perjantai 26. syyskuuta 2008

Kaksintaistelun merkkejä "roskapankista"

Finanssikriisi on tietysti edelleen päivän ykkösaihe. Ihmettelen tässä itsekseni miten läntisen maailman mielipiteiden muokkaajat ovat jakautuneet kahteen leiriin. Internetissä lähes kaikki tahot varoittavat lähtemästä tuhlaamaan $700 miljardia veronmaksajan rahaa. (kts esim. www.rense.com tai www.globalresearch.ca )

Päivitys: Pitkä lista isokenkäisiä ja liuta ekonomistejä ja talousalan professoreita on liittynyt rintamaan Paulson-Bernanke-Bush kriisipakettia vastaan !!!

Valtavirtamediasta vyöryy täysin vastakkaisia neuvoa. Luettuani aamun lehdet ja katsottuani omat vakiosaittini totean että lähes poikkeuksetta kaikki kotimaan isokenkäiset sekä valtavirtamedia lähes yhteen ääneen vaatii nopeaa roskapankkiratkaisuja.
Tätä tekee ainakin Suomen Pankin Erkki Liikanen, ETLA:n Sixten Korkman ja myös Nokian Jorma Ollila. Myös lehdistö näyttää lobbaavan kovasti roskapankin puolesta - näin mm sekä Hbl:n Björn Månsson että talousmies Björn Sundell. Kotimaista roskapankki Arsenal-ratkaisua on muisteltu hyvänä ratkaisuna.

Ihmettelen tuota käsitettä "roskapankki". Yritän perustella sen näin:

- Tuhansia taloja ja muita rakennuksia on rakennettu kotimaisin voimin - siksi että ihmiset tarvitsevat asuntoja ja haluavat usein muuttaa isompaan jos siihen koetaan olevan varaa.
- Pankkilainakorkojen ollessa alhaisia yhä useampi tekee ostoratkaisun - pitkälti lainaa myös suorastaan tuputetaan ihmisille.
- Asuntokauppoja tehdään satojatuhansia, pankit luovat satoja miljoonia uutta luottorahaa luotonlaajennuksen keinoin. Tämä "numeroraha" vaihtaa tilinomistajaa, leviää sinne tänne ja palaa joko saman tai toisen pankin tileille.
- Joka asuntokaupan yhteydessä pankit vaativat normaalisti lainavakuuksia ja hyväksyvät vastarakennettuja kiinteistöjä ja asunto-osakkeita vakuuksina. Useimmin pankki ei hyväksy vakuutta täysarvoisena vaan 50-80%:sesti. Tämä tarkoittaa sitä että esim ensiasunnon ostaja / lainaaja ilman omarahoitusosuutta joutuu panttaamaan muutakin kuin sen ostamansa asunnon.

- Löysä raha ja alhaiset korot johtavat yhä kasvavaan kysyntään mikä nostaa asuntojen hintoja.
- Vuosia jatkunut asuntohintojen nousu tulkitaan niiden arvonnousuna. Pankit ehdottavat asiakkaille että arvokasta asuntoa vastaan saa erilaisia kulutusluottoa. Moni menee koukkuun koska kuvittelee että arvonnousu vaan jatkuu ja taloa myydessä saa omansa pois.
- Kukaan ei koe että näin synnytetyssä taloustilanteessa olisi mitään epäilyttävää - asunnot ovat kelpo asuntoja ja kiinteistöt kunnon kiinteistöjä. Samalla pankit ryhtyvät arvopapereistamaan laina-asiakkaittensa velkakirjat. Näin keinottelemalla saadaan pankkien tulokset miljardiluokkaan ja johtajat kuittaavat miljoonia jopa kymmeniä miljoonia bonukseina. (jotkut tosiassa enemmänkin)

- Sama touhu jatkuu ja kyseisiä arvopaperisoituja asuntolainavelkakirjoja myydään ympäri maailmaa erilaisille investoijille. Niitä menee mm Kiinaan, Japaniin ja Ruotsiin.
- Kaikkein röyhkeimmät pankit keksivät laajentaa asiakaskuntaansa alimpiin yhteiskuntaluokkiin houkuttelemalla näitä ale-korkoisilla asuntolainoilla joilla minimaaliset kuukausilyhennykset. Ryntäys oman asunnon omistajaksi kiihtyy. Nämä sub-prime lainat ovat kuitenkin aikapommeja koska pienellä tekstillä lukee alarivissä että korko nousee parin vuoden sisällä huikeasti. Asiakasta rauhoitellaan toteamalla että asunnon voi ennen sitä myydä hyvällä voitolla koska hinnathan vaan nousevat koko ajan.

