta mieheltä muutaman vuoden takaisiin haastatteluihin verrattuna. Eläkejärjestelmää ja sijoitusratkaisuja voi kritisoida, mutta ei sillä osaamisella mitä Seppäsellä on.

Muutaman viikon takainen keskustelu televisiossa oli tuskallista katsottavaa kun Seppänen yhdessä toisen autuaan pihalla sijoittamisesta olevan eläke-konsultin kanssa koittivat väittää Eero Lehdelle ja Ilmarisen Ritakorvelle. Lehti ja Ritakorpi voittivat väittelyn faktapohjalta 6-0 vaikka selittivät ihan perusjuttuja kuten että vuoden 2008 tappioiden jälkeenkin työeläkeyhtiöiden viimeisen 5 ja 10 vuoden tulokset ovat paremmat kuin jos rahat olisi laitettu vain lainapapereihin niinkuin Seppänen kertoi olevan fiksua tehdä.

Off topiccina täytyy sanoa että Seppäsen arvostus laski myös eilen (jos sitä paljon on koskaan ollut) siitä syystä että mies on ottanut osaa EU parlamenttiedustajien lisäeläkeohjelmaan. Ron Paul esimerkiksi ei ota osaa kongressin erittäin palkitsevaan eläkeohjelmaan vaan elää kuten saarnaa.

Lars Osterman kirjoitti...

Olet varmaan oikeassa ainakin osittain. Petyin itsekin hieman Seppäseen itsekin koska hänen kritiikkinsä oli niin laimeaa.

Hedge Fund rahastoihin sijoittavien tulee mm allekirjoittaa lausunto jossa toteavat että voivat mennen tullen menettää miljoona dollaria ilman että se vaikuttaa henkilön vakavaraisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

Hedge Fundeja on monelaisia. Toiset hyviä ja toiset huonoja. Joihinkin kohtuu kelvollisiin ja pariin erinomaiseen pääsee jo 10-30 tuhannella eurolla ja toisiin ei uusia sijoituksia voi edes tehdä vaikka rahaa olisi miten.

Pointti on se että kansalaisen työeläkesäästöt pitäisi saada kunkin omaan hoitoon, voisi sitten päättää laittaako ne Bernie Madoffille, WinCapitaan tai minne sitten tykkääkin. En kaipaa Ritakallion ja kumppaneiden palveluja eläkettäni varmisteltaessa.

Lars Osterman kirjoitti...

Anonyymi puhuu työeläkesäästöistä.

Ongelma vain on se että mitään sellaisia ei ole. Kaikki tänään eläkeyhtiöille maksetut "työeläkesäästöt" menevät suoraan nykyisten eläkkeiden maksuun saman tien.

Ja ongelma Seppäsen mukaan onkin nyt se että kun yhä suurempi osa väestöstä on eläkkeellä töissäkäyvien "työeläkesäästöt" eivät enää riitä maksamaan eläkkeet eläkettä vaativille.

Ratkaisu on kuitenkin helppo, rakas Watson.
-Irti EU:sta, irti OECD:stä, irti WTO:sta, keskisormea EKP:lle, markka takaisin, Suomen Pankki laskemaan velatonta korotonta fiatrahaa liikkeelle maksettavien eläkkeiden kautta.

-Ja näin mualima pelastuu! Tai ainakin suomalaisten eläkkeet...

Vesa kirjoitti...

Oikeaa puhetta Lars, Näytetään persettä EU:lle ja muille globalistien perseennuolentakerhoille.
Samalla voitas muiluttaa Ollila, Ahtisaari ja muut ruskeakielet niin pitkäälle kuin pippuri kasvaa.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mistä saat faktasi Lars, mutta eläkeyhtiöillä on (vuoden 2008 tappioiden jälkeenkin) noin 105 miljardia euroa puskurissa sitä päivää varten kun suurten ikäluokkien edustajat siirtyvät massoittain eläkepäiville.

Järjestelmään kohdistuu paineita ja en itsekkään löisi vetoa sen puolesta etteikö maksuja tarvitsisi tulevaisuudessa nostaa tai etuisuuksia leikata jos sijoitustuotot ovat pienempiä tai maksetut eläkemaksut jäävät projektoidusta.

Itse sijoittaisin rahat jonkin verran eri lailla ja ainakin toistaiseksi omat riskikorjatut tuottoni hakkaavat mennen tullen eläkeyhtiöiden tuotot. Eläkeyhtiöiden salkuissa on muuten liikaa kotimaisia yhtiöitä joiden pienet vaihdot estävät niitä tekemästä kovin isoja muutoksia salkkuihin Suomi-osakkeiden osalta.

Eläkevarojen siirto kansalaisten itsensä hoidettavaksi johtaa moneen positiiviseen seikkaan, joista muutama tässä:

a) vanhoilla poliitikoilla on yksi mahdollinen suojatyöpaikka vähemmän

b) mahdollisuus siihen että muutaman ihmisen virheellinen näkemys aiheuttaa sadoille tuhansille tappioita pienenee. Tämä on myös yksi syy miksi eläkeyhtiöitä on useampia tässä maassa jo nyt.

c) kukin vastaa itse jälkipalkkansa sijoittamisesta ja siten on vastuussa myös rahan riittävyydestä eläkkellä.

ps. Seppästä ei kannata käyttää tietolähteenä enää ollenkaan. En viitsi spekuloida tässä mikä miestä vaivaa.