maanantai 15. helmikuuta 2010

Ajatushautomo esittää työviikon puolittamista

BBC:n uutiset eilen: Brittiläinen talousalan toisinajattelijoiden ajatushautomo esittää työajan reilua lyhentämistä. New Economics Foundation (NEF) on julkaissut raportin missä esitetään varsin poikkeuksellisia ratkaisuja kasvavan työttömyyden hallitsemiseksi. Raportin mukaan sekä tuottavuus että koko kansantalous saisi potkua lyhentämällä työaikaa lähes puolella - 21 työtuntiin viikossa.

http://neweconomics.org/shorter-working-week-soon-inevitable-forecasts-think-tank


Lataa raportti tästä: http://neweconomics.org/publications/21-hours


According to nef, there are several forces pushing us towards a shorter working week: lasting damage to the economy caused by the banking crisis, an increasingly divided society with too much over-work alongside too much unemployment, and an urgent need for deep cuts in environmentally damaging over-consumption. These combine with a growing interest in people spending more time producing and delivering a share of their own goods and services – from co-produced care and neighbourhood-based activities, to food, clothing and other necessities.

NEF:in mukaan monet eri voimat pakottavat meitä kohti lyhyempää työviikkoa: pankkikriisin aiheuttamat pysyvät vauriot taloudelle, kahtia jakautunut yhteiskunta missä ylityöhön patistetaan samalla kuin työttömyys on ennätyskorkealla, tarve ympäristön huomioimiseen hallitsemalla liiallista kulutusta. Edellä mainittujen lisäksi ihmisten kasvava kiinnostus pyrkiä osittaiseen omavaraisuuteen erilaisin yhteisöllisin keinoin niin palveluissa kuin mitä ruoka-, vaate- ja muihin välttämättömyyshyödykkeisiin tulee

"So many of us live to work, work to earn, and earn to consume. And our consumption habits are squandering the earth’s natural resources”, says Anna Coote, co-author of the report and Head of Social Policy at nef. “Spending less time in paid work could help us to break this pattern. We’d have more time to be better parents, better citizens, better carers and better neighbours. And we could even become better employees: less stressed, more in control, happier in our jobs and more productive. It is time to break the power of the old industrial clock, take back our lives and work for a sustainable future.”

Niin moni meistä elää tehdäkseen työtä, tekee työtä tienaakseen ja tienaa kuluttaakseen. Nykyiset kulutustottumuksemme supistavat maailman luonnonvaroja. Mikäli viettäisimme vähemmän aikaa tehden palkkatyötä saattaisimme päästä tästä mallista irti. Meillä olisi enemmän aikaa olla hyviä vanhempia, parempia kansalaisia, paremmin toisistamme huolehtivia ja parempia naapureita. Jopa parempia työntekijöitä: stressitaso laskisi, elämänhallinta palautuisi, olisimme tyytyväisempiä työpaikalla ja jopa tuottavampia. Olisi korkea aika murtaa vanha teollisuuden kellokortti-ajattelu, ottaa elämämme takaisin ja pyrkiä kohtia kestävämpää tulevaisuutta.

*

Talousdemokratian filosofien piirissä on esitetty samansuuntaisia ajatuksia. Robert Anton Wilson artikkeli The RICH Economy mainitsee työajan lyhentämisen ja tästä seuraavat sosiaaliset sopeutumisvaikeudet. Työ ja työpaikalle lähteminen on väitetysti huumeriippuvuuteen verrattava psykososialinen tila.