- Pankkiirit tekevät hurjaa tiliä ja nostavat yhä suurempi bonuksia. Osa pahimmista asuntokauppajobbareista ovat jäädä kiinni huijauksista mutta lähtevät maanpakoon Israeliin. Suuri osa alan ihmisistä tietää miten kaikki tulee loppumaan ja hankkiutuu itse eroon asunnoistaan hyvissä ajoin ennen tulevaa hintojen romahdusta.
- Sitten pikkuhiljaa tilanne karkaa käsistä kun hinnat eivät enää nousekaan vaan yhä useampi haluaa myydä pois lainarahalla ostetun asuntonsa.
- Hinnat romahtavat 20%, joillakin paikkakunnlla jopa 60%. Ihmiset myyvät asuntonsa paniikissa jolloin heille edelleen jää velkaa pankille. Asuntojen vakuudet eivät enää riitä luotottajille vaan lainoja sanotaan yksipuolisesti irti. Osa luopuu asunnoistaan ilman oikeiustaistelua. Muutetaan pienempään, muutetaan kauemmas keskustasta, muutetaan jopa sukulaisten luo tilapäisesti, muutetaan asuntoautoihin - ja telttoihin.

- Hienot asunnot - kiinteistöt - asunto-osakkeet ovat yhtäkkiä markkina-arvoltaan 50-60% siitä mitä olivat muutama vuosi sitten. Vakuutena olevat velkakirjat on levitetty ympäri maailmaa.
- Palstoilla puhutaan nyt asuntolainakuplasta (sub-prime bubble) ja ihmisiä syyllistetään koska eivät olleet tarpeeksi fiksuja tajuakseen että näin lopuksi aina käy.
- Pankit joiden johtajat ovat kuitanneet kymmeniä, jopa satoja miljoonia bonuksina ovat nyt yhtäkkiä vaikeuksissa koska niiden kirjanpidollinen vakavaraisuus on uhattuna. Kaikki on kiinni siitä minkä kirjanpidollisen arvon asuntovelkakirjoille kirjataan pankin taseessa. Jos ne kirjataan mahdollisimman alas pankki on konkurssissa. Mikä määrää sen minkä arvon näille kirjataan?
- Jokainen pankki joka taseessaan rehellisesti kirjaa asuntolainojen velkakirjat todelliseen markkina-arvoonsa on teknisesti rahoituskriisissä ja sen osakkeet romahtavat.

- Ja heureka - nyt meillä sitten on miljoonia velkakirjoja joiden vakuuksina on kiinteistöjä, asunto-osakkeita ja muuta omaisuutta jonka kirjanpidollinen arvo on laskenut. (silti nämä rakennukset ja kiinteistöt ovat täsmälleen samanlaisia kuin mitä olivat jokunen vuosi sitten)
- Tässä tilanteessa isokenkäiset ja "asiantuntijat" vaativat kriisipaketti rahoitusmarkkinoiden pelastamiseksi.
- Tässä tilanteessa ehdotetaan että perustetaan "roskapankki" joka ottaa vastaan kaikki "roskakiinteistöt" joista liemessä olevat pankkiressukat haluaa eroon. Pankeille maksetaan valtion lainalla. Tapaksessa USA rahan luo tyhjästä keskuspankki Federal Reserve - ja US Treasury eli valtiovarainministeriö maksaa tästedes korkoa Federal Reservelle tästä lainasta.

Minusta voi hyvin kysyä onko käsite "roskapankki" harhaanjohtava? Kerro sinä onko?

Valtion "roskapankiin" siirretyt asunnot ja kiinteistöt tulevat näes todennäköisesti pikkuhiljaa kymmenen vuoden sisällä nousemaan takaisin samoille tasoille millä olivat 1-3 vuotta sitten.
Mutta se jää nähtäväksi. Suomessa kävi ainakin niin. Suomessa roskapankki Arsenaliin siirretty "roskaomaisuus" on tänään huippuarvossa.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Liikanen, Korkman, Ollila, kuin myös Hesarin Virkkunen ovat osallistuneet Bilderberg-ryhmän kokouksiin. Sanoiko kukaan New World Order?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bilderberg-ryhm%C3%A4

Lars Osterman kirjoitti...

