keskiviikko 17. helmikuuta 2010

NEF - Growth is not possible

Jaaha, talouskasvu on nyt julkisuudessa useaan otteeseen todettu vähintäinkin uhanalaiseksi inhimillisen toiminnan ilmiöksi.
Brittiläinen vaihtoehtoisen taloustieteen ajatushautomo, New Economics Foundation, laskee uusia raportteja liikkeeseen tiuhaan tahtiin ja tässä
uusimmassa raportissa pyritään osoittamaan, että läntisissä ns "kehittyneissä maissa" aina niin haviteltu talouskasvu - ei ole enää mahdollista.

Englanniksi todetaan,

As economist Herman Daly once commented, he would accept the possibility of infinite growth in the economy on the day that one of his economist colleagues could demonstrate that Earth itself could grow at a commensurate rate.

Whether or not the stumbling international negotiations on climate change improve, our findings make clear that much more will be needed than simply more ambitious reductions in greenhouse gas emissions. This report concludes that a new macro economic model is needed, one that allows the human population as a whole to thrive without having to relying on ultimately impossible, endless increases in consumption.


Tätä kirjoittaessani kuulen taustalla kotimaisia radiouutisia missä toitotetaan jostain hallituksen työryhmästä jonka tehtävä liittyy jotenkin talouskasvun jatkumisen varmistamiseen....Tässä NEF:in kyseisen raportin alkusanat:

Growth isn't Possible

Why rich countries need a new economic direction


Four years on from nef's Growth isn’t Working, this new report goes one step further and tests that thesis in detail in the context of climate change and energy. It argues that indefinite global economic growth is unsustainable. Just as the laws of thermodynamics constrain the maximum efficiency of a heat engine, economic growth is constrained by the finite nature of our planet’s natural resources (biocapacity).


Kasvu ei ole Mahdollista

Miksi vauraat maat tarvitsevat uuden taloudellisen suuntauksen

NEF:in edellisestä raportista Kasvu ei Toimi, on jo nelisen vuotta ja tämä uusi raportti menee askelta pidemmälle testaten aiempaa väittämää ilmastonmuutoksen ja energiariippuvuuden kontekstissa.
Raportti toteaa että loputon maailmanlaajuinen talouskasvu on kestämätön. Aivan kuten termodynamiikan peruslaki määrittelee polttomoottorin maksimitehoa, talouskasvua rajaa maapallon rajalliset luonnonvarat (ns biokapasiteetti)Lataa raportti tästä: http://www.neweconomics.org/Growth_Isnt_Possible.pdf

Voit myös tilata raportin NEF-kotisivuilla.

Päivitys: muistutan huonomuistisia Tim Jacksonin viime kevään raportista - Prosperity Without Growth missä todettiin että talouskasvunäkymät ovat hyvin heikot. Jackson esitti silti toiveita joiden mukaan kapitalismi voisi jatkua - joskin erilaisena. Jacksonin taustalla on brittihallinnon organisaatio NGO - Sustainble Development Commission (The Government’s independent watchdog on sustainable development)
Muistutan samalla että tutkija Frank Rotering haastoi Jacksonin analyysin parilla youtube videolla ja - katsoo kapitalismi ilman talouskasvua - ei ole kapitalismia. =Capitalism must go !

Tätä Roteringin päätelmää ei kuitenkaan pidä tulkita väärin. Se että todetaan kapitalismin kariutuvan ei todellakaan tarkoita sitä että kannatettaisiin jotain äärivasemmistolaislinjaa.

Ikään kuin maailmassa olisi vain kaksi järjestelmää? Näin ei todellakaan ole. Talousjärjestelmiä on kymmeniä. -Erästä niistä voitaneen nimittää talousdemokratiaksi. (economic democracy, google löytää 21 miljoonaa sivua)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä olisi mallia TD markkinointi & toimintayksikölle ;)

http://www.youtube.com/user/wearechange

Mainstream ei meinaan ikinä tule "haastamaan" poliitikkoja...

Lars Osterman kirjoitti...

Off topic ns mutta silti..mielenkiintoinen blogi:

http://realcurrencies.wordpress.com/

KULTA RAHANA

KORKO-ONGELMA

PAIKALLISRAHA

Anonyymi kirjoitti...

Talouselämän suurin ristiriita lienee siinä, ettei se tarvitse enää työntekijöitä samalla tavalla, kuin ennen. Liike-elämän voittojensa turvin firmat kykenevät investoimaan teknologiaan, joka tekee työntekijät tarpeettomiksi, mutta siitä huolimatta se tarvitsee eteenpäin porskutellakseen meitä kaikkia kuluttajina.

Yhteiskunta eriarvoistuu koko ajan ja hyvinvoivien ihmisten kulutustaso kasvaa, kun taas kulutusyhteiskunnan ulkopuolelle jäävien jää minimiin. Talouselämän näkövinkkelistä katsoen se varmasti toimiikin niin kauan, kunhan tämä kulutusyhteiskunnan ulkopuolelle jäävien osuus ei kasva suuren suureksi.