Wilson saattaa hyvinkin osua naulan kantaan todetessaan näin:
Stage IV is a massive investment in adult education, for this reason: People can spend only so much time fucking, smoking dope, and watching TV; after a while they get bored. This is the main psychological objection to the workless society, and the answer to it is to educate people for functions more cerebral than fucking, smoking dope, watching TV, or the idiot jobs most are currently toiling at.
Kehityksen nelosvaihe vaatii suurta panostusta aikuiskoulutukseen siitä syystä että: Väestö ei voi käyttää rajattomasti aikaa naimiseen, huumeiden polttamiseen ja television katselemiseen- vaan kyllästyvät tähän melko pian. Tässä piilee se suurin psykologinen vastustus siirryttäessä yhteiskuntaan missä työaikaa on supistettu. Ratkaisu tähän on kouluttaa ihmisiä toimintoihin jotka vaativat enemmän aivokapasiteettia kuin naiminen, huumeiden polttaminen, television katseleminen tai sen idioottimaisen työn tekeminen missä tällä erää vietetään valtaosa päivistä.

Wilson jatkaa:
They will not seek work out of economic necessity, but out of psychological necessity -- as an outlet for their creative potential.

Tässä uudessa tilanteessa( missä työaikaa on lyhennetty murto-osaksi siitä mitä se oli) ihmiset eivät hae työtä taloudellisesta pakosta, vaan psykologisesta välttämättömyydestä - oman sisäisen luovuutensa ulossyötteenä.

*

Valitettavasti suomalaisessa yhteiskunnassa ollaan hyvin kaukana näistä oivalluksista.

Päivitys: Tässä artikkeli missä esitetään faktaa USA:n työllisyystilanteesta. USA jos mikään on maa missä NEF-suositus olisi paikallaan toteuttaa välittömästi. Nykymeno kun vain voi johtaa sosiaaliseen katastrofiin. Parin vuoden sisällä kokonaiset 15 miljoonaa kotia lie pakkolunastettu ja on näin rahoitusalan itselleen haalimaa omaisuutta.
Working More for Less

The millions struggling to find work are just part of the story. Due to the fact that we now have a record high six people for every one job opening, companies have been able to further increase the workload on their remaining employees. They have been able to increase the amount of hours Americans are working, reduce wages and drastically cut back on benefits. Even though Americans were already the most productive workers in the world before the economic crisis, in the third quarter of 2009, average worker productivity increased by an annualized rate of 9.5 percent, at the same time unit labor cost decreased by 5.2 percent. This has led to record profits for many companies

18 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Viime sunnuntain (eilisessä) Turun Sanomassa oli artikkeli asiaan liittyen. En nyt millään löydä nettiversiota.

Tomi Astikainen kirjoitti...

Juu, ei välttämättä olla niin kaukana. Meillä on hiton hyvää automaatioteknologiaa, jolla saadaan ihmisiä pois töistä, ja valmiiks hyvä joutilaiden reservi. :) Tää ei oo ees vitsi!

Perustulokeskustelu on ollu käynnissä jo 80-luvun alusta lähtien. Kantsii kattoo Kansallinen sivistysliitto ry:n sivuilta hyvää matskua perustuloon liittyen.

Sit tulee vastaan tällasia loistavia aktivistijuttuja kans: http://prout.fi/

Lars Osterman kirjoitti...

Tietysti näitä on puuhasteltu kansalaisjärjestöjen piirissä - mutta - ei puolueiden piirissä. Vihreiden laimea perustuloesitys viime vaalien alla ei saanut mitään vastakaikua - kristilliset taisi olla ainoa missä asiaan suhtauduttiin edes vähän positiivisesti.

Raimo Sailaskin totesi radiossa tässä kerran että meillä nyt on tämä 40 tunnin työviikon ja 240 työpäivän ostovoimanjakelujärjestelmä.

Sama Sailashan on viime aikoina ollut patistelemassa suomalaisia pitempiin työuriin - niin kuin useimmat muutkin isokenkäiset joiden yksipuolisia mielipiteitä media aina janoaa.

Ranskassa on muistaakseni kai ollut 35 tunnin työviikko jo pidemmän aikaa - ja tätä on usein orjapiiskurimaisesti pidetty turmiollisena.

Lisäksi - eikö peräti ollut niin että jossain tai "lissaboninsopimuksessa" tai mikä lie - ollut maininta nimenomaan työajan pidentämisestä?