Melkoisen varmaa on että sisäpiiriläisiä ainakin varoitettiin tästä tulevasta viime kokouksessa kesäkuussa 2008.
Näin ovat varmaankin osanneet suojautua eri keinoin.

Roskapankki ratkaisu on monen mielestä vain keino siirtää suurta romahdusta muutamalla kuukaudella niin ettei Bushhallinto joudu painimaan sen kanssa.

Totean tässä samalla että jutussa yksinkertaistin asioita tahallani. Eli jätin suosiolla pois johdannaiset eli derivatiivit. Näitähän on kvadriljoonan verran väitetysti. Viittaan Ellen Brownin juttuun: "It´s the derivatives stupid"
Myönnän etten itse ole täysin perillä miten niillä on pelattu.
Vedonlyöntiä tavallaan - ja jättisummia pyöritetään. Kaikki tämäkin raha pitkälti luotu tyhjästä.
Ne johdannaiset eivät kuitenkaan ole tavallisen ihmisen päänvaivaa.

Onneksi.

(tosin niistä koituu nyt riesa kaikille...)

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko tarjota jotain linkkejä/tietoa siihen, kuinka usa:n valtio _lainaa_ rahat FED:ltä, ja todella maksaa ne korkojen kanssa takaisin. Tapahtuu tämä oikeasti näin? Ja jos FED tekee tällä systeemillä voittoa, niin siirtääkö se sen voiton US treasureen, vai meneekö voitot näille yksityisille pankeille jotka omistavat(?) FED:in?

Eli siis onko tästä ihan todisteita julkisesti nähtävillä, että näin todella hommaa pyöritetään, ja niistä ei vaan puhuta?

Lars Osterman kirjoitti...

En ymmärrä miksi oletat että Federal Reserve maksaisi korkotuottonsa jotenkin takaisin valtion kassaan ?

Kanadassa noin tehtiin 1937-1974 kun valtion itsensä omistama Bank of Canada rahoitti Kanadan kehitystä ja rakentamista eräänlaiseksi pieneksi suurvallaksi. Eli Bank of Canada vähensi vain omat kohtuulliset hallintokulunsa - ja tilitti loput valtion tilille. Tällöin verotusta ei juurikaan tarvittu eikä kansalaisten tarvinnut maksaa palveluista.

USA:ssa tilanne on vuorenvarmasti toisenlainen enkä todellakaan voi kuvitella mistä vastakkaista tietoa voisi löytyä.

Mutta voisihan tässä silti vähän etsiskellä linkkejä kun ehtii.

Lars Osterman kirjoitti...

KLICK

How the Fed Harms the Public Interest

The Federal Reserve System exists only to serve its owners and member banks and in doing so is hostile to the public interest. That's because it's a banking cartel with the power to restrict competition for greater profits gained at our expense. It goes from our pockets to theirs, and the public loses in at least four ways:

1. (..)

2. (..)

3.Three - Through the taxes, we, the public, must pay to cover the interest on the huge national debt (now over $8.4 trillion) accumulated from the money the Fed printed and loaned to the government. As mentioned earlier, that now totals an annualized amount exceeding two-thirds of a trillion dollars and increasing daily. It's made the bankers rich, ordinary people poorer, and the public none the wiser it's been fleeced big time.

4. (..)

Sum it all up and the conclusion is clear. The one thing the Fed failed to accomplish above all else was what it was established to do in the first place. But it's much worse than that if we understand a cartel's real motives. It's not to serve the public interest.

Anonyymi kirjoitti...

Meet the Federal Reserve

Gary Franchi interviews Jerry Nelson of the Chicago Fed.

http://www.ronpaulforpresident2008.com/news_archive/september08-4.html

Tollasseen haastatteluun törmäsin. Äijä kertoo ihan rehellisesti, että FED on yksityinen jne, ja puhuu myös kuinka paperiraha sisältää paljon ihmiselle vaarallisia myrkkyä ja mainitsee muitakin mielenkiintoisia juttuja.

