lauantai 20. syyskuuta 2008

Nick Leeson: Englannin pankkijärjestelmä vararikossa

Picture of Nick Leeson

Vararikossa ollaan silloin kuin velat ylittävät varat - tai kun yhteenlasketat kaikki varat eivät riitä yhteenlaskettuihin velkoihin. Tällöin tulisi lain mukaan hakeutua konkurssiin.

Mies jota ajettiin takaa kautta koko maailman - Nick Leeson, Barings pankin kaataja kertoo tässä artikkelissa omista näkemyksistään ja ihmettelee aiotaanko joitain ihmisiä panna telkien taakse?

Samalla Leeson brittiläisenä kertoo sikäläisestä tilanteesta mitä pankkien vakavaraisuuteen tulee:
The banking system in the UK is technically insolvent - the value of outstanding mortgages and loans stands at £256bn while the value of deposits is only £160bn. A re-evaluation of the banks' property portfolios and likely bad debts would paint a bleaker picture still.

Suomeksi: Iso-Britannian pankkijärjestelmä on teknisesti vararikossa - lainakanta on peräti 256 miljardia puntaa kun taas talletusten arvo vain 160 miljardia puntaa. Jos vielä pankkien arvopaperiportfoliot tarkistettaisiin nykyisillä arvoilla tilanne olisi jos mahdollista vieläkin kalseampi.

Kertooko viranomaiset tästä ? Eivät tietenkään. Kaikkihan perustuu luottamukseen. Pankkeihin pitää voida luottaa. Ja brittikansalaiset uskovat poliitikkojen vakuutteluun että kaikki on ihan OK. Ja onhan talletustakuu Suomessa 20.000 euroon asti.

Muistuu mieleen tuo kuuluisa silloisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen heitto "Suomessa ei devalvoida"....ja kuinka ollakaan niin seuraavana päivänä Suomen markka kellui ja menetti n 30% arvostaan.

No - toisaalta "pelkoa ei saa lietsoa", kuten joku ministeri eilen räväytti eduskunnassa.

Jännittäviä aikoja edessä

Ei kommentteja: