Voisi varmaan todeta että myös Gary Dorrienin talousdemokratia on sosialismin ja kapitalismin synteesi. Ja parempi vaihtoehto kuin mikään muu tunnettu talousmalli.
Ever wonder what economic democracy would look like? This was a lecture given last week by Union Theological Seminary and Colombia University professor, Dr. Gary Dorrien. In it, he lays out an alternative yet pragmatic model to the current neoliberal capitalism which seems to have gotten us into a lot of trouble lately.
Päivitys: Islantilainen kansanedustaja Birgitta Jonsdottir kertoo tässä Islannin tilanteesta ja peräänkuuluttaa tavallaan paljolti samaa talousdemokratiaa kuin Gary Dorrien
12 kommenttia:
Hyviä videoita ja kirjoituksia on roppakaupalla.
Tiedosta ei siis ole puutetta.
Ongelmana vain on, että valta on pankeilla ja heidän lahjomillaan päättäjillä.
Se tarkoittaa, ettei mikään muutu. Yritykset ovat jyränneet kansalaiset ja niille on jo luvassa oma edustus päätöspöydässä, kuten korkein oikeus rapakon takana on päättänyt.
Se tarkoittaa, että liikeyritys on humanisoitu ja sitä kohdellaan kuin persoonaa.
Ja sota maailman kaappaamisesta pinen rahaeliitin käsiin vain kovenee. Nyt USA ja Nato sotivat jo joka puolella maailmaa ja tuossa kelkassa istuvat EUnkin isot maat.
Eikä vain sota vaan myös maailman ja kansalaisten haltuun- tai kontrolliinotto kasvaa koko ajan sotaa käyvän leirin sisällä.
Nämä ovat karuja ja masentavia faktoja.
Miten voimme muuttaa taloutta demokraattisemmaksi jos emme pysty muuttamaan valtarakenteita demokraattisemmiksi?
Miten voimme saada muutosta aikaan jos kaikki menee poliittisten päättäjien kautta, jotka kumartavat pääomaa?
Olemmeko sellissä?
Olisiko mahdollista luoda edes yksi pankki, joka toteuttaa tätä talousdemokratiaa?
Jos, niin se voisi poikia jotain enemmän kuin tämä pelkkä informaatio.
Pitää muistaa, ettei valtaa koskaan anneta, se otetaan :). Miksemme ottaisi sitä siis omiin käsiimme? En tarkoita, että siihen tarvitaan mitään vallankumouksia, väkivaltaakaan ... koska en itse usko niihin lopullisina ratkaisuina.
Vallansiirtoon ei lopulta kovinkaan isoja toimia tarvita. Riittää, että esim. keskittäisimme varallisuutemme johonkin "rehellisempään/rehellisimpiin" maaseutupankkeihin isojen pankkien sijaan ja erityisesti yrittäjät keskittäisivät rahansa niihin. Eri pankkien hallituksetkin on helpompi kaataa, kuin äkkiseltään tulemme kuvitelleeksi. Boikotoisimme tiettyjen maiden tai yhtiöiden tuotteita.Kertomalla isoille pojille, ettei tämä peli kertakaikkiaan nyt vetele :). Mitäs vielä?
EU:ssa pankin saa perustaa 5 miljoonan euron pääomalla.
Ei muuta kuin yhdistytää ja luodaan emsimmäinen pankki joka antaa luottoa ilman (compound intrest).
Eli siis niin että lainalla on ainoastaan vuosikorko, ei korkoa korolle. Ja menestys on taattu !
Tässä vielä kertaus nykyiseen korkohuijaukseen
http://en.wikipedia.org/wiki/Compound_interest
Ja tästä voit laskea kuinka paljon se talosi OIKEASTI maksaa sinulle, kun käytät nykyistä korkojärjestelmää, joka itse asiassa on aikamoinen huijaus
http://webmath.com/compinterest.html
Eli, jos kuvitellaan, että ostaisin vaikkapa 75 000 euron talon 3% korolla ja laina-aika olisi 20 vuotta (tai vaihtoehtoisesti 15), kuinka paljon lisää joutuisin euroja latomaan tiskiin pelkkien korkojen vuoksi?
Konkreettiset esimerkit olis nyt kivoja saada, että aukeaa niillekin, ketkä eivät ole tulleet ajatelleeksi tätä tästä näkökulmasta.
Jakamalla luku "70" korkoprosentilla saadaan pääoman tuplaantumisaika.
5% korko = 70:5 = 14 vuotta
4% korko = 70:4 = 17,5 vuotta
3% korko = 70:3 = 23,3 vuotta
75.000 kolmen prosentin korolla tarkoittaa että maksat 75.000 korkoja 23.3 vuodessa. Huomioi myös muut kulut,vakuutukset jne.
