tiistai 23. syyskuuta 2008

Ruotsin valtionvelka yli biljoona SEK

Katselin huvikseni naapurimaan tilannetta. Löytyi melko selkeä raportti joka kaikkine yksityiskohtineen on helpohko ymmärtää. Tuhat miljardia kuulostaa aika pahalta tosin.

Kuvitteleekohan joku että tämä olisi joskus kokonaisuudessaan maksettavissa pois rasittamasta "svärrjen" veronmaksajia ?
Jos tuo summa pyöreästi muunnetaan euroiksi saadaan 103,6 miljardia euroa. Ja kun tämä suhteutetaan kokonaismäärään ruotsalaisia (9,1 milj) saadaan vertailuluku 11,38.

Suomen valtionvelka suhteessa suomalaisten määrään (5,0) antaa luvun joka on lähes 11,22. Joten yhtä lailla olemme "kusessa" täälläkin. Vaikkakin yks Katainen ylpeilikin hiljan sillä että viime vuonna päätettiin maksaa pieni osa velasta pois.

Se mitä tuo Katainen ei näytä tajuavan on se että mitä enemmän valtionvelkaa lyhennetään sitä enemmän taloudellinen toimeliaisuus hidastuu. Miksi - no koska kokonaisrahamäärä Suomessa pienenee. Löysä raha katoaa. Oikeastaan se pienenee enemmän koska valtionvelkakirjat muodostavat sen pohjan josta pankkijärjestelmä tavallaan ponnistaa luodessaan uutta luottorahaa lainoina. Jossain väitettiin että rahakanta syöpyy kymmenkertaisesti kun tätä "high-power money"-rahaa poistuu. Tiedä sitten.

Päivitys: Niin..ehkä oleellisin jäi toteamatta. Ja se on se että kaikki valtionvelka on turhaa.
Tämä valtioiden velkapohjainen pankkiluototus on vain yksi ratkaisu - eli joidenkin tahojen politiikkaa. Kenen politiikkaa sitten saatat kysyä ? No mieti kenen etujen mukaista tämä kaikki on ! Miksi tällainen järjestelmä on rakennettu?
Vastaus: Yksityiset pankit ovat jollakin keinoin aikanaan lobbailleet tai painostaneet poliitikkoja hyväksymään tällaista? Valtionvelka johtuu vain siitä että valtiovalta on luopunut etuoikeudestaan hoitaa valtion rahoitus itse omin päin. Näin pankkien on annettu valta lainata rahaa valtioille. Näin (lähes) kaikki valtiot ovat velkaa pankeille.
Tästä olisi päästävä yleisen edun nimissä. Joka ei tätä uudistusta puolla ei ole ymmärtänyt asioita. Politiikka on ainoa laillinen keino muuttaa asiat. Tästä syystä yritän valistaa ihmisiä talousdemokratian nimissä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kun tiedetään Suomen omaavan suuret mineraalivarat,niin voidaan palata kultakantaan takaisin lopettamalla samalla vieraan enerkian käytön.Onhan maa ollut tuhansia vuosia omavarainen.Ennenkuin pisnesshuijarit pilasivat omat taitajat,täällä elettiin synpoosissa puhtaan luonnon kanssa.Kun vielä perustetaan oma,tarkoitan oma lainoitus,eli vippikassa,niin voidaan päästä terveelle pohjalle takaisin,muistan kerrrottavan,kuinka hyvin meillä on kun saamme asua ja hallita itse.Pyh,vanhat,meille vieraat lait on meitä vapaan maan asukkaita kahlinneet,nykyisin elo on pahemmanlaisen maaorjan eloa,ilman toivoa.edustajat maan edustavat juhlien kuin suuret sotasankarit ja niin onnellisena heidät kuvataan,mutta aikansa kutakin!