lauantai 20. syyskuuta 2008

Muutama näppäys vaan ja - kas triljoona, eiku biljoona..eiku..

Million, billion ja trillion..tässä menee sekaisin. Mutta jos totta puhutaan niin englanninkielen "trillion" on suomeksi biljoona - mutta koska emme ole tottuneet sellaisiin lukuihin harva meistä tajuaa että kyseessä on tuhat miljardia. Jotenkin se suomenkielen biljoona sekoitetaan taas helposti englanninkielen billion-sanaan mikä on tuhat kertaa pienempi.

Laitetaan taulukko selkeyden vuoksi:

  • 1.000.000,00 million(engl.) miljoona (suom.)
  • 1.000.000.000,00 billion miljardi
  • 1.000.000.000.000,00 trillion biljoona
  • 1.000.000.000.000.000,00 quadrillion ?
Nyt siis jenkkilässä luodaan valtaviaä määriä uutta rahaa. Jenkkilän keskuspankissa Washingtonissa Federal Reservessä klikkaillaan näppäimistöä ja saadaan näitä isoja lukuja näytölle. Kun ovat painaneet riittävän monta kertaa nolla-näppäintä ovat luoneet sen tarvittavan triljoonan..eiku siis biljoonan..

Mutta raha syntyy juuri näin helposti. Ei tarvita mitään muuta kuin pankin tietokone ja kasa allekirjoitettuja US Treasuryn virallisia velkakirjoja eli obligaatioita. Näin luodaan velkakirjojen arvoa vastaavaa uutta dollarirahaa. Helppoa. Jos olet unohtanut miten mekanismi toimii niin katso tästä nettileffaa Money As Debt joka 47 minuutissa kertoo kaiken.

Jos sen katsottuasi et ole järkyttynyt niin et ole ymmärtänyt asiaa. Se mikä kaikessa kohtuudessa pitäisi järkyttää sinua on se miten helposti pankit ja keskuspankit luovat tyhjästä aivan tuliterää rahaa - tuosta noin vaan. Mieti itse miten paljon saat tehdä työtä saadaksesi vaivaisen tonnin itsellesi kaikkien verojen, elinkustannusten ja pakollisten menojen jälkeen. Mutta pankkilaitos klikkaa vain pari sekuntia tietsikkaa. Ja kun luodun rahan vastine - velksaldo aina kasvaa korolla isommaksi kuin raha. Yhteenlasketut velat korkoineen ovat aina isommat kuin maan koko rahakanta.
Tästä syystä luottojen kokonaismäärän pitää kasvaa joka vuosi - jokainen poliitikko vaatii tästä syystä talouskasvua. Ilman jatkuvaa vuosittaista talouskasvua rahakanta ei riitä velkoihin. Tarvitaan ainakin keskikoron verran talouskasvua jotta yhtälö näyttäisi tyyydyttävältä.

Tämä toiminta missä pankkilaitoksessa velka muutetaan rahaksi on englanniksi "monetizing debt"..eli velan rahallistamista. Suomen tilellä oleva raha on 98,5 %:sesti tällaista. Loput ovat kolikoita ja seteleitä.

USA:n (yksityinen) keskuspankki on nyt juuri "rahallistamassa" valtavia uusia velkoja - velkoja jotka lisätään kansalaisten yhteiseen velkaan yksityiselle keskuspankille. (kts artikkelit alla)

Keskuspankkissa ollaan olevinaan huolestuneita mutta salaa hierotaan käsiä selän takana. Parempaa bisnestä ei ole ollut miesmuistiin. Viimeksi 1932-33 "The Great Depressionin" yhteydessä. Valtavat omaisuudet vaihtavat nyt hetkessä omistajaa. Moni sisäpiiriläinen tekee tällä viikolla elämänsä kaupat. Moni on menettänyt suvunsa perinnön. Kuplan puhkeaminen on tällaista.

American Taxpayer: You Owe Federal Reserve Inc. $1,000,000,000,000 Plus Interest.

The privately owned Federal Reserve Bank is about to wave its magic wand and create,with just a few keystrokes, over one trillion dollars. This money will be lent to the Bush Junta, at interest of course, in order to solve the crisis currently engulfing US financial institutions. What is happening, in summary, is that a few CEO's made billions of dollars on shady deals, and now a private company called the Federal Reserve is going to own your great-grandchildren.

www.henrymakow.com/the_fed_is_making_a_killing_on.html
The purchase price for the mortgage lenders, Bear Stearns and AIG is
over $300 billion. Now the assumption of the bad loans held by the
banks may cost an additional trillion dollars.

If the US Treasury created its own money, this might be bearable. But
last I heard the system of money creation has not changed.
I'm not an economist but it seems that the Fed is making a killing on
our banking woes. The Fed is creating this "money" out of thin air and
using it to buy US Treasury Notes and Bonds. The Treasury (i.e. US taxpayer)
are on the hook for these securities plus interest.Where did the banks get this credit? The answer is that they simply
cranked it out through their fractional reserve privileges derived from
their government charters. In fact the only way money comes into
existence in this day and age is through a loan from a bank which must
be repaid with interest. The loan is secured by the borrower’s
collateral or promise to pay. But the cumulative interest load on the
economy grows exponentially. As a part of the federal budget, for
instance, interest on the national debt is around $500 billion a year
and growing.

1 kommentti:

ttl kirjoitti...

Vilkaiskaapa huviksenne miten Iranin televisio käsittelee USA:n taloustilannetta. Suoraa puhetta, ja tarkkaa sekä poliittisesti epäkorrektia analyysia.

Mielenkiintoista tässä ei niinkään ole se, miten se poikkeaa USA:n valtamedian tavasta käsittellä asiaa, vaan se, miten se poikkeaa Suomen tietovälineiden uutisannista. Valitettava tosiasia on, että maamme tiedotusvälineet on epäsuorasti sen saman juutalaislobbyn kontrollissa mikä vastaa propagandasyötteestä amerikkalaismediassa.