Tässä valossa tämä 21-tunnin esitys on hyvinkin vallankumouksellinen.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät ja ihmisystävälliset ajatukset eivät sovi yhteen kapitalismin hengen kanssa.
Aivan kuten Chomsky sanoo kapitalismi ja demokratia ovat yhteensopimattomia niin myös tämä.
Kapitalisti ja riistäjä ei voi ymmärtää materialismissaan ja työnarkomaniassaan sitä, että elämällä voisi olla muutakin tarkoitusta kuin raataminen.
Tietenkin tuo urheiluviihteen kasvu pahentaa asiaa. Siinähän suorittaminen ja ikuinen kilpailuhenki iskostetaan ihmisten alitajuntaan jo lapsesta.
Eiköhän suurin osa ihmisitä oppisi hyödyntämään kasvavan vapaa-ajan järkevästi mutta osalle se kyllä voi muodostua ongelmaksi eli menee liiaksi viihteen puolelle.
Vaikea kuvitella nykyihmistä vielä niin vahvaksi ettei olisi rappion vietävissä jos voi vapaasti rellestää. Se on henkisesti vaativa tilanne ja voi johtaa 'ryhtivikoihin' monilla.
Muuten hyvä ajatus mutta työn tilalle pitäisi keksiä jotain kehittävää ettei joutilaisuus veisi ojasta allikkoon. Tuo mielihyväperiaate on ikävä kyllä ihmisissä niin vahvassa että siihen moni hyvä asia kompastuu. Ja mielihyvä haetaan usein sieltä mistä sen helpoiten saa.
Mutta ehkä nuo ongelmat ovat ratkaistavissa.

Anonyymi kirjoitti...

jos lukee vaikkapa suomi24 palstaa siellä paljastuu ihmisten rahakeskeinen ajattelu.

se istuu hyvin syvässä ja tuntuu että vain harvat tajuavat tätä mallia
mitä sinäkin edustat. suunta olisi kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa jossa ihmisten hyvinvointi parantusi ja siitä höytyisi koko yhteiskunta.

raha taitaa olla paholaisen keksintö ja siitä on tullut epäjumala.

Anonyymi kirjoitti...

Tälle Talousdemokraattisen puolueenkin kannattaisi antaa tukensa: http://www.supportmarkosihvonen.com/

Korporaation haastattelu: http://www.radiorock.fi/podcast/player.asp?podID=2448

Korruptio kuriin! Tästä voisit, Lars, tehdä vaikka uuden postauksen, että sana leviää. "Velka kuriin" lukee yhden auton kyljessä...

Tomi Astikainen kirjoitti...

On huomattava, että NEF ei ole puolue vaan järjestö (NGO).

Suhtauduin aikaisemmin kriittisesti Talousdemokraattisen puolueen perustamiseen, koska en usko siihen myyttiin "järjestelmän muuttamisesta sisältäpäin". En jaksa uskoa, että se auttaa pitkällä tähtäimellä, jos murto-osa 200 järjestelmään kasvaneesta poliitikosta vaihdetaan.

Nyt olen kuitenkin käynyt miettimään, että Talousdemokraattinen presidenttiehdokas olisi pelkästään huomioarvon takia kova sana. Ja ehkä siinä mielessä vaikka useampikin uusi puolue olisi tervetullut.

Lähdetäänkö jo kampanjoimaan tammikuun 2012 vaaleja ajatellen?

Kaikkitietävä oraakkeli eli Wikipedia kertoo: "Suomen perustuslain mukaan ehdokkaan saa asettaa... valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään 20000 äänioikeutettua... kannattajakorttien tulee olla enintään vuoden vanhoja."

Kyllä myö voitas vuoden päästä saada jo ainakin 5 ehdokasta sinne huutelemaan vaalipaneeleihin. :) Eihän sillä oo mitään merkitystä vaikka ei tulis yhtään ääntä itse vaaleissa, koska ei sillä presidentillä tunnu enää mitään valtaa olevan. Mutta mediatempauksena tämä voisi toimia.

Lars Osterman kirjoitti...

Ari Ojapelto kirjoittaa blogissaan otsikolla Työn Loppu:

Jeremy Rifkin julkaisi vuonna 1995 kohua herättäneen kirjan ”The End of Work”. Suomeksi se julkaistiin pari vuotta myöhemmin. Jopa silloinen presidentti Martti Ahtisaari katsoi sen niin tärkeäksi teokseksi, että kirjoitti suomennokseen esipuheen. Suomalaisetkin valtamediat rummuttivat kirjasta, joskin pitivät Rifkiniä jonkin sortin populistina ja diletanttina, koska Rifkinin näkemykset eivät istuneet virallisiin uskomuksiin.

Samat jeremiat oli kuitenkin julkaistu Suomessa jo kuusi vuotta aikaisemmin kirjassa: ”Lisääkö automaatio kilpailukykyä vai työttömyyttä?” (Tammi 1989). Senkin valtamediat ja taloustoimittajat sivuuttivat melko vähin äänin ja epäuskoisina. Vaikka olen yrittänyt pitää heitä asiasta ajan tasalla ja vieläpä erittäin aktiivisesti, eivät esittämäni uhkakuvat ole menneet heille perille edes nykyisellä tietokoneaikakaudella.

Anonyymi kirjoitti...

Työpäivien ja -viikon lyhentäminen on hyvinkin kannatettava ajatus. Ihminen kykenee tekemään töitä ja opiskelemaan tehokkaasti enimmillään kuusi tuntia päivässä, se on maksimi. Kunnon yöunet (vähintäänkin se 8 tuntia)on, kuin tallettaisi rahaa pankkiin ja vapaa-aikaan voisi käyttää loput vuorokauden tunnit. Kuka sitten mitäkin haluaa tehdä ja joutilaisuuskin on tekemistä. Yleensä myös ne parhaat oivallukset syntyivät/syntyvät joutilaisuuden olotilassa. Tuskin Einsteinkaan mikään supertehokas kaveri ollut, paitsi ajattelijana ;).

Lars Osterman kirjoitti...

Tomi kirjoitti:

On huomattava, että NEF ei ole puolue vaan järjestö (NGO).

New Economics Foundation olisi kai suomeksi sunnilleen = "Uuden Taloustieteen Säätiö "

Eikä säätiö voi olla puolue. Eikä NEF:illä tietääkseni ole mitään kytkyä totaalisen korruptoituneisiin brittipuolueisiin.

Money Reform Party olisi kai ainoa puolue jolla edes hiukan NEF-ajattelua ohjelmassaan.

Money Reform Party on kuitenkin tällä erää vailla edustusta parlamentissa. Anne Belsey on puolueen puuhanainen.

Anonyymi kirjoitti...

Koululiikunta tosiaan opettaa lapselliseen kilpailuun ja voitontahtoon.
Koskahan liikuntatunnilla on marjastusta, sienestystä, luontokuvausta, pilkkimistä.
Ei muuta kuin verenmaku suussa pallon perässä kirmaamista, sitä pidetään jopa normaalina käyttäytymisenä. Tulee näet kuolleita ja haavoittuneita.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan koskaan kysytty yhdeltäkään liikunnanmaikalta (usein myös terveystiedon opettajia), mitä he haluaisivat tunneillaan oppilaille opettaa, mitä elämäntaitoja välittää? Entäpä oppilaat sitten, onkohan heiltäkään sen liiemmin kysytty, mikä heistä tuntuisi mukavalta tekemiseltä mm. liikuntatunneilla?

Eli kenen tarpeisiin ja tarpeita varten loppujen lopuksi koulujen liikuntatunnit on räätälöity? Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja elämäntaidon hallinnan tukemista varten vai yhteiskunnan tarpeita varten?