Kyse on lopulta myös ihmisarvosta kaikkinensa ja tähän kestämättömään taloustilanteeseen, mikä tällä hetkellä meillä on, en näe muuta vaihtoehtoa itse, kuin kansalaispalkan mahdollisuuden. Se takaa myös sen, että markkinoiden rattaat saavat jatkaa pyörimistään, vaikkei ehkä suoranaisen talouskasvun myötä, mutta kuitenkin.

- M. M. U -

Anonyymi kirjoitti...

"Jaaha, talouskasvuoppi on nyt virallistikin vähintäinkin uhanalainen inhimillisen toiminnan ilmiö.
Brittiläinen vaihtoehtoisen taloustieteen ajatushautomo, New Economics Foundation, laskee uusia raportteja liikkeeseen tiuhaan tahtiin." (sic)

Tuossa kohdin on mielestäni pieni ristiriita. NEF on kyllä niin kaukana virallisesta kuin vain voi olla...

Lars Osterman kirjoitti...

Saivartelua. Lukekaa raportti ennemmin. Miksi pitää takertua sanavalintoihin.Pilkun nxxximista!

Kiireessä kirjoittaa mitä kirjoittaa.
eikä kenenkään ei ole pakko näitä lukea. Voi klikkailla itsensä muualle - helppoa.

Anonyymi kirjoitti...

Silmiini osui MTV3:sen uutisotsikko, jossa kerrottiin eläinten huonon kohtelunkin saavan enemmän huomiota osakseen, kuin sen, miten vanhuksia kohdellaan ja heistä huolehditaan eri hoitolaitoksissa. Miten ikimaailmassa voidaan puhua samaan aikaan mistään hyvinvointiyhteiskunnasta ja talouden kasvusta, kun heikommassa asemassa olevien ihmisten asemaa, sekä turvallisuuttakin heikennetään entisestään. Minusta se kertoo lähinnä lamasta tai ainakin jonkinlaisesta laskukaudesta.


Millä oikeudella voimme edes kohdistaa säästötavoitteita kohdentuen ihmisiin, joilla jo ennestäänkin menee huonosti ja asiat ovat heikoimmin. Vanhukset, lapset ja nuoret mm. ovat ehkäpä siksi niin oivalliset ryhmät tämänkaltaiselle toiminnalle, koska sieltä kuuluu kaikkein vähiten soraääniä vastarintaa osoittaen. Herää myös kysymys, miksi näiden elämän hyvin tärkeiden ajanjaksojen pitäisi olla vain nopeasti ohimeneviä välietappeja matkalla aikuisuuteen ja kuolemaan, vaikka niidenkin pitäisi olla elämän "parasta aikaa".


Yhteiskunnan päättäjien pitäisi tuntea kollektiivista vastuuta omista päätöksistään, jotka kohdistuvat mm. näihin edellä mainittuihin ryhmiin. Huolehtiessamme heistä, turvaamme samalla myös lastemme ja lastenlastemme tulevaisuuden, sekä myös oman mahdollisen vanhuutemme hyvinvoinnin. Itse uskon, että se, miten kohtelemme itse muita, palaa myöhemmin bumerangina takaisin omassa elämässämme. Hyvät teot palaavat hyvyytenä, pahat teot pahuutena. Näiden nykyisten päättäjien sopii sitten itse myöhemmin sairaana tai liikuntakyvyttömänä ja toisten varassa elävänä, avuttomana vanhuksena miettiä omien päätöksiensä seurauksia, kun makaavat mm. terveyskeskuksien vuodeosastoilla tai muissa vastaavissa/samankaltaisissa laitoksissa mahdollisesti tuntikausia omien eritteidensä keskellä tai sängystä pudonneena.


Ellei yhteiskunta hoida moraalisia velvollisuuksiaan kunnolla, mitä tulee mm. lasten-, nuorten- ja vanhusten hoitoon, se osoittaa minusta sen, että yhteiskunta on silloin myös tehoton, kannattamaton ja varsin huono yhteiskunta. Ihmisten huono hoito ei ole minusta myöskään mitään säästöä, vaan nimenomaan tuhlausta. Meidän yhteisten voimavarojemme tuhlausta kaikkinensa. On myös varsin irvokasta, että talouselämä, joka joka toimii koko ajan yhteiskunnan varoilla, asettaa kyseenalaiseksi yhteiskunnan varoilla elämisen ja mainostavat samaan hengenvetoon kovien arvojen ja kovan kilpailun tilaa.


Jos ihmiset tajuaisivat kausaalisen syy-seuraus -suhteen ja kysymyksen:Miksi? Olisi maailma paljon parempi paikka kaikkien elää ja olla.

- M. M. U -

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä muistaa, että kasvu sisäänpäin on rajatonta. Koskaan ei ole valmis.
Harva panostaa siihen vaikka se olisi ensisijainen ja eniten onnea ja aitoa iloa tuova asia.
Me elämme materialismissa, jossa vain suorittaminen ja kasvu merkitsevät.
Lapsi menee pesuveden mukana.
Tietenkin eliitti tekee kaikkensa, ettei tätä kasvua arvostettaisi koska se sitä ja sen hankkeita uhkaa.