Kohdassa 8:58 eteenpäin hän sanoo jotenkin näin:

"We are also not for profit, so all the revenue we realize over our expenses is remitted weekly to the general revenue fund of treasury so congress can spend it all directions"

Eli siis FED ei tekisi voittoa, eikö tämä sitä tarkoita?

Lars Osterman kirjoitti...

The FR holds approximately one-half of the National Debt within their vaults. The interest paid on the National Debt is about $500 Billion per year.

The FR has been established and is operated as a self-destructive fraud.

klick

Lars Osterman kirjoitti...

What is the truth here? Does the government really pay interest on our paper money, Federal Reserve Notes? Thomas Schauf of FED-UP, Inc. circulates an information letter in which he writes:

Why pay interest on our currency? A typical incorrect answer is - the FED profits are returned to the U.S. Treasury. The truth is, the FED is a private bank in business for profit. We pay roughly $300 billion in interest on our artificial debt and by special agreement, the U.S. Treasury receives $20 billion in return. Taxpayers lose $280 billion to the FED banking system per year ... Your local library has these dollar figures. The numbers don't lie.

klick

Eräs Edward Flaherty yrittää debunkata tätä. Mutta...

***

Parroting "Federal Reserve" Corporation talking points – as the previous poster has done through “Fed” apologist Dr. Edward Flaherty – is worse than propaganda.

Flaherty has been completely debunked by at least one well-researched source in G. Edward Griffin author of “The Creature from Jekyll Island”. Griffin may be a genuine populist conservative [unlike those now in office] but his analysis is spot on as relates to the “Fed”:

http://www.freedomforceinternational.org/
freedomcontent.cfm?fuseaction=meetflaherty&refpage=issues

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava kirjoitus. Kiitos tästä.

Kun joku viikko sitten kommentoin keskittymisestä rahaan foliohattumateriaalin sijaan uskoin ja toivoin, että saisimme kaikki lukea tämän kaltaisia kirjoituksia. Toki ne (foliot) ovat ihan viihdyttäviä ja luultavasti sisältävät palan totuutta, mutta blogisi varsinaiset helmet ovat tämän kirjoituksen kaltaisia.

Tiedät selvästi paljon rahasta ja taloudellisesta systeemistä. Lisäksi arvostan tapaasi katsoa propagandan läpi. Tällä menolla blogistasi kehittyy vielä kirkas tähti suomalaiseen blogosfääriin.

Keep up the good work!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Lisäisin sen että tämä asuntokupla on enemmän tai vähemmän tietoisesti tehty. It- kuplan puhjettua laadittiin valkoisessa talossa käsite "ownership society" jonka tarkoituksena oli mm. saada ihmiset ostamaan lisää asuntoja (mukaan lukien ne joilla ei todellisuudessa ollut siihen rahaa). Tämä tietenkin tapahtui pumppaamalla halpaa rahaa markkinoille. Pumppaamalla rahaa markkinoille tällöin estettiin lama joka, esim. Peter Sciffin* mukaan, olisi silloin pitänyt tulla. (en löytänyt kyseistä pätkää tähän hätään)

http://www.whitehouse.gov/news/releases/2004/08/20040809-9.html

*= mm. Ron Paulin neuvonantaja presidenttivaalikampanjan aikana

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=SwRFoxgEcHc

Tämä pätkä oli esillä jo vuosi sitten. Se kuvannee aika hyvin tilannetta.

Lars Osterman kirjoitti...

Joo, satuin itse asiassa juuri itse katsomaan saman videon tanskalaisen Kjeld Heisingin saitilla www.heising.dk/

klick

Ja totesin aivan samaa - että sopiipa hyvin tämän päivän tilanteeseen.

Lars Osterman kirjoitti...

Nyt löytyi anonyymille tietoa siitä miten Federal Reserve toimii USA: valtiolta saamiensa korkotuottojen kanssa.

Fed tosiaankin palauttaa osan koroista. Näin kirjoittaa Ellen Brown uusimmassa artikkelissaan


Bailout Bedlam:Robbing the Tax-payers to Save the Banks"(lainaus)
The Federal Reserve is a private banking corporation owned by its member banks. The Fed returns the interest on the bonds it “monetizes” to the government, but only after deducting its operating costs and a 6% guaranteed return for each of its many bank shareholders.1

Tässä pari linkkiä joista saattaa löytää lisätietoja:

FAQ

FED