Lars Osterman kirjoitti...

Hmm..itse kyllä sanoisin että koululiikunta on tänään yksi tärkeimpiä aineita koulussa. Monet oppilaat eivät tee muuta kuin istuvat kotona tietokoneen tai television äärellä. Vanhemmat eivät harrasta liikuntaa eivätkä tee paljon mitään lapsiensa kanssa.

Meidän 14-v tyttö totesi ettei voi lähteä kenenkään kaverin kanssa hiihtämään koska useimmilla ei ole suksia - ja ne joilla on eivät kuitenkaan osaa hiihtää kunnolla.

Koululiikunnasta pitäisi silti kitkeä kilpailuhenkisyys ja se että hitaampia tai kömpelömpia kiusataan. Luokan jalkapallotähti on aina suurempi tähti kuin kielten, matikan tai äikän aineen taituri.

Itse en edes katso Vancouverin talvikisoja. EVVVK. ;-)

Lars Osterman kirjoitti...

HS tänään:

Opetusministeriö: Työttömät nuoret tukisetelein avoimeen korkeakouluun
Opetusministeriö haluaa alentaa avoimen korkeakouluopetuksen opiskelijamaksuja työttömiksi jääneille nuorille. Työttömien avoimia opintoja on tarkoitus tukea opintosetelein, joille esitetään määrärahaa lisäbudjettiin.


= tilastokikkailua !

Anonyymi kirjoitti...

Työvoimatoimistot ovat omalla toiminnallaan edesauttaneet jo hyvin pitkän aikaa näitä tilastojen kaunisteluja, laittamalla työttömät ammatti-ihmiset (suurin osa näitä) mitä erilaisimpiin kursseihin alkaen "Miten haet töitä" tai "Miten teet itsellesi CV:n" ... useimmille varsin turhauttavia, mutta pakosta mentävä, sillä muuten tulee karenssi ja menettää päivärahansa mahdollisesti kolmeksi kuukaudeksi tai ylikin. On myös tapauksia paljonkin, joissa työnantaja tulkitsee työnhakijan "kieltäytymisen" laiskuudeksi ja haluaa rangaista työnhakijaa mm. karenssilla ja päivärahojen katkaisemisilla. Ei auta, vaikka miten hyvät selitykset laatii ja valittaa työnantajan puolelta mielivaltaisista päätöksistä. Ei ihme, että viha omia orjuuttajia vastaan nousee, sillä se on ns. oikeutettua vihaa.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin..ja eilisissä uutisissa mainittiin jotain siitä että työnhakijoita laitetaan pakolla mm lapio- ja lumitöihin - ja samalla luvataan maksaa "satanen" ylimääräistä työmarkkinatuen lisäksi - ja sitten se satanen vähennetäänkin (hah hah haa)

Tuli vielä mieleen että siviili- ja varusmiespalveluskin on aikamoinen tilastojensiivouskikka.

Lisäksi siviilipalvelushan vie työpaikkoja työttömiltä työnhakijoilta - ainakin näin olettaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Wau!!! Demareitten "kuningasajatus":

http://www.mtv3.fi/cmp_suomi24_feed_uutiset/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/02/1059267

Ilmaista työvoimaa tosiaan, vaikkapa vanhustenhoitoon. Kuinkahan moni tähän suostuisi, jos järjestettäisiin asiasta nyt kansanäänestys? Nimittäin, jos tämä toteutuisi, astuisivat he tiedostamattaan aika monen koulutetun ja määräaikaisia sijaisuuksia tekevien hoitajien varpaille. Uskoakseni työnanatajat eivät siitä välittäisi kuitenkaan, sillä näiden ihmisten avullahan he saisivat terveydenhuollon kipeästi kaipaamat säätötavoitteensa täyteen.

Anonyymi kirjoitti...

Käypä kirjastossa, näet sivareita viemässä työpaikkoja.