tiistai 23. helmikuuta 2010

Jani Laasonen: Luottolaajennus vai törkeä petos?

Tässä alla pitempi poiminta Jani Laasosen blogista. Postaus on kappale kirjasta Rahan Korruptio. Tästä samasta aiheesta on hiljattain ollut keskustelua aikaisempien postausten kommenttiosioissa, joten aihe on ajankohtainen.

Milloin saamme tästä oikein kunnon kansalaiskeskustelun aikaiseksi? Poliitikot näyttävät välttävän tätä aihetta kuin ruttoa. Meidän on pakotettava poliitikkoja ottamaan kantaa tähän.

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen on kirjoittanut aiheesta omassa blogissaan:
Tapa, jolla uutta rahaa luodaan, tunnetaan heikosti. Liikkeellä olevat setelit ja kolikot muodostavat vain muutaman prosentin kaikesta ”rahasta”. Valtaosa siitä on pankkien tyhjästä luomaa velkaa. Pankkien antamat lainat ovat jopa kymmenkertaiset verrattuna niiden hallussa oleviin talletuksiin. Kaikki ”raha” on siis käytännössä jonkun velkaa ja velkaa on enemmän kuin rahaa.

Laasonen siis näin blogissaan:

Luottolaajennus vai törkeä petos?


Jos tätä pankkien harjoittamaa luottolaajennusta sovellettaisiin jonkin fyysisen esineen kauppaan, esimerkiksi autokauppaan, voisi sitä kuvata toimintana, jossa pankki myy yhden ja saman auton samanaikaisesti sadalle eri asiakkaalle ilman pienintäkään epäröintiä tai katumusta. Se mitä pankkimaailmassa kutsutaan luottolaajennukseksi, tarkoittaisi reaalimaailmassa törkeää petosta.

Kuinka tämä rahan synnyttäminen menee läpi kirjanpidossa? Tärkeintä on toki ymmärtää, että vaikka pankkien toiminta voi tuntua tavallisen ihmisen oikeustajun mukaan epäoikeudenmukaiselta, on se siitä huolimatta valtion ja oikeuslaitoksen hyväksymää toimintaa ja siksi laillista.

Kun pankkiin kävelee asiakas ja hän ottaa itselleen velan, pankin taseen toiselle puolelle kirjataan velan vakuudeksi asetettu omaisuus ja toiselle puolelle vakuutta vastaava summa tyhjästä luotua velkarahaa. Nyt pankin tilikirjoissa näyttää siltä, että pankki olisi lainannut jo olemassa olevia rahojaan. Todellisuudessa se loi rahan tyhjästä sillä samalla hetkellä, kun myönsi lainan.

Lue loput Laasosen blogilla.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Raha:

Raha on velkaa! Eikä siinä ole mitään salaista. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Ei ole mitään mystillistä, pyhää rahaa jolla on vain tietty ilmenemismuoto kuten vaikkapa seteli tai kulta. Seteliraha on kuin perinteinen amerikkalainen lappu, jossa lukee "IOU" - "Olen sinulle velkaa".

Käytännössä kauppaa voitaisiin käydä ihan millä vaan, mitä ihmiset suostuvat keskenään vaihtamaan. Valuutta on luotu helpottamaan tätä asiaa tarjoamalla yleisesti noteerattu vaihdon väline. On helpompaa vaihtaa asiota kun ei tarvitse heti tarjota toisen tarvitsemaa esinettä tai työpanosta vaan voi jäädä velkaa, jonka raha välittää.

Tottakai tätä "rahaa", eli velkasitoumusta voi luoda tyhjästä ja pitääkin. Mitä järkeä olisi siinä, että ihmisten välisten transaktioiden ja velkasitoumusten määrää rajoittaisi joidenkin paperilappusten absoluuttinen lukumäärä? Ostat Reiskalta vaikkapa kännykän ja teette osamaksusopimuksen: Naps, velkaa syntyi tyhjästä ja so what? Lainaat pankista asuntoon rahat: Pankkiin jäi lainasopimus ja pankki käyttää "maksumuskeliaan" ostaakseen sinulle asunnon. Rahaa ja/tai velkaa syntyi taas tyhjästä eikä siinäkään mitään.

Velaton raha on absurdi asia. Raha johon ei liity velkaa on myös vailla arvoa sillä rahan itseisarvo on mitätön. Jokainen valtion painama "velaton" seteli yleisesti noteerattua valuuttaa on arvoton ja vain laimentaa muun rahan arvoa. Vain raha johon liittyy vastine (tai josta jää velkaa vastineen) on minkään arvoista.

Raha, jolla on arvoa, on velkaa.

Tomi Astikainen kirjoitti...

"Pankkien antamat lainat ovat jopa kymmenkertaiset verrattuna niiden hallussa oleviin talletuksiin."

Pois nyt sieltä historian hämäristä. Esimerkiksi osuuspankkiryhmällä (Q3/2009) tämä oli noin 200-kertainen määrä, eli kassareservit noin 0,5%.

Sitä 1:10 (10% kassareservit) -suhdetta käytetään vain selkeyden vuoksi kivoissa pikkuanimaatioissa kuten Money as Debt.

Anonyymi kirjoitti...

Et Anonyymi näköjään ymmärrä asiasta (rahasta, velasta, pankkitoiminnasta, korosta jne.)yhtään mitään. Kommentistasi päätellen et ole edes perehtynyt asiaan millään tavalla.

Lisäksi historiakaan ei ole tuttua sinulle.

Jos ihmiset pääsisivät luomaan rahajärjestelmän täysin uudelleen, kukaan tervejärkinen, normaaliälyinen ei tekisi siitä nykyisenkaltaista. Tämä on 100 prosenttisen varma asia.

Kehoittaisin hieman tutustumaan aiheeseen.

Ensimmäinen anonyymi kirjoitti...

Keskustelun taso hipoo pilviä. Voisin toiselle anonyymille ihan yhtä vahvoin perusteluin todeta, että käy itse opiskelemassa kansantaloustiedettä tai lue vaikkapa pari aihetta käsittelevää perusteosta, niin huomaat että muu maailma näkee asian aivan eri tavalla kuin muutamat "vaihtoehtoiselle talousteorialle" omistetut blogit.

Jos "ihmiset" (eli ne massoiksi kutsutut) pääsisivät luomaan ihan mitä vaan, olisi tuloksena jonkinlainen toimimaton enemmistön diktatuuriin perustuva kaaos.

Lars Osterman kirjoitti...

Tätä edellistä kommenttia kannattaa lukea ja pohtia tarkoin koska juuri tuollaisia tulee talousdemokratian kannattajat kohtaamaan yhä enemmän.

Tuollaisia ihmisiä siellä ulkomaailmassa nimittäin löytyy. Ihmisiä jotka ovat lyöneet rahoiksi ja ovat tästä niin kiitollisia järjestelmälle että sanovat ja kirjoittavat mitä tahansa pankkien feodaalijärjestelmän puolustamiseksi.

Arvioisin että tulevassa poliittisessa kamppailussa "uusi oikeisto" edustaa tällaisia apologistitahoja - kun taas "uusi vasemmisto" edustaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kohtuullista työmäärää, perustuloa, talousdemokrattista ostovoiman jakelujärjestelmää sekä resurssipohjaista zeitgeist-tyyppistä ajattelua.

Toisin sanoen PANKKIPUOLUE vastaan kaikki muut.

Ensimmäinen anonyymi kirjoitti...

Ja Larsin kommenttia vielä jatkaisin sillä, että jos haluaa olevan edes pieni toivo muuttaa vallitsevia käsityksiä, pitää olla hyvä supliikki sekä taito perustella ja kumota vastaväitteet, itse.

"Tutustu aiheeseen", "Ota asiosta selvää" tai "Katso tämä video" eivät toimi jos oikeasti mielii päästä vaikkapa niinkin pitkälle kuin televisioidut vaalikeskustelut.

Ennustan talousdemokratialle nollamenestystä tulevaisuudessa. Ennustuksen pohjana on lukuisilla tahoilla yrittämäni syvällisempi keskustelu aiheesta joka aina loppuu kuin kiviseinään kun esittää liian vaikeita kysymyksiä.

Lars Osterman kirjoitti...

Minulla ei mitään velvollisuutta palvella sinua "anonyymiä" tuomalla sinulle kaikkea hopeatarjottimella.

Sinun edelläsi on tullut satamäärin samanlaisia epäasiallisella tavalla asiansa esittäviä kriitikoita tai muunlaisia viisastelevia laiskimuksia jotka "vaativat" samaa henkilökohtaista palvelua minulta - ja sinun jälkeesi tulee samanlaisia. Tästä syystä en haaskaa aikaani sinun kanssasi vaan pyydän mitä kohteliaimmin että "ota vähän selvää itsekin" ..videolinkkivihjeet ja muut sen sellaiset ovat kultaakin aarvokkaampia mikäli todellakin haluaa selvittää itselleen mitä pankki- ja rahamaailmassa on totta ja mikä ei.

Tässä eräs linkki josta saa jonkin verran vastauksia.

http://talousdemokratia.webs.com/apps/links/

Aika on rahaa meille kaikille!

Anonyymi kirjoitti...

En, Lars hyvä, kommentoinut sinuq. Tarkoitin tuon toisen anonyymin kirjoitusta, jossa ei kumota esitettyä vaan todetaan yksinomaan, että "olet väärässä" ja "tutustu asioihin".

Ei kenenkään päätä voi kääntää jättämällä vastuu asioista selvää ottamisesta sille käännettävälle. Tätä hommaa leimaa ylimielisyys, jossa keskustelussa ei argumentoida vaan käyttäydytään kuin kaiken pitäisi olla kaikille jo selvää. Todellinen videovallankumous, kunpa niitä videoita vaan ehtisi ja jaksaisi katsella...

Lyhyesti tiivistäen: Jos on täysin eri mieltä asioista kuin mitä vaikkapa yliopistolla kansantaloustieteestä opetetaan, pitää olla melko vahvat argumentit tukenaan jos haluaa muutakin kuin hörhön leiman otsaansa.

Katinkulta kirjoitti...

Aivan törkeää tekstiä jotkut viitsivät kirjoittaa. Miten ihmeessä nälkää näkevä afrikkalainen lapsi ottaa selvää tästä rahapelistä, jos suomalainen koulutettu mieskään ei ota siitä selvää!? Ne jotka pelissä pärjäävät ovat kylmiä ja tunteettomia eläimiä, joita ei kiinnosta kuin oma etu. Pitäisikö koko maailman olla samanlainen?

Tällainen rahapeli=valuutan käyttö kokonaisuudessaan pitäisi korkeintaan eristää jonnekin pelihuoneisiin, casinoille. Valuutalla ja siis koko rahajärjestelmällä ei ole mitään tekemistä todellisen elämän kanssa. Sairasta... Tästä pitää päästä eroon ja nopeasti, ennenkuin on liian myöhäistä.