Lyhennyksettömät kk:t vaikuttavat myös.
Itse en usko että korko voi olla näin alhainen kovin pitkään joten kannattaa kyllä lähteä siitä että laskee 5-6 %:n mukaan ainakin.
Itse makselin 8-12,5% korkoja omalle asuntolainalleni 1980-luvun puolestavälistä vuoteen 1998. Kaverilla Heliborkorko pahimmillaan 15%.
Jos kuviteltaisiin, ettei korkoja tarvitsisi maksaa ollenkaan, mikä lienee utopiaa, ei 75 000 euron asuntolainan maksamiseen menisi välttämättä montaakaan vuotta ... riippuu tietysti siitä, onko työtä ja minkä suuruinen palkka on. Tässä näkee konkreettisesti sen, miten paljon korot tekevät lopulta lisää varsinaisen lainan maksuun.
Muistan joskus vanhemmiltani kuulleeni, että maksoivat jossain vaiheessa korkoja jopa 17-18% asunto-lainassaan aikoinaan. Se on jo sanoisinko, että melko paljon :).
Jos ajatellaan miten olemattomia todellisia kuluja kuvitellulla pankilla oikeasti on tällaisen luoton kirjaamisesta...eikä pankki laita mitään omaa rahaa likoon - eikä siis oikeasti myöskään menetä mitään omaa rahaa jos asiakas ei maksaisikaan mitään "takaisin"....
Kaikki pankin kulut ovat lähinnä vuokria tai kiinteistökuluja, irtaimistokuluja ja henkilökuntakuluja. Pankki voisi myös olla virtuaalipankki serverissä (netissä) ilman mitään kiinteistöä tai irtaimistoa - tai edes henkilökuntaa.
Luoton kirjaamiseen ja luoton hallinnointiin ei tarvitsisi mennä kovin monta satasta kaiken kaikkiaan.
Olen aikaisemmin todennut että tämä sama luoton kirjaaminen ja hallinnointi voisi yhtä hyvin tapahtua KELA:ssa, verotoimistossa tai jossakin muualla esim. kuntahallinnon piirissä.
sorge kun menee vähän ohi aiheesta mutta kannattaa katsoa lord moncktonin ja greenpeacen edustajan välinen haastattelu:
http://www.youtube.com/watch?v=OzkB5DuveDE
Näin Katainen tänään:
http://www.mtv3.fi/cmp_suomi24_feed_uutiset/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/02/1061510
Itse kannatan ehdottomasti pääomatulojen progressiivista verotusta, joka on oikeudenmukainen. Paljon oikeudenmukaisempi, kuin suunnitelmat työurien pidentämisistä. Mitä järkeä on päättää työnsä vanhana ja sairaana, ikäänkuin eläkepäivistä ja oman työnsä hedelmistä ei saisi enää nauttia.
Miten palautetaan hyvinvointi ja vauraus kansalle.
1. Keskuspankki ja rahanpainaminen valtiolle (ei makseta oman rahan printtaamisesta ulkopuolisille järjettömiä veroja
2. Supistetaan valtion osuus ihmisten elämään minimiin, byrokratia minimiin ja yleensäkin valtion väliintulo kaupankäyntiin poistetaan. Antaa ihmisten tehdä kauppaa niin kuin haluavat.
3. Verotus häviää minimiin, kun kaikki ylimääräinen on karsittu. Infastruktuuri, koulutus, armeija ja valuuttajärjestelmän ylläpito ainoat tehtävät valtiolle.
Siitä hieman teesejä !
Tuo Lord Monctonin ja greenpeacen edustajan välinen haastattelu oli juuri sitä miten nämä asiat pitää hoitaa. Tykittää vahvoja faktoja, ja perustella jokainen kanta vahvasti ja selkeästi.
Samaa toimintaa toivoisin tulevissa eduskuntavaaleissa PS tai STP ehdokkailta !
Treenatkaa faktojen tykitystä, ne pitää tulla kuin kaupan hyllyltä, rahan syntymekanismi ym. muut !
Ps. Ilmastonmuutos on saman eliitin ajama kuka omistaa keskuspankit. Tarkoituksena on /oli verottaa ensimmäistä kertaa koko maapalloa (tyhjästä) !
Ron Paulin puhe CPAC:in kokouksessa.
http://www.youtube.com/user/thealexjoneschannel?blend=1&ob=4#p/a/f/1/_bJALN7qEYU
Ihmiset alkavat heräilemään. Toivoisin Suomeen samanlaista liikettä !
Lähetä kommentti